Παραδοσιακό, νόστιμο, οικονομικό, εύκολο!
Υλικά
750 -1000 γραμμάρια συκώτι (αυτή τη φορά έβαλα μοσχαρίσιο)
4-5 μέτριες πατάτες (αν βάλουμε)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
¾ κούπας ελαιόλαδο
1 πιάτο τριμμένη ντομάτα, ή 1κούπα σπιτική σάλτσα , ή 1 κουτί κονκασέ ή 2-3 γεμάτες κουταλιές πελτέ
Αλάτι
Πιπέρι ή/και κύμινο
1/3 κούπας κρασί
Δείτε την εναλλακτική πρόταση στις παρατηρήσεις
Επί το έργον
Κόβουμε το συκώτι σε μερίδες αφού του αφαιρέσουμε τη μεμβράνη και το ξεπλένουμε. Τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι κομμένο σε καρεδάκια με το λάδι και προσθέτουμε το συκώτι. Γυρνάμε να αλλάξει χρώμα από όλες τις πλευρές και να πιει τα υγρά του , και σβήνουμε με το κρασί. Δεν αλατίζουμε τώρα. Προσθέτουμε λίγο νερό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράζει για μισή ώρα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό.
Μετά από το πρώτο μισάωρο και αν προσθέσουμε πατάτες, ρίχνουμε στην κατσαρόλα αρκετό νερό ώστε να αποφύγουμε αν είναι δυνατόν την προσθήκη του κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και τις πατάτες κομμένες σε μέτριες φέτες.
Από πάνω προσθέτουμε την ντομάτα ή τον πελτέ διαλυμένο σε μισή κούπα νερό. Αλατίζουμε και αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες πολύ καλά και να μελώσει η σάλτσα. Πρέπει οι πατάτες να είναι μαλακές αλλά να μη διαλυθούν (αν και σε κάποιους αρέσουν και λυωμένες…).
Αν δεν βάλουμε πατάτες αφήνουμε το συκώτι να μαγειρευτεί με τη σάλτσα του. Δεν ανακατεύουμε, αλλά κινούμε πέρα δώθε την κατσαρόλα. Φυσικά, αν χρειάζεται κι άλλο νερό το φαγητό μας προσθέτουμε λίγο ζεστό κατά προτίμηση. Όταν ετοιμαστεί, αφήνουμε να μαρουβίσει και σερβίρουμε με μπόλικο πιπεράκι.
Παρατηρήσεις
1)Αν χρησιμοποιήσουμε σπιτική σάλτσα ή πελτέ που συνήθως έχουν αλάτι προσέχουμε πόσο θα βάλουμε στην κατσαρόλα.
2)Αντί για κρασί μπορούμε να σβήσουμε το συκώτι με βαλσάμικο ξίδι. Πηγαίνει πολύ με το συκώτι. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε μια κουταλιά πετιμέζι και λίγο κοινό ξίδι. Έτσι το πιάτο γίνεται πολύ ιδιαίτερο. Συνήθως όταν βάλω ξίδι αρτύζω το φαγητό και με κύμινο!
Βαγγελιώ μου, το συκώτι και εγώ ποτέ δεν τα πήγαμε καλά! Όμως το πιάτο σου δείχνει τέλειο!
Πολλά φιλάκια
Φοβερό φαγητό!!!!
Το συκώτι είναι αγαπημένο μου πιάτο και το απολαμβάνω με κάθε τρόπο!!
Θα φτάξω το δικό σου αύριο 🙂
Φιλιά
Καλημέρα
Συκώτι και γενικά εντόσθια, κοκορέτσια, μαγειρίτσες κλπ δεν μπορώ να φάω Βαγγελιώ μου.
Ομως οι 3 άντρες μου τρώνε και την δική μου μερίδα, τους αρέσουν πολύ, γι αυτό και τα μαγειρεύω.
Το φαγάκι σου με την υπέροχα μελωμένη σαλτσούλα, θα το τιμούσαν και με το παραπάνω!
Φιλιά!
Μμμμ, ωραίο φαγάκι! έχω να φάω συκώτι…κάτι χρόνια! Μπράβο Βαγγελιώ!
Αυτή την εποχή έχει τρυφερό συκώτι μοσχαρίσιο έχω κάνει ψητό δυο φορές.
παλιότερα το έκανα με μαυροδάφνη, ωραία αυτή η ιδέα σου.
Καλό βράδυ.
Επανέρχομαι 🙂
Το έφτιαξα απόψε με balsamico!!!!!!!!!
Σούπερ, βάλαμε και συμπλήρωμα στο πιάτο
Η σάλτσα είχε μελώσει και οι πατάτες έδωσαν ρέστα
Το συκώτι τρυφερό και πολύ γευστικό
Ευχαριστούμε για την πρόταση 😉
Ωραιο παραδοσιακο πιατο.
Και οι προτασεις σου για μπαλσαμικο και πετιμεζι του ταιριαζουν.
Φιλια
Teleia k exw barethei na to tiganizw!!!poli kali idea kokkinisto sikwti k pragmatika oikonomiko!!pola bravo!!!!!!
Teleia k exw barethei na to tiganizw!!!poli kali idea kokkinisto sikwti k pragmatika oikonomiko!!pola bravo!!!!!!