VIDEOS

Τρούφες ή τούρτα σοκολάτας με την ίδια συνταγή (VIDEO)

Τρούφες ή τούρτα σοκολάτας με την ίδια συνταγή (VIDEO)

Μια συνταγή 2 σε 1!

Αγαπημένα γλυκίσματα και τα δύο. Κλασικά κεράσματα ανέκαθεν, οι τρούφες σοκολάτας έχουν φανατικούς θαυμαστές σε όλες τους τις εκδοχές. Το ίδιο βέβαια και οι τούρτες σοκολάτας. Κι εμείς που φτιάχνουμε γλυκά στο σπίτι έχουμε πολλές συνταγές στα τετράδιά μας και για το ένα και για το άλλο! Έ λοιπόν, τούτη εδώ αφορά και τα δύο!

Τρούφες ή τούρτα σοκολάτας με την ίδια συνταγή (VIDEO)

Από τα γλυκίσματα που ασχολήθηκαν μετά τα μέσα του περασμένου αιώνα οι μανάδες μας και μας «κληροδότησαν» μέσω των τετραδίων τους ή των κλασικών πια μαγειρικών βιβλίων της εποχής τους, του Τσελεμεντέ, της Παραδείση, της Σκούρα! Έχω τη χαρά να έχω κάποιες από τις παλιές τους εκδόσεις στην βιβλιοθήκη μου και να μελετώ τις εξελίξεις κάποιων συνταγών που εξακολουθούμε να αγαπούμε.

Τρούφες ή τούρτα σοκολάτας με την ίδια συνταγή (VIDEO)

Η αλήθεια είναι πως ειδικά τις τρούφες τις λατρεύω. Κι έχουμε στο Ηράκλειο ζαχαροπλαστείο παλιό με ονομαστές τρούφες-ποιήματα! Ακόμη δεν ξέρω ποιες είναι πρώτες στην κατάταξή μου: οι ηρακλειώτικες ή οι θεσσαλονικιές που βρήκα αργότερα σε επίσης ονομαστό ζαχαροπλαστείο της πόλης. Ζουμερές, σοκολατένιες μπουκιές με λίγο ή περισσότερο ποτό με διάφορες καλύψεις, με γεύσεις αξέχαστες και μοναδικές. Ονόματα δεν χρειάζεται να αναφέρω, οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν 😉 !

Τρούφες ή τούρτα σοκολάτας με την ίδια συνταγή (VIDEO)

Το «μυστικό» της νοστιμιάς τους είναι όπως κατάλαβα αργότερα η χρήση κέικ και όχι μπισκότων στο μείγμα παρασκευής. Αυτό το είδα σε εκπομπή του Σ. Παρλιάρου κάποια στιγμή, και από τότε χρησιμοποιώ κι εγώ το δικό μου σοκολατένιο παντεσπάνι για την παρασκευή τους. Επί πλέον διαπίστωσα από την πρώτη φορά που τις έφτιαξα, ότι το ίδιο μείγμα δίνει και μια υπέροχη τούρτα σοκολάτας χωρίς να χρειαστεί να χωρίζουμε σε φέτες το παντεσπάνι!

Τρούφες ή τούρτα σοκολάτας με την ίδια συνταγή (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  • Τα υγρά της συνταγής πρέπει να είναι 180 ως 200 ml και μπορούμε να αυξομειώσουμε τις ποσότητες διατηρώντας σταθερό το άθροισμά τους. Αν πρόκειται να καταναλωθούν μόνο από ενήλικες, εγώ βάζω μόνο ποτό και καφέ. Αν υπάρχουν μικρά παιδιά ελαττώνω ακόμη περισσότερο το αλκοόλ ή το προσθέτω στο μείγμα του παντεσπανιού.
  • Αν φτιάξουμε τούρτα με όλο το μείγμα θα χρειαστούμε περίπου 200 ml κρέμα γάλακτος ακόμη. Μπορούμε βέβαια να την καλύψουμε με κάποια γκανάς ή άλειμμα σοκολάτας του εμπορίου ή κάποια βουτυρόκρεμα.
  • Στο βίντεο έφτιαξα και τρούφες και μια μικρή τούρτα. Αν φτιάξουμε μόνο τούρτα θα χρησιμοποιήσουμε τσέρκι με διάμετρο 22-24 cm ή και μεγαλύτερο, ανάλογα με το πόσο ψηλή θέλουμε την τούρτα μας. Ο αριθμός των τρουφών εξαρτάται από το μέγεθός τους. Με τις παραπάνω ποσότητες φτιάχνουμε περίπου 50 κανονικές τρούφες.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε τη μισή δόση. Τα 5 αυγά που χρησιμοποίησα ήταν 300 gr ζυγισμένα χωρίς το τσόφλι, οπότε κανονίζουμε 2 ή 3 αυγά στη μισή δόση ανάλογα με το βάρος τους.
  • Βάζω 250 gr ζάχαρη (δεν μας αρέσουν τα “λιγωτικά” γλυκά) αλλά ίσως σηκώνουν μέχρι και 50 gr ακόμη, ανάλογα και με το πόσο γλυκό είναι το ποτό ή ο χυμός μας.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να εμπλουτίσουμε το μείγμα με φρουί γλασέ (κατά προτίμηση εσπεριδοειδών), να αντικαταστήσουμε τα καρύδια με φουντούκια, και γενικά να παρέμβουμε “δημιουργικά” στη συνταγή!
  • Και οι τρούφες και η τούρτα διατηρούνται στο ψυγείο σκεπασμένα ως και 5-6 μέρες.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο