Vegan/vegetarian

Κέικ μανταρινιού ή πορτοκαλιού με ταχίνι (αλάδωτο)

Κέικ μανταρινιού ή πορτοκαλιού με ταχίνι (αλάδωτο)

Ένα νηστίσιμο κέικ όλο άρωμα! 

Από τα σημειωματάρια της μάνας μου… Δεν το λέει κέικ, ταχινόπιτα με μανταρίνι το λέει. Και ίσως είναι πιο σωστή αυτή η ονομασία γιατί τα κέικ τα παλιά περιείχαν κατά κανόνα αυγά. Όλα τα άλλα πίτες τα έλεγαν. Ταχινόπιτες, φανουρόπιτες, πορτοκαλόπιτες, σταφιδόπιτες. Σε ποσότητες αρκετές για τουλάχιστον 30άρια ταψιά.

Κέικ μανταρινιού ή πορτοκαλιού με ταχίνι (αλάδωτο)

Εγώ έφτιαξα τη μισή δόση (διπλάσια ήταν τα υλικά που αναγράφει η συνταγή…), την έψησα σε φόρμα κέικ και άλλαξα τον τίτλο. Όσον αφορά το “μανταρινιού”, μια χαρά μετατρέπεται και σε “πορτοκαλιού”. Το είχαμε δοκιμάσει σε πάρα πολλές συνταγές μαζί, ανάμεσά τους και η περίφημη βασιλόπιτα με μανταρίνια που είναι από τις πιο δημοφιλείς βασιλόπιτες του site.

Κέικ μανταρινιού ή πορτοκαλιού με ταχίνι (αλάδωτο)

Προσπαθώ να συγκεντρώσω μέσα από τα σημειωματάριά της τις συνταγές που δεν έχω περάσει στο δικό μου τετράδιο και ανακαλύπτω όλο και καινούριες που δεν είχε περάσει ούτε στο δικό της! Ανάμεσα σε τηλέφωνα, λίστες για ψώνια, μικρές ζωγραφιές, σημειώσεις για ταμένες αρτοπλασίες και άλλα, ξεπροβάλλουν πολλές μαντινάδες και στίχοι ποιημάτων…

Κέικ μανταρινιού ή πορτοκαλιού με ταχίνι (αλάδωτο)

Και πότε πότε συνταγές αδοκίμαστες, σαν τούτην εδώ που έφτιαξα πρώτη φορά. Ποιος ξέρει ποιος της την είχε δώσει. Δεν νομίζω να είναι από τηλεόραση ή περιοδικό γιατί το σημειώνει ως ταχινόπιτα και όχι ως κέικ με ταχίνι. Αφήστε που το ταχίνι ήταν 1 βαζάκι αγνώστου βάρους και η ποσότητα του αλευριού «όσο σηκώσει». Και η «εκτέλεση»; Ανύπαρκτη όπως είναι σε όλες σχεδόν τις παραδοσιακές συνταγές της! Πάντα ήξερε τι να κάνει.

Κέικ μανταρινιού ή πορτοκαλιού με ταχίνι (αλάδωτο)

Φρόντισα και ζύγισα όλα τα υλικά, μετατρέποντας τη συνταγή σε ένα πιο σύγχρονο κέικ μανταρινιού! Επίσης χρησιμοποίησα το multi για να αναμείξω το ταχίνι με τον χυμό, δουλειά που είναι αρκετά δύσκολη με τον αυγογδάρτη, ακόμη και με το μίξερ χεριού. Μη σας πω πως αυτή ήταν και η αιτία της μισής δόσης… Να χωράνε τα υλικά στο multi!

Κέικ μανταρινιού ή πορτοκαλιού με ταχίνι (αλάδωτο)

Το αποτέλεσμα μας άρεσε. Θεωρώντας ότι τα μανταρίνια μου ήταν πολύ γλυκά, ελάττωσα τη ζάχαρη που αντιστοιχούσε στις ποσότητες των υπόλοιπων υλικών και ίσως για τους πιο γλυκατζήδες ήθελε λίγη ακόμη, αλλά για μας ήταν όπως έπρεπε για συνοδευτικό του καφέ και του αφεψήματός μας. Άλλωστε τη ζάχαρη μπορούμε να την αυξομειώσουμε λίγο στα κέικ…

Αλλά ας δούμε τη συνταγή μας:

Παρατηρήσεις

  1. Τα κέικ με ταχίνι «σφίγγουν» γι αυτό προσέχουμε το αλεύρι…Το δικό μου ταχίνι ήταν αρκετά ρευστό οπότε «σήκωσε» 260 gr. Κρατάμε 1-2 κουταλιές από την ποσότητα που αναφέρεται και τις προσθέτουμε αν χρειάζεται…Γι αυτό κόβω τα καρύδια, για να μην πήξει πολύ το μείγμα αν είναι σε σκόνη κι αυτά. Επίσης αν φτιάξουμε διπλή δόση, καλό είναι να το ψήσουμε σε ταψί. Τα κέικ με μεγάλη ποσότητα χυμού αργούν να ψηθούν οπότε θα θέλει πολύ χρόνο αν μπει σε φόρμα η διπλή δόση. Σημειώνω ακόμη ότι είναι λίγο πιο εύθρυπτα από τα άλλα κέικ, αλλά τούτο εδώ βγήκε αρκετά σταθερό και μάλιστα όσο μένει τόσο καλύτερο γίνεται.
  2. Τα μανταρινάκια μου ήταν πολύ μικρά και δεν μπόρεσα να πάρω το ξύσμα τους. Σίγουρα θα αναβαθμίζει το κέικ αν μπορούμε να το προσθέσουμε! Επίσης μπορούμε να παραλείψουμε τα καρύδια ή να τα αντικαταστήσουμε με άλλους ξηρούς καρπούς.
  3. Φυσικά, μπορούμε να μη χρησιμοποιήσουμε multi, τα κέικ που δεν έχουν αυγά μπορούμε να τα φτιάξουμε ανακατεύοντας τα υλικά ακόμα και με το χέρι! Απλά το multi μας διευκολύνει πολύ.
  4. Αν δεν θέλουμε να καταναλώσουμε ελαιόλαδο χρησιμοποιούμε φόρμα σιλικόνης ή στρώνουμε τη φόρμα μας με χαρτί ψησίματος. Όσο για τη ζάχαρη, όπως προανέφερα εγώ μείωσα σε 220gr την ποσότητά της αλλά οι πιο γλυκατζήδες μπορεί να θέλουν το κέικ τους με 250gr.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο