Vegan/vegetarian

Κολοκυθοπιτάκια με πράσινο κολοκύθι

Κολοκυθοπιτάκια με πράσινο κολοκύθι

Στο τηγάνι ή στον φούρνο!

Τα έφτιαξα πρώτη φορά πριν από καμιά δεκαριά μέρες, με την ψίχα από 5-6 κολοκύθια που άδειασα για γέμισμα. Χωρίς μέτρημα των υλικών, χωρίς φωτογραφίες. Λυπήθηκα να πετάξω το ολόφρεσκο υλικό μου, αλλά ήταν πολύ λίγο για κέικ κολοκυθιού ή κολοκυθόπιτα. Είπαμε, το zero waste είναι οικιακή πρακτική παλαιόθεν και όχι σύγχρονη μόδα… Τουλάχιστον για μας τις πιο παλιές 😉 !

Κολοκυθοπιτάκια με πράσινο κολοκύθι

Επειδή είμαστε περισσότερο του φρέσκου παρά του κατεψυγμένου φαγητού, δεν φτιάχνω μεγάλες ποσότητες και τώρα που είμαστε δυο άτομα τις έχω ελαττώσει ακόμη περισσότερο. Τι να σου κάνει η ψίχα 5-6 κολοκυθιών… Ίσως μόνο λίγους κολοκυθοκεφτέδες αλλά από εκείνους φτιάχνω συνήθως αρκετούς, γιατί καταψύχονται ατηγάνιστοι. Δεν θα έμπαινα στον κόπο για τόσο λίγο κολοκύθι.

Κολοκυθοπιτάκια με πράσινο κολοκύθι

Έτσι «σκαρφίστηκα» τα κολοκυθοπιτάκια, μιας και είχα λίγη ζύμη στην κατάψυξη από παλιότερη παρασκευή. Μέχρι να βγάλει τα νερά του το τριμμένο κολοκύθι ξεπάγωσε το ζυμαράκι μου. Μας άρεσαν ως ιδέα, αλλά η συνταγή ήθελε παρεμβάσεις και βέβαια μέτρημα.  Τη δεύτερη φορά η συνταγή έγινε από την αρχή, με κολοκύθια που τρίφτηκαν «επί τούτου» και με τις διορθώσεις που θεωρώ ότι ήταν αναγκαίες για να έχω το αποτέλεσμα που μου άρεσε. Δοκιμάστηκαν στον φούρνο και στο τηγάνι και έπεται η δοκιμή στο air fryer.

Κολοκυθοπιτάκια με πράσινο κολοκύθι

Πιταράκια στο τηγάνι με χόρτα του καλοκαιριού (βλίτα δηλαδή…) δεν φτιάχνουμε συχνά. Κυρίως αν μας περισσεύουν βλίτα τα συνηθίζουμε μιας και προτιμούμε τα βλίτα βραστά ή τσιγαριαστά. Με τα κολοκυθάκια τα πράσινα που αφθονούν από τώρα και μετά, φτιάχνω κυρίως κολοκυθόπιτες φούρνου. Χωρίς φύλλο (η πιο δημοφιλής) ή με φύλλο. Ή απλά τάρτα  με κολοκύθια, ξεσκέπαστη πίτα τη λέω εγώ. Κι όμως! Και σε κολοκυθόπιτες τηγανιού ή ατομικές κολοκυθόπιτες φούρνου, τα πράσινα κολοκύθια αποδείχτηκαν εξαιρετική πρώτη ύλη!

Κολοκυθοπιτάκια με πράσινο κολοκύθι

Θα δώσω παρακάτω τις μικρές ποσότητες που χρησιμοποίησα εγώ, αλλά συμβουλεύω να φτιάξετε τη διπλάσια δόση μιας και τα κολοκυθοπιτάκια μπαίνουν στην κατάψυξη και έτσι μπορούμε να μην τα καταναλώσουμε άμεσα. Δοκιμάστηκαν και κατεψυγμένα και ήταν σαν «της ώρας» !

Παρατηρήσεις

  1. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια συνταγή φύλλου συνηθίζουμε. Το ενδιαφέρον στη συνταγή είναι η γέμιση με το πράσινο κολοκυθάκι που δεν συνηθίζεται σε ατομικές πιτούλες. Γι αυτό και προηγήθηκαν τα υλικά της γέμισης από εκείνα της ζύμης…Αν περισσέψει φυλάσσεται στην κατάψυξη ή φτιάχνουμε ωραιότατες τηγανόπιτες!
  2. Εγώ φτιάχνω αυτά τα απλά φύλλα, ανακατεύοντας τα υγρά και το αλάτι και προσθέτοντας μετά το αλεύρι. Φυσικά μπορεί να γίνει και το αντίστροφο, δηλαδή σε μια λακουβίτσα στο αλεύρι να προσθέσουμε τα υγρά και να ζυμώσουμε. Ό,τι μας βολεύει. Θέλουμε μαλακή ζύμη που να μην κολλά στα χέρια.
  3. Η ουσιαστική παρέμβαση σε σχέση με την πρώτη φορά που έκανα τη συνταγή, είναι το πέρασμα από τηγάνι ή κατσαρόλα του τριμμένου κολοκυθιού. Αν τα ψήσουμε στον φούρνο, δεν είναι απαραίτητο γιατί το μισάωρο φτάνει για να ψηθεί το στραγγισμένο κολοκύθι μας. Αν όμως τα τηγανίσουμε θεωρώ ότι πρέπει να προμαγειρευτούν λίγο τα κολοκυθάκια μας. Ένα δεκάλεπτο μου πήρε, αλλά έκανε τη διαφορά.
  4. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέρος του αλευριού με αλεύρι ολικής. Τους πάει πολύ!
  5. Στις φωτογραφίες παρασκευής στο “επί το έργον”, έχω βάλει φωτογραφία από τυροπιτάκια στο κολάζ γιατί ήταν πολύ θολή η φωτογραφία με τα κολοκυθοπιτάκια. Ήθελα απλώς να δείτε τη μέθοδο.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο