Vegan/vegetarian

Κυδωνόπιτα με σιμιγδάλι

Εποχής!
Μπορεί η δική μου κυδωνιά και ρο(γ)διά να μη δίνουν ακόμη
καρπούς, αλλά ας είναι καλά οι φίλοι κι οι γείτονες, δεν μου λείπουν.
Σπάνια
αγοράζω ρόδια και κυδώνια.
Κάθε χρόνο όλο και κάποιος θα βρεθεί να μου φέρει.
Μετά από το γλυκό και τη μαρμελάδα που είναι εκ των ων ου άνευ του Οκτώβρη,
σειρά έχει μια καινούρια κυδωνόπιτα που απέσπασε άριστες κριτικές και θα
επαναληφθεί προσεχώς.
Πολλές φορές οι αυτοσχεδιασμοί δίνουν αποτελέσματα που
αξίζουν να επαναληφθούν γι αυτό και κατέγραψα τη συνταγή.
Το ίδιο είχα κάνει και με την περυσινή κυδωνόπιτα που μας άρεσε πολύ και την έφτιαξα αρκετές φορές όσο υπήρχαν κυδώνια.
Η φετινή είναι ένα
σιμιγδαλένιο γλυκό τύπου σάμαλι που επίσης θα καθιερώσω γιατί έγινε ιδιαίτερα αφράτο  και ελαφρύ. Ο πολτός  του κυδωνιού που χρησιμοποίησα του έδωσε φίνο
άρωμα και απαλή γεύση, ενώ δεν είναι τόσο γλυκό που να σε λιγώνει όπως πολλά
σιροπιαστά γλυκά.
Έχω δει αρκετές
συνταγές όπου φρούτα συνδυάζονται με σιμιγδάλι κι έτσι σκέφτηκα «γιατί όχι και
το κυδώνι»;  Κι αφού είχα πολλά, το
θεώρησα ευκαιρία να χρησιμοποιήσω μερικά για πειράματα με όποιο αποτέλεσμα.
Υλικά:
Για τα κυδώνια:
2-3 κυδώνια (ανάλογα το μέγεθος) ώστε να πάρουμε 400 περίπου
γραμμάρια καθαρή σάρκα
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 ξυλάκι κανέλας
2 κουταλιές βούτυρο
Για το μείγμα της πίτας:
½ κούπα ελαιόλαδο
2 μεγάλα αυγά
Μισό γιαούρτι  και
συμπληρώνουμε με γάλα ώστε να έχουμε μια κούπα
2 κούπες σιμιγδάλι  (1,5 κούπα ψιλό και 0,5 κούπα χονδρό)
2 σωληνάκια βανίλιας
1 φακελάκι μπέικιν (3
γεμάτα κουταλάκια)
Για την επιφάνεια:
2 κουταλιές γάλα
2-3 κουταλιές αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
2,5 κούπες ζάχαρη
2,5 κούπες νερό
Φλούδα και χυμό μισού λεμονιού (εννοείται ακέρωτου)
1 ξυλάκι κανέλας
Επί το έργον:
Βάζουμε τη σάρκα των κυδωνιών με τη ζάχαρη , το νερό και την
κανέλα να βράσουν. Μετράμε 12-15 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός και
αποσύρουμε. Τα κυδώνια πρέπει να έχουν μαλακώσει πολύ. Βάζουμε  το βούτυρο σε κομματάκια και ανακατεύουμε να
λιώσει.
Αλέθουμε το μείγμα με multi ή  και αφήνουμε να
κρυώσει ελαφρά.
Αναμειγνύουμε τα σιμιγδάλια με το μπέικιν.
Αδειάζουμε στην δοσομετρική κούπα  μισό κυπελάκι γιαούρτι και
συμπληρώνουμε με γάλα ώστε να έχουμε μια κούπα γάλα-γιαούρτι. Το αδειάζουμε σε
μπολ ανάμειξης  και προσθέτουμε το
ελαιόλαδο, τα αυγά και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε με μίξερ χεριού ή με  μια σπάτουλα.  Μετράμε τον πολτό των
κυδωνιών ( πρέπει να έχουμε 2 κούπες) και τον προσθέτουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε
και το μείγμα των σιμιγδαλιών και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.  Αδειάζουμε σε καλολαδωμένο
πυρέξ.  Πρέπει να έχει ύψος 2 δάκτυλα πάνω κάτω.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί 2 ώρες
τουλάχιστον. Βρέχουμε την επιφάνεια με 2 κουταλιές γάλα και στρώνουμε με
σπάτουλα ή με το πίσω μέρος ενός κουταλιού να γίνει σχεδόν λεία .
Πασπαλίζουμε
με το αμύγδαλο. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και όταν θερμανθεί ψήνουμε
το γλυκό μας. Χρειάζονται 55-60 λεπτά.
Δέκα λεπτά πριν το βγάλουμε από το
φούρνο βάζουμε τα υλικά του σιροπιού σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5 λεπτά
(ο χρόνος από την στιγμή που θα κοχλάσει) .
Βγάζουμε από το φούρνο την
κυδωνόπιτα και  σιροπιάζουμε με το καυτό
σιρόπι. Καυτό γλυκό-καυτό σιρόπι. Περιχύνουμε κατ΄αρχήν με το μισό και όταν απορροφηθεί  περιχύνουμε με το υπόλοιπο.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να πιει όλο
το σιρόπι και σερβίρουμε σε ρομβοειδή ή τετράγωνα κομμάτια.
Παρατηρήσεις:
1)Το σιμιγδάλι  μπορεί
να είναι και μόνο ψιλό αλλά νομίζω ότι το χονδρό βελτιώνει την υφή του γλυκού.
2)Τα γλυκά με σιμιγδάλι είναι καλό να μένουν πριν τα
ψήσουμε. Το σιμιγδάλι απορροφά τα υγρά , φουσκώνει και έχουμε πολύ καλύτερο
αποτέλεσμα.
3)Τα λίγα κομματάκια κυδωνιού που δεν αλέστηκαν εντελώς,
μάλλον του πήγαιναν.
Την επόμενη φορά θα φτιάξω 1,5 δόση «κομπόστα» και θα
αφήσω τη μισή σε κομματάκια μέσα στο μείγμα.
4)Ο καιρός δεν είναι πια για παγωτό, αλλά η αλήθεια είναι
ότι σκεφτήκαμε ότι θα ταίριαξε ιδανικά μια μπάλα βανίλιας!
Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες της ημέρας !

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές