Αλμυρά

Κοκκινιστό συκώτι σκέτο ή με πατάτες στην κατσαρόλα

Κοκκινιστό συκώτι σκέτο ή με πατάτες στην κατσαρόλα

Παραδοσιακό, νόστιμο, οικονομικό, εύκολο!

Ένα παραδοσιακό σπιτικό φαγητό για σήμερα,  από τα αγαπημένα μας. Το πιάτο αυτό το φτιάχνουμε στην Κρήτη με οποιοδήποτε συκώτι , και πιο συχνά με αρνίσιο ή κατσικίσιο.Το ίδιο νόστιμο -ίσως και καλύτερο- είναι με μοσχαρίσιο. Είναι πολύ οικονομικό, αφού το συκώτι είναι από τα πιο φτηνά παράγωγα του κρέατος, και πολύ θρεπτικό .
Κοκκινιστό συκώτι σκέτο ή με πατάτες στην κατσαρόλα
Παρόλο που μπορούμε να το φτιάξουμε σκέτο και να τηγανίσουμε τις πατάτες, όταν γίνουν μαζί οι πατάτες παίρνουν γεύση από το συκώτι και η μελωμένη σάλτσα με μπόλικο πιπεράκι ή/και κύμινο είναι ό,τι πρέπει για βούτηγμα αν έχουμε περιθώριο κατανάλωσης παραπάνω θερμίδων.
Κοκκινιστό συκώτι σκέτο ή με πατάτες στην κατσαρόλα
Ακόμη και το χειμώνα που οι ντομάτες δεν προσφέρονται για κοκκινιστά, το φτιάχνουμε με σπιτική σάλτσα ντομάτας ή  με κονσέρβα ή ακόμη και με σκέτο πελτέ.

Κοκκινιστό συκώτι σκέτο ή με πατάτες στην κατσαρόλα

Σε  μερικούς μάλιστα αρέσει περισσότερο με πελτέ. Η αλήθεια είναι ότι του πηγαίνει του συκωτιού ο πελτές. Το «γλυκαίνει», αν κι αυτό μπορεί να γίνει και αλλιώς όπως θα δείτε…
Κοκκινιστό συκώτι σκέτο ή με πατάτες στην κατσαρόλα

Παρατηρήσεις

1)Αν χρησιμοποιήσουμε σπιτική σάλτσα ή πελτέ  που συνήθως έχουν αλάτι προσέχουμε πόσο θα βάλουμε στην κατσαρόλα.

2)Αντί για κρασί μπορούμε να σβήσουμε το συκώτι με βαλσάμικο ξίδι. Πηγαίνει πολύ με το συκώτι. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε μια κουταλιά πετιμέζι και λίγο κοινό ξίδι.  Έτσι το πιάτο γίνεται πολύ ιδιαίτερο. Συνήθως όταν βάλω ξίδι αρτύζω το φαγητό και με κύμινο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο