Τα πιο ξεκούραστα τσουρέκια που έχω φτιάξει, σε ελάχιστο χρόνο! Και γεμιστά!
Τα τσουρέκια και γενικά τα …τσουρεκοειδή όπως λέω αυτά τα γλυκά ψωμιά με μαγιά, είναι από τα πιο αγαπημένα αρτοσκευάσματα της οικογένειάς μου. Τα φτιάχνω όλο το χρόνο και με διάφορες συνταγές. Ποτέ δεν πάνε χαμένα. Πολύ ή λιγότερο επιτυχημένα, αφράτα ή πιο ψωμένια, νηστίσιμα ή αρτυμένα όλα τα έχουμε δοκιμάσει. Άλλωστε ήδη στο site υπάρχουν δύο συνταγές, με φυσικό προζύμι και με μαγιά!
Όταν φτιάχνω συνταγή με μαγιά, δεν φτιάχνω μεγάλη ποσότητα, το πολύ ένα κιλό αλεύρι και τα τελευταία χρόνια περίπου 640 gr, αφού πολλές από τις συνταγές μου αναφέρονται σε ποσότητες που αφορούν την οκά (1280 gr) οπότε τις μοιράζω στα δύο. Γίνονται 3 κανονικά, προς μεγάλα τσουρέκια οπότε δεν προλαβαίνουν να μπαγιατέψουν.
Αυτή την συνταγή την επεξεργάζομαι από πέρυσι τέτοιο καιρό. Την τεχνική του ζεστάματος των υλικών σε κατσαρόλα μου τη θύμισε μια πολύ διακεκριμένη ηρακλειώτισσα κυρία, που δεν θεωρώ σκόπιμο να αναφέρω τώρα το όνομά της, με τη σημείωση ότι η συνταγή της είχε δοθεί από κυρία με καταγωγή από τη Σμύρνη. Την ίδια τεχνική εφάρμοζε και η ηλικιωμένη σμυρνιά σπιτονοικοκυρά μου σε διαμέρισμα που έμενα στην Άνω Τούμπα της Θεσσαλονίκης στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Παρόλο που δοκίμασα τη συνταγή που μου δόθηκε πέρυσι και τη βρήκα εξαιρετική κι αυτή (θα σας τη δώσω άλλη φορά, με την άδειά της), ανέτρεξα στα παλιά μου κιτάπια και βρήκα την παλιά εκείνη της σπιτονοικοκυράς μου. Η δόση της ήταν για 2 οκάδες αλεύρι αλλά εγώ έφτιαξα το ¼, τα 640gr που σας έλεγα παραπάνω. Παρεμπιπτόντως, η ηλικιωμένη Σμυρνιά μου είχε δώσει εξαιρετική συνταγή για σουτζουκάκια και για σαλιγκάρια στιφάδο και μου είχε ζητήσει να της φέρω από τα δικά μας για να το μαγειρέψει! Το είχα ξεχάσει και βρήκα και αυτό το χαρτάκι στο κουτί με τα αποκόμματα συνταγών εκείνης της εποχής, οπότε αναμείνατε…
Η αλήθεια είναι ότι έχω φτιάξει πάνω από πέντε φορές αυτά τα τσουρέκια από πέρυσι μέχρι να καταλήξω στο τελευταίο άκρως επιτυχημένο κατά τα δικά μας γούστα αποτέλεσμα. Εκείνο που θεωρώ ότι ήταν καθοριστικό στην επιτυχία αυτών των τσουρεκιών είναι τα ξεκουράσματα της ζύμης που ήταν αρκετά πριν από το πρώτο ανέβασμα.
Έτσι, ενώ ζυμώθηκε – ή καλύτερα διπλώθηκε- αρκετά, δεν με κούρασε καθόλου αφού την άφηνα να ξεκουράζεται λίγα λεπτά κάθε φορά. Μπορώ να πω ότι το τέχνασμα προέκυψε τυχαία, όταν κάποια από τις φορές που τα έφτιαξα χρειάστηκε να σταματήσω την παρασκευή τους πολλές φορές λόγω αλλεπάλληλων τηλεφωνημάτων που δεν μπορούσα να αποφύγω! Με αυτή την τακτική το κολλώδες και πολύ μαλακό ζυμάρι μου έγινε ελαστικό χωρίς καθόλου κόπο και πλάστηκε πολύ εύκολα.
Δεν έχω ψάξει να βρω πώς η χημεία ερμηνεύει αυτή τη συμπεριφορά της γλουτένης (θα το κάνω σε περιόδους που θα έχω λιγότερο φόρτο εργασίας) αλλά χονδρικά τις επόμενες φορές που τα έφτιαξα λειτούργησα ως εξής: Έκανα 5-6 διπλώματα στη ζύμη, την άφηνα να ξεκουραστεί 5-6 λεπτά, ξαναδίπλωνα 5-6 φορές, ξανά ξεκούραση κ.ο.κ. Όλο αυτό πήρε κανένα μισάωρο, μέσα στο οποίο ήπια τον καφέ μου, απάντησα σε 2-3 σχόλια στο fb και εδώ, και γενικά ασχολήθηκα και με άλλα πράγματα!
Την πρώτη φορά δεν χρησιμοποίησα μίξερ, ζύμωσα στο χέρι. Τη δεύτερη, μετά τα 2-3 πρώτα ξεκουράσματα χρησιμοποίησα το μίξερ του χεριού με το εξάρτημα για τις ζύμες. Έπρεπε να δείτε τη διαφορά ανάμεσα στο πρώτο ζύμωμα και στο τελευταίο! Πώς μαζευόταν η ζύμη γύρω από τα ελάσματα και γινόταν μπάλα, πώς είχε αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης! Ξεκούρασα ακόμη και τα κορδόνια στα οποία χώρισα το ζυμαράκι μου και τα τσουρέκια μου πλάστηκαν πανεύκολα!
Ας δούμε λοιπόν τα υλικά και τη διαδικασία:
Υλικά
Υλικά:
640 gr αλεύρι δυνατό, για τσουρέκι
40 gr νωπή μαγιά
250 ml γάλα πλήρες
190 gr ζάχαρη + 1 κουταλιά για τη μαγιά
170 gr βούτυρο (δείτε παρατηρήσεις)
3 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
½ κουταλάκι του γλυκού κακουλέ τριμμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού δάκρυα μαστίχας ή 3-4 κόκκους
Προαιρετικά, ξύσμα λεμονιού (δείτε παρατηρήσεις)
Επιπλέον: 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κουταλιά γάλα, 1 κρόκο αυγού, αμύγδαλο φιλέ ή αποφλοιωμένο σουσάμι για το πασπάλισμα.
Επί το έργον
Φτιάχνουμε πρώτα το προζύμι μαγιάς: Παίρνουμε τα 125 ml από το γάλα και τα ζεσταίνουμε ελάχιστα. Διαλύουμε τη μαγιά, τη 1 κουταλιά ζάχαρη και ανακατεύουμε με 100 gr από το αλεύρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει.
Λιώνουμε το βούτυρο στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε κατσαρολάκι. Αν λιώσει το μισό με τη θερμότητά του θα λιώσει και το υπόλοιπο (δεν θέλουμε να καίει). Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη που έχουμε αλέσει με τη μαστίχα, τα μυρωδικά, 50 gr από το βούτυρο και τα αυγά (αν θέλουμε χτυπημένα).
Ανακατεύουμε καλά, τα βάζουμε πάνω στο μάτι της κουζίνας και το ανάβουμε. Μόλις αρχίζουν να ζεσταίνονται (δοκιμάζουμε με το δάκτυλό μας να έχει «κοπεί ο πάγος» που λέμε αλλά επ’ ουδενί να μη κάψουν, με θερμόμετρο γύρω στους 35 βαθμούς) αποσύρουμε από το μάτι και ανακατεύουμε να λιώσει εντελώς το βούτυρο.
Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε το μείγμα της κατσαρόλας, την ανεβασμένη μαγιά και το αλεύρι. Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο και αρχίζουμε να διπλώνουμε το πολύ κολλώδες ζυμάρι μας, ενσωματώνοντας το βούτυρο.
Κάθε 5-6 διπλώματα, το αφήνουμε να ξεκουραστεί 5 λεπτά. Διπλώματα-ξεκούραση-διπλώματα-ξεκούραση για κανένα μισάωρο. Αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ τα διπλώματα αντικαθίστανται από 3-4 στροφές με το εξάρτημα της ζύμης και δεν θα περιμένουμε μισάωρο αλλά όποτε η ζύμη ξεκολλά από τον πάτο της λεκάνης και γίνεται σαν μπάλα γύρω από τον γάντζο.
Η ζύμη έχει γίνει πλέον εύπλαστη και κολλά ελάχιστα. Την κάνουμε σαν μπάλα, την περιχύνουμε με 1 κουταλιά ελαιόλαδο, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ανεβεί σε μια ζεστή γωνιά, μακριά από ρεύματα.
Θα πάρει πάνω κάτω 1 ώρα ή λίγο παραπάνω ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου μας. Όταν είναι έτοιμη, την ζυμώνουμε να κατεβεί και την χωρίζουμε σε 2 ή σε 3 ίσα μέρη.
Αλείφουμε μια επιφάνεια ζυμώματος με λίγο ελαιόλαδο, χωρίζουμε κάθε μέρος σε τρία κομμάτια και τα αφήνουμε πάλι να περιμένουν 5 λεπτά. Πλάθουμε 6 ή 9 κορδόνια και τα ξαναξεκουράζουμε κανένα 5λεπτο. Μη σας τρομάζουν οι χρόνοι. Τους κερδίζουμε από την ευκολία που πλάθονται τελικά τα τσουρέκια.
Πλάθουμε τα τσουρέκια, και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε πάλι να ανεβούν.
Θα πάρει περίπου 45 λεπτά το δεύτερο ανέβασμα. Δεν θέλουμε να παραφουσκώσουν. Λίγο πριν είναι εντελώς έτοιμα, ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και βάζουμε στον πάτο ένα πυρίμαχο μπολ με νερό. Αφήνουμε να κάψει λίγη ώρα. Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ τον κρόκο με το γάλα και αλείφουμε τα ανεβασμένα τσουρέκια. Αφήνουμε να περιμένουν 5 λεπτά και πασπαλίζουμε με ό,τι επιλέξουμε.
Αποσύρουμε το μπολ με το νερό από το φούρνο και φουρνίζουμε τα τσουρέκια λίγο πιο χαμηλά από τη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε για 35 περίπου λεπτά αν φτιάξουμε 3 τσουρέκια και για 40-45 λεπτά αν φτιάξουμε 2 μεγαλύτερα. Το τελευταίο δεκάλεπτο πιθανόν να χρειάζεται να τα σκεπάσουμε με χαρτί ψησίματος.
Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα (τα πιάνουμε προσεκτικά γιατί είναι τόσο αφράτα που μπορεί να σπάσουν) και όταν είναι εντελώς κρύα πια, τα τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη για να διατηρηθούν φρέσκα.
Παρατηρήσεις
Παρατηρήσεις:
- Έβαλα μισό βούτυρο από βαζάκι (αιγοπρόβειο) και μισό βούτυρο αγελάδας τύπου Κερκύρας. Τα 10 gr παραπάνω που δίνω στη συνταγή από την ποσότητα που φαίνεται στη ζυγαριά, είναι γιατί πάντα μένει λίγο στο μπολ που το λιώνουμε, οπότε προσθέτω πάντα λίγο στην άκρη ενός κουταλιού…
- Η ζάχαρη μπορεί να ελαττωθεί λίγο. Κάποια από τις φορές που έφτιαξα τη συνταγή αντικατέστησα ένα μέρος με μέλι αλλά τότε χάλασε λίγο η ισορροπία του ζυμαριού μου, μάλλον ήθελαν παραπάνω αλεύρι μετά από αυτή την αντικατάσταση και άπλωσαν λίγο στο ψήσιμο.
- Μη θεωρήσετε τη ζύμη πολύ αραιή. Αν τηρηθεί η διαδικασία στρώνει εντελώς. Το πλάσιμο δεν των κορδονιών πάνω σε λαδωμένη επιφάνεια κάνει πανεύκολη τη διαδικασία.
- Αν τα αυγά μας διαφέρουν από την παραπάνω ποσότητα ( και 180 gr είναι μια χαρά), τα χτυπάμε και ζυγίζουμε 180-190 gr.
- Στην τελευταία παρασκευή, επηρεασμένη από πρόσφατο ταξίδι στη Θεσσαλονίκη όπου δοκίμασα το διάσημο με γέμιση και επικάλυψη κρέμας πορτοκαλιού, θέλησα να δοκιμάσουμε κι ένα από τα δικά μου γεμισμένο.
Έφτιαξα λοιπόν μισή δόση lemon curd, λίγο πιο πηχτή από ότι συνήθως (δηλαδή στη μισή δόση άφησα όλη την ποσότητα κορν φλάουρ που λέω στη συνταγή).
Έβαλα και στη ζύμη 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού για να δέσει. Δεν το γέμισα άψητο, αλλά αφού ψήθηκε το χώρισα κι έβαλα το μισό της κρέμας μέσα. Κρύα και τα δυο. Με το υπόλοιπο το κάλυψα και πασπάλισα από πάνω το αμυγδαλάκι (είναι αυτό που δεν είχα πασπαλίσει πριν). Δεν έχω λόγια…
- Εννοείται, ότι για οποιαδήποτε διευκρίνηση είμαι στη διάθεσή σας! Θα χαρώ να τα φτιάξετε και να μου γράψετε εντυπώσεις!
Δεν ξέρω αν μπορεί να λυθεί η απορία σου για το αποτέλεσμα σχετικά με το σταδιακό ζύμωμα και τη γλουτένη, είναι η εμπειρία μου από την παρασκευή του ψωμιού με μακρά ωρίμανση. Δεν ζυμώνεις τα υλικά αλά ανακατεύεις και αφού αφήσεις για μια ώρα μετά κάνεις τα λεγόμενα stretch and fold ανά μισή ώρα τρεις έως τέσσερις φορές, τραβώντας την ζύμη. Μπορώ να σου στείλω εικόνες από το βιβλίο μου. Καλοφάγωτα τα τσουρέκια
Ξανθή ευχαριστώ πολύ! Ήμουν σε αναζήτηση με ποιον όρο να το ψάξω στα αγγλικά για να εξηγήσω -περισσότερο στον εαυτό μου- τι γίνεται με το πλέγμα της γλουτένης.Η ξεκούραση εδώ ήταν σύντομη (5λεπτη). Ίσως θέλει το μισάωρο στο προζύμι. Πάντως ήταν εξαιρετικό το αποτέλεσμα τις 3 τελευταίες φορές που το έκανα έτσι!
συγχαρητηρια τα τσουρεκια σας ειναι τελεια θελω να ρωτησω αν μπορω να προσθεσω παρα πανω ζαχαρη για ποιο γλυκα μηπως θελει παρα πανω καποιο αλλο προιον ευχαριστω
Καλημέρα σας! Μπορείτε να αυξήσετε λίγο τη ζάχαρη, ως 220 γρ. Παραπάνω μπορεί να απλώσουν και δεν θα το συνιστούσα. Πάντως είναι ήδη πολύ γλυκά. Περίπου 200 γρ ζάχαρη για 640 γρ αλεύρι, είναι ήδη αρκετή!
Καλησπέρα σας. Διάβασα την συνταγή σας για τα τσουρέκια και σίγουρα φετο; θα την δοκιμάσω. Μπερδεύτηκα λιγάκι με τα διπλώματα, στην περίπτωση που χρησιμοποιήσω μίξερ.
Να δω αν το έχω καταλάβει, αν όχι με διορθώνετε.
Μόλις τελειώσει το λιωμένο βούτυρο και μαζευτεί η ζύμη στον γάντζο, σταματάω το μίξερ περιμένω να πέσει στον κάδο η ζύμη, το ξαναξεκινάω μέχρι να ξεκολλήσει από τον κάδο και το συνεχίζω έτσι 5 με 6 φορές?
Λοιπόν, αφού προσθέσουμε το λιωμένο βούτυρο και το ενσωματώσουμε με διπλώματα, συνεχίζουμε στο μίξερ ως εξής: με το γάντζο για ζύμη κάνουμε 2-3 γύρες της ζύμης και ξεκουράζουμε 5-6 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε. Τις πρώτες φορές η ζύμη δεν μαζεύεται γύρω από το γάντζο σαςν μπάλα, αλλα συμπεριφέρεται σαν να φτιάχναμε κέικ. Μετά από 3-4 επαναλήψεις και ξεκουράσματα, θα δείτε ότι μαζεύετε σαν μπάλα γύρω από το γάντζο. Τότε είναι έτοιμη. Ελπίζω να είναι πιο σαφής η περιγραφή τώρα. Πείτε μου αν κάτι θέλει διευκρίνηση! Καλή επιτυχία αν τα φτιάξετε και Καλό Πάσχα!
Σαφέστατη απάντηση.
Θα σας γράψω όταν τα φτιάξω.
Καλή Ανάσταση και σας ευχαριστώ πολύ!
Χαίρομαι! Θα χαρώ να είναι αυτό που περιμένετε!
Καλησπέρα σας!! από τα πιο νόστιμα και πιο εύκολα τσουρέκια που έχω φτιάξει με τέλειες αναλογίες υλικών! Ευχαριστώ που μοιράζεστε μαζί μας τις τόσο ωραίες συνταγές σας!!Σας εύχομαι από καρδιάς Καλή Ανάσταση!!
Πολύ χαίρομαι που σας πέτυχαν! Ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να γράψετε τις εντυπώσεις σας! Καλοφάγωτα, και του χρόνου! Καλή Ανάσταση και σε σας!
Καλησπέρα θα κάνω τα τσουρέκια σας και ήθελα να ρωτήσω μπορώ να τα κάνω με ξερή μαγιά και σε τι αναλογία?Ευχαριστώ
Καλησπέρα και σε σας. Αν σίγουρα δεν μπορείτε να βρείτε νωπή μαγιά, χρησιμοποιείστε ξηρή. Η αναλογία είναι 1:3 δηλαδή η ξηρή είναι το 1/3 της νωπής στο απλό ψωμί, αλλά εδώ επειδή η ζύμη είναι πλούσια θα έβαζα 1:2 δηλαδή θα έβαζα λίγο παραπάνω (κανένα κουταλάκι ακόμη) από δύο φακελάκια. Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ πολύ θα τα ξεκινήσω το μεσημέρι τελικά βρήκα νωπή μαγιά θα σας ενημερώσω για το αποτέλεσμα.
Θα χαρώ πολύ να σας πετύχουν και να είναι αυτό που περιμένετε!
Καλησπέρα και χρόνια πολλά!
Έκανα τα τσουρέκια και έγιναν πεντανόστιμα! Εξαφανίστηκαν σε δύο μέρες και τα τρία.
Τα γέμισα με Μερέντα πριν τα ψήσω (άπλωσα σε ορθογώνιο κομμάτια ζύμης, άλειψα μερεντα, τα τύλιξα σε κορδόνια και τα έπλεξα.)
Δεν έκαναν όμως τόσες κλωστές όπως στις φωτογραφίες σας. Λετε να φταίει ο τρόπος που τα γέμισα;
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Πιθανόν για τα κορδόνια να φταίει και το άπλωμα της ζύμης… Λένε πως έχει σημασία ακόμη και το τρόπος που τραβάμε τη ζύμη για τα κορδόνια. Πολλοί συνιστούν ακόμη και να την στρίβουμε πριν τα πλέξουμε! Και του χρόνου να είστε καλά!
Πολύ μου άρεσε η εκδοχή του γεμιστού τσουρεκιού, παρ’ ότι δεν την δοκίμασα ακόμη.Ομως με τον τρόπο που φτιάξατε το γεμιστό τσουρέκι, έχω κάνει το “απλό κεικ λεμονιού με ελαιόλαδο” και γίνεται απλά εξαιρετικό!!!
Τι ωραία ιδέα! Πράγματι θα ταιριάζει η lemon curd με το κέικ λεμονιού! Και στο τσουρέκι πήγαινε πολύ! Σας ευχαριστώ που δοκιμάζετε τις συνταγές μου και χαίρομαι που γράψατε δική σας παρέμβαση! Να είστε καλά!
Αν βαλω αλευρι για ολες τις χρησεις σε διπλη δοση ποση μαγια ξηρη θα χρειαστω;;;;;
Υποθετικά μιλώντας αφού δεν έχω δοκιμάσει έτσι τη συνταγή και δεν ξέρω το αποτέλεσμα, σας λέω τι θα έκανα εγώ δεδομένων των συνθηκών που μας απαγορεύουν να προμηθευτούμε τα σωστά υλικά: Θα έβαζα 100 γρ νωπή (πιο πολλή αφού το αλεύρι δεν είναι το δυνατό για τσουρέκι) και επειδή η αναλογία είναι 1:3 ξηρή προς νωπή θα έβαζα 33 gr ξηρή (4 φακελάκια των 8 γρ)
Καλή σας μέρα. Θα ήταν δυνατό να αντικατασταθεί η νωπή μαγια με μαγια σε σκόνη. Αν ναι, σας ποια είναι η απαιτούμενη ποσότητα;
Με συγχωρείτε, δεν είχα δει το προηγούμενο σχόλιο σας. Θεωρώ ότι η ερώτησή μου αοαντηθηκε.
Εντάξει, συμβαίνουν αυτά… Δεν θα μπορούσατε να είχατε διαβάσει όλα τα σχόλια! Καλή επιτυχία και Καλή Ανάσταση!
Γεια σας, φτιάχνω τα τσουρέκια σας αλλά δεν μαζεύεται η ζύμη γύρω από τον γάντζο. Μήπως θέλει περισσότερο αλεύρι;
Ξεκουράστε τη λίγο και θα μαζευτεί! Όχι μη βάλετε άλλο αλεύρι!
Λοιπόν…χθες έφτιαξα γαριδοπιλαφο και τα ανεβατα καλιτσουνια.Σημερα έφτιαξα αυτό το τσουρέκι, πρώτη φορά στη ζωή μου! Ομολογώ ότι δε νηστεύουμε φέτος και τα δοκιμάσαμε ήδη.Θα τα ήθελα λίγο πιο γλυκά, αλλά έγιναν αφρός.Ευχαριστω πολύ για τις συνταγές.Καλη Ανάσταση,με υγεία και χαρές
Σας ευχαριστώ που εμπιστευτήκατε τις συνταγές και χαίρομαι που σας άρεσαν! Να είστε καλά! Μπορείτε την επόμενη φορά να αυξήσετε λίγο τη ζάχαρη.
Χαίρετε!Είδα με ενθουσιασμό τις συγκεντρωτικές αναρτήσεις σας για τα τσουρέκια και τα καλιτσούνια.Εξαιρετικήη παρουσίαση.Επειδή έχω μεγάλη οικογένεια (έξι παιδιά) που αγαπά πολύ τα τσουρέκια, κάνω τουλάχιστον δύο κιλά αλεύρι και δεν φτάνουν.Όμως ένα πρόβλημα είναι η διαχείριση της ζύμης.Μέχρι τώρα έκανα τις αναδιπλώσεις προσθέτοντας το βούτυρο,και άφηνα τη ζύμη να φουσκώσει.Υποθέτω ότι οι αναδιπλώσεις με αναμονές που προτείνετε υποκαθιστούν επί πλέον ζύμωμα.Συνιστάτε αυτόν τον τρόπο και για μεγάλη ποσότητα ζύμης;;Επίσης συχνά ”ανοίγουν” τα κορδόνια στο ψήσιμο και χαλάει η εμφάνισή τους.Τί να φταίει;;Σαςευχαριστώ!!
Να χαίρεστε την όμορφη οικογένειά σας!Πόσο όμορφο να ζυμώνετε και να έχετε πολλούς να τα απολαύσουν! Ναι, η ωρίμανση της ζύμης με τις αναμονές υποκαθιστά τα πολλά ζυμώματα.Στα περίπου 2 κιλά που την έχω δοκιμάσει αυτή τη μέθοδο (3πλή δόση), λειτουργεί μια χαρά. Τα κορδόνια συνήθως ανοίγουν αν έχουν ανεβεί παραπάνω από όσο πρέπει ή αν θέλουν ένα μικρό “τσακ” αλεύρι που λέμε. Ένας τρόπος για να εξασφαλίσουμε ύψος και όχι πλάτος είναι να διπλώσουμε το χαρτί δημιουργώντας τοιχώματα σαν χαλαρές φόρμες. Δείτε την τρίτη φωτογραφία από το τέλος στο λινκπου θα σας δώσω για να καταλάβετε τι εννοώ. Με το καλό να περάσουμε το Πάσχα και όλες τις γιορτές, όλος ο κόσμος κι εμείς! Το λινκ που σας λέω: https://www.cretangastronomy.gr/2012/04/tsourekia-fysiko-prozymi/
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ Κ ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ . ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ Κ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΣ Κ ΕΧΩ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΤΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕΙ ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΜΟΥ.ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΣΟΥ ΡΕΚΙ ΕΧΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΓΕΥΣΗ , ΥΦΗ Κ ΠΟΙΟΤΗΤΑ .ΟΜΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΓΥΡΙΖΑΤΕ ΣΕ ΒΙΝΤΕΙ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΕΔΕΣΜΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ .ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑΔΩ ΤΗΝ ΥΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΖΥΜΙΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ 3 ΗΜΕΡΩΝ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΖΥΜΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΗΚΩΜΑΤΑ Κ ΤΟΝ ΑΚΡΙΒΗ ΑΡΙΘΜΟ ΣΕ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΖΥΜΙΟΥ ΠΟΥ ΒΑΖΕΤΕ ΑΡΧΙΚΑ .ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑ Κ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΝΑ ΤΗ ΔΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΩ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ .ΣΑΣ ΕΤΧΑΡΙΣΤΩ .
Καλησπέρα σας!
Ανάμεσα σε αυτή τη συνταγή και στη συνταγή Τσουρέκια με μαγια, με ή χωρίς μίξερ, https://www.cretangastronomy.gr/2018/03/tsoyrekia-magia-xerihmixer/
ποιά θεωρείτε καλύτερη και πιό εγγυημένη στο αποτέλεσμα? Σας ευχαριστώ!
Κάθε μαι έχει τη χάρη της. Νομίζω πιο εύκολη για όσους δεν έχουν ασχοληθεί πολύ, είναι τούτη… Καλή επιτυχία σε όποια επιλέξετε, και καλή Ανάσταση!
Θα ηθελα να ρωτησω τι μπορει να φταιει και τα τσουρεκια ανοιγουν στα σημεια που ενωνονται τα κορδονια
Μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς λόγους, από την ποιότητα του αλευριού, ως το υπερβολικό ανέβασμα και διάφορα άλλα…