Γλυκά

Αφράτα βουτήματα λεμονιού

Αφράτα βουτήματα λεμονιού

Γλυκές μπουκιές στα γρήγορα!

Το λες και «εκκαθάριση». Η συνταγή φτιάχτηκε λίγο μετά τις γιορτές –που όσο και να’ ναι ξεφεύγουμε όλοι μας λίγο- και ήθελα να χρησιμοποιήσω τα βούτυρα που είχαν περισσέψει από κουραμπιέδες, σιροπιαστά και λοιπές παρασκευές. Ένα γιαουρτάκι κοντά στη λήξη και 2 πακέτα αλευριού μισοτελειωμένα ολοκλήρωσαν την «εκκαθάριση υλικού».

Αφράτα βουτήματα λεμονιού

Το γλάσο προέκυψε ως διακόσμηση, αλλά τους πήγε! Κι όπως είχα χρησιμοποιήσει και στο ζυμάρι λίγη καρύδα (δεν έφτασαν τα αλεύρια που λέγαμε…) τα πασπάλισα και με καρύδια τα «χιονισμένα» μου. Σε μερικά είχα βάλει αμυγδαλόκαρπο γιατί πολύ σκέτα μου φάνηκαν στο ταψί, αλλά με το γλάσο μάλλον ήταν καλύτερα…

Αφράτα βουτήματα λεμονιού

Για τις οικογένειες με μικρά παιδιά, το βούτυρο δεν είναι απαγορευμένο, έχει και την πολύτιμη Α όπως λένε οι διατροφολόγοι, αλλά εμείς προσπαθούμε να το αποφεύγουμε όσο γίνεται. Παρόλο λοιπόν που εγώ σε λίγο ετοιμάζομαι να φτιάξω λαδερά κουλουράκια πορτοκαλιού (με νέα συνταγή προσφάτως αποκτηθείσα), γράφω τη συνταγή για τα βουτυράτα μου βουτήματα.

Αφράτα βουτήματα λεμονιού

Ευκαιρία είναι με την κακοκαιρία που έχουμε να απασχολήσουν με ζυμώματα οι μικρομάνες τα παιδάκια και να απολαύσουν με το αυριανό πρωινό τους τα δημιουργήματά τους! Μικρή δόση είναι, ένα ταψάκι όλο κι όλο για να μη βαρεθούν. Αν και δεν ξέρω παιδάκι που να μην αγαπά τα ζυμαράκια. Οι δικές μου είναι πάντα πρόθυμες να ζυμώσουν, ειδικά στα κουλουράκια είναι “μανούλες”, και η ζύμη είναι η λύση μου όταν ξεφεύγουν τα πράγματα 😉 !

Παρατηρήσεις

  1. Το αλεύρι μου ήταν για όλες τις χρήσεις αλλά από δυο διαφορετικές μάρκες με διαφορετική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, δηλαδή θα μπορούσε τα γραμμάρια που «σηκώνει» η ζύμη να είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα αναφερόμενα. Επίσης αυγό από αυγό διαφέρει… Όπως έχω ξαναγράψει (και δεν είναι δική μου διαπίστωση, το λένε οι ειδικότεροι από μένα…), στην ποσότητα του αλευριού παίζει ρόλο ακόμη και η υγρασία του περιβάλλοντος γι αυτό τις περισσότερες φορές γράφω τη λέξη «περίπου» πριν από τον αριθμό των γραμμαρίων και προσδιορίζω την υφή της ζύμης. Εδώ θέλουμε μαλακή ζύμη.
  2. Η συνταγή μου δεν είχε καρύδα, όπως προανέφερα στην εισαγωγή προέκυψε. Έτσι φίλες και φίλοι που δεν την συμπαθούν μπορούν να την αντικαταστήσουν με αλεύρι που βέβαια στην αρχική συνταγή ήταν το συνηθισμένο «όσο σηκώσει»!
  3. Τα 170 gr γιαουρτιού ήταν όσα έμειναν από ένα κεσεδάκι γιαούρτι όταν αφαιρέθηκε η πέτσα. Αν βάλουμε ολόκληρο το κεσεδάκι θα χρειαστούν περισσότερα γραμμάρια αλευριού.
  4. Τα βούτυρα που είχα ήταν τριών ειδών, ανάμεσά τους και λίγο λιωμένο από βαζάκι που θεωρώ ότι ταίριαξε πολύ στα μπισκότα μου. Η αρχική συνταγή έλεγε απλώς «βούτυρο».
  5. Για το γλάσο, βάζουμε σε ένα μπολ 1 κούπα άχνη και προσθέτουμε χυμό λεμονιού (αρχίζοντας από 2 κουταλάκια) μέχρι να έχουμε τη ρευστοτητα που μας αρέσει. Κι εδώ έχει σημασία η περιεκτικότητα της άχνης σε κορν φλάουρ (πάντα έχουν λίγο για να μην «πετρώνουν»).

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο