Vegan/vegetarian

Πατατόπιτα με φύλλο κρούστας

Πατατόπιτα με φύλλο κρούστας

Σε νηστίσιμη, αρτύσιμη, vegan ή vegetarian εκδοχή!

Κι αφού βράσαμε προχθές πατάτες για μια απλή πιρουνάτη πατατοσαλάτα (δεν μας έπαιρνε φέτος για κάτι πιο βαρύ…) φτιάξαμε και μια πατατόπιτα με φύλλο κρούστας που είχε ξεμείνει στην κατάψυξη. Φυσικά η γέμιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πίτα με σπιτικό φύλλο αλλά η διαδικασία παρασκευής της σημερινής πατατόπιτας αφορά τη χρήση φύλλου κρούστας.

Πατατόπιτα με φύλλο κρούστας

Μπορεί τώρα κάποιος να αναρωτηθεί γιατί τώρα τόσες παραλλαγές στον υπότιτλο της ανάρτησης. Εμ, γιατί όλες πράγματι μπορούν να γίνουν με την ίδια βασική συνταγή. Έτσι εξάλλου μου προέκυψε και μένα. Όχι τόσο για λόγους νηστείας όσο γιατί θέλαμε να αποφύγουμε τα αυγά και τα τυριά που περιλαμβάνει η αρχική εκδοχή της πατατόπιτάς μου.

Πατατόπιτα με φύλλο κρούστας

Η πατατόπιτα έτσι κι αλλιώς είναι μια χορταστική πίτα οπότε εκτός από σνακ, θα μπορούσε να αποτελέσει και κύριο πιάτο με τη συνοδεία μιας σαλάτας εποχής. Εκτός αυτών, άνετα μπαίνει και σε ταπεράκι σχολείου ή γραφείου αφού η χρήση ελαιολάδου στο άλειμμα των φύλλων την αφήνει φρέσκια και νόστιμη ακόμη και ώρες μετά το ψήσιμο, σε θερμοκρασία δωματίου.

Πατατόπιτα με φύλλο κρούστας

Θα δώσω τη συνταγή όπως την έφτιαξα αυτήν τη φορά-εντελώς vegan-αλλά στα προαιρετικά υλικά και στις παρατηρήσεις θα βρείτε τις προσθήκες που αλλάζουν τον χαρακτηρισμό!

Παρατηρήσεις

  1. Πολύ συχνά έχω φύλλο κρούστας από εργαστήριο οπότε το χωρίζω σε «μερίδες» και το βάζω στην κατάψυξη. Έτσι έχω πακετάκια με 6-8 φύλλα. Αν έχουμε φύλλο του σούπερ μάρκετ δεν το καταψύχουμε ξανά.
  2. Αν οι πατάτες είναι βιολογικές μπορούμε να τις βράσουμε με το φλούδι. Αν όμως είναι συμβατικής καλλιέργειας εγώ προτιμώ να τις βράζω καθαρισμένες. Εδώ προτείνω ½ κιλό για την πίτα του παραπάνω μεγέθους αλλά λίγο πάνω λίγο κάτω δεν έχει μεγάλη σημασία.
  3. Στην νηστίσιμη εκδοχή ταιριάζει η προσθήκη λίγης κάππαρης ή/και ψιλοκομμένων ελιών αλλά εμείς αυτήν τη φορά θέλαμε πιο ελαφριά την πίτα μας γι αυτό τα συμπλήρωσα στο σερβίρισμα.
  4. Πάντα βάζω περισσότερα φύλλα στην κάτω στρώση γιατί στο σκέπασμα μπαίνουν και ό,τι περισσεύουν από αυτά.Αν χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερο ταψί θα βάλουμε ίσο αριθμό φύλλων πάνω και κάτω από τη γέμιση.
  5. Η χρήση του ανθρακούχου νερού στις πίτες με φύλλο κρούστας είναι γνωστή από τη δεκαετία του 1980 και έχει προκύψει από βαλκανικές συνταγές σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει. Εδώ προτάθηκε αρχικά από την κ. Βέφα Αλεξιάδου η οποία πρότεινε σόδα αναψυκτικό. Εγώ προτιμώ πιά το ανθρακούχο νερό.
  6. Αν δεν τη θέλουμε νηστίσιμη, θα πρότεινα να παραλείψουμε το ανθρακούχο νερό και να χρησιμοποιήσουμε τον «μαγικό χυλό» που δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στις πίτες με φύλλο κρούστας.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο