Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια…
Από τα πιο αγαπημένα κέικ της οικογένειάς μου και ελπίζω να γίνει και δικό σας αγαπημένο. Είναι τόσο εύκολο και τόσο νόστιμο, με υλικά που έχουμε πάντα στο σπίτι και είναι από τα κέικ που έχω καθιερώσει εδώ και χρόνια!
Η αφισέτα στον τοίχο του fb της Έρης – Captain Cook ήταν η αφορμή να επισπεύσω την
παρασκευή του κέικ της σημερινής συνταγής. Γιατί τελικά, όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια δεν φτιάχνεις μόνο λεμονάδα!*
Το υπερμέγεθες λεμόνι που είχα στο ψυγείο, είχε από την αρχή ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα με σκοπό να αξιοποιηθεί το μυρωδάτο ξύσμα του. Ήταν από σπίτι άρα ακέρωτο, ήταν ολόφρεσκο, και ήταν άδικο να πάει χαμένο… H αφίσα της Έρης μου θύμισε την ύπαρξή του.
Εγώ λοιπόν δεν έτρεξα να βρω τεκίλα , ούτε καν ρακή, αλλά είπα να το γυρίσω σε κάτι γλυκό…
Σκέφτηκα στην αρχή να κάνω κουλουράκια λεμονιού ή μερικά παξιμαδάκια (πεντανόστιμα κι αυτά,συνταγή υπόσχομαι προσεχώς…) αλλά επειδή δεν είχα χρόνο, κατέληξα στο
κέικ.
Εύκολο και μυρωδάτο κέικ με υλικά που υπάρχουν καθημερινά στο σπίτι μας.
καλό κρητικό ελαιόλαδο. Σε μερικές περιπτώσεις προτιμώ να χρησιμοποιώ βούτυρο ή
μείγμα βουτύρου με ελαιόλαδο, αλλά στα «καθημερινά» μας κέικ βάζω σκέτο ελαιόλαδο. Βέβαια , το ελαιόλαδο είναι δικής μας παραγωγής πολύ χαμηλής οξύτητας και όπου και αν χρησιμοποιηθεί
δεν έχει βαριά μυρωδιά ή παράξενη γεύση.
γλυκίσματα.
μισή λιπαρή ουσία για να δείτε αν σας «πηγαίνει» η γεύση . Τα κέικ με ελαιόλαδο
είναι πολύ νόστιμα, πιο ανάλαφρα και σαφώς πιο υγιεινά
από τα βουτύρου. Επί πλέον διατηρούνται φρέσκα περισσότερες μέρες. Κάνετε “πρόβα” με τούτο το απλό κέικ λεμονιού!
Υλικά
¾ κούπας ελαιόλαδο καλής ποιότητας
2 κούπες ζάχαρη
4 μικρά αυγά ή 3 μεγάλα
1 κεσέ γιαούρτι
3,5 κούπες αλεύρι
3 κουταλάκια μπέικιν
½ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι σόδα
½ κούπα χυμό λεμονιού
2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (ή γλάσο λεμονιού)
Επί το έργον
Επί το έργον:
Δείτε αναλυτικά την παρασκευή του κέικ στο video που ακολουθεί:
Εγγραφείτε ΔΩΡΕΑΝ στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα video!
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι .Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη , το ξύσμα και τα αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ του χεριού μέχρι να ομογενοποιηθούν.Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα να αναμειχθεί κι αυτό. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πάνω από το μπολ γιατί φουσκώνει πολύ και αδειάζουμε το διάλυμα στο μείγμα μας. Στο τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι και χτυπάμε ίσα για να ενσωματωθεί και να πάρουμε ένα πηκτό χυλό. Αδειάζουμε σε φόρμα 28 νούμερο ή σε δύο μικρότερες καλολαδωμένες και αλευρωμένες αν είναι μεταλλικές (αν είναι σιλικόνης δεν χρειάζεται). Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα περίπου στη μεσαία σχάρα, αν το βάλουμε σε δύο φόρμες. Αν το βάλουμε σε μία, πιθανόν νχρειάζεται κανένα δεκάλεπτο ακόμη (γύρω στα 70 λεπτά). Ούτως ή άλλως, τρυπάμε με ένα μαχαίρι το κέικ και ελέγχουμε αν βγαίνει καθαρή η λάμα του. Αφήνουμε να σταθεί κανένα δεκάλεπτο μέσα στη φόρμα αφού το βγάλουμε από το φούρνο, και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με αχνοζάχαρη.
Παρατηρήσεις
1)Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου πριν από τα 40 πρώτα λεπτά και δοκιμάζουμε στα 60 λεπτά με ένα μαχαίρι αν ψήθηκε το κέικ μας. Αν βγαίνει καθαρή η λάμα του είναι έτοιμο.
2) Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την μία κούπα αλευριού με 1 κούπα τριμμένο αμύγδαλο. Του πηγαίνει ,αλλά δεν έχουμε πάντα στην κουζίνα μας. Εγώ αυτή τη φορά είχα, και έβαλα στο κέικ μου γι’ αυτό και η διχρωμία στην φωτογραφία με το αλεύρι παραπάνω…
3)Για το μικρό κέικ έφτιαξα γλάσο λεμονιού: Στο χυμό ενός λεμονιού διέλυσα 5-6 γεμάτες κουταλιές αχνοζάχαρη και κάλυψα το κέικ μου. Αν δεν σας αρέσουν τα ξινά αρκεστείτε στην αχνοζάχαρη . Σε μας οι γνώμες διίστανται…
* Η φράση “when life gives you lemons, make lemonade” μας παροτρύνει να δούμε μια αισιόδοξη πλευρά σε κάθε αντιξοότητα. Αν το λεμόνι (και η ζωή μεταφορικά) έχει ξινή γεύση ας την κάνουμε εμείς γλυκιά! Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι πληροφορίες της wikipedia για τη φράση, που είναι πλέον παροιμιώδης. Απολαυστικές είναι και οι παραλλαγές της , όταν την αναζητήσουμε στις εικόνες της google . Στην Κρήτη λέμε μια φράση με παρόμοια σημασία: “Ήκαμα (=έκανα) τα πρικιά (=πικρά) γλυκά”.
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα κι ας κάμουμε όσο μπορούμε τα πικρά και τα ξινά, όσο γλυκά γίνεται!
Βρείτε μας:
Καλημέρα, πολύ ωραίο φαίνεται το κεικάκι σου….νομίζω θα το δοκιμάσω…καθώς είμαι λάτρης του λεμονιού.
…όσο γι αυτό που λες για το λάδι, έχεις απόλυτο δίκιο…απ όταν αντοκατέστησα το βούτυρο με λαδάκι τα κέικ γίνονται πιο αφράτα…και μένουν έτσι για μέρες!
Ράνια καλώς όρισες. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο! Περιμένω εντυπώσεις.
Μμμμ,μυρωδάτο κεκάκι με υπέροχη γεύση-είναι λίγο ξινούλι,που μ΄αρέσει;
Με ελαιόλαδο,συμφωνώ,πολύ πιο υγιεινό και το προτιμώ.
Καλό μήνα-φιλιά!
Ναι Ελένη, είναι λίγο ξινούλι (ως πολύ αν βάλουμε και και γλάσο λεμονιού). Κι εμένα ξινούτσικο μ' αρέσει!
Βαγγελιώ μου δείχνει καταπληκτικό!Το άρωμα λεμονιού το λατρεύω!!!Μου αρέσει που χρησιμοποίησες ελαιόλαδο στο κέικ!
Φιλιά!!!
Ελένη, το συνηθίζω το ελαιόλαδο, ιδίως στα καθημερινά μας κέικ… Δοκίμασέ το και θα δεις. Θα σου αρέσει.
Μεγάλη αδυναμία το λεμονάκι, και το λεμονομυρωδάτο κεκάκι σου δείχνει υπέροχο!
Φιλιά Βαγγελιώ μου, καλή βδομάδα!
Έλενα έχω αδυναμία στη γεύση και το άρωμα όλων των εσπεριδοειδών! Φιλιά κι από μένα καλή μου.
καλο μηνα!
Γεωργια Αγοροπουλου
Καλό μήνα και σ' εσένα Γεωργία
Το λατρεύω το λεμονοκεκάκι σου………….θέλω μια φέτα για το καφεδάκι μου!!!!!
Αχ μωρέ Λίλα! Αργούν οι διαδικτυακές αποστολές :-)!
Μυρωδάτο το κέικ σου!
Λατρεύω τις λεμονογεύσεις!
Καλώς σε βρήκα
Καλώς όρισες Νοτούλα! Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.
Βαγγελιώ μου, ζεις σε ευλογημένο τόπο, είναι απόλαυση να το χαίρεσαι!!!!
Τι λεμόνι είναι αυτό! Η αφθονία σε ένα φρούτο! Για το λάδι τι να πω…
Πριν λίγες μέρες ήμουν στην Γαλλία και διάβασα στο περιοδικό Marmiton μια συνταγή για κέικ σχεδόν ίδια με την δική σου, όπου μετρούσε όλα τα υλικά με το κεσέ του γιαουρτιού! Ακόμα και στην Γαλλία, που χρησιμοποιούν παντού βούτυρο, το περιοδικό έγραφε ύμνους για το λάδι, το λεμόνι και το γιαούρτι!!!!
Πολλά φιλιά
Αχ Αγγελική μου! Μια από τις κακοδαιμονίες αυτού του τόπου είναι η έλλειψη προώθησης των τόσο ποιοτικών προϊόντων του!
Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω τις αναλογίες του γαλλικού. Και ο χυμός λεμονιού ένας κεσές ήταν;
Α, τότε αισθάνομαι κι' εγώ τυχερή!!
Η ζωή πρόσφερε και σε μένα λεμόνια μέσα στο ΣΚ, από τις λεμονιές του χωριού του πεθερού. Κάποιος καλός γείτονας του τα μάζεψε και τα έφερε μέχρι την Αθήνα.
Τόσο μεγάλα σαν το δικό σου Βαγγελιώ μου δεν ήταν, αλλά ήταν τόσο φρέσκα και μυρωδάτα που το ξύσμα σκέφτηκα κι' εγώ :-)))
Και μπήκε σε μπισκότα και μάλιστα διπλή δόση.
Ευλογία το άρωμα και ο χυμός του λεμονιού στην κουζίνα μας και το κεϊκ σου περίτρανα το αποδεικνύει!
Πηνελόπη κι εγώ μπισκότα θα φτιάξω την επόμενη φορά. Θα δω και τα δικά σου. Είναι να μη σκεφτεί κανείς το ξύσμα όταν έχουν τόσο τρυφερή και φρέσκια φλούδα τα λεμόνια του;
ΥΣ. Οι καλοί γείτονες είναι ευλογία!
Υπέροχο και πολύ αρωματικό το κέικ σου Βαγγελιώ μου! Και με την άχνη από πάνω είναι πανέμορφο!
Πολύ χρήσιμες και οι πληροφορίες που μας έδωσες για την χρήση του ελαιόλαδου στα κέικ! Ευχαριστούμε!
Φιλιά!
Αναστασία ευχαριστώ για τα παινέματα 🙂
Ας εβρισκα κι εγω λεμονια απο σπιτι και ηξερα τι θα τα κανω! Η δικη μου η λεμονια ειναι μικρουλα και εδωσε μονο 5 φετος…
Πολυ ωραιο κεκακι Βαγγελιω! Εχω δοκιμασει κι εγω το ελαιολαδο σε κεϊκ και δεν ειναι καθολου κακο, και φυσικα θα το προτιμουσα απο το βουτυρο στα πιο απλα κεϊκ. Βεβαια ειναι μερικα οπου το βουτυρο ειναι απαραιτητο.
Καλη εβδομαδα!
Ε, πού θα πάει θα μεγαλώσει Μαρίνα. Έχεις απόλυτο δίκιο! Δεν ταιριάζει σε όλα τα κέικ η αντικατάσταση του βουτύρου, αλλά στα καθημερινά μας κέικ καλό είναι να το αποφεύγουμε και για να γίνονται πιο υγιεινά.
Ακόμα και το πιο απλό κέικ μπορεί να είναι θεσπέσιο όταν έχουν χρησιμοποιηθεί αγνά και εκλεκτά υλικά!
Με τέτοιο λεμονάκι και δικό σας ελαιόλαδο πώς να μην είναι απίθανο;
Και οπωσδήποτε και πιο υγιεινό χάρη στο ελαιόλαδο! Αρκεί όπως είπες κι εσύ Βαγγελιώ μου να είναι καλής ποιότητας!
Φιλιά πολλά!
Ερμιόνη μου, η ποιότητα των υλικών είναι πράγματι η μισή επιτυχία μιας συνταγής!
Ce gâteau est bien moelleux et doit être délicieux.
J'aime beaucoup.
A bientôt
Ευχαριστώ πολύ για το γλυκό σχόλιο 🙂
Ωραία αφορμή η φωτογραφία της Ερης .
Και η έκφραση αυτή πολύ ενδιαφέρουσα.
Κι εγώ έχω μια σακούλα από φρέσκα λεμόνια από σπίτι και σκέφτομαι τι να τα κάνω. Το κεκάκι σου Βαγγελιώ μοσχομυριστό. Και με το λαδι γίνεται ακόμα πιο ωραίο.
Φιλιά πολλά
Μάριον με εντυπωσίασε και η ιστορία της έκφρασης και η αξία του νοήματός της. Περιμένω τη δική σου λεμονοπρόταση 🙂
Τι υπέροχο κέικ!!! Φαίνεται τόσο νόστιμο και αφράτο και αρωματικό!!!!
Σε περιέλαβα στην Βόλτα στη Γειτονιά #21 🙂
Καλή εβδομάδα!!!
Σουπερ το κεικ με ελαιολαδο βαγγελιω
μου λέει ο γιατρός: Ριρή Χοληστερίνη μας προέκυψε!!!τέρμα μαργαρινες και βούτυρο!!! Εγω η γλυκατζόυ τι να κάνω???? Τρέχω στην Βαγγελιω ,σκέφτομαι …λύση θα μου βρει η φιλενάδα!!!και πέφτω στο μοσχομυρωδάτο σου κείκ !!!Τωρα ψήνετεαι ,
και ειμαι σιγουρη για την νοστιμιά του μιας και ολες σου οι συνταγες εχουν πρωτη θέση στο βιβλίο συνταγων μου και τις ξέρω απο πρώτο χέρι…
χαιρετισμούς πολους Βαγγελιώ μου, (μαθαινω νεα σου ) φιλια-Ριρι
Πώς τα καταφέρνεις και παίρνεις τόσες ψήφους στο συνταγούλη :-);
λοιπον παω να το φτιαξω…
το κεικ ηταν τελειο το εκανα και τα παιδια μου το λατρεψανε!!!!!!!
Ευχαριστώ πολύ Ελισάβετ που εμπιστεύτηκες τη συνταγή και μάλιστα μπήκες στον κόπο να σχολιάσεις και να μας πεις πώς σου φάνηκε. Χαίρομαι που σας άρεσε! Καλώς όρισες και καλές γιορτές να περάσεις με την οικογένειά σου.
το κέικ ήταν εξαιρετικό..αλλά νομίζω ότι ήθελε λίγο παραπάνω λάδι βγήκε αρκετά ξερό έφερνε προς ψωμί..ίσως θέλει μια κανονική κούπα λάδι και όχι 3/4..πάντως το τσακίσαμε Ελένη
αν δεν εχουμε γιαουρτακι τι κανουμε? αχ και ειμαι και εγκυος και το λιμπιστικα θα δοκιμασω να βαλω γαλα ελπιζω να βγει το ιδιο καλο 😉 θα σου γραψω πως βγηκε με το γαλατακι
μπορω να βάλω αντι για γιαουρτι γαλα?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΨΗΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ!ΕΧΩ ΩΜΩΣ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΣΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟ ΨΗΝΕΙΣ?ΣΤΟΥΣ 200?
Ευχαριστώ που το δοκίμασες. Ελπίζω να μην κάηκε! Ψήνω τα κέικ στους 170-180 βαθμούς.
Το λέω στην αρχή της ενότητας "επί το έργον". Καλή επιτυχία!
NAI TO EIΔΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ!(180) ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ!ΨΗΘΗΚΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΣΟΥΣ 200.ΕΙΧΑ ΒΑΛΕΙ ΦΟΡΜΑ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ.ΤΟ ΤΙΜΙΣΑΝ ΟΛΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΟΥ.ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΘΑ ΤΟ ΒΑΛΩ ΣΩΣΤΑ.
Χαίρομαι!
ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΟ ΚΕΪΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ! ΜΠΡΑΒΟ!!!
Ευχαριστώ!