Τυρί στο λάδι
Εκτός των άλλων, το ελαιόλαδο είναι ένα άριστο συντηρητικό. Σε τουρσιά, σε ελιές, σε τυριά. Η σημερινή συνταγή το χρησιμοποιεί κάπως έτσι. Και λέω κάπως έτσι γιατί στην ουσία ο στόχος δεν είναι η συντήρηση, αλλά μάλλον το μαρινάρισμα του τυριού στο λάδι. Αν σας αρέσει η ιδέα, φτιάξτε το αύριο –μεθαύριο ώστε να είναι έτοιμο την Κυριακή της Τυρινής.
Είναι παραδοσιακό μεζεδάκι και προτιμούμε για την παρασκευή του πικάντικα ώριμα τυριά, καλή γραβιέρα ή κεφαλοτύρι, ακόμη και μυζήθρα. Η δική μου γραβιέρα είναι ήδη έτοιμη για κατανάλωση γιατί την έχω φτιάξει εδώ και μέρες, ενώ τα υπόλοιπα θα ανοιχτούνε τις Απόκριες . Εκτός από τη γραβιέρα χρησιμοποίησα αυτή τη φορά και ξερό αθότυρο. Για τα μπαλάκια ανακάτεψα γλυκιά και ξινή μυζήθρα.
Υλικά
Τυρί (γραβιέρα Κρήτης ώριμη, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, ξερό αθότυρο)
Ελαιόλαδο
Προαιρετικά : ρίγανη, κόκκους πιπεριού, και -αν μας αρέσει- σπόρους κόλιανδρου και ίσως μια σκελίδα σκόρδο. Εγώ βάζω ρίγανη και κόκκους χρωματιστών πιπεριών.
Επί το έργον
Κόβουμε σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια το τυρί και το βάζουμε σε γυάλινο καθαρό (κατά προτίμηση αποστειρωμένο αλλά κρύο) βάζο.
Σκορπάμε τα μυρωδικά αν χρησιμοποιήσουμε και το καλύπτουμε με ελαιόλαδο. Να το σκεπάζει ένα δάκτυλο περίπου. Κλείνουμε τα βάζα και τα αφήνουμε για 10-15 μέρες να «γίνουν».
Μπορούμε να το καταναλώσουμε σκέτο σαν μεζέ ή σαν ορεκτικό αλλά και να το προσθέσουμε σε πράσινες σαλάτες κομμένο σε μικρότερα κομμάτια.
Ακόμη μια εφαρμογή του θα δείτε σε προσεχή ανάρτηση.
Παρατηρήσεις
Για τη “νεωτερική” εκδοχή με τα μπαλάκια:
Χρησιμοποίησα περίπου100 γραμμάρια ξινή και 100 γραμμάρια γλυκιά μυζήθρα και ψιλόκοψα 2 λιαστές ντομάτες και λίγη κόκκινη πιπεριά (θα μπορούσε να είναι και καυτερή).
Τα έβαλα σε ρηχό γυάλινο μπολ αυτά γιατί είναι πιο μαλακά και δεν ήθελα να χαλάσει το σχήμα τους.Τα κάλυψα με ελαιόλαδο.
2)Δεν χρειάζεται να διατηρήσετε το σκληρό τυρί στο ψυγείο. Ίσα-ίσα που ωριμάζει μάλλον καλύτερα εκτός ψυγείου. Τα μυζηθρένια μπαλάκια θα τα αφήσω 3-4 μέρες εκτός ψυγείου και μετά θα τα βάλω στο ψυγείο. Είναι πιο ευαίσθητα.Όταν θα τα σερβίρω θα τα βγάλω λίγο πριν για να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
3) Δεν έχω άλλη παρατήρηση επί της συνταγής απόψε… Εκείνο που θέλω ακόμη να προσθέσω, είναι ότι δεν ξέρω αν ο μεσάζων που αναφέρεται στο άρθρο που σας παραπέμπω είναι ολλανδός. Θα μπορούσε μια χαρά να είναι έλληνας. Μήπως τους έλεγξε ποτέ κανείς αυτούς; Όχι μόνο δεν τους έλεγξαν , αλλά τους υπέθαλπαν . Η τιμή του λαδιού φέτος για τον παραγωγό δεν είναι καν 2,80 euro. Είναι 1,80 euro …
Αγαπητή Vita καλησπέρα,
Φτιάχνω δικό μου τυρί εδώ και μερικά χρόνια με γίδινο και πρόβειο γάλα από δικά μας ζώα.Πειραματίστηκα πριν δύο χρόνια και με κεφαλοτύρι. Κάτι κατάφερα. Αυτό λοιπόν το έκοψα σε μικρούς κύβους και το έβαλα σε λάδι μαζί με φύλλα δάφνης, κόκκους μαύρου πιπεριού και μικρές κόκκινες καυτερές πιπεριές. Το άφησα για αρκετό χρονικό διάστημα για να απορροφήσει τα αρώματα. Έγινε καταπληκτικό.
Φαντάζομαι τι μεζεδάκι θα γίνεται!
Αλλά και τα μυζηθρο-μπαλάκια εξαιρετικά φαίνονται!
Φιλιά, καλό βράδυ!
Τι να πω για το λάδι αλλά και για τα άλλα προιόντα Vita μου.. μόνο ότι εδώ δεν βρίσκει έυκολα κανείς Ελληνικό λάδι..
Τέλειος ο τρόπος συντήρησης θα το δοκιμάσω..
Φιλιά πολλά!
Αχ!! Οταν το χρειαζόμουν δεν σκέφτηκα να σε ρωτήσω…είχα γραβιέρα ωραιότατη κρητικιά (σπιτική-πεσκεσάκι μου ήρθε πάλι) και κάτι τέτοιο σκεφτόμουν να την κάνω αλλά δεν ήξερα…οπότε την καταφέραμε με τον "απλό" τρόπο! Υπέροχο το ποστ σου και θα το έχω στα υπόψη για την άλλη φορά! Καλό βράδυ!
Θα διαβάσω τα άρθρα που μας προτείνεις σε λίγο.
Δεν ξέρω τί γίνεται στην Ελλάδα με την κατανάλωση παραδοσιακών προϊόντων και την εξαγωγή τους.
Διάβασα κάπου για "χρυσό" ελληνικό ελαιόλαδο,που πωλείται μόνο στους πολύ πλούσιους.
Εδώ, βρίσκω εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό ελαιόλαδο στην κάβα ενός αγαπητού ομοεθνή μας, που εισάγει εκπληκτικά τυρικά και κρασιά από μικρούς παραγωγούς.Η συγκεκριμένη κάβα είναι η καλύτερη διαφήμιση της Ελλάδας εδώ στην Λουκανικούπολη.
Δεν μαγειρεύω πλέον με κανένα άλλο λάδι μόνο με "το λάδι το καλό" που λέγαν οι παλιοί στην Κύπρο.
30 λίτρα όμως είναι πολλά αν έχουμε προσθέσει στη διατροφή μας κρέας και τυριά. Πάρα πολλα!!!
Τη συνταγή σου θέλω πολύ να την κάνω το Σαββατοκύριακο.Με σκόρδο βεβαίως βεβαίως!!!
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
πολλά φιλιά
Πολύ εξαιρετικό μεζεδάκι, θα ψάξω να βρώ καλή γραβιέρα για να το φτιάξω.
Φιλιά.
Ωχ, πρωί-πρωί Βαγγελιώ μου!
Στείλτε μου ένα καφάσι με τέτοια βαζάκι τώρα αμέσως!!!!
Xα,χα,χα,χα! Πηνελόπη! Το ίδιο ακριβώς σκεφτόμουν κι εγώ! Είμαι απίστευτη… τυρού!
Πολύ ωραία ιδέα Vita!
Καλό απόγευμα!
Πολύ ωραίος μεζές και όχι μόνο. Είχα φτια΄ξει και εγώ πριν χτόνια αλλά με φέτα. Θα ήθελα να σε ρωτήσω, αν μπει το βάζο με την γραβιέρα στο ψυγείο, πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει;
Σοφία ευχαριστώ πολύ για τις πολύ ωραίες ιδέες με τις οποίες συμπλήρωσες το post. Η προσθήκη της δάφνης πολύ μου αρέσει!
Έλενα είναι καί όμορφα εμφανισιακά έτσι δεν είναι;
Έρι τι να κάνουμε…Δεν φροντίσαμε να προωθήσουμε τους θησαυρούς μας. Δηλαδή όχι εμείς ακριβώς αλλά έχουμε κι εμείς έχουμε ευθύνη που αφήσαμε να γίνει…
Έφη η γραβιέρα όπως κι αν είναι χαμένη δεν πάει 🙂
30 λίτρα είναι πολλά Θαλασσένια μου λες 🙂
Εντάξει κι εγώ για λόγους θερμίδων λιγότερο καταναλώνω στο σπίτι μου, αλλά μη ξεχνάς ότι στην Κρήτη ακόμα και τα γλυκά μας με ελαιόλαδο τα φτιάχνουμε όπως βέβαια και τα τηγανητά μας!
Μαρί μου ναι, γίνεται ΄καλύτερο με ώριμα πικάντικα τυράκια
Πηνελόπη θα τα δέχονται λες στα ΕΛΤΑ με τόσο λάδι;:-)
Selcouth πιστεύεις ότι κόβοντας τη γραβιέρα έφαγα σχεδόν όσα έβαλα στο βάζο; Ήταν πολύ νόστιμη 🙂
Παράκελσε δεν έχω φτιάξει μεγάλη ποσότητα ποτέ, αλλά το έχω κρατήσει μέχρι και μήνα εκτός ψυγείου και όσο μένει γίνεται πιο πικάντικο.
Φαίνεται υπέροχο και δεν το είχα σκεφτεί καθόλου !!!
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Θα δοκιμάσω να φτιάξω κι εγώ, είμαι σιγουρη ότι θα είναι τέλειο.
Περιττό να σου πω ότι εδώ, ένα πολυαγαπημένο τυρί από όλους είναι το γνωστό "ντόπιο λαδοτύρι" που μπαίνει σε λάδι και διατηρείται για μήνες. Στην αρχή γλυκό σαν κασέρι, μετά καυτερό πολύ!
Τα τυρομπαλάκια μέχρι πόσο καιρό μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο; Μου άρεσε η εκδοχή αυτη!
Λάμπρο σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο. Να το δοκιμάσεις, θα σου αρέσει.
Μάγδα ευχαριστώ. Γίνεται ένα πικάντικο τυράκι. Να το δοκιμάσεις.
Κική κι εμείς διατηρούμε τα τυριά ολόκληρα στο λάδι. Είναι κατά τη γνώμη μου τα νοστιμότερά μας τυριά. Αυτή εδώ είναι συντήρηση ή μαρινάρισμα για κομμένο τυρί. Τα μυζηθρένια μπαλάκια δεν τα έχω αφήσει πάνω από 10-15 μέρες στο ψυγείο γιατί δεν κάνω πολλά. Δοκίμασέ τα και βάλε και τη δική σου πινελιά 🙂
Θα το δοκιμάσω με διάφορα τυριά που έχω στο ψυγείο….ωραία ιδέα! Για το λάδι, τι να πούμε….και οι δικοί μου είναι εντελώς απογοητευμένοι….
Ευχαριστώ!
Καλημέρα. Πράγματι ήταν ώρα να φτιάξεις μια σελίδα. Συγχαρητήρια για την μέχρι σήμερα πορεία του Blog. Καλή επιτυχία και καλή δύναμη. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι το νέο σου εγχείρημα θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία.
[…] εκδήλωση, με έκανε να κάνω μια μικρή αναδρομή. Τυρί στο λάδι, ελιές στο λάδι, αγκινάρες στο λάδι, σκορδάκια στο […]
Γεια σας κ. Βαγγελιώ ευχαριστώ για τα μαθήματα και τις ”έντιμες” συνταγες. Επειδή δεν εχω πρόσβαση σε σπιτικά προιόντα,μπορώ να χρησιμοποιήσω γραβιέρα, φετα κλπ του εμπορίου;
Σας ευχαριστώ κι εγώ για τα καλά σας λόγια! Να είστε καλά! Βέβαια! Κι εγώ δεν έχω σπιτικά τυριά, απλά έχω το προνόμιο να έχω πρόσβαση σε μικρά τυροκομεία της περιοχής μου με καλά προϊόντα. Το λάδι θα βελτιώσει τη γεύση και εκείνων του εμπορίου.
Καλησπέρα εγώ φτιάχνω δικά μου τυράκια χλωρά από γίδινο γάλα τώρα έχω αρχίσει και φτιάχνω στο λάδι απλα ήθελα να ρωτήσω μπορώ να τα αφήσω εκτός ψυγείου η θέλουν ψυγείο για καλύτερα; Γίνεται να είναι σκέτο το λάδι η πρέπει να βάλω και τα μυρωδικά ευχαριστω!!!
Καλημέρα σας. Στην ανάρτηση περιγράφεται το μαρινάρισμα σε ελαιόλαδο για ενίσχυση της γεύσης και όχι ο τρόπος διατήρησης στο ελαιόλαδο. Οι παλιοί τα διατηρούσαν ολόκληρα στο λάδι χωρίς προσθήκη αρωματικών σε μεγάλα πιθάρια και βέβαια εκτός ψυγείου. Εδώ πρόκειται για μικρές ποσότητες κομμένου τυριού. Δεν τα βάζω ειδικά τα σκληρά τυριά στο ψυγείο, εκτός αν κάνει υπερβολική ζέστη!
Ευχαριστώ !
Γεια χαρά, η γραβιέρα σε λάδι μέχρι ποσό καιρό πιστεύετε μπορεί να μείνει έτσι χωρίς να αλλοιωθεί; Αν την αφήσουμε καιρό, πάλι εκτός ψυγείου θα είναι;
ευχαριστώ πολύ!
Δεν φτιάχνω μεγάλες ποσότητες οπότε δεν μπορώ να απαντήσω για τους χρόνους διατήρησης. Ακαθάριστα κεφαλοτύρια πάντως διατηρούσαμε στο λάδι για ολόκληρο χρόνο!
Σας ευχαριστώ πολύ
Να είστε καλά!
Δυστυχώς δεν τονίσατε και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αναφέρατε καν ότι το Ελαιόλαδο πρέπει να είναι Κρητικό, η ρίγανη το ίδιο (μαζεμένη από Κρητικό χέρι στα Λευκά Όρη), οι κόκκοι πιπεριού αγορασμένοι από Κρητικό μαγαζί, οι σπόροι κόλιανδρου από Κρητικό super market (με Κρήτες υπαλλήλους) και το σκόρδο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ Κρητικό από χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο τουλάχιστον 220 μέτρα από το επίπεδο της Κρητικής Θάλασσας. Είμαστε τόσο άτυχοι εμείς οι υπόλοιποι, οι μη Κρητέλληνες. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα από όσα λέτε στην συνταγή. Ίσως όμως αν παραγγείλουμε κρητικά προϊόντα (από κρητική ιστοσελίδα), προϊόντα που θα έρθουν με Κρητικό πλοίο, ίσως να γευτούμε λίγο από την Κρητική δόξα!
Μπορείτε πάντα να γεύεστε νοστιμιές από άλλα sites. Υπάρχουν αμέτρητα ελληνικά και ξένα και προτείνουν προϊόντα που εύκολα μπορείτε να προμηθευτείτε. Τώρα, η επιλογή εθνικότητας ή εντοπιότητας των μεταφορικών μεσων που θα σας τα φέρουν είναι πράγματι δύσκολη υπόθεση! Εμείς εδώ, κρητικά έχουμε κρητικά προτείνουμε… Και είναι η αλήθεια ότι πολλοί και από τον υπόλοιπο κόσμο τα εκτιμούν, μαζί με όσα άλλα νόστιμα μπορούν να προμηθευτούν ανεξαρτήτως προέλευσης. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα… Αν πάντως νοιώθετε άτυχος για την καταγωγή σας, λυπάμαι είναι θέμα ψυχολόγου, να το δείτε…