Vegan/vegetarian

Κυδωνόπιτα με σιμιγδάλι

Εποχής!

Μπορεί η δική μου κυδωνιά και ρο(γ)διά να μη δίνουν ακόμη καρπούς, αλλά ας είναι καλά οι φίλοι κι οι γείτονες, δεν μου λείπουν.
Σπάνια αγοράζω ρόδια και κυδώνια.
Κάθε χρόνο όλο και κάποιος θα βρεθεί να μου φέρει. Μετά από το γλυκό και τη μαρμελάδα που είναι εκ των ων ου άνευ του Οκτώβρη,
σειρά έχει μια καινούρια κυδωνόπιτα που απέσπασε άριστες κριτικές και θα επαναληφθεί προσεχώς.
Πολλές φορές οι αυτοσχεδιασμοί δίνουν αποτελέσματα που αξίζουν να επαναληφθούν γι αυτό και κατέγραψα τη συνταγή.
Το ίδιο είχα κάνει και με την περυσινή κυδωνόπιτα που μας άρεσε πολύ και την έφτιαξα αρκετές φορές όσο υπήρχαν κυδώνια.
Η φετινή είναι ένα σιμιγδαλένιο γλυκό τύπου σάμαλι που επίσης θα καθιερώσω γιατί έγινε ιδιαίτερα αφράτο  και ελαφρύ. Ο πολτός  του κυδωνιού που χρησιμοποίησα του έδωσε φίνο άρωμα και απαλή γεύση, ενώ δεν είναι τόσο γλυκό που να σε λιγώνει όπως πολλά
σιροπιαστά γλυκά.
Έχω δει αρκετές συνταγές όπου φρούτα συνδυάζονται με σιμιγδάλι κι έτσι σκέφτηκα «γιατί όχι και το κυδώνι»;  Κι αφού είχα πολλά, το
θεώρησα ευκαιρία να χρησιμοποιήσω μερικά για πειράματα με όποιο αποτέλεσμα.

Παρατηρήσεις

1)Το σιμιγδάλι  μπορεί να είναι και μόνο ψιλό αλλά νομίζω ότι το χονδρό βελτιώνει την υφή του γλυκού.

2)Τα γλυκά με σιμιγδάλι είναι καλό να μένουν πριν τα ψήσουμε. Το σιμιγδάλι απορροφά τα υγρά , φουσκώνει και έχουμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.

3)Τα λίγα κομματάκια κυδωνιού που δεν αλέστηκαν εντελώς, μάλλον του πήγαιναν. Την επόμενη φορά θα φτιάξω 1,5 δόση «κομπόστα» και θα αφήσω τη μισή σε κομματάκια μέσα στο μείγμα.

4)Ο καιρός δεν είναι πια για παγωτό, αλλά η αλήθεια είναι ότι σκεφτήκαμε ότι θα ταίριαξε ιδανικά μια μπάλα βανίλιας!

Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες της ημέρας !

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές