Γλυκά

Η πιο εύκολη νόστιμη μηλόπιτα!

Η πιο εύκολη νόστιμη μηλόπιτα!

Πρωτότυπη, εύκολη μηλόπιτα, χωρίς μίξερ!

Σας έλεγα  σε μια ανάρτηση του Οκτώβρη του 2019, πως βγαίνοντας το περυσινό καλοκαίρι από μια δυσάρεστη οικογενειακή εμπειρία, το μόνο καλό ήταν ότι είχα εμπλουτίσει το συνταγολόγιό μου με πολλές συνταγές ελληνικές και ξένες. Κάποιες απ’ αυτές δοκιμάστηκαν και δημοσιεύτηκαν πέρυσι, κάποιες δοκιμάστηκαν αλλά δεν δημοσιεύτηκαν, κάποιες παραμένουν ακόμη στα χαρτιά (αυτή η πλατζέντα Μυτιλήνης μου ξέφυγε πέρυσι…)! Ανάμεσά τους και τούτη εδώ η νόστιμη μηλόπιτα που θεωρώ ότι είναι από τις πιο εύκολες-αν όχι η πιο εύκολη -που έχω φτιάξει!

Η πιο εύκολη νόστιμη μηλόπιτα!

Εύκολη, αλλά πολύ νόστιμη! Ζουμερή, αρωματική, αφράτη! Μπορώ να πω πως μάλλον πάει να πάρει τα πρωτεία κι από την πιο αγαπημένη μου που -προσωπικά και ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους της οικογένειας- είναι η σκεπαστή μηλόπιτα. Τη συνταγή μου την έδωσε μια κυρία με λατινοαμερικάνικες ρίζες μαζί με μια συνταγή κολοκυθόπιτας. Μου είπε μάλιστα πως η γέμιση και στις δυο μπορεί να είναι από μήλα ή από κολοκύθα. Τούτη εδώ έχει αυγά και βούτυρο, η άλλη είναι νηστίσιμη. Τις δοκιμάσαμε και τις δυο από πέρυσι, μας άρεσαν πολύ, και φέτος ήρθε η ώρα της δημοσίευσής τους!

Η πιο εύκολη νόστιμη μηλόπιτα!

Όταν μου δίνουν συνταγές, κάνω μια μικρή έρευνα μήπως είναι ήδη δημοσιευμένες σε άλλα sites. Μπορεί κάποιοι φίλοι και φίλες να θέλουν καλοπροαίρετα να μοιραστούν μια συνταγή που αγαπούν, αλλά αν είναι δημοσιευμένη κάπου αλλού θεωρώ πως δεν είναι σωστό να τη δημοσιεύσω. Ετούτες εδώ δεν τις βρήκα, τουλάχιστον σε ελληνικές σελίδες. Ισπανικά δεν ξέρω και δεν ήξερα πώς θα μπορούσα να τις ψάξω! Θα δείτε και σεις πως η συνταγή είναι πρωτότυπη. Η τεχνική της είναι εύκολη και το αποτέλεσμα πολύ νόστιμο. Δεν έχω άδικο λοιπόν που την είπα “η πιο εύκολη νόστιμη μηλόπιτα”. Είναι κι άλλες εύκολες, αλλά όχι νόστιμες, ή νόστιμες αλλά όχι εύκολες, δε συμφωνείτε;

Η πιο εύκολη νόστιμη μηλόπιτα!

Τα μήλα μου φρέσκα, λασιθιώτικα, σχετικά μικρά αλλά με εξαιρετικό άρωμα και γεύση! Αν βρείτε λασιθιώτικα μήλα σε κάποια αγορά ή σε κατάστημα με κρητικά προϊόντα, επιδιώξτε να τα δοκιμάσετε. Για το Οροπέδιο Λασιθίου και τα προϊόντα του έχω κάνει πιο εκτενή αναφορά στη συνταγή με το παταταλίδικο μιας και οι πατάτες είναι το πιο διάσημο προϊόν του. Όμως εμείς οι κρητικοί και ειδικά οι της Ανατολικής Κρήτης, γνωρίζουμε την ποιότητα και των οσπρίων και των οπωροκηπευτικών του!

Η πιο εύκολη νόστιμη μηλόπιτα!

Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στη μηλόπιτα. Οι παλιοί φίλοι του site γνωρίζουν την αδυναμία μου στις μηλόπιτες  και στα μηλοπιτάκια. Είναι αδύνατον να πέσει στα χέρια μου συνταγή που να περιέχει μήλα και να μη δοκιμαστεί. Ήδη έχουν δημοσιευτεί κι εδώ πολλές συνταγές. Βάλτε στην αναζήτηση πάνω δεξιά (εκεί που είναι το εικονίδιο του μεγεθυντικού φακού) τις λέξεις «μηλόπιτα» και «μηλοπιτάκια», θα εκπλαγείτε!

Η πιο εύκολη νόστιμη μηλόπιτα!

Δεν γινόταν λοιπόν να μη δοκιμάσω και τούτη εδώ! Όχι μόνο μας άρεσε, αλλά φέτος που την ξαναδοκιμάσαμε για τις φωτογραφίες έκανα την πρόβλεψη ότι θα αποτελέσει τη μηλόπιτα της φετινής χρονιάς! Το ίδιο μας άρεσε και η άλλη συνταγή που μου έδωσε η κυρία που προανέφερα, αλλά εκείνη θυμάμαι ότι ήταν καλύτερη με γέμιση κολοκύθας και έτσι θα σας την δώσω ως κολοκυθόπιτα όταν την ξαναφτιάξω. Στα προσεχή…

Η πιο εύκολη νόστιμη μηλόπιτα!

Παρατηρήσεις

  • Δεν μοιράζουμε εξ ίσου το μείγμα του αλευριού, χρειαζόμαστε λίγο παραπάνω για την κάλυψη των μήλων οπότε βάζουμε λίγο λιγότερο στην κάτω στρώση.
  • Θα μπορούσε το ταψάκι μας να είναι λίγο μεγαλύτερο, π.χ. ένα ταψάκι με διάμετρο 24cm θα ήταν μια χαρά γι αυτήν τη δόση!
  • Η προσθήκη ξηρών καρπών ή ξηρών φρούτων στη γέμιση, είναι ευπρόσδεκτη αλλά όχι απαραίτητη!
  • Παρόλο που γίνεται αναφορά στο “επί το έργον”, επισημαίνω κι εδώ ότι η μηλόπιτα πρέπει να μείνει 20-30 λεπτά πριν μπει στον φούρνο για να απορροφηθούν τα υγρά!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο