Σαν συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης θέλω να δείτε τη σημερινή. Εξάλλου υποσχέθηκα στην τελευταία παρατήρηση του προηγούμενου post, ότι έπεται συνταγή για τηντην αξιοποίηση της ψίχας των κολοκυθιών που αδειάστηκαν. Όχι ότι το κέικ δεν γίνεται και με ολόκληρα κολοκύθια. Γίνεται και παραγίνεται! Αλλά όταν τα κολοκυθάκια έχουν αισίως 2 ευρώ το κιλό, ήτοι περίπου 680 δραχμές ( πού τις ξαναθυμήθηκα και γιατί άραγε;) και άδειασα δέκα μεγάλα (2 κιλά ήταν) , είναι κρίμα κι άδικο να πεταχτεί τόση ψίχα.
Μια γλυκιά κολοκυθόπιτα –κέικ έγιναν λοιπόν τα γεμίδια των κολοκυθιών(γεμίδια: η κρητική λέξη για το εσωτερικό κολοκυθιών κ.λ.π. που χρησιμοποιούνται για γεμιστά) . Τα κέικς με κολοκύθια και με καρότα είναι πιο υγρά από τα υπόλοιπα, σαν να έχουν σιροπιαστεί ελαφρά. Το ελαιόλαδο τα κάνει υγιεινά και οι σταφίδες με τους ξηρούς καρπούς τους προσθέτουν γεύση και αντιοξειδωτικά.
Μπορεί το πράσινο κολοκυθάκι να θεωρείται «ανατρεπτικό» υλικό για κέικ αλλά σας διαβεβαιώνω ότι είναι πολύ νόστιμο και δεν θα καταλάβει κανείς την ύπαρξή του στο γλυκό μας.Τώρα, αν προτιμάτε αλμυρή εκδοχή, δείτε την ωραία πρόταση της Πηνελόπης, που πολύ εύστοχα την ονομάζει “κολοκυθόπιτα της αξιοποίησης“
Υλικά
4,5-5 κούπες αλεύρι
5 αυγά (Μη σας φανούν πολλά. Το κέικ είναι διπλάσιο από τα συνήθη…)
1 κούπα λάδι
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα σταφίδες
½ κούπα ρακή ή κονιάκ
1-1,5 κούπα καρύδια
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
1 μπέικιν (3,5 κουταλάκια γλυκού)
1,5 κουταλάκι γλυκού σόδα
Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
3 κούπες τριμμένο κολοκύθι (στον τρίφτη της ντομάτας ή στο multi)
Για την επικάλυψη, προαιρετικά 2-3 κουταλιές σουσάμι (πριν το ψήσιμο) ή ζάχαρη άχνη (μετά το ψήσιμο).
Επί το έργον
Μουσκεύουμε τις σταφίδες στο ποτό για μισή ως μια ώρα. Χοντροκοπανίζουμε (ή χοντροαλέθουμε!) τα καρύδια και τα ανακατεύουμε με τα μυρωδικά και το ξύσμα.
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη και τα αυγά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια τριμμένα ή ελαφρά αλεσμένα στο multi.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα καρύδια και λίγο λίγο το αλεύρι μέσα στο οποίο έχουμε βάλει το μπέικιν , τη σόδα και το αλάτι.
Η υφή του μείγματος πρέπει να είναι όπως του κέικ. Αν τρίψουμε ολόκληρα κολοκυθάκια πιθανόν να χρειαστούμε 4,5 κούπες αλεύρι. Το εσωτερικό τους είναι πιο ζουμερό και θα τις πάρει τις 5 κούπες.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί νούμερο 32-34 και ψήνουμε την πίτα μας στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος) για 60-70 λεπτά ή ως ότου βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέικ μας. Πάντως θέλει τουλάχιστον 1 ώρα γιατί τα κολοκύθια αφήνουν υγρασία.Αν αρχίσει να σκουραίνει πολύ η επιφάνεια τη σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος μετά τα πρώτα 45-50 λεπτά.
Μπορούμε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια με λίγη άχνη αν μας αρέσουν τα πολύ γλυκά γλυκά.
Παρατηρήσεις
1)Μπορούμε να βάλουμε μία κούπα μαύρη ζάχαρη και μία κοινή ζάχαρη.
2)Αντί ποτό μπορούμε να βάλουμε χυμό πορτοκαλιού.
3)Μπορούμε να κάνουμε τη μισή δόση αν έχουμε αδειάσει λιγότερα κολοκύθια. Αν τα αυγά μας είναι μεγάλα θα βάλουμε 2 , αλλιώς τρία. Τότε θα βάλουμε την πίτα σε φόρμα κανονικού μεγέθους (26-28 νούμερο) για κέικ, και θα ελαττώσουμε λίγο το χρόνο ψησίματος.
4)Αντί καρύδια μπορούμε να βάλουμε αμύγδαλα ή φουντούκια ή λίγα απ’ όλα!
5) Φωτογραφίες από κομμένη πίτα δεν υπάρχουν, γιατί κόπηκε εκτός σπιτιού και είχα ξεχάσει τη φωτογραφική μηχανή!
6)Φίλη που έφτιαξε το κέικ με κίτρινη κολοκύθα με ενημέρωσε ότι έγινε εξαιρετικό!
Να άλλη μια καταπληκτική αξιοποίηση των γεμιδίων (χεχε). Πράσινο κολοκύθι δεν είχα δοκιμάσει σε κέικ, αλλά με το πορτοκαλί κάνω. Κατ' εμέ, είναι απόλυτα συμβατό και αυτό!
Αν και δεν εχω δοκιμάσει το κολοκύθι στην γλυκειά του εκοδοχή,,ειμαι σίγουρη οτι το αποτέλεσμα θα ειναι πολύ καλό,.θα προσπαθήσω να την δοκιμάσω σύντομα(λαική αυριο αν βρω καλά κολοκυθάκια το απόγευμα θα την τιμήσουμε!!!
Ούτε εγώ έχω δοκιμάσει γλυκιά πίτα με κολοκύθι αλλά με όλα αυτά τα μυρωδικά είμαι σίγουρη ότι θα είναι μούρλια.Καλημέρα.
Μπράβο κυρά μου!
Τέλειο, θυμίζει στην υφή τα "αμερικάνικα" κέϊκ καρότου που πριν λίγα χρόνια ήταν πολύ της μόδας.
Αν του κάνουμε δε, κι' ένα ελαφρύ γλάσσο με γεύση λεμονιού, νομίζω ότι θα το απογιώσουμε, όχι ότι η άχνη παρέα με κανελίτσα δεν είναι εξίσου άριστες.
Ευχαριστώ θερμά για την αναφορά στην αλμυρή εκδοχή.
Πολλές καλημέρες και καλό ΣΚ.
Αγαπητέ μου φίλε, παρά να είναι η ερωμένη του snails're επίσης η ερωμένη του κολοκυθάκια.
Αλλά πώς ξέρετε όλα αυτά τα πράγματα;
Σας αγκαλιάσει σφιχτά.
Φοβερή η ιδέα σου να αξιοποιήσεις έτσι τα "γεμίδια".
Θα πρέπει να σου έγινε ωραιότατο!!!
Φιλάκια!
Κική όταν πριν από χρόνια το πρωτοέφτιαξα δεν περίμενα ούτε εγώ ότι θα ήταν τόσο καλό. Μετέτρεψα ένα κέικ καρότου σε κέικ κολοκυθιού και με δοκιμές κατέληξα σε τούτο…
Ριρή όπως πάντα με ενδιαφέρει η κριτική σου, οι εντυπώσεις σου και οι πιθανές παρεμβάσεις σου 🙂
Χαραυγή η υγρασία που αφήνει το κολοκυθάκι της δίνει την υφή σιροπιαστού κέικ. Είναι πολύ νόστιμο.
Annamaria μου αν και η μετάφραση της google δεν με αφήνει να κατανοήσω αυτά που θέλεις να πεις, σ' ευχαριστώ για το σχόλιο. Από ότι λες αντιλαμβάνομαι ότι σου αρέσουν τα κολοκυθάκια;
Πηνελόπη την επόμενη φορά που θα γεμίσω κολοκύθια θα δοκιμάσω την εκδοχή σου. Τρελαίνομαι να συνδυάζω τυριά 🙂
Έλενα είναι ωραίο κέικ πράγματι. Σ' ευχαριστώ
Δεν έχω φάει ποτέ γλυκειά κολοκυθόπιτα με πράσινο κολοκύθι, μόνο με πορτοκαλί…αλλά ωραία ιδέα!!!
Pansofix μου, δεν το καταλαβαίνεις ότι περιέχει κολοκύθι. Αφήνει μόνο μια ευχάριστη υγρασία σαν να είναι σιροπιασμένο ελαφρά.
faineti exairetiko kai polu ugeiino
Δεν έχει τύχει να δοκιμάσω πράσινο κολοκύθι σε γλυκό, αλλά θα το κάνω. Σε τι τιμές έχουν φτασει τα λαχανικούλια μας!!!!
Δεν πετάμε τίποτα
Φιλάκια
Ειρήνη μου προτιμώ τα κέικ λαδιού στην καθημερινότητά μας ακριβώς επειδή είναι πολύ υγιεινά
Μανουσίνα περιμένω εντυπώσεις αν το δοκιμάσετε, και είμαι περίεργη αν καταλάβει όποιος δεν το ξέρει ότι περιέχει κολοκύθι 🙂
Αυτό το κεικ πρέπει να το δοκιμάσω!!!! καλημέρα καλή εβδομάδα Vita 🙂
Αφροδίτη καλή εβδομάδα! Να το δοκιμάσεις. Όλο και κάποια κολοκυθάκια μας περισσεύουν καλοκαιριάτικα 🙂
Μούρλια!!! θα δοκιμάσω να το φτιάξω!
Αστέρι μου δεν θα πιστεύεις ότι περιέχει κολοκύθι! Και είναι και πολύ υγιεινό!
ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!!!!!!!!!!!!!!
Με 4 λεξούλες τα είπες όλα ανώνυμε! :-). Ευχαριστώ!
συγχαρητηρια…
δεν ξερω αν η συνταγη ειναι δικη σας ιδεα ,παντως την εκανα και κατεπληξα τα πληθη…
φωτεινη Καρπαθος
Θέλω να φτιάξω τη συνταγή αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να στίψω τα κολοκυθάκια ή όχι. Στη φωτο φαίνεται πως δεν είναι στιμμένα. Τελικά τα στίβουμε ή όχι;;;
Ευχαριστώ πολύ
Αν δεν εχουμε αυγα…..γηνετε……
Πρέπει να αυξήσουμε ανάλογα τα υγρά αν παραλείψουμε τα αυγά. Θα προσπαθήσω να το δοκιμάσω κάποια στιγμή για ακριβείς αναλογίες αλλά δεν το έχω κάνει χωρίς αυγά.
Κολοκυθοκεικ της δικής μου μαμάς…. της Κεφαλονιτισσας
1 κούπα τσαγιού ( χρησιμοποιηστε σε όλη τη συνταγή την ίδια κούπα) ελαιόλαδο
2 κούπες ζάχαρη
χτυπάμε στο μίξερ για 10 λεπτά
προσθέτουμε 3 αυγά , συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά.
εντωμεταξυ ανάβουμε το φούρνο στους 180, στρώνουμε λαδόκολλα στο 26αρι ταψάκι
τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη κολοκυθάκια ίσα με 2 κούπες (και τη φλουδα)
σταματάμε το χτυπημα και προσθετουμε τα κολοκυθακια και ακόμα :
αλεύρι κόκκινο 2 κούπες
1 κουταλιά της σούπας κουλουμη τριμμένη κανέλα
1 κουτάλια της σούπας κοφτή τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
3 βανίλιες
και τα ανακατεύουμε όλα με την σπάτουλα και τα βάζουμε στο ταψάκι για περίπου…. 1 ώρα
κάντε το τεστ της οδοντογλυφιδας…..
εκπληκτικό συνοδευτικό με γάλα ή παγωτό….
Σας αγαπάμε εσάς τους Κρητικούς……
Εξαιρετική συνταγή!!!Αρωματικό,αφράτο,γευστικό!!!
Ε Υ Γ Ε!!!
Νόστιμο, γευστικότατο, αρωματικό και αυτό! Εύκολη και γρήγορη η παρασκευή του. Έκανα την μισή δόση. Κανένας δεν κατάλαβε πως χρησιμοποίησα πάλι κολοκυθάκι, όπως και στο κέικ με κολοκυθάκι και ινδοκάρυδο! Αξιοποίηση του υλικού από το άδειασμα κολοκυθιών που μαγείρεψα με την δική σας συνταγή στο φούρνο. Συγχαρητήρια κ.Κασσαπάκη!
Ευχαριστώ πολύ! Και για το σχόλιο και για τη διαρκή εμπιστοσύνη!