Πρωτότυπη, εύκολη μηλόπιτα, χωρίς μίξερ!
Σας έλεγα σε μια ανάρτηση του Οκτώβρη του 2019, πως βγαίνοντας το περυσινό καλοκαίρι από μια δυσάρεστη οικογενειακή εμπειρία, το μόνο καλό ήταν ότι είχα εμπλουτίσει το συνταγολόγιό μου με πολλές συνταγές ελληνικές και ξένες. Κάποιες απ’ αυτές δοκιμάστηκαν και δημοσιεύτηκαν πέρυσι, κάποιες δοκιμάστηκαν αλλά δεν δημοσιεύτηκαν, κάποιες παραμένουν ακόμη στα χαρτιά (αυτή η πλατζέντα Μυτιλήνης μου ξέφυγε πέρυσι…)! Ανάμεσά τους και τούτη εδώ η νόστιμη μηλόπιτα που θεωρώ ότι είναι από τις πιο εύκολες-αν όχι η πιο εύκολη -που έχω φτιάξει!
Εύκολη, αλλά πολύ νόστιμη! Ζουμερή, αρωματική, αφράτη! Μπορώ να πω πως μάλλον πάει να πάρει τα πρωτεία κι από την πιο αγαπημένη μου που -προσωπικά και ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους της οικογένειας- είναι η σκεπαστή μηλόπιτα. Τη συνταγή μου την έδωσε μια κυρία με λατινοαμερικάνικες ρίζες μαζί με μια συνταγή κολοκυθόπιτας. Μου είπε μάλιστα πως η γέμιση και στις δυο μπορεί να είναι από μήλα ή από κολοκύθα. Τούτη εδώ έχει αυγά και βούτυρο, η άλλη είναι νηστίσιμη. Τις δοκιμάσαμε και τις δυο από πέρυσι, μας άρεσαν πολύ, και φέτος ήρθε η ώρα της δημοσίευσής τους!
Όταν μου δίνουν συνταγές, κάνω μια μικρή έρευνα μήπως είναι ήδη δημοσιευμένες σε άλλα sites. Μπορεί κάποιοι φίλοι και φίλες να θέλουν καλοπροαίρετα να μοιραστούν μια συνταγή που αγαπούν, αλλά αν είναι δημοσιευμένη κάπου αλλού θεωρώ πως δεν είναι σωστό να τη δημοσιεύσω. Ετούτες εδώ δεν τις βρήκα, τουλάχιστον σε ελληνικές σελίδες. Ισπανικά δεν ξέρω και δεν ήξερα πώς θα μπορούσα να τις ψάξω! Θα δείτε και σεις πως η συνταγή είναι πρωτότυπη. Η τεχνική της είναι εύκολη και το αποτέλεσμα πολύ νόστιμο. Δεν έχω άδικο λοιπόν που την είπα “η πιο εύκολη νόστιμη μηλόπιτα”. Είναι κι άλλες εύκολες, αλλά όχι νόστιμες, ή νόστιμες αλλά όχι εύκολες, δε συμφωνείτε;
Τα μήλα μου φρέσκα, λασιθιώτικα, σχετικά μικρά αλλά με εξαιρετικό άρωμα και γεύση! Αν βρείτε λασιθιώτικα μήλα σε κάποια αγορά ή σε κατάστημα με κρητικά προϊόντα, επιδιώξτε να τα δοκιμάσετε. Για το Οροπέδιο Λασιθίου και τα προϊόντα του έχω κάνει πιο εκτενή αναφορά στη συνταγή με το παταταλίδικο μιας και οι πατάτες είναι το πιο διάσημο προϊόν του. Όμως εμείς οι κρητικοί και ειδικά οι της Ανατολικής Κρήτης, γνωρίζουμε την ποιότητα και των οσπρίων και των οπωροκηπευτικών του!
Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στη μηλόπιτα. Οι παλιοί φίλοι του site γνωρίζουν την αδυναμία μου στις μηλόπιτες και στα μηλοπιτάκια. Είναι αδύνατον να πέσει στα χέρια μου συνταγή που να περιέχει μήλα και να μη δοκιμαστεί. Ήδη έχουν δημοσιευτεί κι εδώ πολλές συνταγές. Βάλτε στην αναζήτηση πάνω δεξιά (εκεί που είναι το εικονίδιο του μεγεθυντικού φακού) τις λέξεις «μηλόπιτα» και «μηλοπιτάκια», θα εκπλαγείτε!
Δεν γινόταν λοιπόν να μη δοκιμάσω και τούτη εδώ! Όχι μόνο μας άρεσε, αλλά φέτος που την ξαναδοκιμάσαμε για τις φωτογραφίες έκανα την πρόβλεψη ότι θα αποτελέσει τη μηλόπιτα της φετινής χρονιάς! Το ίδιο μας άρεσε και η άλλη συνταγή που μου έδωσε η κυρία που προανέφερα, αλλά εκείνη θυμάμαι ότι ήταν καλύτερη με γέμιση κολοκύθας και έτσι θα σας την δώσω ως κολοκυθόπιτα όταν την ξαναφτιάξω. Στα προσεχή…
Υλικά
Για τα στερεά:
210 gr (1,5 κούπα) αλεύρι
2 κουταλάκια μπέικιν
90 gr βούτυρο
250 gr (1 κούπα και 2 κουταλιές) κοινή ζάχαρη
Για τη γέμιση:
2 μεγάλα ή 3 μέτρια μήλα
2-3 κουταλιές καστανή ή λευκή ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
1/3 κουταλάκι γαρύφαλλο
Για την επικάλυψη:
250 ml (1 κούπα) γάλα
50 gr (3-3,5 κουταλιές) ζάχαρη
1 σωληνάκι βανίλια
2 αυγά
Για το σερβίρισμα, λίγη αχνοζάχαρη
Η κούπα μου είναι 250 ml, η κουταλιά 15 ml και το κουταλάκι 5 ml
Επί το έργον
Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το μπέικιν και το βούτυρο σε κυβάκια. Με τα δάκτυλά μας τα δουλεύουμε να γίνουν σαν λεπτά ψίχουλα. Δεν πρέπει να υπάρχουν κομμάτια βουτύρου. Απλώνουμε το μισό από αυτό το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος με διαστάσεις 30Χ15. Δεν το πατάμε, ας μείνει έτσι αφράτο. Πάνω απλώνουμε τα μήλα σε φέτες.
Πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και κανελογαρύφαλλα. Απλώνουμε και το υπόλοιπο μείγμα του αλευριού πάνω από τα μήλα. Στο multi ή σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, τη ζάχαρη και τις βανίλιες να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Περιχύνουμε με το μείγμα αυτό τη μηλόπιτα. Φροντίζουμε να το απλώσουμε σε όλη την επιφάνεια.
Περιμένουμε 10 λεπτά και ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Βάζουμε λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα τη μηλόπιτα αφού σβήσει το φωτάκι του φούρνου, και την ψήνουμε για 50 – 55 λεπτά, να ροδίσει η επιφάνειά της.
Την βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με ζάχαρη άχνη.
Είναι πολύ νόστιμη χλιαρή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου και κρύα!
Διατηρείται για 3-4 μέρες σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο (αν μείνει 😉 ) !
Παρατηρήσεις
- Δεν μοιράζουμε εξ ίσου το μείγμα του αλευριού, χρειαζόμαστε λίγο παραπάνω για την κάλυψη των μήλων οπότε βάζουμε λίγο λιγότερο στην κάτω στρώση.
- Θα μπορούσε το ταψάκι μας να είναι λίγο μεγαλύτερο, π.χ. ένα ταψάκι με διάμετρο 24cm θα ήταν μια χαρά γι αυτήν τη δόση!
- Η προσθήκη ξηρών καρπών ή ξηρών φρούτων στη γέμιση, είναι ευπρόσδεκτη αλλά όχι απαραίτητη!
- Παρόλο που γίνεται αναφορά στο “επί το έργον”, επισημαίνω κι εδώ ότι η μηλόπιτα πρέπει να μείνει 20-30 λεπτά πριν μπει στον φούρνο για να απορροφηθούν τα υγρά!
Η Μηλοπιτα φαινεται πολυ ωραια αλλα δεν βλεπω τη συνταγη
Αποκαταστάθηκε! Ευχαριστούμε που το επισημάνατε!
Ευχαριστώ. Να’στε καλά.
Εξαιρετική!!!!
Ευχαριστώ πολύ!
Το μπέικιν το βαζουμε με το αλευρι και τη ζαχαρη;
Ναι, συμπληρώθηκε! Ευχαριστώ που το επισημάνατε!
Ευχαριστω! Πανευκολη και πεντανοστιμη!
Ευχαριστώ πολύ!
Η παρασκευή της πίτας φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα. Σκέφτομαι να τη δοκιμάσω με τη γέμιση της δοκιμασμένης και ομολογουμένως “υπέροχης πίτας με κυδώνια”, μια που έχουμε κυδώνια από τον κήπο μας. Ποια είναι η γνώμη σας;
Καλή σας μέρα! Κι εγώ έχω σκεφτεί τη δοκιμή της τεχνικής και με άλλη γέμιση αφού και η κυρία που μου έδωσε τη συνταγή μου σύστησε και την κολοκύθα. Έχω σκεφτεί τα κυδώνια, δεν την έχω δοκιμάσει ακόμη όμως. Τα κυδώνια είναι πιο στεγνά φρούτα και δεν ξέρω αν θέλει μετατροπή η ποσότητα των υγρών της συνταγής. Θα έλεγα να τη δοκιμάσετε πρώτα με μήλα για να δείτε τη σωστή υφή και μετά να κάνετε τη δοκιμή με κυδώνια. Χαίρομαι που σας αρέσει η κυδωνόπιτα, κι εμείς την αγαπούμε!
Καλημέρα Βαγγελιώ μου,
Μόλις χθες βράδυ φτιάξαμε την μηλόπιτα με την κόρη μου. Φανταστική συνταγή……
Σκεψου ότι δεν είναι το αγαπημένο της γλυκό, ωστόσο τούτη δω την μηλόπιτα κέικ τη λάτρεψε. Ευχαριστούμε
Χαίρομαι που σας άρεσε Ελένη μου! Κι εγώ φέτος θα αντικαταστήσω τη σκεπαστή που είναι η αγαπημένη μου με τούτη. Είναι και εύκολη και νόστιμη!
Σκινες
Τι εννοείτε;
Τελικά δοκιμάσαμε την πίτα σε δύο εκδοχές, μία όπως δίνεται στη συνταγή και μια με τη γέμιση της “υπέροχης πίτας με κυδώνια” (με μαύρη ζάχαρη, μαρμελάδα πορτοκάλι και λικέρ). Στην εκδοχή με το κυδώνι πρόσθεσα λίγο περισσότερο γάλα στο μείγμα των αυγών. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε διαφορετικές γεύσεις και υφές, αλλά εξίσου υπέροχες πιτες. Ευχαριστούμε!
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν! Θα δοκιμάσουμε κι εμείς την εκδοχή με τα κυδώνια, και ναι, καλώς αυξήσατε το γάλα αφού είναι πιο στεγνά… Ευχαριστώ που μοιραστήκατε τις εντυπώσεις σας από τα αποτελέσματα!
Την εφτιαξα χθες και οντως ειναι και γρηγορη(ουτε 15′ δεν πηρε η ολη διαδικασια) και πεντανοστιμη. Σας ευχαριστουμε!
Πολύ χαίρομαι που τη δοκιμάσατε και σας άρεσε! Ναι, είναι εξαιρετικά εύκολη!
Καλημερα σας!!! Φαινεται παρα πολυ ωραια κ θα την φτιαξω σιγουρα!! Λατρευουμε τα μηλα!!! Εχω μια ερωτηση……το αλευρι που λετε 11/2 κουπα(210γρ)….στην κουπα μετρησης μου με cups, πιστευω οτι 11//2 κουπα ειναι παραπανω σε γραμμαρια. Τι να ακολουθησω??? 11/2 κουπα η 210 γρ.??? Σας ευχαριστω.
Η κούπα μου είναι η δοσομετρική και αντιστοιχεί σε 140 γρ αλευριού. Ακολουθείστε το 210 gr. Πάντα σε γραμμάρια είναι πιο ακριβείς οι μετρήσεις παρόλο που κι έτσι “παίζουν” λίγο ανάλογα με τη ζυγαριά…
ευχαριστώ που μας δώσατε και την επιλογή να εκτυπώνουμε ολόκληρη την ανάρτηση με φωτογραφίες και σχόλια!
Να είστε καλά!
Την έφτιαξα και όντως είναι υπέροχη!! Ευχαριστούμε!! Θα σας παρακαλούσα να βάλετε και τη συνταγή για τη νηστίσιμη κολοκυθόπιτα που αναφέρετε….
Σας ευχαριστώ πολύ που τη δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσε! Αμέσως μετά τις γιορτές θα μπει και η κολοκυθόπιτα!
Τέλεια και πολύ νόστιμη!!!
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Ευχαριστώ πολύ!
Έχω φτιάξει την σκεπαστή μηλόπιτα και τα εκλεκτά μηλοπιτάκια σου, εξίσου νόστιμα, αλλά αυτή είναι καταπληκτική!!!
Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη! Κι εμείς την καθιερώσαμε φέτος γιατί συνδυάζει ευκολία και νοστιμιά!
Κυρία Βαγγελιώ
Σας ευχαριστώ γιά τις προσεγμένες συνταγές που δημοσιεύετε.
Πάντοτε σας συμβουλεύομαι.
Παρακαλώ στην συγκεκριμένη συνταγή το αλεύρι λογικά αφού είναι τάρτα είνα 210 γρ. ωστόσο στην παρένθεση γράφετε 1,5 κούπα που λογικά είναι παραπάνω σε γρ. αφού η κούπα σας είναι 250γρ.
Καλησπέρα σας! Η κούπα μετρά όγκο και όχι μάζα. Τα ml με gr έχουν διαφορά. Τα ml μετρούν όγκο ενώ τα gr μάζα. Δηλαδή αν την ίδια κούπα των 250 ml την γεμίσουμε με αλεύρι θα έχουμε 140 gr αλεύρι. Aν τη γεμίσουμε με ζάχαρη θα έχουμε 220 gr ζάχαρη αν τη γεμίσουμε με μέλι που είναι πιο βαρύ θα έχουμε 350 gr μέλι. Μόνο το νερό είναι όσα γραμμάρια τόσα ml! Ελπίζω να βοήθησα, είναι το παράδειγμα που κάνω στους μαθητές μου για να καταλάβουν τη διαφορά όγκου βάρους. Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ πολύ.
Kυρία Βαγγελιώ,
Ευχαριστώ πολύ γιά τις ακριβείς συνταγές που δημοσιεύετε.
Μια απορία μου γιά την ποσότητα αλευριού στην μηλόπιττα.
Γράφετε 210 γρ. ενώ στην παρένθεση έχετε 1,5 κούπα και μπερδεύτηκα μιά και η κούπα σας είναι 250γρ.
Την έκανα εχθες! βγήκε πολύ πολύ νόστιμη ! έγώ έβαλα γάλα αμυγδάλου και αντί για αχνη ζάχαρη , έτριψα απο πάνω λίγο μοσχολέμονο για το άρωμα! Ό, τι έπρεπε για να συνοδεύσει τον καφέ φίλτρου ! Ελαφριά , νόστιμη και γρήγορη! Ευχαριστούμε πολύ πολύ
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε κι ευχαριστώ που μοιραστήκατε εδώ τις παρεμβάσεις που κάνατε!
Πολύ ωραία μηλόπιτα, Την έφτιαξα με τα μήλα που είχαν πέσει κάτω απ τη μηλιά μου, αφού τα καθάρισα, έτσι άρχισα το φθινόπωρό μου μετά τις διακοπές! Ευχαριστώ για την συνταγή.
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Καλό Φθινόπωρο!
Την έφτιαξα σήμερα το πρωί . Δεν έχω φάει καλύτερη!! Ευχαριστώ!!
Σας ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σας άρεσε!
ΥΣ> Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, είχαμε ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα…