Σε νηστίσιμη, αρτύσιμη, vegan ή vegetarian εκδοχή!
Κι αφού βράσαμε προχθές πατάτες για μια απλή πιρουνάτη πατατοσαλάτα (δεν μας έπαιρνε φέτος για κάτι πιο βαρύ…) φτιάξαμε και μια πατατόπιτα με φύλλο κρούστας που είχε ξεμείνει στην κατάψυξη. Φυσικά η γέμιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πίτα με σπιτικό φύλλο αλλά η διαδικασία παρασκευής της σημερινής πατατόπιτας αφορά τη χρήση φύλλου κρούστας.
Μπορεί τώρα κάποιος να αναρωτηθεί γιατί τώρα τόσες παραλλαγές στον υπότιτλο της ανάρτησης. Εμ, γιατί όλες πράγματι μπορούν να γίνουν με την ίδια βασική συνταγή. Έτσι εξάλλου μου προέκυψε και μένα. Όχι τόσο για λόγους νηστείας όσο γιατί θέλαμε να αποφύγουμε τα αυγά και τα τυριά που περιλαμβάνει η αρχική εκδοχή της πατατόπιτάς μου.
Η πατατόπιτα έτσι κι αλλιώς είναι μια χορταστική πίτα οπότε εκτός από σνακ, θα μπορούσε να αποτελέσει και κύριο πιάτο με τη συνοδεία μιας σαλάτας εποχής. Εκτός αυτών, άνετα μπαίνει και σε ταπεράκι σχολείου ή γραφείου αφού η χρήση ελαιολάδου στο άλειμμα των φύλλων την αφήνει φρέσκια και νόστιμη ακόμη και ώρες μετά το ψήσιμο, σε θερμοκρασία δωματίου.
Θα δώσω τη συνταγή όπως την έφτιαξα αυτήν τη φορά-εντελώς vegan-αλλά στα προαιρετικά υλικά και στις παρατηρήσεις θα βρείτε τις προσθήκες που αλλάζουν τον χαρακτηρισμό!
Υλικά
½ κιλό πατάτες
Λίγο αλάτι
1-2 μέτρια καρότα
40-50 gr φρέσκα κρεμμυδάκια
5-6 κλαράκια μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
60ml (4 κουταλιές) ελαιόλαδο για τη γέμιση και όσο χρειαστεί για τα φύλλα
6-8 φύλλα κρούστας για πίτες
250ml ανθρακούχο νερό
Προαιρετικά:
1 κούπα τριμμένα τυριά της επιλογής μας
1-2 αυγά
3-4 φέτες αλλαντικό της επιλογής μας (κατά προτίμηση καπνιστό)
(Δείτε στην τρίτη παρατήρηση προσθήκες και για τη νηστίσιμη εκδοχή)
Επί το έργον
Βράζουμε τις πατάτες αφού τις καθαρίσουμε. Αδειάζουμε το νερό που μπορεί να έχει η κατσαρόλα (μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην παρασκευή λουκουμάδων!). Τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και τις λυώνουμε με το εργαλείο για τον πουρέ πατάτας χωρίς να τις κάνουμε τελειώς αλοιφή. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια, τα καρότα τριμμένα στον τρίφτη της ντομάτας, αλατο-πιπερο-μοσχοκαρυδώνουμε το μείγμα και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
Αν τη θέλουμε αρτύσιμη προσθέτουμε ένα ή περισσότερα από τα προαιρετικά υλικά. Σε ταψάκι με διάμετρο 28cm στρώνουμε τα 4-5 πρώτα φύλλα αλείφοντάς τα ένα ένα με ελαιόλαδο. Απλώνουμε ισόπαχα τη γέμιση και γυρίζουμε προς τα μέσα όσα προεξέχουν. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα (πάλι λαδώνοντάς τα ένα ένα).
Χαράζουμε την πίτα είτε σε ρόμβους είτε όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Ανάβουμε τον φούρνο στους 170-180 βαθμούς (αντιστάσεις) και φουρνίζουμε την πίτα μας λίγο πιο κάτω από την μεσαία σχάρα αφού σβήσει το φωτάκι. Όταν περάσουν 40 λεπτά, περιχύνουμε την πίτα με το ανθρακούχο νερό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20-25 λεπτά ακόμη ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα στο βαθμό που μας αρέσει.
Παρατηρήσεις
- Πολύ συχνά έχω φύλλο κρούστας από εργαστήριο οπότε το χωρίζω σε «μερίδες» και το βάζω στην κατάψυξη. Έτσι έχω πακετάκια με 6-8 φύλλα. Αν έχουμε φύλλο του σούπερ μάρκετ δεν το καταψύχουμε ξανά.
- Αν οι πατάτες είναι βιολογικές μπορούμε να τις βράσουμε με το φλούδι. Αν όμως είναι συμβατικής καλλιέργειας εγώ προτιμώ να τις βράζω καθαρισμένες. Εδώ προτείνω ½ κιλό για την πίτα του παραπάνω μεγέθους αλλά λίγο πάνω λίγο κάτω δεν έχει μεγάλη σημασία.
- Στην νηστίσιμη εκδοχή ταιριάζει η προσθήκη λίγης κάππαρης ή/και ψιλοκομμένων ελιών αλλά εμείς αυτήν τη φορά θέλαμε πιο ελαφριά την πίτα μας γι αυτό τα συμπλήρωσα στο σερβίρισμα.
- Πάντα βάζω περισσότερα φύλλα στην κάτω στρώση γιατί στο σκέπασμα μπαίνουν και ό,τι περισσεύουν από αυτά.Αν χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερο ταψί θα βάλουμε ίσο αριθμό φύλλων πάνω και κάτω από τη γέμιση.
- Η χρήση του ανθρακούχου νερού στις πίτες με φύλλο κρούστας είναι γνωστή από τη δεκαετία του 1980 και έχει προκύψει από βαλκανικές συνταγές σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει. Εδώ προτάθηκε αρχικά από την κ. Βέφα Αλεξιάδου η οποία πρότεινε σόδα αναψυκτικό. Εγώ προτιμώ πιά το ανθρακούχο νερό.
- Αν δεν τη θέλουμε νηστίσιμη, θα πρότεινα να παραλείψουμε το ανθρακούχο νερό και να χρησιμοποιήσουμε τον «μαγικό χυλό» που δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στις πίτες με φύλλο κρούστας.
Πολύ νόστιμη πίτα παρά τα απλά υλικά της. Πολύ εύκολη η παρασκευή της και εξαιρετικό το αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!
Να είστε καλά! Χαίρομαι που σας άρεσε!