Η νοστιμιά της απλότητας!
τηγάνι για την πολυμελή της οικογένεια και ήταν πάντα πεντανόστιμο. Κι εγώ δεν το έχω φτιάξει ποτέ με περίσσευμα. Όταν βράσω όμως πατάτες για την χωριάτικη κρητική πατατοσαλάτα (που φτιάχνω συχνά το καλοκαίρι), βάζω μερικές παραπάνω για σφουγγάτο…
λοιπόν σφουγγάτο παραπέμπει σε ανακάτωμα, σε μάλαγμα των υλικών πριν το τηγάνισμα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις όπως στο κλασικό σφουγγάτο με κολοκύθια ή στην ομελέτα με πατάτες που έχω δώσει παλιότερα, τα αυγά πέφτουν στο τηγάνι μετά. Αυτή την εποχή
με φρέσκιες πατάτες και φρέσκα μυρωδικά το μαλαχτό σφουγγάτο είναι ένα πιάτο που αξίζει πραγματικά να δοκιμάσετε.
Υλικά
3-4 μέτριες πατάτες
3-4 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι
Μαϊντανό ή αβάρσαμο (δυόσμο) ή και από τα δύο
1/3 κούπας ελαιόλαδο
Προαιρετικά , μισή κούπα γάλα ή/και λίγη κεφαλογραβιέρα σε
κύβους
Επί το έργον
Πλένουμε καλά τις πατάτες, να μη έχουν το παραμικρό ίχνος χώματος. Τις βάζουμε σε κρύο νερό να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, και να πέφτουν από το πιρούνι όταν τις τρυπάμε. Τις βγάζουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το καυτό νερό και τις αφήνουμε σε κρύο μέχρι να γίνουν χλιαρές, σχεδόν να κρυώσουν.
Τις καθαρίζουμε από τις φλούδες και τις πατάμε με ένα πιρούνι, να σπάσουν αλλά να μη γίνουν πουρές. Αλατοπιπερώνουμε και ψιλοκόβουμε πάνω τους τα μυρωδικά. Σε άλλο σκεύος χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε αν θέλουμε το γάλα και την γραβιέρα (αν χρησιμοποιήσουμε τελικά).
Αδειάζουμε τις πατάτες στα αυγά ή αντιστρόφως και μαλάσσουμε με το πιρούνι να ανακατευτούν τα δυο μείγματα, μα να μη γίνουν πουρές οι πατάτες.
Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει (όχι να καπνίσει) σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το μείγμα του σφουγγάτου. Αφήνουμε να στερεοποιηθεί λίγο το αυγό και κάνουμε τομές εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι ώστε να περνά το καυτό λάδι στην επιφάνεια της ομελέτας.
Όταν είναι έτοιμο από τη μια μεριά (ανασηκώνουμε ελαφρά για να δούμε) αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια μεγάλου πιάτου ή σκεπάσματος και αφήνουμε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
1)Οι παραπάνω ποσότητες ήταν αρκετές για τηγάνι 26 νούμερο. Χρησιμοποίησα μόνο 3 αυγά γιατί ήταν μεγάλα.Οι πατάτες μου ήταν περίπου μισό κιλό ζυγισμένες βρασμένες.
2)Όπως καταλαβαίνετε, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη βασική συνταγή με ότι μας έρθει στο μυαλό. Από αλλαντικά, ως τυριά και μανιτάρια. Προσωπικά δεν βάζω ούτε τυρί ούτε καν γάλα αυτή την εποχή. Είναι τόσο ελαφρύ και νόστιμο με τις φρέσκιες πατάτες και τα φρέσκα μυρωδικά… Ίσως το χειμώνα, σηκώνει κάποιες προσθήκες.
3)Μπορούμε να βράσουμε τις πατάτες καθαρισμένες αν δεν ξέρουμε την προέλευσή τους και φοβόμαστε για φυτοφάρμακα και λιπάσματα στη φλούδα τους.
5 χρόνια ήμουν στην Κρήτη και δεν κατάφερα να δοκιμάσω αυτό το υπέροχο πιάτο. Νά σαι καλά για τη συνταγή!!
Καλή μου κοπελούδα (το κρητικό του ονόματός σου 🙂 ) όλα τα υλικά τα βρίσκεις όπου κι αν είσαι! Καιρός να τη δοκιμάσεις :-)!
Αυτό το πιάτο Vita μου σε πιό βαριά εκδοχή υπάρχει στην Ανδρο και λέγεται ΦΟΥΡΤΑΛΙΑ αλλά και στην Ισπανία και λέγεται tortilla. Με βραστές πατάτες δεν το είχα σκεφτεί. Θα το φτιάξω γιατί αυτό τον καιρό έχω πέσει με τα μούτρα στη δίαιτα και τα τιγάνιτά μου είναι μετρημένα.
Ευχαριστούμε για τις νοστιμιές σου.
Τα ξέρω Μαίρη τα φρουτάλια. Τα δικά μας είναι πιο light 🙂
Εγώ ευχαριστώ για τα συνεχή σου παινέματα!
Για αύριο μεσημαριανό-απογευματινό γεύμα, προγραμμάτιζα μια ομελέτα στα γρήγορα Βαγγελιώ μου…λόγω πολλών άλλων υποχρεώσεων και ήρθες σαν απο μηχανής Θεός!
Καλημέρες πολλές.
Είναι παντός καιρού και πάσης ώρας, από πρωινό μέχρι δείπνο Πηνελόπη μου!
Βαγγελιώ μου το καλοκαίρι τρελαίνομαι για ομελέτες!!
Λάτρεψα την εκδοχή που μας παρουσίασες γιατί είναι απλή και μυρωδάτη, εύκολη αλλά και σχετικά ελαφριά μιας που οι πατάτες δεν τηγανίζονται, αλλά βράζονται!
Άμα έχει και την έγκριση της μαμάς θα τη δοκιμάσω και μάλιστα εντός του σαββατοκύριακου!!
Λίγη κεφαλογραβιέρα θα τη βάλω, δεν μπορώ να αντισταθώ στην υπέροχη γεύση της!
Φιλιά πολλά!
Ερμιόνη και μένα μ' αρέσουν όλες οι ομελέτες και ένα παραπάνω οι καλοκαιρινές. Τούτη εδώ είναι πολύ ιδαίτερη λόγω δυόσμου!
Η ομορφιά της απλότητας και της φρεσκάδας! Συμφωνώ απόλυτα ότι δεν χρειάζεται πολλά υλικά γιατί χάνεται η φρέσκια γεύση!
Υπέροχο!
Φιλάκια
Αγγελική είναι πολύ φίνα ομελέτα. Είναι από τις αγαπημένες μου. Ευχαριστώ!
Τέλεια συνταγή και ιδανική για απόψε το βράδυ που δεν με περιμένει τίποτα στο σπίτι!!!
Καλή μου D&C μακάρι να μπορούσα να σε τραπεζώσω :-)!
Πάνω στην ώρα ήρθε και για μένα η πρόταση σου. Συμπλήρωμα για το σημερινό μας γεύμα.Καλημέρα.
Μια ομελέτα συμπληρώνει τα πάντα Ξανθή και αρέσει σε όλους έτσι;
Γεια στα χέρια τα δικά σου Βαγγελιώ και της κυρα Αγγελικώς με το ωραίο όνομα! Αχ, μού άνοιξε η όρεξη κι είναι μόλις εννιά το πρωί!!!
Και για πρωινό πάει Μάρθα μου! Εγγλέζικο και …κρητικό :-)!
Ενα πιάτο που όσο απλό είναι, άλλο τόσο νόστιμο είναι όμως!!
Με λίγα υλικά, αλλά τόσο πλούσια γεύση!!
Ιδανικό για όλες τις μέρες!
Καλό απόγευμα Βαγγελιώ μου, φιλιά!
Ουκ εν τω πολλώ το ευ θα λέγαμε Έλενα. Φιλιά κι από μένα καλή μου .
ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ :!!!!!ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.
Να το δοκιμάσεις Νένα μου. Νόστιμο και εύκολο! Καλό μήνα και σ' εσένα!
Kαλημερούδια! καιρό τώρα μου έχει μπει το σφουγγάτο στο μάτι ευκαιρία λοιπόν να δοκιμάσω όλες τις εκδοχές, και το κλασικό και το μαλαχτό!! μιαμ μιαμ!!!! φιλάκια!
Η αλήθεια είναι ότι και τα δυο έχουν τη χάρη τους Πέλα!
Πώς πάει με τη ζέστη;
Delicious looking food! It's make me hungry 🙂
Thank you dear! I 'll be glad if can you taste this 🙂
Αααααα!!!! πολύ ωραία εκδοχή του σφουγγάτου..που μερρι τώρα το έκανα και εγώ όπως όλες με τα κολοκύθια η με πατατες….θα την δοκιγγμάσω οπωσδήποτε
να ειναι καλά η κυρά Αγγελικώ…που σου την έμαθε και εσύ που μας την έδειξες….ότι ειναι σε ομελέτα μέσα ειμαι…..φιλια…
Πούλα είναι πολύ …τοπική συνταγή και δεν την ξέρουν πολλοί. Να τη δοκιμάσεις!
Απίστευτη συνταγή!! ότι έχει αυγά ομελέτα είναι το αγαπημένο μου.
Φιλιά
Κι αυτή Μαρί μου είναι πολύ ιδιαίτερη.Αξίζει να τη γευτείς.
Thee mou! Poly wraia einai! San mpoureki fenetai!
kalo s/k Vita mou & polla filia apo tin alli pleyra.
Οζλέμ καλή μου, οι πιο παλιές που δεν φοβόντουσαν τα πολλά αυγά την έκαναν με διπλάσιο ύψος, μπουρέκι μου λέει η μάνα μου!
edw oi Kritikoi to ftiaxnoune me tiganites patates -an menei apo prouigoumeno vradi. Eite me kolokithia vevaia.
exeis dikio oti emeis apofeygoume ap ta ayga…o mpampas mou etroge staka treis fores tin vdomada kai den tou enoxlouse katholou.
Όπως το είπες! Η νοστιμιά της απλότητας!
Σημερα το δοκιμασαμε και το εφαγε με χαρά κι ο αντρας μου που δεν ειναι πολύ του αυγού. Σε ευχαριστώ που εισαι τοσο λεπτομερής και διευκρινιστική και χαιρομαι που βρηκα ενα τετοιο σαιτ με τοσες υπεροχες συνταγες για να μαθω και να γινω πραγματικά καλή μαγείρισσα.
Χαίρομαι που σας άρεσε! Είναι ένα πρόχειρο και χορταστικό φαγάκι που πράγματι αρέσει σε όλους και με μια σαλάτα μας λύνει το πρόβλημα αν δεν έχουμε χρόνο για πιο σύνθετο. Με τιμά πολύ η εκτίμησή σας και το ότι θεωρείτε ότι οι συνταγές μου σας κάνουν πιο καλή μαγείρισσα! Να είστε καλά!
Γευστικότατη η ομελέτα σου!!! Εγώ πρόσθεσα και λίγα μανιτάρια. Για άλλη μια φορά, γειά στα χέρια σου!!!
Εξαιρετική προσθήκη!Τα μανιτάρια πάνε σε όλες τις ομελέτες. Ευχαριστώ πολύ!