Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια…
Από τα πιο αγαπημένα κέικ της οικογένειάς μου και ελπίζω να γίνει και δικό σας αγαπημένο. Είναι τόσο εύκολο και τόσο νόστιμο, με υλικά που έχουμε πάντα στο σπίτι και είναι από τα κέικ που έχω καθιερώσει εδώ και χρόνια!
Η αφισέτα στον τοίχο του fb της Έρης – Captain Cook ήταν η αφορμή να επισπεύσω την
παρασκευή του κέικ της σημερινής συνταγής. Γιατί τελικά, όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια δεν φτιάχνεις μόνο λεμονάδα!*
Το υπερμέγεθες λεμόνι που είχα στο ψυγείο, είχε από την αρχή ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα με σκοπό να αξιοποιηθεί το μυρωδάτο ξύσμα του. Ήταν από σπίτι άρα ακέρωτο, ήταν ολόφρεσκο, και ήταν άδικο να πάει χαμένο… H αφίσα της Έρης μου θύμισε την ύπαρξή του.
Εγώ λοιπόν δεν έτρεξα να βρω τεκίλα , ούτε καν ρακή, αλλά είπα να το γυρίσω σε κάτι γλυκό…
Σκέφτηκα στην αρχή να κάνω κουλουράκια λεμονιού ή μερικά παξιμαδάκια (πεντανόστιμα κι αυτά,συνταγή υπόσχομαι προσεχώς…) αλλά επειδή δεν είχα χρόνο, κατέληξα στο
κέικ.
Εύκολο και μυρωδάτο κέικ με υλικά που υπάρχουν καθημερινά στο σπίτι μας.
καλό κρητικό ελαιόλαδο. Σε μερικές περιπτώσεις προτιμώ να χρησιμοποιώ βούτυρο ή
μείγμα βουτύρου με ελαιόλαδο, αλλά στα «καθημερινά» μας κέικ βάζω σκέτο ελαιόλαδο. Βέβαια , το ελαιόλαδο είναι δικής μας παραγωγής πολύ χαμηλής οξύτητας και όπου και αν χρησιμοποιηθεί
δεν έχει βαριά μυρωδιά ή παράξενη γεύση.
γλυκίσματα.
μισή λιπαρή ουσία για να δείτε αν σας «πηγαίνει» η γεύση . Τα κέικ με ελαιόλαδο
είναι πολύ νόστιμα, πιο ανάλαφρα και σαφώς πιο υγιεινά
από τα βουτύρου. Επί πλέον διατηρούνται φρέσκα περισσότερες μέρες. Κάνετε “πρόβα” με τούτο το απλό κέικ λεμονιού!
Υλικά
¾ κούπας ελαιόλαδο καλής ποιότητας
2 κούπες ζάχαρη
4 μικρά αυγά ή 3 μεγάλα
1 κεσέ γιαούρτι
3,5 κούπες αλεύρι
3 κουταλάκια μπέικιν
½ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι σόδα
½ κούπα χυμό λεμονιού
2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (ή γλάσο λεμονιού)
Επί το έργον
Επί το έργον:
Δείτε αναλυτικά την παρασκευή του κέικ στο video που ακολουθεί:
Εγγραφείτε ΔΩΡΕΑΝ στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα video!
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι .Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη , το ξύσμα και τα αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ του χεριού μέχρι να ομογενοποιηθούν.Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα να αναμειχθεί κι αυτό. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πάνω από το μπολ γιατί φουσκώνει πολύ και αδειάζουμε το διάλυμα στο μείγμα μας. Στο τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι και χτυπάμε ίσα για να ενσωματωθεί και να πάρουμε ένα πηκτό χυλό. Αδειάζουμε σε φόρμα 28 νούμερο ή σε δύο μικρότερες καλολαδωμένες και αλευρωμένες αν είναι μεταλλικές (αν είναι σιλικόνης δεν χρειάζεται). Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα περίπου στη μεσαία σχάρα, αν το βάλουμε σε δύο φόρμες. Αν το βάλουμε σε μία, πιθανόν νχρειάζεται κανένα δεκάλεπτο ακόμη (γύρω στα 70 λεπτά). Ούτως ή άλλως, τρυπάμε με ένα μαχαίρι το κέικ και ελέγχουμε αν βγαίνει καθαρή η λάμα του. Αφήνουμε να σταθεί κανένα δεκάλεπτο μέσα στη φόρμα αφού το βγάλουμε από το φούρνο, και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με αχνοζάχαρη.
Παρατηρήσεις
1)Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου πριν από τα 40 πρώτα λεπτά και δοκιμάζουμε στα 60 λεπτά με ένα μαχαίρι αν ψήθηκε το κέικ μας. Αν βγαίνει καθαρή η λάμα του είναι έτοιμο.
2) Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την μία κούπα αλευριού με 1 κούπα τριμμένο αμύγδαλο. Του πηγαίνει ,αλλά δεν έχουμε πάντα στην κουζίνα μας. Εγώ αυτή τη φορά είχα, και έβαλα στο κέικ μου γι’ αυτό και η διχρωμία στην φωτογραφία με το αλεύρι παραπάνω…
3)Για το μικρό κέικ έφτιαξα γλάσο λεμονιού: Στο χυμό ενός λεμονιού διέλυσα 5-6 γεμάτες κουταλιές αχνοζάχαρη και κάλυψα το κέικ μου. Αν δεν σας αρέσουν τα ξινά αρκεστείτε στην αχνοζάχαρη . Σε μας οι γνώμες διίστανται…
* Η φράση “when life gives you lemons, make lemonade” μας παροτρύνει να δούμε μια αισιόδοξη πλευρά σε κάθε αντιξοότητα. Αν το λεμόνι (και η ζωή μεταφορικά) έχει ξινή γεύση ας την κάνουμε εμείς γλυκιά! Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι πληροφορίες της wikipedia για τη φράση, που είναι πλέον παροιμιώδης. Απολαυστικές είναι και οι παραλλαγές της , όταν την αναζητήσουμε στις εικόνες της google . Στην Κρήτη λέμε μια φράση με παρόμοια σημασία: “Ήκαμα (=έκανα) τα πρικιά (=πικρά) γλυκά”.
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα κι ας κάμουμε όσο μπορούμε τα πικρά και τα ξινά, όσο γλυκά γίνεται!
Βρείτε μας:
Καλημέρα, πολύ ωραίο φαίνεται το κεικάκι σου….νομίζω θα το δοκιμάσω…καθώς είμαι λάτρης του λεμονιού.
…όσο γι αυτό που λες για το λάδι, έχεις απόλυτο δίκιο…απ όταν αντοκατέστησα το βούτυρο με λαδάκι τα κέικ γίνονται πιο αφράτα…και μένουν έτσι για μέρες!
Ράνια καλώς όρισες. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο! Περιμένω εντυπώσεις.
Μμμμ,μυρωδάτο κεκάκι με υπέροχη γεύση-είναι λίγο ξινούλι,που μ΄αρέσει;
Με ελαιόλαδο,συμφωνώ,πολύ πιο υγιεινό και το προτιμώ.
Καλό μήνα-φιλιά!
Ναι Ελένη, είναι λίγο ξινούλι (ως πολύ αν βάλουμε και και γλάσο λεμονιού). Κι εμένα ξινούτσικο μ' αρέσει!
Βαγγελιώ μου δείχνει καταπληκτικό!Το άρωμα λεμονιού το λατρεύω!!!Μου αρέσει που χρησιμοποίησες ελαιόλαδο στο κέικ!
Φιλιά!!!
Ελένη, το συνηθίζω το ελαιόλαδο, ιδίως στα καθημερινά μας κέικ… Δοκίμασέ το και θα δεις. Θα σου αρέσει.
Μεγάλη αδυναμία το λεμονάκι, και το λεμονομυρωδάτο κεκάκι σου δείχνει υπέροχο!
Φιλιά Βαγγελιώ μου, καλή βδομάδα!
Έλενα έχω αδυναμία στη γεύση και το άρωμα όλων των εσπεριδοειδών! Φιλιά κι από μένα καλή μου.
καλο μηνα!
Γεωργια Αγοροπουλου
Καλό μήνα και σ' εσένα Γεωργία
Το λατρεύω το λεμονοκεκάκι σου………….θέλω μια φέτα για το καφεδάκι μου!!!!!
Αχ μωρέ Λίλα! Αργούν οι διαδικτυακές αποστολές :-)!
Μυρωδάτο το κέικ σου!
Λατρεύω τις λεμονογεύσεις!
Καλώς σε βρήκα
Καλώς όρισες Νοτούλα! Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.
Μπορώ να το κάνω με ζαχαρη καρύδας και με αλεύρι ολικής; σας ευχαριστώ πολύ
Καλό απόγευμα! Δεν το έχω δοκιμάσει με τα συστατικά που αναφέρετε. Σίγουρα οι αλλαγές μπορούν να γίνουν αλλά πρέπει να δοκιμάσουμε σε τι αναλογίες θα χρησιμοποιήσουμε τα νέα υλικά. Αν ξέρετε την αντιστοιχία, μπορείτε να δοκιμάσετε…
Βαγγελιώ μου, ζεις σε ευλογημένο τόπο, είναι απόλαυση να το χαίρεσαι!!!!
Τι λεμόνι είναι αυτό! Η αφθονία σε ένα φρούτο! Για το λάδι τι να πω…
Πριν λίγες μέρες ήμουν στην Γαλλία και διάβασα στο περιοδικό Marmiton μια συνταγή για κέικ σχεδόν ίδια με την δική σου, όπου μετρούσε όλα τα υλικά με το κεσέ του γιαουρτιού! Ακόμα και στην Γαλλία, που χρησιμοποιούν παντού βούτυρο, το περιοδικό έγραφε ύμνους για το λάδι, το λεμόνι και το γιαούρτι!!!!
Πολλά φιλιά
Αχ Αγγελική μου! Μια από τις κακοδαιμονίες αυτού του τόπου είναι η έλλειψη προώθησης των τόσο ποιοτικών προϊόντων του!
Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω τις αναλογίες του γαλλικού. Και ο χυμός λεμονιού ένας κεσές ήταν;
Α, τότε αισθάνομαι κι' εγώ τυχερή!!
Η ζωή πρόσφερε και σε μένα λεμόνια μέσα στο ΣΚ, από τις λεμονιές του χωριού του πεθερού. Κάποιος καλός γείτονας του τα μάζεψε και τα έφερε μέχρι την Αθήνα.
Τόσο μεγάλα σαν το δικό σου Βαγγελιώ μου δεν ήταν, αλλά ήταν τόσο φρέσκα και μυρωδάτα που το ξύσμα σκέφτηκα κι' εγώ :-)))
Και μπήκε σε μπισκότα και μάλιστα διπλή δόση.
Ευλογία το άρωμα και ο χυμός του λεμονιού στην κουζίνα μας και το κεϊκ σου περίτρανα το αποδεικνύει!
Πηνελόπη κι εγώ μπισκότα θα φτιάξω την επόμενη φορά. Θα δω και τα δικά σου. Είναι να μη σκεφτεί κανείς το ξύσμα όταν έχουν τόσο τρυφερή και φρέσκια φλούδα τα λεμόνια του;
ΥΣ. Οι καλοί γείτονες είναι ευλογία!
Υπέροχο και πολύ αρωματικό το κέικ σου Βαγγελιώ μου! Και με την άχνη από πάνω είναι πανέμορφο!
Πολύ χρήσιμες και οι πληροφορίες που μας έδωσες για την χρήση του ελαιόλαδου στα κέικ! Ευχαριστούμε!
Φιλιά!
Αναστασία ευχαριστώ για τα παινέματα 🙂
Ας εβρισκα κι εγω λεμονια απο σπιτι και ηξερα τι θα τα κανω! Η δικη μου η λεμονια ειναι μικρουλα και εδωσε μονο 5 φετος…
Πολυ ωραιο κεκακι Βαγγελιω! Εχω δοκιμασει κι εγω το ελαιολαδο σε κεϊκ και δεν ειναι καθολου κακο, και φυσικα θα το προτιμουσα απο το βουτυρο στα πιο απλα κεϊκ. Βεβαια ειναι μερικα οπου το βουτυρο ειναι απαραιτητο.
Καλη εβδομαδα!
Ε, πού θα πάει θα μεγαλώσει Μαρίνα. Έχεις απόλυτο δίκιο! Δεν ταιριάζει σε όλα τα κέικ η αντικατάσταση του βουτύρου, αλλά στα καθημερινά μας κέικ καλό είναι να το αποφεύγουμε και για να γίνονται πιο υγιεινά.
Ακόμα και το πιο απλό κέικ μπορεί να είναι θεσπέσιο όταν έχουν χρησιμοποιηθεί αγνά και εκλεκτά υλικά!
Με τέτοιο λεμονάκι και δικό σας ελαιόλαδο πώς να μην είναι απίθανο;
Και οπωσδήποτε και πιο υγιεινό χάρη στο ελαιόλαδο! Αρκεί όπως είπες κι εσύ Βαγγελιώ μου να είναι καλής ποιότητας!
Φιλιά πολλά!
Ερμιόνη μου, η ποιότητα των υλικών είναι πράγματι η μισή επιτυχία μιας συνταγής!
Ce gâteau est bien moelleux et doit être délicieux.
J'aime beaucoup.
A bientôt
Ευχαριστώ πολύ για το γλυκό σχόλιο 🙂
Ωραία αφορμή η φωτογραφία της Ερης .
Και η έκφραση αυτή πολύ ενδιαφέρουσα.
Κι εγώ έχω μια σακούλα από φρέσκα λεμόνια από σπίτι και σκέφτομαι τι να τα κάνω. Το κεκάκι σου Βαγγελιώ μοσχομυριστό. Και με το λαδι γίνεται ακόμα πιο ωραίο.
Φιλιά πολλά
Μάριον με εντυπωσίασε και η ιστορία της έκφρασης και η αξία του νοήματός της. Περιμένω τη δική σου λεμονοπρόταση 🙂
Τι υπέροχο κέικ!!! Φαίνεται τόσο νόστιμο και αφράτο και αρωματικό!!!!
Σε περιέλαβα στην Βόλτα στη Γειτονιά #21 🙂
Καλή εβδομάδα!!!
Σουπερ το κεικ με ελαιολαδο βαγγελιω
μου λέει ο γιατρός: Ριρή Χοληστερίνη μας προέκυψε!!!τέρμα μαργαρινες και βούτυρο!!! Εγω η γλυκατζόυ τι να κάνω???? Τρέχω στην Βαγγελιω ,σκέφτομαι …λύση θα μου βρει η φιλενάδα!!!και πέφτω στο μοσχομυρωδάτο σου κείκ !!!Τωρα ψήνετεαι ,
και ειμαι σιγουρη για την νοστιμιά του μιας και ολες σου οι συνταγες εχουν πρωτη θέση στο βιβλίο συνταγων μου και τις ξέρω απο πρώτο χέρι…
χαιρετισμούς πολους Βαγγελιώ μου, (μαθαινω νεα σου ) φιλια-Ριρι
Πώς τα καταφέρνεις και παίρνεις τόσες ψήφους στο συνταγούλη :-);
λοιπον παω να το φτιαξω…
το κεικ ηταν τελειο το εκανα και τα παιδια μου το λατρεψανε!!!!!!!
Ευχαριστώ πολύ Ελισάβετ που εμπιστεύτηκες τη συνταγή και μάλιστα μπήκες στον κόπο να σχολιάσεις και να μας πεις πώς σου φάνηκε. Χαίρομαι που σας άρεσε! Καλώς όρισες και καλές γιορτές να περάσεις με την οικογένειά σου.
το κέικ ήταν εξαιρετικό..αλλά νομίζω ότι ήθελε λίγο παραπάνω λάδι βγήκε αρκετά ξερό έφερνε προς ψωμί..ίσως θέλει μια κανονική κούπα λάδι και όχι 3/4..πάντως το τσακίσαμε Ελένη
αν δεν εχουμε γιαουρτακι τι κανουμε? αχ και ειμαι και εγκυος και το λιμπιστικα θα δοκιμασω να βαλω γαλα ελπιζω να βγει το ιδιο καλο 😉 θα σου γραψω πως βγηκε με το γαλατακι
μπορω να βάλω αντι για γιαουρτι γαλα?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΨΗΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ!ΕΧΩ ΩΜΩΣ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΣΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟ ΨΗΝΕΙΣ?ΣΤΟΥΣ 200?
Ευχαριστώ που το δοκίμασες. Ελπίζω να μην κάηκε! Ψήνω τα κέικ στους 170-180 βαθμούς.
Το λέω στην αρχή της ενότητας "επί το έργον". Καλή επιτυχία!
NAI TO EIΔΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ!(180) ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ!ΨΗΘΗΚΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΣΟΥΣ 200.ΕΙΧΑ ΒΑΛΕΙ ΦΟΡΜΑ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ.ΤΟ ΤΙΜΙΣΑΝ ΟΛΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΟΥ.ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΘΑ ΤΟ ΒΑΛΩ ΣΩΣΤΑ.
Χαίρομαι!
ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΟ ΚΕΪΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ! ΜΠΡΑΒΟ!!!
Ευχαριστώ!
τελειοοο φαινεται!
Φαίνεται πολύ λαχταριστό αλλά δεν το τολμώ γιατί έχω απορίες… Η κούπα που αναφέρεις πόσα γραμμάρια ή ml είναι; με κουταλάκι εννοείς του τσαγιού και με κουτάλι του γλυκού;
Η κούπα που χρησιμοποιώ σε όλες τις συνταγές είναι η κλασική πυρέξ δοσομετρική κούπα με την άγκυρα. Είναι 250 ml. Ναι με κουταλάκι εννοώ το κουταλάκι του γλυκού που λέμε. Καλή επιτυχία αν το φτιάξεις.
αγαπημενη φιλη,ευχαριστω για την συνταγη.Παραθεριζα στην Σαρωνιδα και μου καηκε η ψυχη να βλεπω μεγαλες λεμονιες να αργοπεθαινουν απεριποιητες,γεματες αρρωστα λεμονια.Αχ ευλογημενο δενδρο.Ευχομουν ναχα ενα ψαλιδι να την κλαδεμα οπως κανω στην Αυστραλια, με την δικη μου λεμονιτσα
Το αλεύρι είναι για όλες τις χρήσεις ή που φουσκώνει μόνο του;
Εφτιαξα το κεικ αλλα στο εσωτερικο ηταν σαν λασπωμενο παρολο που εκανα τα παντα οπως τα γραφεται. Τι μπορει να φταιει; Η γευση του ωστοσο ειναι τελεια
Καλημέρα, είναι λιμπιστικότατο αυτό το κέικ σου, αλλά ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ με αυτή τη συνταγή να φτιάξω muffins;
Τελικά τα έφτιαξα τα muffins με τη συνταγή σου, βγήκαν περίπου 30, απλά μείωσα τη ζάχαρη κατά μισή κούπα και αντικατέστησα την μία κούπα από το αλεύρι με βρώμη. Έγιναν πάρα πολύ νόστιμα και μοσχοβόλησε το σπίτι.
Εγώ έβαλα πορτοκαλί αντί για λεμόνι……..
Μου φαίνεται πολυ ενδιαφέρουσα προταση!!! Έχετε φτιάξει τοκαλυτερο site συνταγών στο οποιο φαίνεται το πάθος σας για την υγιεινη μεσογειακή κουζινα !!! Πίστεψε με διαβαζω καθημερινά συνταγες και επισκεπτομαι sites μαγειρικης καθώς λάτρευω την μαγειρικη , οχι μόνο στην ελληνικη , καθώς ειμαι καθηγήτρια αγγλικών . Ο γ. Περιπλους ειναι ο αγαπημένος μου εφόσον λάτρευω τον τόπο μου και την κληρονομιά του . Μπραβο σας με την συμβολη σας στη διαδικασία των Κρητικών παραδόσεων μέσω των μαγειρικων σας γνώσεων !!
Σας ευχαριστώ πολύ για το τόσο κολακευτικό σχόλιο.Χαίρομαι που σας αρέσει η προσπάθειά μου και βρίσκετε ενδιαφέρον το site ειδικά μάλιστα λόγω της γνώσης που έχετε από ξένα αντίστοιχα. Να είστε καλά!
Έφτιαξα το κεικ ,κα βαγγελιω , επιτρέψτε μου να σας αποκαλώ ετσι , και όλη μου η οικογένεια ξετρελαθηκε , ιδιαιτερα ο γιος μου έφηβος των 14 ετών , ιδιαιτερα δύσκολος θα ομολογούσα στις γευσεις του . Φανταστείτε άρχισε να τρωει το μίγμα ωμό . Δε , ο συζυγος , νευρολόγος στο επάγγελμα έχοντας ταξιδέψει σχεδόν παντού παγκοσμίως σε συνέδρια και γευτεί αμετρητα διεθνη πιατα , παραδέχτηκε οτι ήταν ένα απο τα καλύτερα κεικ που εχει φάει !!!! Σας ευχαριστω πολυ για τη βοήθεια σας στο να κρατω την οικογένεια μου τόσο χαρούμενη μέσω των υγιεινων και πεντανοστιμων συνταγών σας . Θα ηθελα να επικοινωνείτε μαζι μου γράφοντας μου στον ενικο , ετσι θα νιώσω πιο οικεία μαζι σας !!! Ευχομαι να γνωριστούμε απο κοντα κάποτε !!!
Μαρία μου σ’ ευχαριστώ πολύ για το τόσο όμορφο σχόλιο, για το ότι εμπιστεύεσαι τις συνταγές μου και που μπαίνεις στον κόπο να γράψεις τις εντυπώσεις τις δικές σου και της οικογένειά σου. Χαίρομαι που σας άρεσε τόσο το κέικ. Ο ενικός και η οικειότητα ανάμεσα σε φίλους έστω και διαδικτυακούς είναι δεδομένος!
Οτι έχω φτιαξει απο τις συνταγεσου όλα είναι τέλεια .το κέικ λεμονιού μόλις βγήκε απο το φουρνο
εμεις δηλ. που ημαστε απ τη μυτιληνη τι λαδι να βαλουμε κρητικο??? χαχαχα…
Εννοείται ότι θα βάλετε Μυτιλήνης. Αν προσέξετε στα υλικά αναφέρω “ελαιόλαδο καλής ποιότητας”. Υποθέτω ότι και το δικό σας τέτοιο είναι. Στις προσωπικές αναφορές της εισαγωγής τι θέλατε να γράφω; Ότι έβαλα Μυτιλήνης ή Καλαμάτας; Γιατί κι εγώ θα γελάσω αν θέλατε αυτό…
Ωωω εγκρίνω κ επαυξάνω για τη χρήση καλού ελαιόλαδου στη συνταγή για καίηκ! Κάνω μια κρέμα λεμονιού (συνταγή argiro.gr) ενίοτε, το ψήνω σε στρογγυλή φόρμα και το “γεμίζω” ή απλά το γαρνίρω επάνω!
Πολύ καλές και έγκυρες συνταγές!!
Έφτιαξα σήμερα το κέικ πραμματικά πεντανόστιμο!!Μπράβο για την συνταγή!!Μοίρισε όλο το σπίτι και ο άντρας μου το λάτρεψε!!
Βαγγελιώ έφτιαξα το κεικ λεμονιού βάζοντας 1 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη και ξύσμα 1 πορτοκαλιού, μαζί με το ξύσμα των λεμονιών που γράφεις. Επίσης έβαλε 1/2 ποσότητα ελαιόλαδου και 1/2 βουτύρου. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό!! Ευχαριστούμε για τις ξεχωριστές σου συνταγές, που έχουν ρίζες στην μαγειρική μας παράδοση .
Το πόσο χαίρομαι μ’ αυτές τις επεμβάσεις δεν λέγεται! Πολύ ωραία παραλλαγή. Ευχαριστώ που μας την ανακοίνωσες!
Εξαιρετικό συνταγή. Δεν έχω φάει καλύτερο κέικ λεμόνι. Μπράβο σας!
Εξαιρετική συνταγή. Δεν έχω φάει καλύτερο κέικ λεμόνι. Μπράβο σας!
τέλειο το κέικ !! εννοείτε θα συμφωνήσω με το ελαιόλαδο. ! τα κεικ γίνονται πιο νόστιμα πιο αφράτα και πιο υγιεινά!!
I use Extra Virgin Olive oil from Greece in all my cooking. It is healthier. Thank you for your beautiful recipe’s.
We are happy that you use olive oil and like greek and cretan cuisine. It is healthier indeed. Thank you so much for your support.
[…] σχολίασε προχθές μια φίλη σε μια κοινοποίηση του κέικ λεμονιού, παραφράζοντας το να «κάμομε τα πρικιά (πικρά) γλυκά» […]
[…] λεμόνι είναι από τα αγαπημένα μας παρόλο που συνηθίζω το κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο, αυτή τη φορά είπα να δοκιμάσω το […]
ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Απλα τελειο!!
Ευχαριστουμε πολυ για τη συνταγη.
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε! Κι εμείς το αγαπάμε αυτό το κέικ!
Καλησπέρα κ καλό μήνα , φαίνεται υπέροχο το κέικ , θα το δοκιμάσω , όμως ως μη έμπειρη , δε γνωρίζω , όταν λέτε μια κούπα μισή κτλ τι ποσότητα γραμμαρίων εννοείται ; Δεν το καταλαβαίνω .
Σας παρακολουθώ κ θα περιμένω να δω κ τα κουλούρια κ παξιμάδια λεμονιού καθώς το λεμόνι το λατρεύω .
Καλησπέρα σας. Η κούπα μου είναι η δοσομετρική κούπα των 250 ml. Όλα τα υλικά είναι μετρημένα με αυτήν, δηλαδή με όγκους. Αν και πάλι δεν είναι κατανοητές οι ποσότητες, πείτε μου να τις ζυγίσω… Τα κουλουράκια είναι εδώ: https://www.cretangastronomy.gr/2015/03/koulourakia-lemoniou/
και τα παξιμαδάκια εδώ:
https://www.cretangastronomy.gr/2013/02/paximadakia-koulourakia-lemoniou/
Καλό σας βράδυ
Τέλειο το κέικ λεμονιού! Το έφτιαξα χθες. Πολύ μου άρεσε!
Ευχαριστώ που το δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσαν! Καλοφάγωτο!
Τελειοοοοο!! Μόλις το κατέβασα.Πως μπορώ να στείλω φωτογραφία;; ευχαριστώ πολύ πάντως!!
Χαίρομαι Λαμπρινή μου που σου πέτυχε! Δεν ξέρω πώς θα μπορούσαν να προστεθούν φωτογραφίες στα σχόλια… Θα ρωτήσω αν γίνεται. Να είσαι καλά που θέλεις να μπεις σε τέτοιο κόπο! Καλοφάγωτο!
Πολύ νόστιμο το κέικ! Μόνο που δεν είχα γιαούρτι και χρησιμοποίησα ξινόγαλο. Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε! Το ξινόγαλο είναι μια καλή εναλλακτική του γιαουρτιού!
Σε παρακαλώ στις συνταγές σου γράφε γραμμάρια η μεζούρες. Ένας κεσες γιαούρτι π.χ. ποσα γρ. είναι; Στο εξωτερικό δεν έχουμε τις ίδιες συσκευασίες. Ευχαριστώ πολύ!!
Έχετε δίκιο. Πάντως η κούπα μου είναι η κούπα μεζούρα της anchor. Το γιαούρτι εδώ είναι σε συσκευασίες των 200gr και όταν λέμε κεσεδάκι εννοούμε αυτό. Σε κάθε άλλη περίπτωση αναφέρω τα γραμμάρια ή τα ml. Κι εγώ σας ευχαριστώ για την επίσκεψη, το σχόλιο και την επισήμανση!
Ευχαριστώ για την απάντηση και τις ωραίες συνταγές. Είμαι από το Ηράκλειο και μένω στις Η.Π.Α. Έχω φτιάξει αρκετές από τις συνταγές σας, και πάλι ευχαριστώ.
[…] σχολίασε προχθές μια φίλη σε μια κοινοποίηση του κέικ λεμονιού, παραφράζοντας το να «κάμομε τα πρικιά (πικρά) γλυκά» […]
Γειά σας!Αντί για γιαούρτι μπορώ να βάλω γάλα και πόσο?
Καλησπέρα σας. Εγώ θα έβαζα 220ml πλήρες γάλα. Καλή επιτυχία!
τελειο κεικ
Ευχαριστώ πολύ!
Ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνταγή.Αγαπαω την Κρήτη και ας μην έχω έρθει ακόμη.καλο σας απόγευμα.
Σας ευχαριστώ πολύ! Να το αποφασίσετε κάποια στιγμή. Η Κρήτη έχει πολλές ομορφιές!
Καλημέρα,
Κάνω πολύ συχνά το κέικ με πορτοκάλι και λάδι. Τέλειο είναι! Νόστιμο, μένει μαλακό για πολλές ημέρες και εύκολο. Σκέφτομαι να κάνω το κέικ λεμονιού.
Αν θέλω να χρησιμοποιήσω αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, τι ποσότητα να βάλω; Θα παραλείψω το μπέηκιν και το αλάτι; Επίσης, μπορώ να αντικαταστήσω το γιαούρτι με γάλα; Αν ναι πόσα ml; Τα 4 μικρά αυγά είναι τα μεσαίου μεγέθους του εμπορίου; Αυτό το μέγεθος χρησιμοποιώ στο κέικ με πορτοκάλι.
Ευχαριστώ.
Σας ευχαριστώ πολύ! Θα σας συνιστούσα να κάνετε μια μια τις αλλαγές γιατί αλλιώς θα αλλάξει η συνταγή και δεν ξέρω πώς θα μπορούσαμε να προσαρμόσουμε τις ποσότητες. Μικρά αυγά είναι τα μικρά του εμπορίου.Θα βάλετε 3,5 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κι εγώ πολλές φορές το φτιάχνω έτσι).
Ευχαριστώ για την απάντηση σας! Άργησα να την δω. Η κόρη μου ήθελε λεμονάτο κέικ! έτσι έκανα την συνταγή του κέικ με πορτοκάλι και λάδι. Τα 150ml πορτοκάλι : 1/2 κούπα χυμό λεμόνι +υπόλοιπο πορτοκάλι. 2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού, αντι ξύσμα πορτοκαλιού (δηλ τις ποσότητες σε λεμόνι+ξύσμα του παραπάνω κέικ).
Τέλειο! λεμονάτο, ξυνούτσικο, αφράτο.
Την επόμενη φορά που θα έχω όλα τα υλικά θα κάνω κανονικά την συνταγή του παραπάνω κέικ. Αν βάλω 3,5 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, θα κρατήσω το μπέηκιν και το αλάτι;
Ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα,
Σας ευχαρίστησα πριν μέρες αλλά δεν ξέρω που είναι το μήνυμα μου!
Τώρα, ψήνεται το κέικ με μπανάνα-σοκολάτα! Σχετικά με το κέικ λεμονιού: άργησα να δω την απάντηση σας. Η κόρη μου ήθελε κέικ με λεμόνι! Οπότε το έκανα όπως κάνω το κέικ σας πορτοκάλι-λάδι. Τα150ml χυμό πορτοκαλιού τα αντικατέστησα με 1/2 κούπα χυμό λεμόνι (όπως στην παραπάνω συνταγή σας) και συμπλήρωσα με χυμό πορτοκαλιού. Έβαλα και το αντίστοιχο ξύσμα λεμονιού από την συνταγή σας.
Τέλειο, λεμονάτο, αφράτο, νόστιμο! Την επόμενη φορά θα κάνω την παραπάνω συνταγή με τα υλικά της που δεν τα είχα.
Καλησπέρα σας! Σας ευχαριστώ κι εγώ για τα τόσο θερμά σας “ευχαριστώ”! Μην ανησυχείτε, τα διάβασα τα μηνύματά σας, απλά είχαμε ένα μικρό τεχνικό θεματάκι…Εξαιρετική η παραλλαγή σας στο κέικ πορτοκαλιού! Τώρα που είναι η εποχή των λεμονιών να δοκιμάσετε και τούτο, είναι πολύ αρωματικό! Θα χαρώ να σας αρέσει και αυτό που ψήνετε απόψε! Και πάλι σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και τα καλά σας λόγια!
Προσπαθώ να σας ευχαριστήσω εδώ και μέρες και δεν ξέρω γιατί δεν εμφανίζονται τα 2 μηνύματά μου.
Καλησπέρα σας!
Το έφτιαξα σήμερα, υπέροχο το κέικ, η συνταγή είναι κατατοπιστική κ ακριβής.
Αρώματα λεμονιού από το φρέσκο ξύσμα…
Σας ευχαριστώ για τις συνταγές σας. Έχω φτιάξει κι άλλες! Καλή συνέχεια!
Σας ευχαριστώ κι εγώ για τα καλά σας λόγια! Και για μας είναι από τα πιο αγαπημένα κέικ τούτο εδώ!