Vegan/vegetarian

Αμπελοφάσουλα με ξιδάτη σάλτσα ντομάτας (βινεγκρέτ ντομάτας)

Αμπελοφάσουλα με ξιδάτη σάλτσα ντομάτας (βινεγκρέτ ντομάτας)

Απολαυστικό πιάτο εποχής!

Η αλήθεια είναι πως γράφοντας τη συνταγή, δεν ήξερα σε ποια κατηγορία του site να την κατατάξω. Σαλάτα; Ορεκτικό; Κυρίως; Πάει σε όλες! Όπως θα διαβάσετε και θα δείτε παρακάτω εμείς αυτό το πιάτο το απολαύσαμε και ως σαλάτα και ως κυρίως. Ειδικά με τις ζέστεςπου έχουμε ακόμη, τα κρύα πιάτα είναι ό,τι πρέπει για το τραπέζι μας. Το έβαλα λοιπόν και στις τρεις κατηγορίες!

Αμπελοφάσουλα με ξιδάτη σάλτσα ντομάτας (βινεγκρέτ ντομάτας)

Τη βινεγκρέτ ντομάτας την έχω καθιερώσει και για τις πράσινες σαλάτες μας γιατί την φτιάχνω κυρίως με ντοματίνια που έχουν καλή γεύση όλο τον χρόνο, οπότε ταιριάζει και με τις ανοιξιάτικες πρασινάδες. Φυσικά αυτήν την εποχή που όλες οι ντομάτες είναι στο φόρτε τους τη φτιάχνουμε με όποια ώριμη ντομάτα έχουμε στο σπίτι… Φέτος από την αρχή του καλοκαιριού σκέφτηκα να τη συνδυάσω και με άλλα σαλατικά. Την έβαλα πάνω από βλίτα, πάνω από βραστές πατάτες και πολλές, πολλές φορές πάνω από αμπελοφάσουλα. Λιανοφάσουλα τα λέμε εμείς και τα αγαπούμε περισσότερο βραστά παρά μαγειρευτά. Μαγειρευτά, λαδερά, φτιάχνουμε άλλα φασολάκια.

Αμπελοφάσουλα με ξιδάτη σάλτσα ντομάτας (βινεγκρέτ ντομάτας)

Τα φτιάξαμε λοιπόν με τις μικρές μου ως σαλάτα και συνοδεύσαμε κεφτεδάκια και τηγανητό γαύρο, τα φτιάξαμε και 2-3 φορές μετά που έφυγαν και τα απολαύσαμε ως κύριο πιάτο. Από δω λείπει η εκδοχή με ένα αυγό ποσέ που είχε τη θέση του καπνιστού ψαριού των φωτογραφιών, αλλά θα συμπληρωθεί η “πρόταση σερβιρίσματος” μόλις το ξαναφτιάξω. Είναι και πιάτο “διαίτης” οπότε δεν δημιουργεί τύψεις!

Η ιδέα της προσθήκης του μαύρου ορυκτού αλατιού στη διακόσμηση του πιάτου ήταν της μεγάλης εγγονούλας μου, και αποδείχτηκε εξαιρετική κυρίως για την εμφάνιση του πιάτου. Ήταν ένα από τα δώρα που μου έφεραν οι γονείς της από την Ισλανδία και θέλαμε να το δοκιμάσουμε κάπου οπότε αυτή εδώ η σαλάτα ήταν ιδανική! Όχι ότι δεν είναι τέλεια και η αφρίνα, αλλά να μη φτιάξουμε κι εμείς μια πιο gourmet εμφάνιση 🙂 ;

Αμπελοφάσουλα με ξιδάτη σάλτσα ντομάτας (βινεγκρέτ ντομάτας)

Άλλαξα λίγο τη σύσταση από τη συνταγή της βινεγκρέτ ντομάτας εδώ, γιατί μας αρέσει να «ακούγεται» το κρεμμυδάκι στο πιάτο και επί πλέον η προσθήκη μαϊντανού ή βασιλικού κρίνεται σχεδόν απαραίτητη, είτε στον πολτό της ντομάτας είτε στο σερβίρισμα! Έχουμε και λέμε λοιπόν!

Αμπελοφάσουλα με ξιδάτη σάλτσα ντομάτας (βινεγκρέτ ντομάτας)

Παρατηρήσεις

  1. Μπορούμε να έχουμε τα φασολάκια στο ψυγείο και να φτιάξουμε τη σάλτσα την ώρα του σερβιρίσματος. Προσωπικά, τα προτιμώ παγωμένα και βρασμένα πολύ λίγο, ώστε να είναι τραγανά! Αλλά περί ορέξεως…
  2. Αν τα σερβίρουμε ως κύριο πιάτο, βάζουμε στο κέντρο του πιάτου ένα αυγό ποσέ η τηγανητό ή μια κονσέρβα τόνου ή σολομού στραγγισμένου από το νερό ή το λάδι του.

    Στρώνουμε γύρω τους τα φασολάκια και συνεχίζουμε όπως παραπάνω.

  3. Το αμυγδαλάκι φιλέ στο γαρνίρισμα των φασολιών το δοκίμασα πέρυσι σε μαγαζί εστίασης στην Αθήνα, πάνω από ψητά φασολάκια. Ταιριάζει εξαιρετικά με τα φασολάκια κι επειδή συνήθως υπάρχει στο σπίτι το πρόσθεσα και σε τούτο το πιάτο!
  4. Μην παραλείψετε να δείτε και την άλλη συνταγή για τα λιανοφάσουλα, με σάλτσα γιουρτιού. Πολύ δροσερά και νόστιμα και σ’ αυτήν την εκδοχή!

Και βέβαια, μην ξεχάσετε να σχολιάσετε στην προηγούμενη ανάρτηση για να μπείτε στην κλήρωση. Το δωράκι είναι μικρό αλλά πολύ περιεκτικό 😉 ! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο