Αναπάντεχα νόστιμες και στον φούρνο!
Δίλημμα είχα ανάμεσα σε δυο συνταγές, ποια θα ανέβαζα απόψε στο site. Η ανάρτηση για μια καινούρια σοκολατόπιτα ήταν σχεδόν έτοιμη και ίσως ταίριαζε και περισσότερο εξαιτίας της σημερινής γιορτής, αλλά μετά από σύσταση του παππού της οικογένειας άλλαξαν τα σχέδια. «Βάλε τα πιτάκια του air fryer να τα φτιάχνει η Β. για τα παιδιά στο σχολείο. Εύκολα και νόστιμα είναι, και έτοιμα σε 20 λεπτά. Και πιο υγιεινά από τις τυρόπιτες που κυκλοφορούν. Και ζεστά και κρύα θα τους αρέσουν». Με έπεισε… Δεσμεύτηκα κιόλας στην εγγονή μου στο σημερινό μας τηλεφώνημα. Έτσι η
Αυτή η συσκευή ομολογουμένως έχει κάνει πολύ πιο εύκολη τη ζωή μας και πιο ελαφριά τη διατροφή μας. Για ολιγομελείς οικογένειες αλλά και για την προετοιμασία του κολατσιού των παιδιών για το σχολείο, είναι σωτήρια! Και είναι η αλήθεια πως μετά από τις πρόσφατες αναρτήσεις με τα μπιφτέκια οσπρίων την ψητή παλαμίδα και τις πανσέτες που έφτιαξα στην φριτέζα αέρος επί το ελληνικότερον, πέφτουν βροχή τα inbox μηνύματα από φίλες και φίλους. Κάποια για να προσαρμόσω κι άλλες συνταγές στη συσκευή, και κάποια άλλα για να μου ζητούν πληροφορίες για τη δική μου (μάρκα, τιμή κλπ).
Όσον αφορά τα πρώτα, δεσμεύομαι ότι θα δημοσιεύω όποια συνταγή δοκιμάζω και μας αρέσει. Για τα δεύτερα όμως δεν μπορώ να δώσω απάντηση γιατί αφενός δεν θέλω να κάνω «γκρίζα» διαφήμιση, αφετέρου δεν γνωρίζω αν η δική μου συσκευή είναι η καλύτερη που κυκλοφορεί. Παρόλο που είμαι ευχαριστημένη, δεν έχω γνώμη αφού δεν έχω δοκιμάσει άλλη. Μη σας πάρω στο λαιμό μου…
Η κεντρική ιδέα γι αυτά τα πιτάκια ήταν οι παραδοσιακές αγνιόπιτες που αγαπάμε οικογενειακώς. Επειδή όμως θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνισμα για ευνόητους λόγους, είπα να δοκιμάσω την συσκευή μου και σ’ αυτές. Εννοείται ότι έπρεπε να αλλάξω τις αναλογίες στο ζυμαράκι για να μην είναι πολύ κολλώδες, και να προσαρμόσω τις ποσότητες για μια «τηγανιά».
Όχι ότι δεν μπαίνουν και τούτες στην κατάψυξη, δεν βλέπω το λόγο για το αντίθετο. Θεωρώ όμως ότι δεν υπάρχει λόγος από τη στιγμή που η συνολική διαδικασία παρασκευής δεν θέλει παραπάνω από 5-10 λεπτά και το ψήσιμο στο air fryer άλλα 15-20 λεπτά. Ας δούμε λοιπόν πως διαμορφώθηκε η συνταγή η οποία έχει ήδη δοκιμαστεί για 5 τουλάχιστον φορές! Το ωραίο είναι ότι τρώγονται πολύ ευχάριστα και με μέλι και σκέτα! Δεν θέλω να σας παραπλανήσουν οι φωτογραφίες που είναι σερβιρισμένα με μέλι. Τα πιο πολλά τα απολαύσαμε σκέτα!
Υλικά
140gr (1 δοσομετρική κούπα των 250ml) αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
1 τσιμπιά αλάτι
½ κουταλάκι μπέικιν
30ml (2 δοσομετρικές κουταλιές) ελαιόλαδο
30ml (2 δοσομετρικές κουταλιές) γάλα
30ml (2 δοσομετρικές κουταλιές) νερό
100gr ξινομυζήθρα ή φέτα ή άλλο μαλακό αλλά σχετικά στεγνό τυρί
Λίγο ελαιόλαδο για να αλείψουμε τη συσκευή και τα πιτάκια μας
Αν τα θέλουμε γλυκά, λίγο μέλι και κανέλα για το σερβίρισμα.
Επί το έργον
Ανακατεύουμε σε μπολ ανάμειξης τα 3 πρώτα υλικά, κάνουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε τα υγρά. Ζυμώνουμε ώστε να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια.Το χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη ( το ζυμαράκι είναι συνολικά περίπου 230 γραμμάρια) και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο.
Αν έχουμε χρόνο περιμένουμε κανένα πεντάλεπτο, αλλιώς φτιάχνουμε αμέσως τα πιτάκια μας: Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε στρογγυλό πιταράκι και βάζουμε το ¼ της ποσότητας του τυριού (25 γραμμάρια). Κλείνουμε το ζυμαράκι ώστε να καλύψει το τυρί και το πατάμε να γίνει ένα στρογγυλό πιταράκι όπως ακριβώς τις αγνιόπιτες (μόνο που δεν κολλάει γιατί είναι πιο στεγνή η ζύμη). Δείτε την ανάρτηση, υπάρχει και σχετικό βίντεο.
Τα αραδιάζουμε στο αντικολλητικό σχαράκι του air fryer αφού το αλείψουμε με ελαιόλαδο. Περνάμε και τη δική τους επιφάνεια με ένα πινέλο βουτηγμένο στο ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά. Τα γυρίζουμε όταν μας ειδοποιήσει η συσκευή μας!
Παρατηρήσεις
- Ρυθμίζω τη συσκευή για 15 λεπτά και αν χρειάζεται συνεχίζω το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμη.H διάμετρός τους είναι τόση όση χρειάζεται για να καλύπτεται το σχαράκι της συσκευής, δηλαδή περίπου 10cm . Σε μια παρασκευή που έγιναν πιο μικρά (αλλά είχαν πεγαλύτερο πάχος), χρειάστηκαν το παραπάνω πεντάλεπτο. Τελικά ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο ξεροψημένα μας αρέσουν, αλλά δεν είναι πάνω από 20 λεπτά.
- Θεώρησα την προσθήκη γάλακτος στη ζύμη αναγκαία στο ζυμάρι. Αφού δεν τηγανίζονται, θέλει λίγα λιπαρά παραπάνω το ζυμαράκι μας για να μην γίνει στεγνό.
- Δοκιμάστηκαν και με ξινομυζήθρα και με φέτα και μας άρεσαν και τις δυο φορές.
- Έχω φτιάξει και διπλή δόση. Έψησα τα μισά αποβραδίς, έβαλα τα υπόλοιπα στη συντήρηση του ψυγείου και τα έψησα το πρωί για να τα έχουμε ζεστά! Σε άλλη παρασκευή κράτησα 2 ψημένα για πρωινό (σε θερμοκρασία δωματίου) και μας άρεσαν και εκείνα!
- Παρόλο που ψήνονται και στον φούρνο (σε περισσότερο χρόνο βέβαια, γύρω στα 30-35 λεπτά…) αν τα φτιάξουμε για φούρνο είναι καλύτερα να πολλαπλασιάσουμε την δόση με το 2 ή το 3 γιατί είναι άδικο να ανάβουμε φούρνο για 4 πιτάκια. Όπως λέω παραπάνω, διατηρούνται μια χαρά και για την επόμενη μέρα.