Αλμυρά

Μαλαχτό σφουγγάτο, μια εύκολη, νόστιμη και μυρωδάτη κρητική ομελέτα

Μαλαχτό σφουγγάτο, μια εύκολη, νόστιμη και μυρωδάτη κρητική ομελέτα

Η νοστιμιά της απλότητας!

Η κυρία Αγγελικώ ήταν μια γειτόνισσα της μάνας μου πριν από μισό αιώνα περίπου, όταν λόγω της δουλειάς του πατέρα μου έζησε για λίγα χρόνια σε ένα κεφαλοχώρι της Μεσαράς. Από την κυρά Αγγελικώ  λοιπόν, πολύ νοικοκυρά κατά την  όχι και τόσο επιεική σ’ αυτά τα θέματα μητέρα μου, είναι παρμένη τούτη δω η παραδοσιακή συνταγή του μαλαχτού σφουγγάτου.
Μαλαχτό σφουγγάτο, μια εύκολη, νόστιμη και μυρωδάτη κρητική ομελέτα
Ο τρόπος συνηθίζεται και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, και μάλιστα προσφέρεται για αξιοποίηση-ανακύκλωση πατατών που μένουν από λαδερά ή ψητά φαγητά.Η κυρά Αγγελικώ όμως έκανε το σφουγγάτο αυτό αποκλειστικά με βραστές πατάτες γιατί δεν ήθελε να καλύπτεται η μυρωδιά του αβάρσαμου (δυόσμου) και του μαϊντανού από άλλες. Το έφτιαχνε λέει η μάνα μου με 10 αυγά σε τεράστιο
τηγάνι  για την πολυμελή της οικογένεια και ήταν πάντα πεντανόστιμο.  Κι εγώ δεν το έχω φτιάξει ποτέ με περίσσευμα. Όταν βράσω όμως πατάτες για την χωριάτικη κρητική πατατοσαλάτα (που φτιάχνω συχνά το καλοκαίρι), βάζω μερικές παραπάνω για σφουγγάτο…
Μαλαχτό σφουγγάτο, μια εύκολη, νόστιμη και μυρωδάτη κρητική ομελέτα
Μαλάσσω ή μαλάζω σημαίνει ζυμώνω και εδώ στην Κρήτη χρησιμοποιούμε τη λέξη για  όλα τα υλικά που ανακατεύονται ή ζυμώνονται (έχει κι άλλες ερμηνείες η λέξη, μα δεν είναι του παρόντος …).  Μαλάσσουμε τη ζύμη, τον κιμά ,  ακόμη και τη λάσπη ! Το μαλαχτό
λοιπόν σφουγγάτο παραπέμπει σε ανακάτωμα, σε μάλαγμα  των υλικών πριν το τηγάνισμα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις όπως στο κλασικό σφουγγάτο με κολοκύθια ή στην ομελέτα με πατάτες που έχω δώσει παλιότερα, τα αυγά πέφτουν στο τηγάνι μετά. Αυτή την εποχή
με φρέσκιες πατάτες και φρέσκα μυρωδικά το μαλαχτό σφουγγάτο είναι ένα πιάτο που αξίζει πραγματικά να δοκιμάσετε.

Παρατηρήσεις

1)Οι παραπάνω ποσότητες ήταν αρκετές για τηγάνι 26 νούμερο. Χρησιμοποίησα μόνο 3 αυγά γιατί ήταν μεγάλα.Οι πατάτες μου ήταν περίπου μισό κιλό ζυγισμένες βρασμένες.

2)Όπως καταλαβαίνετε, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη βασική συνταγή με ότι μας έρθει στο μυαλό. Από αλλαντικά, ως τυριά και μανιτάρια. Προσωπικά δεν βάζω ούτε τυρί ούτε καν γάλα αυτή την εποχή. Είναι τόσο ελαφρύ και νόστιμο με τις φρέσκιες πατάτες και τα φρέσκα μυρωδικά… Ίσως το χειμώνα, σηκώνει κάποιες προσθήκες.

3)Μπορούμε να βράσουμε τις πατάτες καθαρισμένες αν δεν ξέρουμε την προέλευσή τους και φοβόμαστε για φυτοφάρμακα και λιπάσματα στη φλούδα τους.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο