Γιαούρτι και αμύγδαλα σε ένα δροσερό συνδυασμό!
Τρώτε ξηρούς καρπούς; Υποθέτω ότι όσοι γνωρίζουν την διατροφική τους αξία τους εντάσσουν οπωσδήποτε στη διατροφή τους. Οι περισσότεροι ξηροί καρποί μπορούν- εκτός από το να καταναλωθούν σκέτοι- να χρησιμοποιηθούν σε δεκάδες συνταγές , γλυκών και αλμυρών εδεσμάτων. Και φυσικά οι πιο δημοφιλείς είναι τα αμύγδαλα και τα καρύδια!
Με καρύδια και αμύγδαλα στη χώρα μας φτιάχνουμε υπέροχα πράγματα, με σύγχρονες αλλά και με παραδοσιακές συνταγές. Έχει ίσως να κάνει και με το γεγονός ότι οι περισσότεροι είχαμε μια δυο αμυγδαλιές ή/και καρυδιές ιδιόκτητες.
Και δεν είναι μόνο στα γλυκά. Τα καρύδια από παράδοση μπαίνουν σε πολλές σαλάτες και στην Κρήτη μαγειρεύουμε τα φρέσκα αμύγδαλα ακόμη και με κρέας! Η σημερινή αμυγδαλοσαλάτα έχει προκύψει από μετατροπές σε συνταγή μιας φίλης επί το υγιεινότερον… Δοκιμάστε τη και θα εκπλαγείτε από το πόσο εύγευστη και δροσερή είναι. Ταιριάζει με κρέατα ψητά και μαγειρευτά αλλά είναι πολύ ωραία και σαν ορεκτικό στην αρχή ενός γεύματος, πάνω σε μικρά παξιμάδια, φρυγανισμένο ψωμάκι ή κριτσίνια.
Διαλέγουμε για όλες μας τις συνταγές αμύγδαλα με ξανθιά φλούδα , που δεν είναι ζαρωμένα και δεν πικρίζουν. Τα παλιά αμύγδαλα σκουραίνουν, ζαρώνουν, πικρίζουν και αφήνουν μια ταγκάδα στη γεύση λόγω του ταγκού αμυγδαλέλαιου που περιέχουν.
Υλικά
¾ κούπας αμύγδαλα
1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό (βλ. παρατηρήσεις)
1 κουταλιά ξύδι
2 κουταλιές λάδι
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Αλάτι
2 φέτες άπαχο αλλαντικό
1-2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
Προαιρετικά: 1 κουταλάκι μουστάρδα απαλή ή μέτρια και 2 κουταλιές τριμμένο καρότο για χρώμα.
Επί το έργον
Δείτε το κατατοπιστικό video που δείχνει όλη τη διαδικασία!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα video!
«Ασπρίζουμε» τα αμύγδαλα: Βάζουμε νερό να βράσει και τα ρίχνουμε (αφού τα ξεπλύνουμε) να βράσουν 2-3 λεπτά. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε λίγο κρύο νερό για να μπορούμε να τα πιάσουμε εύκολα χωρίς να καούμε. Ξεφλουδίζουν πανεύκολα! Τα κόβουμε σε τέταρτα ή σε φετούλες μακρόστενες.
Βάζουμε σε μπολ το γιαούρτι , το λάδι , το ξύδι, τον άνηθο, το λεμόνι , το αλάτι , τη μουστάρδα και το αλλαντικό κομμένο σε κομματάκια πάχους περίπου σπιρτόξυλου αλλά μήκους 1-1,5 εκατοστού. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά μας. Δοκιμάζουμε για να διορθώσουμε τη γεύση της σε αλάτι ή λαδόξιδο.
Βάζουμε την σαλάτα στο μπολ που σκοπεύουμε να τη σερβίρουμε, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την διατηρούμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες τουλάχιστον πριν το σερβίρισμα. Διατηρείται για 2-3 μέρες .
Παρατηρήσεις
1)Αντί γιαούρτι μπορούμε να βάλουμε το μείγμα που έχω γράψει στην παντζαροσαλάτα. Επειδή όμως δεν βρίσκουμε πάντα αθόγαλο , συχνότερα τη φτιάχνω με στραγγιστό γιαούρτι. Ακόμη και με 2% γίνεται καλή μόνο που δεν κρατάει 3 μέρες γιατί αυτό νερώνει πιο γρήγορα.
2)Κατά προτίμηση χρησιμοποιώ στη θέση του αλλαντικού της συνταγής άπαχη καπνιστή γαλοπούλα, αλλά μπορείτε να βάλετε ό,τι σας αρέσει. Με light γιαούρτι και άπαχο αλλαντικό μπορούμε να την καταναλώσουμε και σε εποχή δίαιτας.
3)Η αρχική συνταγή είχε 1-2 κουταλιές μαγιονέζα. Επειδή μαγιονέζα δεν φτιάχνω πια στο σπίτι λόγω των ωμών αυγών, και του εμπορίου τη χρησιμοποιώ σε σπάαανιες περιπτώσεις. χρησιμοποιώ την παραπάνω σύνθεση στα υλικά και έχω διαπιστώσει ότι είναι μάλλον καλύτερη ακόμη κι από την αρχική…
4)Οι διατροφικές πληροφορίες για τα αμύγδαλα είναι από εδώ:
http://www.logodiatrofis.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=662&Itemid=50
Καλησπερα….την σαλατα ατυτή δεν την ξέρω αλλα μου φαίνεται απο τα υλικάτης οτι πρέπει να είναι δροσερή και νόστιμη…την σημείωσα να την φιαξω…
Υ.Γ. για τον Αγγελόπουλο που έφυγε….ίσως να πήγε να σκοινοθετήσει τον παραδεισο….καλο βραδυ…
Επανέρχομαι να σου ευχηθώ καλή επιτυχία στην συνταγή με τους λουκουμάδες μπραβο που προβάλεις προς τα έξω την χώρα μας…να έχεις την πρωτιά…
Moυ άρεσε η ιδέα της σαλάτας γιατί αγαπώ όλα τα υλικά! Θα την φτιάξω το άλλο Σάββατο που θα έχω καλεσμένους!!! Περίμενε εντυπώσεις…
ΥΓ:Δεν είναι και πολλοί οι Έλληνες που τιμούν την χώρα μας…Και τώρα πια ένας λιγότερος….
Ωραία ακούγεται η σαλάτα σου..μ αρέσει πολύ το γιαούρτι και τ αμυγδαλα αλλα δε τα εχω δοκιμάσει συνδυασμένα!!!!! θα δοκιμαστεί σίγουρα….καλό βράδυ!!!!!!!
Σαν να λέμε, τζατζίκι με αμύγδαλα αντί για αγγούρι. Ενδιαφέρουσα συνταγή,δεν την εχω ακούσει ή διαβάσει πουθενά. Σίγουρα θα δοκιμασθεί.καλό σου βράδυ.
Εντυπωσιάστηκα!!!
Θέλω να την δοκιμάσω, φαίνεται πολύ ιδιαίτερη σαλάτα!
Φιλιά, καλό βράδυ!
Πραγματικά, εντυπωσιακή σαλάτα. Τόσο η συνταγή όσο και η παρουσίαση!! Καλημέρα
Δεν το έχω ξανακούσει ποτέ αλλά είμαι λάτρης των δοκιμών!!!
Δεν το εχω ξαναδει αυτο! ΕΙνια πολυ ωραιο ομως και το κραταω!
Άκου ερώτηση τώρα; Αν τρώμε τους ξηρούς καρπούς;
Άμα δεν τελειώσουν καλή μου Vita δεν σταματάμε…αλλά προσπαθούμε να "κρατιώμαστε"!
Ξέρω για σκορδαλιά με καρύδι, που είναι από τις αγαπημένες μου, όπως και με τα παντζάρια. Ξέρω για ξηρούς καρπούς μέσα σε πράσινες σαλάτες. Ξέρω για ξηρούς καρπούς συνδυασμένους με σάλτσες που ψήνονται κρεατικά, αλλά την αμυγδαλοσαλάτα σου, δεν την έχω ξανασυναντήσει.
Σ' ευχαριστούμε που μοιράστηκες τούτη τη συνταγή μαζί μας.
Realmente genial me encanta la combinación y luce muy bonito,abrazos y abrazos.
Πρώτη φορά βλέπω τέτοια σαλάτα! Μου αρέσουν (φυσικά! ) οι ξηροί καρποί, αλλά αμυγδαλοσαλάτα δεν έχω ξαναφάει. Πολύ πρωτότυπη!
Την καλημέρα μου Vita!
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!!!!θα ήθελα με χαρά να σας πω ότι το blog μου έχει βραβεύσει το υπεροχο blog σας!!!μπειτε λοιπόν να παραλάβετε τα βραβεία σας!!!
Πολυ πρωτοτυπο! Θα το δοκιμασω με την πρωτη ευκαιρια!
Με πολυ αγαπη και εκτιμηση σου παραδινω ενα μικρο βραβειο. Παραλαβη στο : http://illaboratoriodimmskg.blogspot.com/2012/01/blog-post_27.html
Ρούλα να τη δοκιμάσεις! Είναι πολύ ιδιαίτερη.
Μαρίνα την εφτιαξες τελικά;Εντυπώσεις;
tanyadmin ναι είναι πολύ ιδιαίτερη. Να τη δοκιμάσεις Τώνια!
Παράκελσε δεν βάζω σκόρδο. Εδώ που τα λέμε δεν είναι κακή ιδέα…
Έλενα κι εγώ εντυπωσιάστηκα την πρώτη φορά που την έφτιαξα και από τότε αρέσει σε όλους όσους τη γευτούν…
Νίκη σ' ευχαριστώ πολύ!
Λίλα μοιάζουμε :-). Κι εγώ δοκιμάζω συνεχώς !!!
Ελπινίκη είναι και πρωτότυπο και νόστιμο!
Πηνελόπη οι ξηροί καρποί είναι αυτό που λέμε "τερπνόν και ωφέλιμον". Δυστυχώς άμα αρχίσω δεν σταματώ, γι αυτό και προσπαθώ να τους βάζω σε άλλες εφαρμογές και όχι σκέτους!
Rositas gracias por tus buenas palabras acerca de la visita
Selcouth ναι είναι πρωτότυπη αλλά όσοι τη δοκιμάσουν την καθιερώνουν τελικά!
Τώνια και mm_skg ευχαριστώ πολύ και τις δυό σας!Θα ανταποκριθώ μόλις μπορέσω!