Αλμυρά

Τηγανητές πατάτες με σάλτσα κιμά

Τηγανητές πατάτες με σάλτσα κιμά

Ένα πιάτο γεμάτο αναμνήσεις!

Δεν τη λες και συνταγή τη σημερινή ανάρτηση. Περισσότερο υπενθύμιση ενός συνδυασμού αγαπημένου τη λες, αφού η συνταγή για τον κιμά έχει ήδη δοθεί στα «μακαρόνια με κιμά» και τηγανητές πατάτες φτιάχνουμε όλοι με λιγότερη ή περισσότερη επιτυχία. Οι τηγανισμένες πατάτες που καλύπτονται από κιμά και πασπαλίζονται με τυρί  είναι ένα φαγητό της κατηγορίας «για να μην πάει τίποτα χαμένο»!

Τηγανητές πατάτες με σάλτσα κιμά

Από τις γιαγιάδες μου το θυμάμαι τούτο το πιάτο, όχι από τη μάνα μου. Και από τις δυο όμως! Περίσσευμα  από το μεσημέρι ο κιμάς, φρεσκοτηγανισμένες χοντροκομμένες πατάτες και –αν υπήρχε- τυρί από πάνω! Ακόμη κι όσοι θέλαμε σκέτα τα μεσημεριανά μακαρόνια -όλοι έχουν τέτοια αδέλφια ή ξαδέλφια, που στα μικράτα τους θέλουν τα μακαρόνια χωρίς τυρί και σάλτσες-στις πατάτες τον συνοριζόμασταν τον κιμά!

Τηγανητές πατάτες με σάλτσα κιμά

Πολλές φορές για να βγατίσει θυμάμαι ιδίως τη μια γιαγιά μου να βράζει σκέτη σάλτσα ντομάτας και όταν ήταν έτοιμη να «πετά» στη σάλτσα και τις 2-3 κουταλιές από το μεσημεριανό κιμά των μακαρονιών για να πάρει γεύση. Λες και χρειαζόταν κι άλλη γεύση οι ντομάτες εκείνης της εποχής! Μπα, το έκανε γιατί μάλλον είχαμε άλλη αντιμετώπιση στο «πατάτες με κιμά» και άλλη στο «πατάτες με ντομάτα» και φυσικά πολλαπαλασιαζόταν και η ποσότητα της σάλτσας.

Αναζητώντας φαγάκια με μνήμες από τις γιαγιάδες μου αυτή την εποχή για να δημιοργήσω ίσως ανάλογες αναμνήσεις  στις μικρές μου, έχω κάνει ανασκόπηση των καλοκαιριών των παιδικών μου χρόνων, ανασύροντας πολλές γεύσεις και μυρωδιές! Και πόσο όμορφα νοιώθω που τους αρέσουν αυτά που φτιάχνω! Χτίζουν κι εκείνες αναμνήσεις. Τα «καλοκαίρια με τη γιαγιά», μένουν τελικά αξέχαστα όχι μόνο από τον τόπο και τα πρόσωπα, μα κι από τα χρώματα, τ’ αρώματα, τις γεύσεις! Μετρώντας μπάνια και παγωτά και μεσημέρια που διεκδικούσαμε το δικαίωμα να μην κοιμηθούμε και τελικά τα καταφέρναμε!

Τηγανητές πατάτες με σάλτσα κιμά

Επειδή εμείς το φτιάξαμε από την αρχή το φαγάκι, το οποίο τελικά είχε ενθουσιώδη υποδοχή και δεν έμεινε ούτε μπουκιά, παραθέτω ενδεικτικά τις ποσότητες…

Παρατηρήσεις

  • Χωρίζω πάντα ένα μέρος από τον κιμά που αγοράζω για την κατάψυξη. Τον βάζω σε σακουλάκι κατάψυξης ή σε μεμβράνη, τον πατάω να γίνει πλακέ (σκορπάει έτσι πολύ πιο εύκολα στο τηγάνι), γράφω πάνω και το βάρος του και τον καταψύχω. Όχι για πολύ καιρό, έτσι για να νοστιμίζω σάλτσες, για τα γεμιστά κολοκυθάκια ή τα ντολμαδάκια με κληματόφυλλα και πολλά άλλα…
  • Ο κιμάς για πατάτες σηκώνει αρκετή ντομάτα, περισσότερη από αυτόν για τα μακαρόνια. Έτσι αν τον φτιάξουμε εξ αρχής για πατάτες μπορούμε να βάλουμε ως και διπλάσιο από το δικό του βάρος ντομάτας.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε κανονική μπολονέζ με καρότα και σέλινο και πιο πολλά αρωματικά, αλλά τότε το φαγάκι μας γίνεται πολύπλοκο κι εμείς εδώ μιλάμε για φαγάκι για πρόφταση!
  • Θεωρώ σημαντικό το μαγείρεμα του κιμά για αρκετή ώρα. Μπορεί να μας φαίνεται έτοιμος στο μισάωρο, αλλά έχει άλλη νοστιμιά αν μαγειρευτεί για μια ώρα περίπου. Εντάξει, στο παστίτσιο και το μουσακά παίρνει λίγο χρόνο και στον φούρνο και μπορεί να αποσυρθεί νωρίτερα, αλλά όχι εδώ.
  • Αν το πιάτο μας γίνει με απομεινάρια του κιμά μακαρονιών, μπορούμε να τον αυγατίσουμε όπως προανέφερα: βράζουμε αρκετή ντομάτα με λίγο λάδι και όταν είναι έτοιμη προσθέτουμε τον μαγειρεμένο κιμά να πάρουν μαζί 2-3 βράσεις.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο