Σαν στα κάρβουνα!
Υποθέτω ότι ακόμη και όσοι δεν έχουν αυτό το νέο «εργαλείο» στην κουζίνα τους γνωρίζουν τι είναι. Τέτοιες συσκευές κυκλοφορούν πολλά χρόνια (ως φριτέζες χωρίς λάδι) αλλά μόνο σχετικά πρόσφατα έχουν γίνει πιο προσιτές στο ευρύ κοινό και έχουν εμπλουτίσει τα προγράμματα και τις λειτουργίες τους. Το air fryer το βρίσκουμε και ως “φριτέζα αέρος”, γιατί όντως ψήνει με θερμό αέρα, δεν τηγανίζει.
Έβαλα το air fryer στην κουζίνα μου πριν από ένα σχεδόν χρόνο, και είναι από τις συσκευές που έχω καταευχαριστηθεί. Γρήγορα και εύκολα πιάτα «σαν τηγανητά», πιο ελαφριά, με λίγοτερες θερμίδες, σε λιγότερο χρόνο και με μικρότερο κόστος. Διάβασα κάπου ότι είναι η πρώτη σε πωλήσεις συσκευή φέτος, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που μας ταλανίζει.
Είναι η αλήθεια ότι είμαι gadgetάκιας… Ανέκαθεν εργαζόμενη, ήθελα πάντα να έχω στο σπίτι μου συσκευές που διεκολύνουν τη ζωή μας και την προετοιμασία του φαγητού στο σπίτι. Και αρτοπαρασκευαστής, και αποχυμωτής, και slowcooker και μίξερ σταθερό και χεριού και ό,τι κυκλοφορούσε… Και μαντεμένια και ανοξείδωτα και εμαγιέ και πήλινα σκεύη, όλα τα έχω δοκιμάσει. Και όχι, δεν είμαι με όλα ευχαριστημένη, κάποια ήταν “τσάμπα λεφτά”, αλλά μερικά μου λύνουν τα χέρια!
Ναι, ξέρω… Είναι πιο gourmet κάποιες χρονοβόρες τεχνικές από την χύτρα ταχύτητας (αυτή κι αν έβγαλε τα λεφτά της!), αλλά πόσες εργαζόμενες και εργαζόμενοι με παιδιά και οικογένεια μπορούν να τις εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους; Τις αφήνουμε λοιπόν για πιο «ιδιαίτερες» μέρες και επιλέγουμε καλό σπιτικό φαγητό με εφικτές διαδικασίες, χωρίς μεγάλο κόστος στη νοστιμιά!
Δεν θα σας πω ποια είναι η μάρκα της δικής μου συσκευής, υποθέτω ότι όλα πάνω κάτω παρόμοια είναι και «μαύρη διαφήμιση» εμείς δεν κάνουμε. Επειδή όμως είχα πάρα πολλές inbox ερωτήσεις μετά την πρόσφατη ανάρτηση με τα «μπιφτέκια» οσπρίων που έψησα στο airfryer έδειξα εδώ, αποφάσισα να δημοσιεύσω κι άλλες συνταγές με τη συγκεκριμένη συσκευή για την οποία έχω να πω ότι είναι από τις πολύ καλές μου αγορές!
Υλικά
Πανσέτες, όσες χωράει σε μια στρώση η πλάκα της συσκευής μας
Αλάτι
Πιπέρι
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές ξίδι
Προαιρετικά, ρίγανη ή θυμάρι
Επί το έργον
Πλένουμε τις πανσέτες, τις στραγγίζουμε και τις αλατοπιερώνουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι και ανακατεύουμε φροντίζοντας να τις αλείψουμε όλες. Αφήνουμε (αν έχουμε χρόνο) να μαριναριστούν 1-2 ώρες. Τις στρώνουμε στην αντικολλητική πλάκα της συσκευής μας και ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 200ο . Ψήνουμε για 10 λεπτά. Ανοίγουμε τη συσκευή γυρίζουμε τις πανσέτες και «ξαναφουρνίζουμε» στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Τις γυρίζουμε όποτε ειδοποιεί η συσκευή μας. Αν χρειάζεται ψήνουμε λίγο ακόμη μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όσο θέλουμε. Αφήνουμε να περιμένουν 5-10 λεπτά και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Προτιμούμε λεπτοκομμένες πανσέτες και ρυθμίζουμε τον χρόνο της δεύτερης φάσης ανάλογα με το πάχος τους.
- Αν θέλουμε να προσθέσουμε ρίγανη ή θυμάρι, το κάνουμε σε κάποιο από τα ενδιάμεσα γυρίσματα.
- Οι πανσέτες στο air fryer, έχουν τα λιπαρά τους, αλλά τουλάχιστον δεν ψήνονται μέσα στο λίπος τους. Νόστιμες και στο τηγάνι και στο γκριλ–δεν λέω- αλλά σαφώς λιγότερο λιπαρές στο air fryer! Σαν στα κάρβουνα!
10 + 40 λεπτα? Καρβουνο θα γινουν???
Σας φαίνονται κάρβουνο; 10+30 λεπτά κι αυτό εξαρτάται και από το πάχος τους βέβαια…