VIDEOS

Κέικ σοκολάτας με κρέμα καραμελέ (VIDEO)

Κέικ σοκολάτας με κρέμα καραμελέ (VIDEO)

Το μαγικό κέικ!

Έτσι μου το περιγράψανε, έτσι σας το λέω κι εγώ αυτό το κέικ και είναι πραγματικά μαγική η συμπεριφορά του μείγματος του κέικ σε σχέση με την κρέμα! Ένα γλυκό που συνδυάζει δυο αγαπημένες γεύσεις των παιδικών μας χρόνων, το κέικ σοκολάτας με την κρέμα καραμελέ! Μαγικό κέικ λοιπόν!

Κέικ σοκολάτας με κρέμα καραμελέ (VIDEO)

Σας τα έλεγα και στη χθεσινή ανάρτηση ότι αυτό το καλοκαίρι «εμπλούτισα» το συνταγολόγιό μου με συνταγές από διάφορα μέρη της χώρας και του κόσμου όλου! Αυτήν εδώ στην αρχική της μορφή μου την έδωσε μια κοπέλα με ρώσικη καταγωγή, ως συνταγή του τόπου της. Επειδή δεν μπορούσα να φανταστώ πώς θα ήταν, έκανα αναζήτηση αμέσως τότε με το όνομά του (kodrit kadir μου είπε ότι το έλεγαν) και βρήκα πολλές φωτογραφίες και συνταγές. Εντυπωσιάστηκα, είναι η αλήθεια γιατί δεν είχε τύχει να το ξαναδώ.   Από την έρευνά μου, διαπίστωσα ότι το γλυκό τελικά είναι αραβικής προέλευσης αλλά μοιάζει πολύ και με τα ευρωπαϊκά γλυκά με την γενικότερη ονομασία flan.

Κέικ σοκολάτας με κρέμα καραμελέ (VIDEO)

E, φανταστείτε τώρα την έκπληξή μου όταν αναζητώντας τις ρίζες των flans σε σελίδες ιστορίας της διατροφής που έχω στα «αγαπημένα μου», βρήκα ότι η αρχική καταγωγή των flans είναι ελληνική (α, βρε Πορτοκάλος και πού θα βρεις το δίκιο σου)! Οι Ρωμαίοι -φανατικοί λάτρεις των αυγών- επεξεργάστηκαν λέει ελληνικές συνταγές με αυγά, που οδήγησαν σε διάφορα πιάτα και επιδόρπια, ανάμεσά τους και τα flans. Τα παρέλαβαν και οι Ισπανοί οπότε τα μετέφεραν και στον «Νέο Κόσμο». Αποτέλεσμα; Το kodrit kadir το βρήκα τελικά και ως βραζιλιάνικο κέικ! Αυτό κι αν είναι παγκοσμιοποίηση μιας συνταγής!

Κέικ σοκολάτας με κρέμα καραμελέ (VIDEO)

Αλήθεια, ποια είναι τα υλικά μιας κλασικής γαλατόπιτας αν το σκεφτεί κανείς; Αυγά, γάλα, ζάχαρη, ζυμάρι. Εδώ αλλάζει η τεχνική, προστίθεται το κακάο που δίνει τη σοκολατένια πινελιά (αν και εγώ την επόμενη φορά θα το φτιάξω αυτό το κέικ και χωρίς κακάο) και έτσι έχουμε ένα υπέροχο επιδόρπιο που συνδυάζει δυο αγαπημένες, μαμαδίστικες γεύσεις. H δική μου μαμά μας πρωτοέφτιαξε κρέμα καραμελέ το 1972 μετά από ένα ταξίδι στην Αθήνα, συνταγή μιας πρωτευουσιάνας θείας της.

Κέικ σοκολάτας με κρέμα καραμελέ (VIDEO)

Τον τελευταίο καιρό έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο επιδόρπια με κρέμες που βασίζονται σε διάφορες σκόνες  (αλήθεια διαβάζει  κανείς –και ειδικά οι μαμάδες μικρών παιδιών- τις διατροφικές ετικέτες των συσκευασιών;). Εδώ λοιπόν έχουμε ένα επιδόρπιο που συνδυάζει απλά υλικά, αγαπημένα στα παιδιά και στους μεγάλους χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά και χωρίς χρωστικές ύλες!  Μιας και η επόμενη περίοδος μας φέρνει πολλές γιορτές, ας το έχουμε κι αυτό στο μυαλό μας… Είναι εξαιρετικό και ως επιδόρπιο.

Κέικ σοκολάτας με κρέμα καραμελέ (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  • Το ψήσιμο γίνεται στη μεσαία σχάρα του φούρνου και η φόρμα μου είναι 24 νούμερο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ταψάκι αλλά με σταθερό πάτο, όχι με σούστα.
  • Στην παρασκευή της κρέμας αφήστε το μίξερ στη φάση που προσθέτετε το γάλα γιατί αφρίζει πολύ και καταλαμβάνει πολύ όγκο στη φόρμα (φαίνεται στο βίντεο, αλλά μπορεί να μην το προσέξατε).
  • Αν μετά το αναποδογύρισμα δείτε ότι υπάρχει αρκετή καραμέλα στον πάτο της φόρμας, βυθίστε την για λίγο σε καυτό νερό να λιώσει και περιχύστε το κέικ. Τα σκεύη επίσης (τηγάνι και φόρμα) καθαρίζουν εύκολα αν τα γεμίσουμε με ζεστό νερό για λίγη ώρα.
  • Η βασική μετατροπή που έκανα στη συνταγή που μου είχαν δώσει είναι η αντικατάσταση της λιωμένης μαργαρίνης με ελαιόλαδο. Επίσης πρόσθεσα λικέρ όπως κάνω συνήθως στα κέικ σοκολάτας (ή χυμό αν δεν θέλω αλκοόλ).

Πηγές για τις πληροφορίες για τα flan και τα λοιπά ιστορικά, ήταν κυρίως τα sites:

https://www.cheesecake.com/Blog/post/the-unique-history-of-flan-a-world-traveled-dessert.aspx

https://en.wikipedia.org/wiki/Flan_cake

https://www.piesandtacos.com/flan-cake/

http://www.flanrecipe.org/history_of_flan.html

Καλά νε είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο