Το μαγικό κέικ!
Έτσι μου το περιγράψανε, έτσι σας το λέω κι εγώ αυτό το κέικ και είναι πραγματικά μαγική η συμπεριφορά του μείγματος του κέικ σε σχέση με την κρέμα! Ένα γλυκό που συνδυάζει δυο αγαπημένες γεύσεις των παιδικών μας χρόνων, το κέικ σοκολάτας με την κρέμα καραμελέ! Μαγικό κέικ λοιπόν!
Σας τα έλεγα και στη χθεσινή ανάρτηση ότι αυτό το καλοκαίρι «εμπλούτισα» το συνταγολόγιό μου με συνταγές από διάφορα μέρη της χώρας και του κόσμου όλου! Αυτήν εδώ στην αρχική της μορφή μου την έδωσε μια κοπέλα με ρώσικη καταγωγή, ως συνταγή του τόπου της. Επειδή δεν μπορούσα να φανταστώ πώς θα ήταν, έκανα αναζήτηση αμέσως τότε με το όνομά του (kodrit kadir μου είπε ότι το έλεγαν) και βρήκα πολλές φωτογραφίες και συνταγές. Εντυπωσιάστηκα, είναι η αλήθεια γιατί δεν είχε τύχει να το ξαναδώ. Από την έρευνά μου, διαπίστωσα ότι το γλυκό τελικά είναι αραβικής προέλευσης αλλά μοιάζει πολύ και με τα ευρωπαϊκά γλυκά με την γενικότερη ονομασία flan.
E, φανταστείτε τώρα την έκπληξή μου όταν αναζητώντας τις ρίζες των flans σε σελίδες ιστορίας της διατροφής που έχω στα «αγαπημένα μου», βρήκα ότι η αρχική καταγωγή των flans είναι ελληνική (α, βρε Πορτοκάλος και πού θα βρεις το δίκιο σου)! Οι Ρωμαίοι -φανατικοί λάτρεις των αυγών- επεξεργάστηκαν λέει ελληνικές συνταγές με αυγά, που οδήγησαν σε διάφορα πιάτα και επιδόρπια, ανάμεσά τους και τα flans. Τα παρέλαβαν και οι Ισπανοί οπότε τα μετέφεραν και στον «Νέο Κόσμο». Αποτέλεσμα; Το kodrit kadir το βρήκα τελικά και ως βραζιλιάνικο κέικ! Αυτό κι αν είναι παγκοσμιοποίηση μιας συνταγής!
Αλήθεια, ποια είναι τα υλικά μιας κλασικής γαλατόπιτας αν το σκεφτεί κανείς; Αυγά, γάλα, ζάχαρη, ζυμάρι. Εδώ αλλάζει η τεχνική, προστίθεται το κακάο που δίνει τη σοκολατένια πινελιά (αν και εγώ την επόμενη φορά θα το φτιάξω αυτό το κέικ και χωρίς κακάο) και έτσι έχουμε ένα υπέροχο επιδόρπιο που συνδυάζει δυο αγαπημένες, μαμαδίστικες γεύσεις. H δική μου μαμά μας πρωτοέφτιαξε κρέμα καραμελέ το 1972 μετά από ένα ταξίδι στην Αθήνα, συνταγή μιας πρωτευουσιάνας θείας της.
Τον τελευταίο καιρό έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο επιδόρπια με κρέμες που βασίζονται σε διάφορες σκόνες (αλήθεια διαβάζει κανείς –και ειδικά οι μαμάδες μικρών παιδιών- τις διατροφικές ετικέτες των συσκευασιών;). Εδώ λοιπόν έχουμε ένα επιδόρπιο που συνδυάζει απλά υλικά, αγαπημένα στα παιδιά και στους μεγάλους χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά και χωρίς χρωστικές ύλες! Μιας και η επόμενη περίοδος μας φέρνει πολλές γιορτές, ας το έχουμε κι αυτό στο μυαλό μας… Είναι εξαιρετικό και ως επιδόρπιο.
Υλικά
Α. Για την καραμέλα
160gr ζάχαρη
1 κουταλιά (15 ml) νερό
Β. Για την κρέμα
4 αυγά
600 ml πλήρες γάλα
200 gr ζάχαρη
1 σωληνάριο βανίλια
Γ. Για το κέικ
1 αυγό
100 gr ζάχαρη
100 ml ελαιόλαδο
100 ml πλήρες γάλα
30 ml λικέρ ή κονιάκ ή χυμό
1 σωληνάκι βανίλια
30 gr κακάο
100 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά σούπας (15ml ) μπέικιν πάουντερ
Επί το έργον
Δείτε το βίντεο και τις παρατηρήσεις και αν προκύψουν απορίες, ευχαρίστως θα δοθούν διευκρινίσεις!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Το ψήσιμο γίνεται στη μεσαία σχάρα του φούρνου και η φόρμα μου είναι 24 νούμερο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ταψάκι αλλά με σταθερό πάτο, όχι με σούστα.
- Στην παρασκευή της κρέμας αφήστε το μίξερ στη φάση που προσθέτετε το γάλα γιατί αφρίζει πολύ και καταλαμβάνει πολύ όγκο στη φόρμα (φαίνεται στο βίντεο, αλλά μπορεί να μην το προσέξατε).
- Αν μετά το αναποδογύρισμα δείτε ότι υπάρχει αρκετή καραμέλα στον πάτο της φόρμας, βυθίστε την για λίγο σε καυτό νερό να λιώσει και περιχύστε το κέικ. Τα σκεύη επίσης (τηγάνι και φόρμα) καθαρίζουν εύκολα αν τα γεμίσουμε με ζεστό νερό για λίγη ώρα.
- Η βασική μετατροπή που έκανα στη συνταγή που μου είχαν δώσει είναι η αντικατάσταση της λιωμένης μαργαρίνης με ελαιόλαδο. Επίσης πρόσθεσα λικέρ όπως κάνω συνήθως στα κέικ σοκολάτας (ή χυμό αν δεν θέλω αλκοόλ).
Πηγές για τις πληροφορίες για τα flan και τα λοιπά ιστορικά, ήταν κυρίως τα sites:
https://www.cheesecake.com/Blog/post/the-unique-history-of-flan-a-world-traveled-dessert.aspx
https://en.wikipedia.org/wiki/Flan_cake
Χαίρεται! Το είχα δει κ σε κάποια άλλη ανάρτηση άγνωστη κ δεν πήρα το ρίσκο να το φτιάξω. Τώρα όμως από εσάς θα το φτιάξω συν Θεό σύντομα! 2 ερωτήσεις :
-έχω μακροστενη φόρμα κ στρογγυλό ταψί που συνηθως φτιάχνω τα κεικ. Έχει διαφορά;
-αν χρησιμοποιήσω ένα από αυτά χρειάζεται να λαδωσω κ να αλευρωσω πριν;
Ευχαριστω εκ των προτέρων!
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη! Θα χαρώ να το δοκιμάσετε και να σας αρέσει! Δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη η φόρμα (εδώ είναι σε 24 νούμερο). Φυσικά αντί στρογγυλής μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μακρόστενη αντίστοιχου μεγέθους!
Οντως μαγικό! Είχα δεί ένα όμοιο σε ρωσόφωνο site και απορούσα πως γίνεται. Το φανταζόμουν πιο πολύπλοκο. Θα το φτιάξω σύντομα και μάλλον την εκδοχή χωρίς κακάο.Θα χρειαστεί να αυξηθεί λίγο το αλεύρι?
Κι εμένα για ρώσικο μου το είπαν και τελικά είναι διεθνές! Ναι, εγώ θα έβαζα αντί τα 30 γρ κακάο 30 γρ αλεύρι ακόμη! Καλή επιτυχία!
Κ βαγγελια, καλησπερα!!!οντως απιστευτο!!! Κατι δεν εχω καταλαβει!!! Σε ωμη κρεμα, ριχνουμε το ωμο κεικ? Και μετα ξεχωριζουν μονα τους ψησιμο? Σας ευχαριστω πολυ!!
Μα ναι κ. Κάτια! Εκεί είναι η μαγεία του! Τα βάζουμε ωμά τα δυο μείγματα και ανεβαίνει πάνω το καφέ μείγμα όσο ψήνεται! Κι εγώ δεν το πίστεψα όταν μου το είπε η κοπέλα που αναφέρω, αλλά μετά που έψαξα είδα πολλά βίντεο πριν αποφασίσω να φτιάξω το δικό μου! Τρεις φορές το έχω φτιάξει, και τις τρεις πέτυχε!
Θα το κανω συντομα!!!!μοιαζει απιστευτο!! Πειραζει, αν εχει τρυπα η φορμα στη μεση;
Καθόλου δεν πειράζει! Και η δικά μου είναι με τρύπα. Αρκεί να μην είναι από αυτές που ανοίγουν για να μη μπει νερό στο ψήσιμο και χαλάσει το κέικ μας!
Σας ευχαριστω πολυ για την αμμεση απαντηση!!! Καλο ξημερωμα!!!!
Κα Ευαγγελία το έφτιαξα το κεικ χθες κ σήμερα εξαφανίστηκε. ..το μόνο λάθος ήταν ότι ίσως ήταν λίγο μεγαλύτερη η φόρμα μου. Ήμαστε 7μελης οικογένεια, θέλω τη συμβουλή σας! Μου ζητάνε τα παιδιά να το ξανακάνω! Να τολμήσω διπλή δόση σε 26 φόρμα; πρέπει να διπλασιασω κ κρεμα κ κεικ σωστα;
Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση! Δεν θα το έφτιαχνα σε διπλή δόση μαζεμένο γιατί δεν ξέρω πόσο σταθερή θα είναι η κρέμα σε μεγάλη ποσότητα. Αλλά αν το τολμήσετε, διπλασιάστε και τα δυο αλλιώς θα είναι φτωχό κατά το ένα του συστατικό ;-)! Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!
Μια μόνο παρατήρηση θα έκανα όσον αφορά την καραμελα αρχικά, βλέποντας από άλλα βίντεο. Να έχουμε τη φόρμα μας μέσα σε ζεστό νερό βυθισμενη όση ώρα φτιαχνουμε την καραμελα, ώστε να μην σταθεροποιηθει άμεσα όταν την αδειασουμε μέσα. Έτσι θα μπορέσουμε να τη στρωσουμε σε όλο τον πάτο της φόρμας πιο εύκολα! Εγώ την πάτησα εκεί κ έκατσε στη μέση αποτομα η καραμέλα. ..
Δεν ξέρω αν πρέπει να είναι εντελώς ρευστή η καραμέλα. Δεν πρέεπι να ανακατευτεί με το μείγμα της κρέμας. Εγώ κυλάω γρήγορα την καραμέλα στον πάτο και δεν αντιμετώπισα τέτοιο πρόβλημα. Μια από τις φορές που το έφτιαξα έμεινε καραμέλα στον πάτο (αλλά ομοιόμορφα) και ζέστανα τη φόρμα βυθίζοντάς την σε νερό όπως λέω στις παρατηρήσεις. Ευχαριστώ που διαβάσατε τόσο προσεκτικά τη συνταγή!
Εμδιαφερον
Ευχαριστώ πολύ!
Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή. Πρωτότυπη!!
Θα την δοκιμάσω σήμερα. Μια ερώτηση μονο, το ψήνουμε στις αντιστάσεις ή στον αέρα?
Εγώ ψήνω στις αντιστάσεις (εκτός αν λέω κάτι διαφορετικό). Σας ευχαριστώ πολύ!
Αγαπητή Βαγγελιώ μου, προσπάθησα δύο φορές να φτιάξω την καραμέλα, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Αυτή τη στιγμή έχω το υπόλοιπο κέικ στο φούρνο (χωρίς καραμελα), και αναμένω να ψηθεί. Ίσως να λιώσω λίγη κουβερτουρα και να βάλω από πάνω, όμως δεν θα είναι το ίδιο με το δικό σου. Την επόμενη φορά που θα το φτιάξω μάλλον θα αγοράσω σιρόπι έτοιμο (αν και δεν μου αρέσουν τα έτοιμα). Τι άλλο θα μπορούσαμε να βαλουμε αντικατάσταση της καραμέλας; Σκέφτηκα να έβραζα ένα ζαχαρουχο για να γίνει καραμέλα αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι θα πετύχαινε. Πώς το βρίσκεις σαν ιδέα, ίσως για κάποια άλλη φορά;
Αγαπητή Βαγγελιώ, τελικά σήμερα το πρωί κατάφερα να φτιάξω την καραμέλα την οποία πρόσθεσα στο γλυκό αφού το ξεφορμαρα παγωμένο από το ψυγείο. Ένα θα σου πω, το γλυκό ήταν “ποίημα”, εξαιρετικό και φυσικά ένα ευχαριστώ που μοιράζεσαι τις γευστικές γεύσεις μαζί μας. Καλό βράδυ και καλή βδομάδα.
Πολύ χαίρομαι που πετυχε τελικά! Μα δεν είναι μαγικό; Και είναι εύκολο η καραμέλα. Το ωραίο είναι ότι πάει και το καλοκαίρι και ταιριάζει και ως επιδόρπιο. Εϊναι όντως ωραίο γλυκό. Ευχαριστώ που το δοκίμασες Ελένη μου!
Βαγγελιώ μου καλημέρα, θα μπορούσες να αλλάξεις την διεύθυνση του mail μου;. Θέλω να λαμβάνω το μενού και τα υπόλοιπα στο eleni.zorba76@gmail.com και όχι στο elenizorba@yahoo.gr.
Σε ευχαριστώ.
Ελένη μου έγινε! τσέκαρε τα mail σου για να οριστικοποιήσεις την εγγραφή! Ευχαριστούμε.
Με αυτά τα γραμμάρια που γράφεται η συνταγή δεν βγαίνει,…την έκανα ακριβώς μετρημένα τα πάντα και βήμα βήμα και δεν βγήκε…..καλό είναι να γράφουμε ακριβώς και όλα τα βήματα έτσι ώστε να βγαίνουν οι συνταγές που δημοσιεύονται….
Η συνταγή βγαίνει ακριβώς! Δείτε τα σχόλια στην πρόσφατη αναδημοσίευση στο facebook, όσες την έφταιξαν πέτυχε! Κάτι κάνετε λάθος. Είναι πολυδοκιμασμένη.Ποιο βήμα σας φαίνεται ασαφές να το διευκρινήσω… Φυσικά και οι συνταγές που δημοσιεύονται πρέπει να είναι σαφείς και σπάνια εδώ υπάρχουν παράπονα ακριβώς επειδή είμαι πολύ επίμονη στις λεπτομέρειες. Όποτε έχει συμβεί, κάτι δεν έγινε κατανοητό. Πείτε μου τι σας προβλημάτισε, μπορεί να βρούμε την αιτία. Ποιο βήμα νομίζετε ότι παρέλειψα και κάνετε τέτοιο σχόλιο;
Καλησπερα,το κεικ αυτο μετα μπαινει ψυγειο? Ή διατηρείτε εκτος?
Διατηρείται στο ψυγείο!
Υπέροχο. Δοκιμάστε το με καρυδόπιτα.!!!
Μας το είπε και άλλη φίλη και είναι στα προσεχή! Ευχαριστούμε για την ιδέα!
καλησπέρα! έχω δει σε άλλες συνταγες ότι το καλύπτουν με αλουμινοχαρτο πριν μπει στο φουρνο ίσως για να μην κάνει μια λεπτή κρουστα η κρέμα? Το έχετε σκεπάσει πότε? Κάνει λεπτή κρουστα σε εσάς? θέλω σίγουρα να τη δοκιμάσω την συνταγή!
Καλησπέρα και σε σας! Δεν είναι κρούστα, είναι η καραμέλα που σκουραίνει την επιφάνεια της κρέμας. Το καλύπτουν με αλουμινόχαρτο για να εμποδίσουν την είσοδο νερού στη φόρμα του γλυκού. Η δική μου είναι αρκετά βαθιά και δεν έχει συμβεί ποτέ. Αν νομίζετε ότι θα μπει νερό στο κέικ σας, καλύψτε το! Καλή επιτυχία!