Αλμυρά

Μαλαχτό σφουγγάτο, μια εύκολη, νόστιμη και μυρωδάτη κρητική ομελέτα

Η νοστιμιά της απλότητας!

Η κυρία Αγγελικώ ήταν μια γειτόνισσα της μάνας μου πριν από
μισό αιώνα περίπου, όταν λόγω της δουλειάς του πατέρα μου έζησε για λίγα χρόνια
σε ένα κεφαλοχώρι της Μεσαράς. Από την κυρά Αγγελικώ  λοιπόν, πολύ νοικοκυρά κατά την  όχι και τόσο
επιεική σ’ αυτά τα θέματα μητέρα μου, είναι παρμένη τούτη δω η παραδοσιακή συνταγή του
μαλαχτού σφουγγάτου.
 Ο τρόπος συνηθίζεται και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, και
μάλιστα προσφέρεται για αξιοποίηση-ανακύκλωση πατατών που μένουν από λαδερά ή
ψητά φαγητά.Η κυρά Αγγελικώ όμως έκανε το σφουγγάτο αυτό αποκλειστικά με
βραστές πατάτες γιατί δεν ήθελε να καλύπτεται η μυρωδιά του αβάρσαμου (δυόσμου)
και του μαϊντανού από άλλες. Το έφτιαχνε λέει η μάνα μου με 10 αυγά σε τεράστιο
τηγάνι  για την πολυμελή της οικογένεια και ήταν πάντα πεντανόστιμο.  Κι εγώ δεν το έχω φτιάξει ποτέ με περίσσευμα. Όταν βράσω όμως πατάτες για την χωριάτικη κρητική πατατοσαλάτα (που φτιάχνω συχνά το καλοκαίρι), βάζω μερικές παραπάνω για σφουγγάτο…
Μαλάσσω ή μαλάζω σημαίνει ζυμώνω και εδώ στην Κρήτη
χρησιμοποιούμε τη λέξη για  όλα τα υλικά
που ανακατεύονται ή ζυμώνονται (έχει κι άλλες ερμηνείες η λέξη, μα δεν είναι
του παρόντος …).  Μαλάσσουμε τη ζύμη, τον
κιμά ,  ακόμη και τη λάσπη ! Το μαλαχτό
λοιπόν σφουγγάτο παραπέμπει σε ανακάτωμα, σε μάλαγμα  των υλικών πριν το τηγάνισμα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις όπως στο κλασικό σφουγγάτο με κολοκύθια ή στην ομελέτα με πατάτες που έχω δώσει παλιότερα, τα αυγά πέφτουν στο τηγάνι μετά. Αυτή την εποχή
με φρέσκιες πατάτες και φρέσκα μυρωδικά το μαλαχτό σφουγγάτο είναι ένα πιάτο
που αξίζει πραγματικά να δοκιμάσετε.
Υλικά:
3-4 μέτριες πατάτες
3-4 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι
Μαϊντανό ή αβάρσαμο (δυόσμο) ή  και από τα δύο
1/3 κούπας ελαιόλαδο
Προαιρετικά , μισή κούπα γάλα ή/και λίγη κεφαλογραβιέρα σε
κύβους

 

Επί το έργον:

 

Πλένουμε καλά τις πατάτες, να μη έχουν το παραμικρό ίχνος χώματος.  Τις βάζουμε σε κρύο νερό να
βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, και να πέφτουν από το πιρούνι όταν τις τρυπάμε.
Τις βγάζουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το
καυτό νερό και τις αφήνουμε σε κρύο μέχρι να γίνουν χλιαρές, σχεδόν να
κρυώσουν.
Τις καθαρίζουμε από τις φλούδες και τις πατάμε με ένα πιρούνι, να σπάσουν
αλλά να μη γίνουν πουρές. Αλατοπιπερώνουμε και ψιλοκόβουμε πάνω τους τα
μυρωδικά. Σε άλλο σκεύος χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε αν θέλουμε το γάλα και
την γραβιέρα (αν χρησιμοποιήσουμε τελικά).
Αδειάζουμε τις πατάτες στα αυγά ή
αντιστρόφως και μαλάσσουμε με το πιρούνι να ανακατευτούν τα δυο μείγματα, μα να μη γίνουν πουρές οι πατάτες.
Βάζουμε
το ελαιόλαδο να κάψει (όχι να καπνίσει) σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το μείγμα του
σφουγγάτου. Αφήνουμε να στερεοποιηθεί λίγο το αυγό και κάνουμε τομές εδώ κι εκεί με ένα
πιρούνι ώστε να περνά το καυτό λάδι στην επιφάνεια της ομελέτας.
 Όταν
είναι έτοιμο από τη μια μεριά (ανασηκώνουμε ελαφρά για να δούμε)
αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια μεγάλου πιάτου ή σκεπάσματος  και αφήνουμε να ψηθεί και από την άλλη
πλευρά. Σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις:

1)Οι παραπάνω ποσότητες ήταν αρκετές για τηγάνι 26 νούμερο.
Χρησιμοποίησα μόνο 3 αυγά γιατί ήταν μεγάλα.Οι πατάτες μου ήταν περίπου μισό κιλό ζυγισμένες βρασμένες.

2)Όπως καταλαβαίνετε, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη βασική
συνταγή με ότι μας έρθει στο μυαλό. Από αλλαντικά, ως τυριά και μανιτάρια.
Προσωπικά δεν βάζω ούτε τυρί ούτε καν γάλα αυτή την εποχή. Είναι τόσο ελαφρύ
και νόστιμο με τις φρέσκιες πατάτες και τα φρέσκα μυρωδικά… Ίσως το χειμώνα,
σηκώνει κάποιες προσθήκες.

3)Μπορούμε να βράσουμε τις πατάτες καθαρισμένες αν δεν ξέρουμε την προέλευσή τους και φοβόμαστε για φυτοφάρμακα και λιπάσματα στη φλούδα τους.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές