Ελάχιστη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αλλά αυστηρά για ενηλίκους!
Ένα αρωματικό αναψυκτικό σήμερα με ελάχιστη περιεκτικότητα σε αλκοόλ ό,τι πρέπει για να κλείσουμε ένα γεύμα ή για να δροσιστούμε ένα καλοκαιρινό απόγευμα. Αν είστε από εκείνους που δεν θέλετε να ξαναπιείτε κρασί από μπουκάλι που έχει ανοιχτεί πριν από κάποιες μέρες σίγουρα θα βρείτε αυτόν τον τρόπο αξιοποίησης πολύ ενδιαφέροντα! Και δεν εννοώ το πρώτο μπουκάλι -μη βιαστείτε να μου πείτε ότι δεν περισσεύει ποτέ- πολλές φορές ανοίγουμε περισσότερα απ’ όσα χρειάζονται 😉 ! Πόσα πια να κρατήσουμε για μαγειρέματα;
Αρωματισμένο, δροσερό, ευχάριστο στη γεύση και στην όσφρηση, αυτό το αναψυκτικό φτιάχνεται τόσο εύκολα και διατηρείται αρκετές εβδομάδες στο ψυγείο. Μπορεί βέβαια να καταναλωθεί και ως λικέρ ή ως απεριτίφ με 2-3 παγάκια αλλά εμείς το απολαμβάνουμε καλύτερα με την προσθήκη ανθρακούχου νερό. Ειδικά με το αρωματισμένο ανθρακούχο που προτείνω παρακάτω είναι εξαιρετικό.
Όχι, δεν είναι νερωμένο κρασί…Θα μπορούσε να πει κανείς πως θυμίζει την ισπανική sangria αλλά εδώ το μείγμα βράζεται ενώ το χαρακτηριστικό άρωμα το δίνει η αμπερόζα όπως λέμε στην Κρήτη την αρμπαρόριζα. Επίσης περιέχει νερό που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα έχει πολύ μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ από την ισπανική sangria.
Μου είχαν δώσει τη συνταγή ως λικέρ αμπερόζας, αλλά τελικά όπως προανέφερα σε μας αρέσει καλύτερα η εκδοχή του σερβιρίσματος με ανθρακούχο νερό. Αυτό το σερβίρισμα ελαττώνει ακόμη περισσότερο το αλκοόλ σε κάθε ποτήρι γεγονός που δικαιολογεί τον τίτλο της συνταγής κατά τη γνώμη μου.
Αλλά ας δούμε πώς θα το φτιάξουμε…
Υλικά
2 κούπες (500 ml) κρασί της επιλογής μας
3-4 κουταλιές (45-60 ml) ζάχαρη
1 μεγάλο πορτοκάλι
3-4 φύλλα αμπερόζα (αρμπαρόριζα)
5 καρφάκια γαρύφαλλο ή/και 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
¼ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κούπα (250 ml) εμφιαλωμένο νερό ΖΑΡΟΣ
Για το σερβίρισμα, ανθρακούχο νερό ΖΑΡΟΣ, κλασικό ή με γεύση lemon-lime.
Επί το έργον
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το ανθρακούχο νερό σε μια κατσαρόλα. Τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 15 λεπτά ( μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε το μάτι στο 5 από 9). Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Περνάμε από σουρωτήρι και φυλάσσουμε το υγρό μας σε αποστειρωμένο κρύο μπουκάλι. Διατηρούμε στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε βάζουμε μια ποσότητα σε ευρύχωρο ποτήρι και προσθέτουμε παγάκια ή ανθρακούχο νερό. Η αναλογία μπορεί να είναι από 1:5 ως και 1:3 ανάλογα πόσο οινοπνευματώδες μας αρέσει!
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να αναμείξουμε 2 διαφορετικά κρασιά.
- Στις φωτογραφίες έχω χρησιμοποιήσει ξηρό κόκκινο κρασί κρητικής ετικέττας, αλλά μπορούμε να το φτιάξουμε με όποιο κρασί έχουμε με διαφορές βέβαια στο γευστικό αποτέλεσμα, αλλά πάντα νόστιμο!
- H ζάχαρη μπορεί να είναι καστανή (εμείς την προτιμούμε) και αν το κρασί είναι γλυκό μπορούμε και να την παραλείψουμε εντελώς!
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.