Αλμυρά

Ντολμαδάκια με κληματόφυλλα και κιμά αυγολέμονο

Ντολμαδάκια με κληματόφυλλα και κιμά αυγολέμονο

Οι “κρεατεροί” φυλλένιοι!

Φυλλένοι  και  αθουλένιοι! Έτσι τσι λέμε εμείς τσι ντολμάδες. Φυλλένιοι λέμε και εννοούμε με κληματόφυλλα, αθουλένοι λέμε και εννοούμε με τσι κολοκυθοανθούς. Συχνά τους ανακατεύουμε, και μαζί μας δίνουν ένα από τα καλύτερα πιάτα της εποχής. Θα μου πείτε: καλά οι γιαλαντζί, μα… και με κιμά; Ναι, ΚΑΙ με κιμά! Τα ντολμαδάκια με κιμά -συνήθως αυγολέμονο-είναι νόστιμα και χορταστικά και είναι must τώρα που τα αμπελόφυλλα είναι στην εποχή τους! Είναι πιο “φαΐ” που λέει κι η μάνα μου, που τους γιαλαντζί πιο πολύ για ορεκτικό τους λογαριάζει.

Προχθές, σε μια κοινοποίηση στο facebook των γεμιστών με κιμά τα οποία έχω τιτλοφορήσει ως «κλασικά γεμιστά με κιμά» (για να τονίσω  ότι δεν πρόκειται για νέου τύπου π.χ. με κινόα, με φαγόπυρο, με ίνες μπαμπού κλπ), είχα αρκετά σχόλια όπου φίλοι διαφωνούσαν με το χαρακτηρισμό «κλασικά», υποστηρίζοντας ότι κλασικά γεμιστά και ντολμάδες μόνο με ρύζι υφίστανται στο στερέωμα της γαστρονομίας και όλα τα άλλα είναι νεωτερισμοί!

Ντολμαδάκια με κληματόφυλλα και κιμά αυγολέμονο

Όταν βρίσκεις γεμιστά με κιμά σε συνταγολόγια των αρχών του περασμένου αιώνα, υπάρχουν πηγές σε βιβλία ακόμη και λογοτεχνικά για την παρασκευή ντολμάδων και  γεμιστών με κιμά, πόσο χρόνο πρέπει να δώσεις ακόμη σε μια συνταγή για να χαρακτηριστεί κλασική ακόμη και παραδοσιακή. Γιατί εδώ το «κλασικά» το είχα γράψει περισσότερο με την έννοια του καθιερωμένου, αυτού που όλοι φτιάχνουμε στο σπίτι μας.

Ντολμαδάκια με κληματόφυλλα και κιμά αυγολέμονο

Και για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα, καμιά διαφωνία δεν έχω με τους νεωτερισμούς και τα πειράματα στην κουζίνα! Όλα τα δοκιμάζω, όλα τα επιχειρώ! Υλικά και τεχνικές πρέπει να ανανεώνονται και να εξελίσσονται. Όταν μάλιστα κάποια υλικά παράγονται δίπλα σου, δεν τα ακυρώνεις, προσπαθείς να τα εντάξεις στη διατροφή σου και να μάθεις να τα διαχειρίζεσαι.

Ντολμαδάκια με κληματόφυλλα και κιμά αυγολέμονο

Οι τακτικοί αναγνώστες γνωρίζουν πως ένα κόλλημα με τις ονομασίες το έχω… Άλλο όμως να επιμένω ότι όταν λες νέτα σκέτα σαρικόπιτες εννοείς κάτι απολύτως συγκεκριμένο κι άλλο το να απαγορεύεις στον άλλο να τις «πειράζει». Κατ’ εμέ, αρκεί να το δηλώνει στον τίτλο ή να βάζει το “σαρικόπιτες” σε εισαγωγικά ώστε να μην περιμένω στο πιάτο μου αυτό που είναι σαρικόπιτες με συγκεκριμένα υλικά και τρόπο παρασκευής.

Ντολμαδάκια με κληματόφυλλα και κιμά αυγολέμονο

Αλλά ας πάμε στα ντολμαδάκια με κιμά. Ντολμάδες με κιμά φτιάχναμε ανέκαθεν στο σπίτι μας. Και γιαλαντζί βέβαια αλλά και κιμαδένιους, συνήθως με αυγολέμονο αυτούς. Εξαιρετικούς ντολμάδες «κρεατερούς» φτιάχνουμε βέβαια με λάχανο αλλά και με λάπαθα και με γούλα (σέσκουλα) το χειμώνα κυρίως. Με τα κληματόφυλλα όμως ήταν και είναι τα πιο αγαπημένα ντολμαδάκια για την Άνοιξη και τις αρχές του Καλοκαιριού. Σήμερα λοιπόν η συνταγή τους, στην ώρα της, και τα υλικά σε γραμμάρια και ml για την διευκόλυνση των λιγότερο έμπειρων! Όχι ότι δεν ξεφεύγουν κάποιες φορές, αλλά για να έχουμε μια σχετική ακρίβεια.

Ντολμαδάκια με κληματόφυλλα και κιμά αυγολέμονο

Παρατηρήσεις

  • Επειδή δεν αρέσει σε όλους το αυγολέμονο, πολύ συχνά αντί να τους αυγοκόψω φτιάχνω σάλτσα-κρέμα αυγολέμονο με το ζουμί από την κατσαρόλα ή με σκέτο νερό (άντε κι μ’ ένα κύβο λαχανικών, αν υπάρχει…). Φαίνεται σε κάποιες φωτογραφίες παραπάνω. Έτσι την προσθέτουμε στο σερβίρισμα μόνο όσοι την αγαπάμε! Δείτε εδώ τη συνταγή και τις αναλογίες στα γεμιστά κολοκυθάκια.
  • Τελευταία, τις 2-3 φορές που τους έχω φτιάξει φέτος από το Πάσχα και μετά, βάζω στο αυγολέμονο γιαούρτι όπως περιγράφω στο αντίστοιχο αγαπημένο χειμωνιάτικο πρασοσέλινο. Τους πηγαίνει γι αυτό το προτείνω στα υλικά, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε κλασικό αυγολέμονο.
  • Προτιμώ κιμά κομμένο μία φορά και ανάλογα με το πόσο λιπαρός είναι ρυθμίζω την ποσότητα του ελαιολάδου.
  • Αν περισσέψει λίγη γέμιση μπορούμε να γεμίσουμε κανένα κολοκυθάκι (ταιριάζει πολύ με τους φυλλένιους) ή να φτιάξουμε 1-2 μικρά «γιουβαρλάκια» στην άκρη της κατσαρόλας μας.

  • Αν περισσέψουν φύλλα τα φυλάσσουμε στην κατάψυξη. Ακόμα και 10 στο ταψί με τα γεμιστά, δίνουν νοστιμιά!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο