Ένα πιάτο εποχής στα γρήγορα!
«…τόσες μέρες κλεισμένοι έχουμε μαγειρέψει, ζυμώσει και ψήσει πολύ, κάτι γρήγορο, εύκολο και γευστικό είναι πάντα καλοδεχούμενο». Το σχόλιο αυτό στην τελευταία ανάρτηση με τα κουλουράκια με 4 υλικά ήταν η αιτία να δημοσιεύσω σήμερα τη συνταγή για τα τσιγαριαστά βλίτα με αυγά. άλλη είχε σειρά, αλλά σκέφτηκα να δώσω μια ακόμη εύκολη συνταγή καθημερινότητας, αφού η φίλη έχει μάλλον δίκιο!
Όχι ότι δεν είναι πάντα χρήσιμες οι απλές συνταγές. Αλλά ένα παραπάνω τώρα που είναι αλήθεια πως παραμαγειρέψαμε, παραψήσαμε, παραζυμώσαμε… Και με αυτόν τον καύσωνα δεν είναι ό,τι καλύτερο η παραμονή στην κουζίνα! Θα μου πείτε, υποχωρεί! Ναι, αλλά το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και όλοι θα αναζητήσουμε τέτοιες συνταγές.
Τα τσιγαριαστα βλίτα στην κατσαρόλα με πατάτες και κολοκυθάκια (ενίοτε και με χοχλιούς) είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτα του καλοκαιριού για πολλούς από μας. Ο συνδυασμός χόρτων με αυγά είναι επίσης συνηθισμένος και αγαπητός, άλλοτε με τη μορφή σφουγγάτου, άλλοτε ως αυγά μάτια ολόκληρα. Συνήθως τα χόρτα είναι περισσευούμενα, βρασμένα από την προηγούμενη.
Αυτό βέβαια δεν αποκλείει τη χρήση χόρτων επί τούτου, δηλαδή το κατευθείαν τσιγάριασμα. Το χειμώνα το χόρτο που συνηθίζω είναι το σπανάκι. Από τώρα και μετά τα βλίτα. Κατά ένα περίεργο τρόπο εμείς εδώ τα βραστά βλίτα με κολοκυθάκια και πατάτες τα τρώμε ζεστά. Είναι συχνά κάτι ανάμεσα σε κυρίως πιάτο και σαλάτα, αφού στα σπίτια μας τα σερβίρουμε χωριστά για τον καθένα.
Μπορεί στα μαγαζιά εστίασης να σερβίρονται ως σαλάτα, αλλά στο σπίτι μόλις τα κατεβάσουμε από την κατσαρόλα! Έτσι βράζουμε συνήθως πολλά, και αν μείνουν, συχνά τα «φρεσκάρουμε» με ένα τσιγάριασμα, με 1-2 αυγά ή απλά με ένα ζέσταμα βουτώντας τα σε καυτό νερό. Εδώ λοιπόν σήμερα η εκδοχή με τα αυγά!
Υλικά
Για κάθε μερίδα
1 μικρό πιάτο βρασμένα βλίτα (πάνω κάτω μια κούπα)
(εναλλακτικά ζεματισμένο σπανάκι)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι (2 κουταλιές ψιλοκομμένο)
2 σκελίδες σκόρδο
1 μικρή ντομάτα τριμμένη ή σε μικρά κομμάτια ή 5-6 ντοματίνια βελανίδια
2 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι
Για το σερβίρισμα, λίγο κόκκινο πιπέρι (καυτερό ή γλυκό) και λίγο ξύδι αν θέλουμε
Επί το έργον
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα βλίτα. Ανακατεύουμε να πάρουνε ελαιόλαδο όλα τα χόρτα μας και προσθέτουμε την ντομάτα. Αλατίζουμε ελαφρά. Χαμηλώνουμε σε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουταλιές νερό.
Με ένα πιρούνι ανοίγουμε θέσεις για τα αυγά μας ανάμεσα στα βλίτα και τα σπάμε προσέχοντας να μείνει ολόκληρος ο κρόκος. Τα αλατίζουμε. Σκεπάζουμε το τηγάνι και περιμένουμε να ασπρίσει η μεμβράνη των κρόκων και να πήξει το ασπράδι. Αποσύρουμε όταν ο κρόκος έχει σφίξει στο σημείο που θέλουμε (εμείς προτιμούμε τα μελάτα, αλλά είναι πολύ νόστιμα και σφικτά).
Σερβίρουμε ζεστά, πασπαλισμένα με κοκκινοπίπερο και περιχύνουμε με λίγο ξίδι αν μας αρέσει. Συνοδεύουμε απαραίτητα με φρέσκο ψωμάκι!
Παρατηρήσεις
- Για περισσότερες μερίδες, πολλαπλασιάζουμε κατάλληλα τα υλικά αλλά έτσι κι αλλιώς οι ποσότητες είναι ενδεικτικές και κατά τα γούστα μας.
- Μπορούμε πριν αποσύρουμε να πασπαλίσουμε και λίγη φέτα ή ξινομυζήθρα στο τηγάνι, αν δεν έχουμε πρόβλημα λιπαρών και θερμίδων!
- Αν τα βλίτα μας είναι ωμά, τα μαγειρεύουμε λίγη ώρα με το κρεμμυδάκι και το σκόρδο και την ντομάτα πριν προσθέσουμε τα αυγά. Εδώ θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι μέχρι να γίνουν.