Μια “τύπου” φοκάτσα (focaccia-pugliese, τύπος ιταλικού ψωμιού) με άρωμα και υλικά Κρήτης!
Πρώτα πρώτα θέλω να σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή σας στο “διαγωνισμό” και τα καλά σας λόγια. Οι συμμετέχοντες-ουσες στο διαγωνισμό ήταν 57 , αφού η αγαπητή μου Μαρίνα δεν ήθελε να τη συμπεριλάβω στην κλήρωση για ευνόητους όπως λέει η ίδια λόγους, τους οποίους κατανοώ απόλυτα αφού οι γνώσεις της στην ιταλική κουζίνα είναι πάνω από ό,τι προσφέρει οποιοδήποτε βιβλίο!
Update 14-6-2018: Διαγράψαμε τη λίστα με τις φίλες και φίλους που είχαν λάβει μέρος στο διαγωνισμό από έχει περάσει η ισχύς του.
Η τυχερή αναγνώστρια είναι το 26 στον πίνακα, η Marina Kazantza Vekaki, που σχολίασε στη σελίδα μας στο facebook. Καλά μαγειρέματα Μαρίνα! Ελπίζω να βρεις ενδιαφέρον το βιβλίο. Πρέπει να μου στείλεις τα στοιχεία σου (πλήρη διεύθυνση) ώστε να στο στείλω. Για τις υπόλοιπες αναγνώστριες θα δημοσιεύσω 2-3 συνταγές από το συγκεκριμένο βιβλίο ώστε να έχουν μια γεύση …
Το πλεονέκτημα του βιβλίου που ήταν μάλιστα καθοριστικό για την επιλογή του, είναι ότι στις περισσότερες συνταγές αναγράφεται ένα μικρό κομμάτι ιστορίας είτε της συνταγής είτε του βασικού της υλικού, γεγονός που δένει με την άποψη και της δικής μου σελίδας.
Παρόλο που είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι Μεσογειακή Διατροφή δεν είναι μία και ενιαία (εδώ η Eλληνική Διατροφή είναι διαφορετική από τόπο σε τόπο, και κάποιοι βάζουν στο ίδιο τσουβάλι όλες τις κουζίνες της Μεσογείου), δεν μπορώ να αμφισβητήσω κάποια κοινά χαρακτηριστικά σε συνταγές διαφορετικής προέλευσης. Κυρίως οι συνταγές των 2-3 απλών υλικών που συναντώνται στις μεσογειακές χώρες είναι εκπληκτικές.
Τούτη εδώ η συνταγή δίνεται στο βιβλίο με τον ιταλικό τίτλο focaccia pugliese και τον αγγλικό focaccia from Apulia . Οι φοκάτσιες ή φοκάτσες είναι σχετικά επίπεδα ιταλικά ψωμιά που μοιάζουν με τις δικές μας λαγάνες. Η συγκεκριμένη θυμίζει τόσο πολύ την ελληνική λαδένια της Κιμώλου που είναι να απορεί κανείς για τις κοινές εμπνεύσεις των λαών. Η πρωτοτυπία της και η ουσιαστική της διαφορά είναι στην προσθήκη πατάτας στη ζύμη, πράγμα που είδα και σε άλλες συνταγές ζυμαριών (ακόμη και πίτσας) σ’ αυτό και σε άλλα βιβλία που πήρα από την Ιταλία.
Η φοκάτσια αυτή μας άρεσε πάρα πολύ και σίγουρα θα την επαναλάβουμε, αφού τα υλικά της βρίσκονται πάντα μέσα στο σπίτι και είναι απολύτως …κρητικά θα έλεγε κάποιος.
Τη συνοδεύσαμε με κρητική γραβιέρα χθες βράδυ που ήταν ζεστή αλλά και σήμερα που καταναλώσαμε την υπόλοιπη (σε θερμοκρασία δωματίου) με το λαδερό μας φαγητό ήταν εξαιρετική. Ίσως λίγο περισσότερο αλμυρή απ’ όσο θα θέλαμε, αλλά όπως έχω ξαναγράψει την πρώτη φορά που φτιάχνω μια συνταγή ακολουθώ κατά γράμμα αν γίνεται την αρχική και κάνω τις παρεμβάσεις μου σε επόμενες εφαρμογές. Βέβαια η νοστιμιά της έχει να κάνει και με το “τσίμπημα” του αλατιού…
Υλικά
Α. Για τη ζύμη
80 gr πατάτα βραστή, λιωμένη σε πουρέ
500gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
170gr σιμιγδάλι ψιλό
8 gr ξηρή μαγιά ( 6gr στο βιβλίο, αλλά έβαλα όλο το φακελάκι)
400ml χλιαρό νερό
15 gr αλάτι
65 ml ελαιόλαδο
Β. Για την επικάλυψη:
200 gr ντοματάκια cherry , κομμένα στη μέση
Αφρό αλατιού
2-3 κουταλάκια ρίγανη
4-6 κουταλάκια (20-30 ml) ελαιόλαδο
update 2023: Καλή φίλη με άριστη γνώση και σπουδές στην ιστορία της διατροφής και της γαστρονομίας με ενημερώνει ότι οι Ιταλοί δεν βάζουν σιμιγδάλι αλλά σκληρό αλεύρι στη ζύμη της φοκάτσας. Εμάς μας αρέσει και με το σιμιγδάλι, το σημειώνω προς ενημέρωση. Χαμένοι στη μετάφραση 😉 !
Επί το έργον
Αφού καθαρίσουμε και βράσουμε μια μέτρια πατάτα, την λιώνουμε σε πουρέ και την αφήνουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι σε μια λεκάνη.
Διαλύουμε τη μαγιά σε μια κούπα νερό και το προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε το αλάτι, τον πουρέ της πατάτας, το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια μαλακή ελαστική ζύμη.
Την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο (το βιβλίο λέει 3 ώρες περίπου, αλλά η δική μου ήταν έτοιμη σε 2) και την χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη. Απλώνουμε στο λαμαρινάκι της κουζίνας (αφού το στρώσουμε με αντικολλητικό χαρτί) διαμορφώνοντας σε κύκλους τη ζύμη μας.
Απλώνουμε τα ντοματάκια με την κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω, πασπαλίζουμε με το αλάτι και τη ρίγανη και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Αφήνουμε να ξανανεβούν (παίρνει κανένα μισάωρο μόνο αυτό το δεύτερο ανέβασμα) και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 230 (!!!) βαθμούς φούρνο για 25 περίπου λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
Παρατηρήσεις
1)Όπως είδα στο διαδίκτυο σε άλλες συνταγές αυτής της φοκάτσιας προτείνεται και η προσθήκη ελιών, υπενθυμίζοντας τις δικές μας ελιόπιτες.
2)Ακόμη σε πολλές συνταγές είδα ίσες ποσότητες αλευριού –σιμιγδαλιού. Ίσως το δοκιμάσω σε επόμενη παρασκευή, αλλά νομίζω ότι η αναλογία που δίνεται εδώ είναι καλή.
3)Αν κάποιες φίλες θέλουν τα υλικά μετρημένα σε κούπες, ας μου το ζητήσουν με σχόλιο. Μου ήταν πιο εύκολο να τη δώσω με τον τρόπο που δίνεται στο βιβλίο.
Υπέροχη. ! όπως όλες Μπορείς να βάλεις την αναλογία σε προζύμι αντί για ξηρή μαγία Το μόνο καλό της καραντίνας έμαθα το προζύμι.
Συγχαρητήρια που καθιερώσατε το προζύμι! Όλα είναι πιο νόσυιμα με αυτό. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια…