Γλυκά

Λουκουμάδες γλύκισμα, με υλικό έκπληξη!

Λουκουμάδες γλύκισμα, με υλικό έκπληξη!

Για να συνοδεύσουμε το πρώτο παγωτό της σεζόν…

Το είχατε κι εσείς το έθιμο; Συνήθως το πρώτο παγωτό της σεζόν το δοκιμάζαμε κάποτε την 25η Μαρτίου, μετά την παρέλαση. Τώρα βέβαια βρίσκουμε καλό παγωτό όλο τον χρόνο ή φτιάχνουμε εύκολα στα σπίτια μας, αλλά εγώ ως πρώτο παγωτό της χρονιάς θα θεωρώ πάντα το παγωτό της 25ης Μαρτίου!

Λουκουμάδες γλύκισμα, με υλικό έκπληξη!

Εντάξει, τα σημερινά λουκουμαδάκια είναι από δικού τους γλύκισμα, τρώγονται και μόνα τους ή για τους chocoholics με ένα σιρόπι σοκολάτας σπιτικό ή του εμπορίου. Και θα μου πείτε: «τι διαφορετικό έχουν τα σημερινά λουκουμαδάκια από την άλλη συνταγή για λουκουμάδες που υπάρχει στο site;» Όχι, δεν είναι με δύο ή με τρία υλικά, δεν είναι με φρούτα, δεν έχουν αυγά. Απλοί, νηστίσιμοι λουκουμάδες είναι. Έχουν όμως ένα υλικό–έκπληξη που το προσθέτουν στην Κύπρο (και όχι μόνο όπως βρήκα ψάχνοντας στο διαδίκτυο).  Μάθαμε λοιπόν το «μυστικό» των κυπριακών λουκουμάδων, το ψάξαμε και λίγο, και το εφαρμόσαμε και στη δική μας συνταγή.

Λουκουμάδες γλύκισμα, με υλικό έκπληξη!

Τους είχαμε πρωτοδοκιμάσει όταν είχαμε επισκεφτεί την Κύπρο σε «διάσημο» λουκουματζίδικο που μας είχε συστήσει Κύπρια φίλη που «έφυγε» δυστυχώς πολύ νωρίς, αλλά είχαμε προλάβει να γνωριστούμε και δια ζώσης. Η Αργυρή δεν ήταν foodblogger, είχε όμως μια πολύ επιτυχημένη οικοτεχνία γλυκών κουταλιού, λικέρ, κλπ. Εκείνη μου είχε πει και το υλικό-έκπληξη που θα δείτε παρακάτω. Οι κυπριακοί λουκουμάδες ήταν πιο μικρού μεγέθους από τους δικούς μας, αλλά εκείνο που τους κάνει πολύ ιδιαίτερους είναι ότι το σιρόπι εισχωρεί μέχρι το εσωτερικό τους και έτσι έχουν μια μοναδική υφή. Τραγανοί απ’ έξω και σιροπιασμένοι μέχρι το κέντρο τους!

Λουκουμάδες γλύκισμα, με υλικό έκπληξη!

Με την αγαπημένη μου Αργυρή, είχαμε προλάβει να ανταλλάξουμε πολλές συνταγές, ακόμη και βιβλία συνταγών. Ενδεικτικά σας παραπέμπτω στην εξαιρετική τούρτα αμυγδάλου της και στο καρυδάκι γλυκό που φτιάχνω με τη δική της συνταγή. Ανάμεσα στα άλλα μου είχε στείλει και μια έκδοση του Υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου, με αρκετές παραδοσιακές κυπριακές συνταγές (θα δούμε κι άλλες σιγα σιγά). Κι εκείνη όμως εκτιμούσε τη φιλία μας. Μέχρι και σε εκπομπή μαγειρικής που ήταν καλεσμένη (σε κυπριακό κανάλι), αναφέρθηκε στο site και στις συνταγές μου, επειδή κάποια από αυτές που παρουσίασε ήταν δική μου. Δεν το έχω ξαναζήσει αυτό… Θέλει “ψυχή” για να παρουσιάσει κάποιος συνταγή- ειδικά στην τηλεόραση- και να πει ότι την έχει πάρει από κάπου!

Λουκουμάδες γλύκισμα, με υλικό έκπληξη!

Με το χάλι που είχε πάθει οι βιβλιοθήκες μου λόγω του σεισμού, πολλά από τα βιβλία μου είχαν παραπέσει γιατί είχαν ξαναμπεί όπως-όπως στα ράφια και όχι «θεματικά» όπως ήταν πριν. Ξαναοργανώνοντας σιγά σιγά τη ζωή μου σε άλλο χώρο, τακτοποιώ και ξαναβρίσκω κάποια βιβλία και περιοδικά που σχεδόν είχα ξεχάσει την ύπαρξή τους. Δεν γίνεται να τα μεταφέρω όλα, αλλά μερικά είναι λίγο πιο πολύτιμα για μένα όχι μόνο για το περιεχόμενό τους, αλλά και για συναισθηματικούς λόγους. Ανάμεσά τους λοιπόν βρήκα και το τεύχος με τις κυπριακές συνταγές που μου είχε στείλει η Αργυρή στο οποίο υπάρχει συνταγή για κυπριακούς λουκουμάδες.  Όπως διαπίστωσα όμως, και σ’ άλλα νησιά μας προσθέτουν πατάτα στη ζύμη των λουκουμάδων! Σάμος, Μυτιλήνη, Σκόπελος, έχουν παρόμοιες συνταγές.

Λουκουμάδες γλύκισμα, με υλικό έκπληξη!

Η αλήθεια είναι πως έκανα πολλές δοκιμές, πολλές αναλογίες υλικών μέχρι να φτάσω στο αποτέλεσμα που παρουσιάζω σήμερα εδώ. Πάντα νόστιμα ήταν, αλλά ετούτη εδώ είναι η εκδοχή που μας ενθουσίασε και μας θύμισε τους λουκουμάδες που είχαμε απολαύσει στην Κύπρο. Κυρίως δοκίμασα το σιρόπιασμά τους, και κατέληξα στον τρόπο που δίνω παρακάτω γιατί αυτός ήταν ο καλύτερος για τα δικά μας γούστα! Θα χαρώ να τους δοκιμάσετε και να μου γράψετε παρατηρήσεις και πρόσθετες πληροφορίες.

Παρατηρήσεις

  1. Επειδή οι συνταγές που είχαν πολύ μεγάλες ποσότητες υλικών, προσάρμοσα μετά από αρκετές δοκιμές τα υλικά μου ώστε να μη βαρεθούμε να τηγανίζουμε! Η ποσότητα είναι αρκετή για να σερβίρουμε 5-6 άτομα (ειδικά αν έχουμε και παγωτό, ακόμη περισσότερα).
  2. Αν έχετε ικανότητες επαγγελματία, τηγανίστε τα λουκουμαδάκια με τον γνωστό τρόπο που σφίγγουν τον χυλό στο χέρι και παίρνουν κομματάκια με το κουταλάκι. Όμως, έτσι κι αλλιώς, μην τα φτιάξετε πολύ μεγάλα.
  3. Δοκίμασα το βούτηγμα του κουταλιού σε λάδι αντί για νερό, προσωπικά δεν βρήκα διαφορές στο τίναγμα του λαδιού και μάλλον πιο «λαδερά» μου φάνηκαν όσα είχαν σχηματιστεί με λαδωμένο κουταλάκι.
  4. Προσωπικά μου αρέσουν να ξεφεύγουν λίγο από το εντελώς σφαιρικό σχήμα, εκείνες οι τραγανές ακρούλες είναι η αδυναμία μου. Πάντως και με το κουταλάκι γίνονται ολοστρόγγυλα αν θέλουμε!
  5. Αδειάζω το σιρόπι σε ευρύχωρο σκεύος για να είναι πιο εύκολο το σιρόπιασμα.
  6. Το σερβίρισμα με σουσάμι και καρύδια, μάλλον τα κάνει λίγο πιο «κρητικά», αλλά τους πάει!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο