Air Fryer (φριτέζα αέρος)

Μυζηθρόπιτες ή τυρόπιτες στο air fryer

Μυζηθρόπιτες ή τυρόπιτες στο air fryer

Αναπάντεχα νόστιμες και στον φούρνο!

Δίλημμα είχα ανάμεσα σε δυο συνταγές, ποια θα ανέβαζα απόψε στο site. Η ανάρτηση για μια καινούρια σοκολατόπιτα ήταν σχεδόν έτοιμη και ίσως ταίριαζε και περισσότερο εξαιτίας της σημερινής γιορτής, αλλά μετά από σύσταση του παππού της οικογένειας άλλαξαν τα σχέδια. «Βάλε τα πιτάκια του air fryer να τα φτιάχνει η Β. για τα παιδιά στο σχολείο. Εύκολα και νόστιμα είναι, και έτοιμα σε 20 λεπτά. Και πιο υγιεινά από τις τυρόπιτες που κυκλοφορούν. Και ζεστά και κρύα θα τους αρέσουν».  Με έπεισε… Δεσμεύτηκα κιόλας στην εγγονή μου στο σημερινό μας τηλεφώνημα. Έτσι η

Μυζηθρόπιτες ή τυρόπιτες στο air fryer

Αυτή η συσκευή ομολογουμένως έχει κάνει πολύ πιο εύκολη τη ζωή μας και πιο ελαφριά τη διατροφή μας. Για ολιγομελείς οικογένειες αλλά και για την προετοιμασία του κολατσιού των παιδιών για το σχολείο, είναι σωτήρια! Και είναι η αλήθεια πως μετά από τις πρόσφατες αναρτήσεις με τα μπιφτέκια οσπρίων την ψητή παλαμίδα και τις πανσέτες που έφτιαξα στην φριτέζα αέρος επί το ελληνικότερον, πέφτουν βροχή τα inbox μηνύματα από φίλες και φίλους. Κάποια για να προσαρμόσω κι άλλες συνταγές στη συσκευή, και κάποια άλλα για να μου ζητούν πληροφορίες για τη δική μου (μάρκα, τιμή κλπ).

Μυζηθρόπιτες ή τυρόπιτες στο air fryer

Όσον αφορά τα πρώτα, δεσμεύομαι ότι θα δημοσιεύω όποια συνταγή δοκιμάζω και μας αρέσει. Για τα δεύτερα όμως δεν μπορώ να δώσω απάντηση γιατί αφενός δεν θέλω να κάνω «γκρίζα» διαφήμιση, αφετέρου δεν γνωρίζω αν η δική μου συσκευή είναι η καλύτερη που κυκλοφορεί. Παρόλο που είμαι ευχαριστημένη, δεν έχω γνώμη αφού δεν έχω δοκιμάσει άλλη. Μη σας πάρω στο λαιμό μου…

Μυζηθρόπιτες ή τυρόπιτες στο air fryer

Η κεντρική ιδέα γι αυτά τα πιτάκια ήταν οι παραδοσιακές αγνιόπιτες που αγαπάμε οικογενειακώς. Επειδή όμως θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνισμα για ευνόητους λόγους, είπα να δοκιμάσω την συσκευή μου και σ’ αυτές. Εννοείται ότι έπρεπε να αλλάξω τις αναλογίες στο ζυμαράκι για να μην είναι πολύ κολλώδες, και να προσαρμόσω τις ποσότητες για μια «τηγανιά».

Μυζηθρόπιτες ή τυρόπιτες στο air fryer

Όχι ότι δεν μπαίνουν και τούτες στην κατάψυξη, δεν βλέπω το λόγο για το αντίθετο.  Θεωρώ όμως ότι δεν υπάρχει λόγος από τη στιγμή που η συνολική διαδικασία παρασκευής δεν θέλει παραπάνω από 5-10 λεπτά και το ψήσιμο στο air fryer άλλα 15-20 λεπτά. Ας δούμε λοιπόν πως διαμορφώθηκε η συνταγή η οποία έχει ήδη δοκιμαστεί για 5 τουλάχιστον φορές! Το ωραίο είναι ότι τρώγονται πολύ ευχάριστα και με μέλι και σκέτα! Δεν θέλω να σας παραπλανήσουν οι φωτογραφίες που είναι σερβιρισμένα με μέλι. Τα πιο πολλά τα απολαύσαμε σκέτα!

Παρατηρήσεις

  1. Ρυθμίζω τη συσκευή για 15 λεπτά και αν χρειάζεται συνεχίζω το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμη.H διάμετρός τους είναι τόση όση χρειάζεται για να καλύπτεται το σχαράκι της συσκευής, δηλαδή περίπου 10cm . Σε μια παρασκευή που έγιναν πιο μικρά (αλλά είχαν πεγαλύτερο πάχος), χρειάστηκαν το παραπάνω πεντάλεπτο. Τελικά ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο ξεροψημένα μας αρέσουν, αλλά δεν είναι πάνω από 20 λεπτά.
  2. Θεώρησα την προσθήκη γάλακτος στη ζύμη αναγκαία στο ζυμάρι. Αφού δεν τηγανίζονται, θέλει λίγα λιπαρά παραπάνω το ζυμαράκι μας για να μην γίνει στεγνό.
  3. Δοκιμάστηκαν και με ξινομυζήθρα και με φέτα και μας άρεσαν και τις δυο φορές.
  4. Έχω φτιάξει και διπλή δόση. Έψησα τα μισά αποβραδίς, έβαλα τα υπόλοιπα στη συντήρηση του ψυγείου και τα έψησα το πρωί για να τα έχουμε ζεστά! Σε άλλη παρασκευή κράτησα 2 ψημένα για πρωινό (σε θερμοκρασία δωματίου) και μας άρεσαν και εκείνα!
  5. Παρόλο που ψήνονται και στον φούρνο (σε περισσότερο χρόνο βέβαια, γύρω στα 30-35 λεπτά…) αν τα φτιάξουμε για φούρνο είναι καλύτερα να πολλαπλασιάσουμε την δόση με το 2 ή το 3 γιατί είναι άδικο να ανάβουμε φούρνο για 4 πιτάκια. Όπως λέω παραπάνω, διατηρούνται μια χαρά και για την επόμενη μέρα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο