Αφράτο, μυρωδάτο, φίνο κέικ για όλες τις ώρες
Του Αγίου Νικήτα σήμερα. Γιορτινή μέρα για πολλές περιοχές της Κρήτης αφού πολλά χωριά έχουν εκκλησιές και ξωκλήσια αφιερωμένα στον Άγιο, και πολλοί συμπατριώτες μας έχουν το όνομά του.Στην οικογένεια δεν έχουμε, αλλά φίλους και γνωστούς κάμποσους. Η μάνα μου όμως τον γιόρταζε κάθε χρόνο τον Άγιο παλιότερα και μας έχει μείνει σαν μέρα αργίας και γιορτής η 15η Σεπτεμβρίου.
Στα μέρη μας το πιο διάσημο μοναστήρι του Αγίου Νικήτα -που ξεκίνησε ως ερημητήριο της μονής του Κουδουμά – είναι στις νότιες ρίζες των Αστερουσίων, 85 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, πάνω από την ομώνυμη παραλία του Λιβυκού. Και το μοναστήρι και ο τόπος είναι πανέμορφα. Όλος ο Νότος της Κρήτης είναι πανέμορφος εδώ που τα λέμε..
Αξίζει να επισκεφτείτε το μέρος και οι θρησκευόμενοι και οι φυσιολάτρες και οι αναζητητές ήσυχων, ερημικών παραλιών. Αρκεί να σας πω ότι εκεί θα βρείτε το τρίτο σε μέγεθος φοινικόδασος της Κρήτης με τους λεγόμενους φοίνικες του Θεόφραστου.
Η παραλία είναι μοναδικής ομορφιάς. Η πρόσβαση παλιότερα γινόταν πολύ δύσκολα, με καραβάκι ή με πεζοπορία από τον Τσούτσουρο και το Μαριδάκι. Θυμάμαι να ξεκινάμε αξημέρωτα και να διασχίζουμε με τα πόδια τα κορφοβούνια παρέες παρέες τέτοια μέρα, για να φτάσουμε στο μοναστήρι και από εκεί στην παραλία!
Τώρα πηγαίνει και αυτοκίνητο από τον Αχεντριά (ορεινό χωριό στα Αστερούσια) μέχρι το μοναστήρι αλλά πάλι η κατάβαση στην παραλία γίνεται με τα πόδια μέσω ενός μονοπατιού διαμορφωμένου σε 230 σκαλοπάτια. Φυσικά η παραλία προσεγγίζεται εύκολα και γρήγορα με καραβάκι από τον Τσούτσουρο.
Υλικά
5 μεγάλα αυγά
1,5 κούπα ζάχαρη
1,5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτηράκι κονιάκ (αντιστοιχεί σε ¼ της δοσομετρικής κούπας)
2 κοφτά κουταλάκια μπέικιν
1 κούπα πούδρα αμυγδάλου
Ξύσμα λεμονιού
Προαιρετικά λίγη αχνοζάχαρη
Τα υλικά μετρήθηκαν με κούπα των 250 ml
Επί το έργον
Μετράμε το αλεύρι και το κοσκινίζουμε σε ένα μπολ. Το αναμειγνύουμε με την πούδρα αμυγδάλου και το μπέικιν.
Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε προσεκτικά σε άλλο μπολ τα ασπράδια και σε άλλο (μεγαλύτερο) τους κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα. Βοηθά σ’ αυτό η προσθήκη μιας κουταλιάς από τη συνολική ζάχαρη και λίγων σταγόνων λεμονιού. Στη φάση αυτή ανάβουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου.
Αφήνουμε τη μαρέγκα στην άκρη και αφού προσθέσουμε στο μπολ με τους κρόκους τη ζάχαρη χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει μια ανοιχτοκίτρινη απαλή κρέμα. Προσθέτουμε το κονιάκ λίγο λίγο χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα . Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού .
Σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με τη μαρέγκα σε 3 δόσεις. Αναμειγνύουμε προσεκτικά για να μη «πέσει» η μαρέγκα ανασηκώνοντας το μείγμα από κάτω προς τα πάνω με απαλές κινήσεις. Αδειάζουμε το χυλό μας σε καλολαδωμένη και καλοαλευρωμένη φόρμα 26 νούμερο (τελευταία έχω βρει πολύ εξυπηρετική τη λύση των σπρέι λαδιού). Ψήνουμε το κέικ για 55-60 λεπτά . Στα 45 λεπτά περίπου το σκεπάζουμε για να μην αρπάξει η επιφάνειά του. Δοκιμάζουμε να βγαίνει στεγνό ένα μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέικ μας και το βγάζουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε πιατέλα. Όταν κρυώσει λίγο πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη.
Παρατηρήσεις
1)Αντί κονιάκ μπορούμε να βάλουμε λικέρ αμυγδάλου ή λικέρ κάποιου εσπεριδοειδούς. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε άρωμα βανίλιας ή να ενισχύσουμε το άρωμα αμυγδάλου με 4-5 σταγόνες εσάνς αμυγδάλου.
2)Πριν να πασπαλίσουμε με αχνοζάχαρη μπορούμε να ραντίσουμε την επιφάνεια του κέικ με ανθόνερο.
3)Το μείγμα είναι ιδανικό για βάση τούρτας αμυγδάλου. Είναι ελαφρά σπογγώδες και δεν τρίβεται.
4)Αν δεν μπορούμε να βρούμε πούδρα αμυγδάλου ασπρίζουμε αμύγδαλα , τα στεγνώνουμε (θέλει ελάχιστο χρόνο στον αέρα του φούρνου στους 100 βαθμούς) και τα αλέθουμε στο multi. H διαδικασία περιγράφεται στη σουμάδα .
5)Οι πληροφορίες είναι από:
α)http://www.cretanbeaches.com/paralies/iraklei%CE%BF/paralia-agios-nikitas/
β)http://www.imakb.gr/Mitropoli_Agios_Nikitas.htm
γ) Βικιπαίδεια
Οι φωτογραφίες είναι από:
http://exploringcrete.blogspot.gr/2010/06/blog-post.html
http://www.cretanbeaches.com/paralies/iraklei%CE%BF/paralia-agios-nikitas/Χρόνια πολλά στους Νικήτες και στις Νικητούλες!
Χρόνια Πολλά!!
Τι ωραίο κέικ λέω να το φτιάξω την άλλη εβδομάδα.
Χρόνια πολλά, να είσαι καλά και του χρόνου να μας ξανακεράσεις!
Σ' ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας αυτή την ωραία συνταγή και τις νοσταλγικές μνήμες που τη συνοδεύουν.
Το βάζω στη λίστα μου, Βαγγελιώ μου!
Καλό σου βράδυ!
Φαινεται μουρλια!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Χρόνια πολλά! Το κέικ στο ύψος του! Τα πιατάκια με όλη την γλύκα της εποχής τους! Το μοναστήρι, το φοινικόδασος και η περιγραφές μοναδικά!
Πολύ θα ήθελα να τα επισκεφτώ!!!
Πολλά φιλάκια Βαγγελιώ μου, απόλαυση το άρθρο σου! Το ρούφηξα λέξη λέξη!
Εξαιρετικη συνταγη κι ευχαριστουμε που την μοιραστηκες μαζι μας ετσι οπως ηταν και η πρωτοτυπη. Το κεικ αμυγδαλου ειναι μακραν το καλυτερο μου. Τα πιατα της μαμας μου αρεσουν πολυ!!! Ολα τελεια! Χρονια πολλα!
Που την θυμηθηκες την casa Βαγγελιω, ειχα ξεχασει και το ονομα της, φουρνακι την ελεγα… Η γιαγια μου χτυπουσε τα αυγα με το χερι της, ωρα ατελειωτη με υπομονη, κι εμεις απο επανω να περιμενουμε να φουρνισει το κεϊκ – συνηθως εφτιαχνε γιαουρτοπιτα!
Πολυ ωραιο το κεϊκ ειμαι σιγουρη οτι θα εχει καταπληκτικη γευση!
Χρονια Πολλα και του χρονου!
Δεν ξέρω τι να πρωτοθαυμάσω! Τις υπέροχες φωτογραφίες που θυμίζουν καλοκαίρι ή το σούπερ φουσκωμένο κεκάκι! Μου άνοιξες την όρεξη!!!
Πολλά φιλάκια!
Πραγματικά πολύ φίνο και κομψό κέικ με την εκλεπτυσμένη γεύση του αμυγδάλου να πρωταγωνιστεί!
Οι φωτογραφίες από την Κρήτη με ταξίδεψαν, υπέροχες!
Φιλιά
Ωραίο ταξίδι μας έκανες Βαγγελιώ μου και με ωραίο αφράτο κεϊκ το συνόδευσες!!!
Άντε και είναι μια ώρα δύσκολη, καθώς φτάνουμε σε φάση υπογλυκαιμίας 🙂
Καλό απόγευμα εύχομαι.