Περί ορέξεως…
χαλάσει αυστηρές δίαιτες κατά καιρούς… Και απ’ ότι βλέπω στα δημοφιλή της εβδομάδας δεν αρέσουν μόνο σε μένα κάποια κολοκυθοφαγητά.
Υλικά
Για το φύλλο:
2,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα κίτρινο σταρένιο αλεύρι
Λίγο αλάτι (1 κοφτό
κουταλάκι)
1 κούπα γιαούρτι ( ή μισό – μισό με γάλα)
1 κούπα ελαιόλαδο (μπορούμε να βάλουμε 1-2 κουταλιές βούτυρο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο)
Χυμό ενός λεμονιού
1 κοφτό κουταλάκι σόδα
Για τη γέμιση:
3-3,5 κούπες τριμμένο κολοκυθάκι (να μείνουν 2 κούπες όταν
το στραγγίξουμε)
1 κούπα ψιλοκομμένα πράσινα κρεμμυδάκια ή ½ κούπα ξερό
κρεμμύδι σε καρεδάκια
Μαϊντανό
Δυόσμο
1 κούπα γραβιέρα κομμένη σε κύβους μεγέθους ζαριού ( Περίπου
150 γρ)
1 κούπα ξινομυζήθρα (περίπου 150 γρ)
2 αυγά
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές σιμιγδάλι ή ρύζι ή τριμμένη φρυγανιά
Λίγο πιπέρι
Ακόμη, 1 κουταλιά γάλα για την επάλειψη της επιφάνειας
Επί το έργον
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τα αλατίζουμε ελαφρά. Τα αφήνουμε να περιμένουν 1-2 ώρες. Φτιάχνουμε το ζυμάρι: σε μια λεκάνη
ανακατεύουμε τα αλεύρια και το αλάτι.
Κάνουμε λακουβίτσα και βάζουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, και τη σόδα διαλυμένη στο χυμό λεμονιού. Ζυμώνουμε να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη την αφήνουμε να ξεκουραστεί, και ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Σφίγγουμε τα αλατισμένα κολοκυθάκια όσο γίνεται και τα βάζουμε σε μπολ.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Σε λαμαρινάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος απλώνουμε με το χέρι τη μισή ζύμη σε –όχι πολύ λεπτό- φύλλο. Στρώνουμε από πάνω τη γέμιση. Ανοίγουμε και την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο με λίγο μικρότερες διαστάσεις, σκεπάζουμε τη γέμιση και κλείνουμε περιμετρικά φροντίζοντας να εγκλωβιστεί η γέμιση.
Αλείφουμε με γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στη μεσαία σχάρα για 50-60 λεπτά περίπου.
Πρέπει να ροδίσει καλά η επιφάνεια αλλά δεν πρέπει να μείνει άψητη η γέμιση οπότε αν χρειαστεί σκεπάζουμε την πίτα
με χαρτί όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα.
Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
1)Χώρισα τη ζύμη σε 4 μέρη και έφτιαξα δυο μικρές πίτες γιατί σε κάποιους στην οικογένεια δεν αρέσει ο δυόσμος οπότε τον πρόσθεσα μόνο στην μία πίτα. Η μια μάλιστα μπήκε στην κατάψυξη για να καταναλωθεί άλλη μέρα.
2)Στη γέμιση μπορούμε βέβαια να αυτοσχεδιάσουμε είτε με άλλο συνδυασμό τυριών είτε με την προσθήκη άλλων μυρωδικών (σε πολλούς αρέσουν τα κολοκύθια με τη ρίγανη…). Ακόμη μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες διατηρημένες σε ελαιόλαδο.
3)Πάντα στη γέμιση πίτας με ωμά λαχανικά προσθέτω κάποιο υλικό που θα τραβήξει τα υγρά που θα κατεβούν. Έτσι 1-2 κουταλιές ρύζι ή σιμιγδάλι ή τριμμένη φρυγανιά είναι σχεδόν πάντα απαραίτητα. Εδώ, ξέχασα να βάλω το σιμιγδάλι και γι αυτό πασπάλισα τη γέμιση στις πίτες μου πριν τις κλείσω!
Ευχαριστώ και πάλι για τις πάντα υπέροχες συνταγές σας !! Μια ερώτηση,η μια πίττα μπήκε στην κατάψυξη ψημένη ;
Αντιγράφω την συνταγή σου για το βραδυνό της οικογένειας, αφού έχω κολοκύθια από τον μπαξέ και αλεύρι σταρένιο.
Όπως πάντα αναλυτική η περιγραφή σου και άψογη.
Γειά στα χέρια σου.
….έγινε πολύ ωραία και ειδικά η ζύμη ( παρ΄ολο που ξέχασα το αλάτι)
Φαντάζομαι και με διαφορετική γέμιση θα είναι εξ΄ισου απίθανη!!!!
παρα πολύ ωραια η πιτα ,θυμιζει μπουρεκι, όμως δυσκολευτηκα να βαλω το πανω κοματι της ζυμης,μου διαλυθηκε ,αλλα εστω κ με μερικες τρυπες τα καταφερα .Ισως επρεπε να την κανω πιο σφιχτη τη ζυμη. ψημενη είναι σταθερη κ κοβετε ευκολα σε κοματια .φωτεινη
Ευχαριστώ πολύ που μπήκατε στον κοπο να μου απαντήσετε η συνταγη αυτή ήταν πολύ καλή όμως δεν η5αν αυτή που εγώ αναζητώ ,η άλλη συνταγη ήταν πράσο πίτα με φύλο που δεν χρειαζετε πλαστη Συνεχιστε παρακαλώ να μας δίνετε τα φώτα σας για την μαγειρική.Ευχαριστω όλων που
Τότε θα εννοείτε αυτήν εδώ: https://staging.cretangastronmy.gr/2013/09/%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BF%CF%84%CF%85%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF-%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%BB-2/
Ελπίζω να βοήθησα!
[…] και ταυτόχρονα τραγανό. Εμείς το απολαύσαμε και με γέμιση κολοκυθιού και στην περσινή μελιτζανόπιτα! Σε όλες τις […]