Εποχής!
σειρά έχει μια καινούρια κυδωνόπιτα που απέσπασε άριστες κριτικές και θα επαναληφθεί προσεχώς.
σιροπιαστά γλυκά.
θεώρησα ευκαιρία να χρησιμοποιήσω μερικά για πειράματα με όποιο αποτέλεσμα.
Υλικά
Για τα κυδώνια:
2-3 κυδώνια (ανάλογα το μέγεθος) ώστε να πάρουμε 400 περίπου γραμμάρια καθαρή σάρκα
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 ξυλάκι κανέλας
2 κουταλιές βούτυρο
Για το μείγμα της πίτας:
½ κούπα ελαιόλαδο
2 μεγάλα αυγά
Μισό γιαούρτι και συμπληρώνουμε με γάλα ώστε να έχουμε μια κούπα
2 κούπες σιμιγδάλι (1,5 κούπα ψιλό και 0,5 κούπα χονδρό)
2 σωληνάκια βανίλιας
1 φακελάκι μπέικιν (3 γεμάτα κουταλάκια)
Για την επιφάνεια:
2 κουταλιές γάλα
2-3 κουταλιές αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
2,5 κούπες ζάχαρη
2,5 κούπες νερό
Φλούδα και χυμό μισού λεμονιού (εννοείται ακέρωτου)
1 ξυλάκι κανέλας
Επί το έργον
Βάζουμε τη σάρκα των κυδωνιών με τη ζάχαρη , το νερό και την κανέλα να βράσουν. Μετράμε 12-15 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός και αποσύρουμε. Τα κυδώνια πρέπει να έχουν μαλακώσει πολύ. Βάζουμε το βούτυρο σε κομματάκια και ανακατεύουμε να λιώσει. Αλέθουμε το μείγμα με multi ή και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Αναμειγνύουμε τα σιμιγδάλια με το μπέικιν. Αδειάζουμε στην δοσομετρική κούπα μισό κυπελάκι γιαούρτι και συμπληρώνουμε με γάλα ώστε να έχουμε μια κούπα γάλα-γιαούρτι. Το αδειάζουμε σε μπολ ανάμειξης και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα αυγά και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε με μίξερ χεριού ή με μια σπάτουλα. Μετράμε τον πολτό των κυδωνιών ( πρέπει να έχουμε 2 κούπες) και τον προσθέτουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε και το μείγμα των σιμιγδαλιών και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Αδειάζουμε σε καλολαδωμένο πυρέξ. Πρέπει να έχει ύψος 2 δάκτυλα πάνω κάτω. Αφήνουμε να ξεκουραστεί 2 ώρες τουλάχιστον. Βρέχουμε την επιφάνεια με 2 κουταλιές γάλα και στρώνουμε με σπάτουλα ή με το πίσω μέρος ενός κουταλιού να γίνει σχεδόν λεία .
Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και όταν θερμανθεί ψήνουμε το γλυκό μας. Χρειάζονται 55-60 λεπτά. Δέκα λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο βάζουμε τα υλικά του σιροπιού σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5 λεπτά (ο χρόνος από την στιγμή που θα κοχλάσει) .
Βγάζουμε από το φούρνο την κυδωνόπιτα και σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι. Καυτό γλυκό-καυτό σιρόπι. Περιχύνουμε κατ΄αρχήν με το μισό και όταν απορροφηθεί περιχύνουμε με το υπόλοιπο. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να πιει όλο το σιρόπι και σερβίρουμε σε ρομβοειδή ή τετράγωνα κομμάτια.
Παρατηρήσεις
1)Το σιμιγδάλι μπορεί να είναι και μόνο ψιλό αλλά νομίζω ότι το χονδρό βελτιώνει την υφή του γλυκού.
2)Τα γλυκά με σιμιγδάλι είναι καλό να μένουν πριν τα ψήσουμε. Το σιμιγδάλι απορροφά τα υγρά , φουσκώνει και έχουμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.
3)Τα λίγα κομματάκια κυδωνιού που δεν αλέστηκαν εντελώς, μάλλον του πήγαιναν. Την επόμενη φορά θα φτιάξω 1,5 δόση «κομπόστα» και θα αφήσω τη μισή σε κομματάκια μέσα στο μείγμα.
4)Ο καιρός δεν είναι πια για παγωτό, αλλά η αλήθεια είναι ότι σκεφτήκαμε ότι θα ταίριαξε ιδανικά μια μπάλα βανίλιας!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα, τα κυδώνια δεν τα βρήκα ακόμη, λίγα και χωρίς ουσία.
Περιμένω μήπως επειδή ήταν ζέστη δεν ξέρω.
Το γλυκό σου το βάζω στα υπόψιν.
Η ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ
Την φύλαξα την συνταγή, νομίζω οτι θα είναι το αγαπημένο μου γλυκό!!!!!
Πάω να φάω χορτόσουπα δίαιτας τώρα χα χα!!!!!!
Πολύ ωραίο γλυκό Βαγγελιώ μου.
Πραγματικά έτσι δεν θα είχα σκεφτεί καθόλου, να εντάξω το κυδώνι εννοώ, μέσα σ' ένα σιροπιαστό.
Καταγράφεται για εφαρμογή με την πρώτη προμήθεια σε κυδώνια.
Καλό βράδυ εύχομαι.
ΚΥΔΩΝΟΠΙΤΑ – ΣΑΜΑΛΙ ΚΥΔΩΝΙ
Μπεκιν καθολου;; Ευχαριστω.
Καλημέρα! Περιέχεται ένα ολόκληρο φακελάκι στα υλικά (3,5 κουταλάκια του γλυκού) και φαίνεται στη φωτογραφία στα σιμιγδάλια. Καλή επιτυχία!
Έβαλα μισό μισό συμιγδαλι με αλεύρι θα γίνει καλό ?
Δεν το έχω δοκιμάσει έτσι! Τελικά πώς έγινε;
Την έκανα και είναι υπέροχη συνταγή !!!!
Χαίρομαι που σας άρεσε! Ευχαριστώ που τη δοκιμάσατε!
Καλημέρα ετοιμάζω το κέικ, και θέλω να σας ρωτήσω εάν μπορώ επιδει έκανα περίσσιο, κυδώνι μπορώ να το κατάψυξω, και να το χρησιμοποιήσω αργότερα;;; ευχαριστώ πυ για όλα όσα μου έχετε μάθει, και όταν την φάμε θα σας πω το αποτέλεσμα. Καλή Κυριακή.
Ευχαριστώ πολυ για τα καλά σας λόγια! Θα χαρώ πολύ να σας αρέσει! Το κρατάτε και στη συντήρηση. Άλλωστε γλυκό του κουταλιού είναι μόνο με λιγότερη ζάχαρη γι αυτό ας μπει στο ψυγείο. Πολύ πολύ σύντομα θα δώσω συνταγή που θα το χρησιμοποιήσετε ;-)!