Vegan/vegetarian

Ελιόψωμα με μαγιά και αλεύρι ολικής άλεσης

Ελιόψωμα με μαγιά και αλεύρι ολικής άλεσης

Ακόμα μια παραλλαγή! 

 

Αυτή την εποχή αρχίζει η κατανάλωση των φρέσκων, των  φετινών βρώσιμων ελιών. Αυτές που ετοιμάζονται γρήγορα, τσακιστές και σταφιδολιές είναι πια στο τραπέζι μας. Έτσι ό,τι έχει περισσέψει από πέρυσι για να μην πάει χαμένο μπαίνει σε σάλτσες για μακαρόνια, σε πίτες, σε ελιόψωμα, σε ελιόπιτες, σε αλμυρά κέικ,  ή απλώς τις τηγανίζουμε!

Ελιόψωμα με μαγιά και αλεύρι ολικής άλεσης

Κι αφού καταναλώσαμε αρκετές σε παρασκευάσματα «της στιγμής» (έτσι λέμε στην περιοχή μας τα αρτοσκευάσματα που δεν θέλουν ανέβασμα) σήμερα που είχα χρόνο για ανεβατά ελιόψωμα έφτιαξα ίσα ίσα με 3-3,5 κούπες αλεύρι μερικά γιατί είναι η αλήθεια ότι είναι τα πιο νόστιμα.

Ελιόψωμα με μαγιά και αλεύρι ολικής άλεσης

Είναι μια παραλλαγή των προηγούμενων, αλλά θεώρησα καλό να τα παρουσιάσω γιατί τα διαφορετικά μυρωδικά και το αλεύρι ολικής τους έδωσαν  άλλη γεύση! Επί πλέον θέλουν λίγο παραπάνω ζύμωμα και έχουν υφή αληθινού ψωμιού.

Ελιόψωμα με μαγιά και αλεύρι ολικής άλεσης

Νηστίσιμα, αρωματικά, αφράτα ή  πιο στεγνά (ανάλογα με τόσο σφικτή θα φτιάξουμε τη ζύμη), καταναλώνονται και αντί ψωμιού αν το φαγητό μας ταιριάζει με ελιές.

Ελιόψωμα με μαγιά και αλεύρι ολικής άλεσης

Εννοείται ότι μπορούμε να τα φτιάξουμε και με φετινές ελιές αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιου είδους περυσινές μας έχουν μείνει (καλύτερα όχι ξιδάτες, αλλά και μ’ αυτές δεν είναι άσχημα).

Ελιόψωμα με μαγιά και αλεύρι ολικής άλεσης

Παρατηρήσεις

  • Αν οι ελιές μας είναι πολύ αλμυρές (συνήθως οι περυσινές είναι…) τις βάζουμε αποβραδίς σε νερό και το αλλάζουμε 1-2 φορές μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε. Τις στραγγίζουμε πολύ καλά.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε στεγνή μαγιά απλοποιείται η διαδικασία γιατί την προσθέτουμε απλώς στα υγρά υλικά χωρίς να κάνουμε τον πρώτο χυλό. Φυσικά τότε το νερό και η ζάχαρη θα μπει στο βασικό μείγμα.
  • Αυτά τα αρτοσκευάσματα εμείς τα προτιμούμε με κάπως αγνιά, δηλαδή πολύ μαλακή ζύμη. Αν θέλετε πιο «βαριά» ψωμάκια προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμη.
  • Είναι πολύ νόστιμα και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μείγμα άλλων αλευριών αλλά μπορεί να διαφοροποιούνται οι ποσότητες ανάλογα με το είδος του μείγματος.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο