Παραδοσιακά λαμπριάτικα ψωμιά της Κρήτης
Τα παραδοσιακά πασχαλινά ψωμιά της Κρήτης δεν είναι τα
τσουρέκια με τη μορφή και τη διαδικασία που τα φτιάχνουμε σήμερα. Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι νοικοκυρές να φτιάχνουν αφράτα τσουρέκια ,
αλλά τα παλιά τετράδια των
συνταγών «μιλάνε» για «Πασχαλινά ψωμιά» και «Γαλατερά». Οι νοικοκυρές
ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες , ρωτούνε η μια
την άλλη και στις μέρες μας : «θα φτιάξεις ψωμιά το Πάσχα;»
ή «σου πετύχανε τα ψωμιά σου;». Ακόμη κι αν φτιάχνουν τσουρέκια.
τσουρέκια με τη μορφή και τη διαδικασία που τα φτιάχνουμε σήμερα. Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι νοικοκυρές να φτιάχνουν αφράτα τσουρέκια ,
αλλά τα παλιά τετράδια των
συνταγών «μιλάνε» για «Πασχαλινά ψωμιά» και «Γαλατερά». Οι νοικοκυρές
ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες , ρωτούνε η μια
την άλλη και στις μέρες μας : «θα φτιάξεις ψωμιά το Πάσχα;»
ή «σου πετύχανε τα ψωμιά σου;». Ακόμη κι αν φτιάχνουν τσουρέκια.
Θυμάμαι ακόμη την τελετουργία των πασχαλινών ψωμιών
των παιδικών μου χρόνων. Είναι οι μέρες τέτοιες που φέρνουν παιδικές μνήμες, είναι και οι καταγραφές στο blog μου που με σπρώχνουν να θυμηθώ όσο
γίνεται περισσότερα. Ήταν η εποχή που οι περισσότεροι ξυλόφουρνοι στις αυλές
των σπιτιών είχαν εγκαταλειφτεί και οι ηλεκτρικές κουζίνες δεν είχαν ακόμη μπει στις κουζίνες
των σπιτιών της επαρχίας. Τα κέικ τα ψήναμε στην αθάνατη casa αλλά τα
πασχαλινά ψωμιά ήταν τόσα πολλά που ψηνόταν σε λαμαρίνες στους φούρνους της γειτονιάς.
των παιδικών μου χρόνων. Είναι οι μέρες τέτοιες που φέρνουν παιδικές μνήμες, είναι και οι καταγραφές στο blog μου που με σπρώχνουν να θυμηθώ όσο
γίνεται περισσότερα. Ήταν η εποχή που οι περισσότεροι ξυλόφουρνοι στις αυλές
των σπιτιών είχαν εγκαταλειφτεί και οι ηλεκτρικές κουζίνες δεν είχαν ακόμη μπει στις κουζίνες
των σπιτιών της επαρχίας. Τα κέικ τα ψήναμε στην αθάνατη casa αλλά τα
πασχαλινά ψωμιά ήταν τόσα πολλά που ψηνόταν σε λαμαρίνες στους φούρνους της γειτονιάς.
Μάχη γινόταν για τις λαμαρίνες
και έστελναν εμάς τα παιδιά για να παίρνουμε σειρά. Μάχη γινόταν και για τα …αριστεία! Της Α δεν είχαν «ωραίο πρόσωπο» της Β δεν ήταν ανεβασμένα της Γ ήταν αψεγάδιαστα
και ζηλευτά. Οι συνταγές μυστικές. Στο περίπου δινότανε. Βλέπετε ο δημόσιος
ανταγωνισμός επέβαλλε στην καλύτερη να κρατήσει τα μυστικά της και την πρωτιά της ! Παράπονο το είχε η γιαγιά μου. « Μην της πεις της τάδε πώς το κάνεις . Αυτή του αγγέλου της
δεν δίνει συνταγή…» . Φυσικά για τις πρόθυμες ήταν πρόθυμη. Σεσημασμένες οι παράξενες από τη γιαγιά!
και έστελναν εμάς τα παιδιά για να παίρνουμε σειρά. Μάχη γινόταν και για τα …αριστεία! Της Α δεν είχαν «ωραίο πρόσωπο» της Β δεν ήταν ανεβασμένα της Γ ήταν αψεγάδιαστα
και ζηλευτά. Οι συνταγές μυστικές. Στο περίπου δινότανε. Βλέπετε ο δημόσιος
ανταγωνισμός επέβαλλε στην καλύτερη να κρατήσει τα μυστικά της και την πρωτιά της ! Παράπονο το είχε η γιαγιά μου. « Μην της πεις της τάδε πώς το κάνεις . Αυτή του αγγέλου της
δεν δίνει συνταγή…» . Φυσικά για τις πρόθυμες ήταν πρόθυμη. Σεσημασμένες οι παράξενες από τη γιαγιά!
Τα κρητικά λοιπόν ψωμιά του Πάσχα τα λέγαμε γαλατερά. Γιατί ανάπιαναν το
προζύμι –φυσικό προζύμι- με γάλα που ήταν άφθονο αυτή την εποχή αφού τα αιγοπρόβατα είναι σε εποχή θηλασμού. Ακόμη και
όταν άρχισαν να χρησιμοποιούν μαγιά για ευκολία , με γάλα την ανέπιαναν. Είχαν ελάχιστο ως
καθόλου βούτυρο, ζάχαρη, και πολλές φορές εκτός από το γάλα περιείχαν και
ανθόγαλα ή παχύ γιαούρτι. Τα αυγά είναι λίγα σε σχέση με αυτά που
χρησιμοποιούμε στα τσουρέκια. Μερικές συνταγές –ίσως οι παλιότερες- δεν έχουν
καθόλου αυγά. Μάλλον αργότερα αυξήθηκε η ποσότητα του
βουτύρου και η προσθήκη πολλών μυρωδικών
γιατί θυμάμαι ότι η γιαγιά μου τα αρωμάτιζε με μαστίχα και μαχλέπι που το
έβραζε, δεν το έτριβε. Το ίδιο λένε και οι συνταγές που πήρα από άλλες νοικοκυρές
της περιοχής.
προζύμι –φυσικό προζύμι- με γάλα που ήταν άφθονο αυτή την εποχή αφού τα αιγοπρόβατα είναι σε εποχή θηλασμού. Ακόμη και
όταν άρχισαν να χρησιμοποιούν μαγιά για ευκολία , με γάλα την ανέπιαναν. Είχαν ελάχιστο ως
καθόλου βούτυρο, ζάχαρη, και πολλές φορές εκτός από το γάλα περιείχαν και
ανθόγαλα ή παχύ γιαούρτι. Τα αυγά είναι λίγα σε σχέση με αυτά που
χρησιμοποιούμε στα τσουρέκια. Μερικές συνταγές –ίσως οι παλιότερες- δεν έχουν
καθόλου αυγά. Μάλλον αργότερα αυξήθηκε η ποσότητα του
βουτύρου και η προσθήκη πολλών μυρωδικών
γιατί θυμάμαι ότι η γιαγιά μου τα αρωμάτιζε με μαστίχα και μαχλέπι που το
έβραζε, δεν το έτριβε. Το ίδιο λένε και οι συνταγές που πήρα από άλλες νοικοκυρές
της περιοχής.
Τα γαλατερά ψωμιά δεν είναι πολύ αφράτα, δεν είναι τσουρέκια. Έχουν
πιο συμπαγή υφή και πιο σφικτή ψίχα. Είναι ψωμιά. Είναι όμως πολύ νόστιμα και –τολμώ να πω- πιο
υγιεινά από τα τσουρέκια. Η ζύμη τους είναι εύπλαστη γιατί ζυμώνεται πολύ σε
αντίθεση με εκείνη των τσουρεκιών οπότε προσφέρεται για τη δημιουργία των
πασχαλινών αυγοκούλουρων.
Άλλη ιστορία και τα αυγοκούλουρα! Σε όλη την Κρήτη -ακριβέστερα, σε όλη την Ελλάδα- έφτιαχναν μικρά ψωμάκια με κόκκινα
αυγά και σε διάφορα σχέδια για τα φιλιότσα (βαφτιστήρια) και τα παιδιά της οικογένειας και της γειτονιάς . Μαζί με το πασχαλινό δώρο και τη λαμπάδα στο φιλιότσο, απαραίτητο ήταν και το αυγοκούλουρο της σάντολας (νονάς ).
Σε άλλες περιοχές της Κρήτης τα αυγοκούλουρα τα λένε «κουτσούνες» , «μαντόνες»,
«πέρδικες» και «κουκνίκους». Έχουν
σχήματα ζώων, πουλιών, ερπετών, ψαριών, ή είναι απλά κουλούρια μεγάλου σχετικά μεγέθους με χαραγμένα χεράκια που αγκαλιάζουν το αυγό.
αυγά και σε διάφορα σχέδια για τα φιλιότσα (βαφτιστήρια) και τα παιδιά της οικογένειας και της γειτονιάς . Μαζί με το πασχαλινό δώρο και τη λαμπάδα στο φιλιότσο, απαραίτητο ήταν και το αυγοκούλουρο της σάντολας (νονάς ).
Σε άλλες περιοχές της Κρήτης τα αυγοκούλουρα τα λένε «κουτσούνες» , «μαντόνες»,
«πέρδικες» και «κουκνίκους». Έχουν
σχήματα ζώων, πουλιών, ερπετών, ψαριών, ή είναι απλά κουλούρια μεγάλου σχετικά μεγέθους με χαραγμένα χεράκια που αγκαλιάζουν το αυγό.
Στην περιοχή μου τα λέμε αυγοκούλουρα.
Προσπάθησα στο πλάσιμο να θυμηθώ κάποια σχέδια που έφτιαχνε η γιαγιά μου για μας
, και θυμήθηκα τα φίδια και τα ψάρια που
σας δείχνω.
Προσπάθησα στο πλάσιμο να θυμηθώ κάποια σχέδια που έφτιαχνε η γιαγιά μου για μας
, και θυμήθηκα τα φίδια και τα ψάρια που
σας δείχνω.
Το πιο όμορφο όμως δεν
κατόρθωσα να το φτιάξω. Ήταν κάτι σαν πέρδικα ή περιστέρι που στην πλάτη του
είχε το αυγό και με τις φτερούγες του το αγκάλιαζε. Δεν μπορούσα να φτιάξω το κεφαλάκι του, που δεν ήταν χωριστό κομμάτι ζύμης αλλά ενιαίο με το υπόλοιπο σώμα. Δεν κατόρθωσα να το στήσω όρθιο!
κατόρθωσα να το φτιάξω. Ήταν κάτι σαν πέρδικα ή περιστέρι που στην πλάτη του
είχε το αυγό και με τις φτερούγες του το αγκάλιαζε. Δεν μπορούσα να φτιάξω το κεφαλάκι του, που δεν ήταν χωριστό κομμάτι ζύμης αλλά ενιαίο με το υπόλοιπο σώμα. Δεν κατόρθωσα να το στήσω όρθιο!
Η μητέρα μου θυμήθηκε τα
καλαθάκια που έφτιαχνε η δική της γιαγιά και που πολλές φορές είχαν περισσότερα από ένα αυγά. Θυμήθηκε
ακόμη ότι δεν έβαζε η γιαγιά της πάντα αυγά
στο στόμα των ζώων που έφτιαχνε ή στα καλαθάκια. Συχνά έβαζε καρύδια, αμύγδαλα
και πορτοκαλόφλουδες. Τα μάτια ήταν καρφάκια γαρύφαλλου.
καλαθάκια που έφτιαχνε η δική της γιαγιά και που πολλές φορές είχαν περισσότερα από ένα αυγά. Θυμήθηκε
ακόμη ότι δεν έβαζε η γιαγιά της πάντα αυγά
στο στόμα των ζώων που έφτιαχνε ή στα καλαθάκια. Συχνά έβαζε καρύδια, αμύγδαλα
και πορτοκαλόφλουδες. Τα μάτια ήταν καρφάκια γαρύφαλλου.
Όπως έγραψα πιο πάνω τα γαλατερά τα έφτιαχναν με προζύμι που ανέπιαναν με γάλα και τα ζύμωναν πολύ καλά
. Θυμάμαι μάλιστα ότι πηγαίναμε τη ζύμη στο φούρνο να την «κυλινδρίσει» ο
φουρνάρης. Δεν θυμάμαι τι ήταν αυτή η μηχανή, πάντως η ζύμη καλοζυμωνόταν! Οι
ποσότητες των υλικών ήταν τεράστιες. Όλες οι συνταγές που βρήκα έχουν 5-10 οκάδες αλεύρι. Λογαριάστε επί 1280 γραμμάρια (περίπου) την οκά! Συνήθως 1/3 του αλευριού χρησιμοποιούνταν σε συνεχή
ανεπιάσματα του προζυμιού και μετά προσθέτανε τα υπόλοιπα υλικά.
. Θυμάμαι μάλιστα ότι πηγαίναμε τη ζύμη στο φούρνο να την «κυλινδρίσει» ο
φουρνάρης. Δεν θυμάμαι τι ήταν αυτή η μηχανή, πάντως η ζύμη καλοζυμωνόταν! Οι
ποσότητες των υλικών ήταν τεράστιες. Όλες οι συνταγές που βρήκα έχουν 5-10 οκάδες αλεύρι. Λογαριάστε επί 1280 γραμμάρια (περίπου) την οκά! Συνήθως 1/3 του αλευριού χρησιμοποιούνταν σε συνεχή
ανεπιάσματα του προζυμιού και μετά προσθέτανε τα υπόλοιπα υλικά.
Άλλες συνταγές χρησιμοποιούσαν 1 οκά αλεύρι
στο προζύμι με όσο γάλα χρειαζόταν για να έχουν ένα πηκτό χυλό και μετά που
ανέβαινε , επρόσθεταν σε τρεις δόσεις τα υπόλοιπα υλικά. Ενδεικτικά αναφέρω 2-3
συνταγές που βρήκα από παλιά τετράδια της οικογένειάς μου και φίλων:
στο προζύμι με όσο γάλα χρειαζόταν για να έχουν ένα πηκτό χυλό και μετά που
ανέβαινε , επρόσθεταν σε τρεις δόσεις τα υπόλοιπα υλικά. Ενδεικτικά αναφέρω 2-3
συνταγές που βρήκα από παλιά τετράδια της οικογένειάς μου και φίλων:
2 οκάδες γάλα-1/2 οκά βούτυρο (ή μισό μισό με λάδι0 -1οκά
ζάχαρη-6 οκάδες αλεύρι
ζάχαρη-6 οκάδες αλεύρι
ή
10 οκάδες αλεύρι-1,5 οκά ζάχαρη-12 αυγά – 150 δράμια
βούτυρο- 3,5 οκάδες γάλα
βούτυρο- 3,5 οκάδες γάλα
ή
2 οκάδες γάλα- 1οκά ζάχαρη-1 φλυτζάνα ανθόγαλο ή συρωτό
γιαούρτι- 5 οκάδες αλεύρι
γιαούρτι- 5 οκάδες αλεύρι
Μυρωδικά δεν αναφέρονται αλλά θυμάμαι να προσθέτουν. Δεν ξέρω αν είναι μεταγενέστερο ή αυτονόητο και γι αυτό δεν καταγράφεται στα παλιά τετράδια. Στη συνταγή που έφτιαξα εγώ , χρησιμοποίησα προζύμι μαγιάς και
έκανα αναγωγή των υλικών μου σε ένα κιλό
αλεύρι.
έκανα αναγωγή των υλικών μου σε ένα κιλό
αλεύρι.
Υλικά:
1 κιλό (περίπου) αλεύρι
για τσουρέκι (και 1 κούπα για το προζύμι)
για τσουρέκι (και 1 κούπα για το προζύμι)
50 γραμμάρια βούτυρο και 50 γραμμάρια ελαιόλαδο
180 γραμμάρια χλιαρό γάλα
180 γραμμάρια συρωτό γιαούρτι
400 γραμμάρια ζάχαρη
2 αυγά
2-3 κόκκους μαστίχας
1 κουταλάκι μαχλέπι
80 γραμμάρια μαγιά
1 κρόκος αυγού και μια κουταλιά γάλα για το άλειμμα
Επί το έργον:
Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα και προσθέτουμε 1 κουταλιά
ζάχαρη (από τη συνολική ποσότητα) και 1 κούπα αλεύρι. Τρίβουμε στο multi τη μαστίχα
με άλλη μια κουταλιά ζάχαρη.
ζάχαρη (από τη συνολική ποσότητα) και 1 κούπα αλεύρι. Τρίβουμε στο multi τη μαστίχα
με άλλη μια κουταλιά ζάχαρη.
Αφήνουμε το χυλό σκεπασμένο να φουσκώσει.
Χτυπάμε
το βούτυρο, την υπόλοιπη ζάχαρη και τα αυγά στο μίξερ . Προσθέτουμε το γιαούρτι
και το χυλό της μαγιάς και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το αλεύρι και
ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας ή με το γάντζο του μίξερ.
το βούτυρο, την υπόλοιπη ζάχαρη και τα αυγά στο μίξερ . Προσθέτουμε το γιαούρτι
και το χυλό της μαγιάς και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το αλεύρι και
ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας ή με το γάντζο του μίξερ.
Αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. Ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε τα ψωμιά μας. Εγώ έφτιαξα μόνο αυγοκούλουρα:
Τα αφήνουμε
σε ζεστό μέρος σκεπασμένα να ανεβούν,
σε ζεστό μέρος σκεπασμένα να ανεβούν,
τα αλείφουμε με 1 κρόκο αυγού αραιωμένο
με μια κουταλιά γάλα
με μια κουταλιά γάλα
και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος) για μισή ώρα περίπου. Μπορεί να χρειαστεί να τα σκεπάσουμε το τελευταίο δεκάλεπτο.
Παρατηρήσεις:
1)Αν χρησιμοποιήσουμε φυσικό προζύμι, το ανεπιάνουμε με το γάλα και συνεχίζουμε όπως παραπάνω. Αν
κάνουμε μεγάλη ποσότητα, πρέπει το προζύμι να αναπιαστεί με το 1/3 του αλευριού 2-3 φορές.
κάνουμε μεγάλη ποσότητα, πρέπει το προζύμι να αναπιαστεί με το 1/3 του αλευριού 2-3 φορές.
2)Έβαψα τα αυγά με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αφήνει ίχνη στα
κουλούρια μου και θα τα αφαιρέσουμε στο φάγωμα, αλλά πρέπει να είναι πιο
ασφαλές από τις υπόλοιπες βαφές.
κουλούρια μου και θα τα αφαιρέσουμε στο φάγωμα, αλλά πρέπει να είναι πιο
ασφαλές από τις υπόλοιπες βαφές.
3)Ξέρω ότι κουραστήκατε με το post- σεντόνι, αλλά αξίζει τον κόπο να
διαβάσετε ένα σχετικό διήγημα του Παπαδιαμάντη , την Τελευταία βαπτιστική, που βρήκα εδώ
διαβάσετε ένα σχετικό διήγημα του Παπαδιαμάντη , την Τελευταία βαπτιστική, που βρήκα εδώ
Για να σας βάλω στο πνεύμα, ένα μικρό απόσπασμα:
“Κατ’ έτος την Μεγάλη Πέμπτη… Η θεια Σοφούλα εσφουγγώνετο μέχρις αγκώνων και
εζύμωνε μόνη της τας τριάκοντα εννέα αυγοκουλούρας δια τους τόσους βαπτιστικούς
της… Εν συνόλω εχρειάζετο εβδομήκοντα και πλέον κοκκώνες, δηλ. παιδικός
κουλούρας δια τους βαπτιστικούς, δια τους εγγονούς και τα δισεγγόνια. Εις τον
αριθμόν τούτον δεν συμπεριλαμβάνονται αι μεγαλείτεραι κουλούραι, τας οποίας παρεσκεύαζε
δια τας συντέκνισσας, δια τας ανεψιάς και τας δισεξαδέλφας της…”
εζύμωνε μόνη της τας τριάκοντα εννέα αυγοκουλούρας δια τους τόσους βαπτιστικούς
της… Εν συνόλω εχρειάζετο εβδομήκοντα και πλέον κοκκώνες, δηλ. παιδικός
κουλούρας δια τους βαπτιστικούς, δια τους εγγονούς και τα δισεγγόνια. Εις τον
αριθμόν τούτον δεν συμπεριλαμβάνονται αι μεγαλείτεραι κουλούραι, τας οποίας παρεσκεύαζε
δια τας συντέκνισσας, δια τας ανεψιάς και τας δισεξαδέλφας της…”
Καλή Μεγαλοβδομάδα και Καλή Ανάσταση (για όλους !)
Vita μου καλημέρα.
Θεωρώ το ιστολόγιό σου, ένα από τα καλύτερα και το έχω προσθέσει στα αγαπημένα μου.
Όμως σήμερα με τα Πασχαλινά ψωμιά σου, μας τρέλανες.
Σου εύχομαι Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.
Φιλιά
Γιώτα
Καλώς όρισες Γιώτα. Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Παρακολουθώ κι εγώ την αξιόλογη δουλειά σου.
υπέροχα και πρωτόγνωρα για μένα να σαι καλά ….πολύ εντυπωσιακά
Ευχαριστώ πολύ. Κι εσύ να είσαι καλά!
Αυτό το σεντόνι, όπως λες, το διάβασα μονορούφι, υπέροχη ανάρτηση, πάντα μαθαίνω τόσα πολλά για τα γευστικά έθιμα της Κρήτης εδώ μέσα!!
Και του χρόνου Βαγγελιώ μου, καλή Μεγάλη Βδομάδα από αύριο!
Φιλιά!
Να είσαι καλά Έλενά μου. Χαίρομαι που βρήκες χρήσιμη την ανάρτηση.
Περιεκτικότατη ανάρτηση! Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλος που να γράφει τόσο παλιές συνταγές συνοδευόμενες από μνήμες.
Καλή Μεγαλοβδομάδα και Καλή Ανάσταση!!
Ξανθή υπερβάλλεις :-). Ευχαριστώ πολύ πάντως. Ανταποδίδω τις ευχές σου!
Και του χρόνου με υγεία! Υπέροχη ανάρτηση όπως πάντα!
Να είσαι καλά Μαρία μου!
Συγαχρητήρια για την ανάρτηση!!! Πάντα λεπτομερέστατη, πάντα χαίρομαι να διαβαζω ό,τι παρουσιάζεις!!! Αυτά τα ψωμάκια είναι γλυκά ψωμιά δηλαδή έτσι??? Ευχαριστώ Άντα!
Σ' ευχαριστώ Άντα για την επίσκεψη και το σχόλιο. Ναι είναι γλυκά ψωμιά, αυτά που έφτιαχναν στην Κρήτη προ τσουρεκιών!
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα πέρασα να πω Βαγγελιώ μου και να θαυμάσω τα υπέροχα της παράδοσης και της γεύσης που μας παρουσιάζεις…
Μοναδικά και ανεκτίμητα…!!!
Φιλώ σε…-:))
Βιβή ευχαριστώ πολύ για τα παινέματα! Να είστε καλά και καλές γιορτές να έχουμε.
Υπέροχη ανάρτηση! Πολύ χαίρομαι να διαβάζω για παραδοσιακά έθιμα της Κρήτης!
Μας έβαλες για τα καλά στο κλίμα Βαγγελιώ μου!
Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα εύχομαι!
Ευχαριστώ Ερμιόνη. Χαίρομαι που η ανάρτηση βοήθησε για να μπεις στο κλίμα 🙂
Βαγγελιώ μου πολύ ωραία ανάρτηση, χαίρομαι πολύ που συνεχώς μαθαίνω για τα παραδοσιακά έθιμα της Κρήτης!
Και του χρόνου!
Καλή Μεγαλοβδομάδα και Καλή Ανάσταση!
Φιλιά!
Να είσαι καλά Ελένη μου. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
"Κέντισες" πάλι Βαγγελιώ μου!
Εξαιρετικές δημιουργίες και γνώση μαζεμένη μέσα σε τούτο το post.
Πανέμορφα σου έγιναν τα Κρητικά Ψωμιά.
Πάντα Άξια, καλή μου 🙂
Με το καλό και στην Ανάσταση.
Πηνελόπη, όπως πάντα με τον ΠΟΛΥ καλό σου λόγο! Σ' ευχαριστώ ! Πολλές ευχές κι από μένα.
Βαγγιελιω μου, μηπως θα επρεπε καποτε να εκδοσεις ενα βιβλιο με ολες αυτες τις υπεροχες παραδοσιακες συνταγες? Καταπληκτικη αναρτηση και οπως παντα πολυ λεπτομερης και επεξηγηματικη.
Και οι ιταλοι συνηθιζουν να κανουν ενα ειδος κουλουρακια σε σχημα φιδιου, αλλα για τα Χριστουγεννα. Βλεπεις που οι παγανιστικες παραδοσεις μπλεκονται μεταξυ τους?
Φιλια!
Τι υπέροχη συνταγή! Τα έφτιαξα γιατί μου κίνησαν την περιέργεια, παρόλο που πέρασε το Πάσχα, και μου βγήκαν νοστιμότερα από οποιοδήποτε τσουρέκι έχω φάει! Έβαλα προζύμι αντί μαγιά (που επίσης το έμαθα από εσάς) και μου έκανε εντύπωση η υφή τους, που δεν θα την έλεγα ψωμένια, περισσότερο σαν τρυφερό αλλά πιο "στιβαρό" (πραγματικά είναι η καταλληλότερη λέξη) τσουρέκι. Μου έκανε επίσης εντύπωση το πόσο νοστιμότερα μου φάνηκαν μετά τη 2η – 3η μέρα, ενώ με το που βγήκαν από το φούρνο, και ίσως και το επόμενο πρωί, δεν μου φάνηκαν κάτι ιδιαίτερο. Κρατήθηκαν νόστιμα και μαλακά μετά από σχεδόν 10 μέρες, τυλιγμένα σε απλό σελοφάν! Το μόνο πράγμα που θα άλλαζα είναι η ποσότητα της ζάχαρης, που ήταν αρκετά τσιμπημένη για τα γούστα μου, αλλά μου άρεσε τόσο πολύ η υφή τους, που σκέφτηκα ακόμα και αν θα ταίριαζε να τα φτιάξω χωρίς ζάχαρη και μυρωδικά για να αντικαταστήσω το ψωμί του τοστ, μια που είναι εξίσου αφράτα, αλλά με μεγαλύτερη πυκνότητα και γεύση. Σίγουρα πάντως θα έχουν θέση στο πασχαλινό τραπέζι μας.
Συγχαρητήρια λοιπόν, και πολλές ευχαριστίες για τη συνταγή αυτή!
Πόσο "θερμό" σχόλιο! Σ' ευχαριστώ πολύ. Χαίρομαι που σας άρεσαν. Οι περισσότεροι προτιμούν τα πιο αφράτα τσουρέκια. Είναι όμως δυο διαφορετικά αρτοσκευάσματα. Χαίρομαι ακόμη που τα φτιάξατε με προζύμι και θα περιμένω τα αποτελέσματα από τη δοκιμή τους χωρίς ζάχαρη. Να είστε καλά!
Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλες αυτές τις πολυτιμες πληροφορίες που μας προσφέρετε!!!!!!!!!!!!!!!!
Εξαιρετικήγ ανάρτηση! Ακόμα θυμάμαι την αγωνία της μάνας μου μήπως και δεν ανέβουν στην ώρα τους τα γαλατερά, γιατί θα έχανε τη σειρά της γιά ψήσιμο στο ξυλόφουρνο της γειτόνισας, ο οποίος ήταν αναμένος 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, γιά να εξυπηρετηθεί όλο το χωριό.
Μιά ερώτηση μόνο. Αν χρησιμοποιήσει κανείς ξερή μαγιά, πόση πρέπει να υπολογίσει γιά ένα κιλό αλεύρι?
Ευχαριστώ και καλή Σαρακοστή!
Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Οι ειδικοι συνιστούν αναλογία περίπου 1:3 ξηρή με νωπή μαγιά. Εγώ θα έβαζα 4 φακελάκια ξηρή μαγιά για 1 κιλό + 1 κούπα αλεύρι που είναι το συνολικό αλεύρι. Παρόλο που οι συσκευασίες μαγιάς λένε για 1 φακελάκι ανά μισό κιλό, επειδή οι ζύμες αυτές είναι πλούσιες θέλουν παραπάνω μαγιά. Υποθέτω ότι αν έχετε άνεση χρόνου θα γίνουν και με 3 φακελάκια αλλά για ασφάλεια δοκιμάστε τα με 4. Αν δεν σας κάνει κόπο πείτε μας το αποτέλεσμα. Σημειώνω ξανά ότι δεν έχουν την υφή των τσουρεκιών. Είναι ψωμιά, γαλατερά ψωμιά!
Ευχαριστώ γιά την άμεση απάντησή σας στην ερώτησή μου.
Θα το δοκιμάσω και θα σας πω τα αποτελέσματα, ή μάλλον καλύτερα θα σας τα …δείξω, η τεχνολογία βλέπετε.
Και όσον αφορά την υφή και την μυρωδιά τους, μην σας απασχολεί. Η μνήμη της γεύσης μου ξέρει τι ακριβώς να περιμένει.
γεια σας προσπαθω να φτιαξω τα γαλατερα που εφτιαχνε η μαμα μου και μιας κα εχει χασει την συνταγη λεω να δικομασω την δικια σας!! οσον αφορα το προζυμι χρησιμοποιουμε μονο το αλευρι της συνταγης η θελει εξτρα? κ αν ναι ποσο προζυμι για ενα κιλο αλευρι? ευχαριστω!!
Συνήθως η αναλογία προζύμι αλεύρι είναι 1:3 ή 1: 4. Δηλαδή στο κιλό το αλεύρι θα βάλουμε 250 ή 300 γρ προζύμι. Ναι το αλεύρι στο προζύμι είναι έξτρα στη συγκεκριμένη συνταγή γιατί φτιάχνω το προζύμι με μαγιά.
Μου κίνησε το ενδιαφέρον η συνταγή σας και θα την κάνω φέτος. Μια ερώτηση όμως: όταν λέτε 250γρ ή 300γρ προζύμι (θα την φτιάξω με προζύμι) είναι το τελικό βάρος του προζυμιου ή ξεκινάμε με αυτή την ποσότητα και προσθέτωντας το γάλα και το επιπλέον αλεύρι αυξάνετε; Και κάτι τελευταίο, το γάλα στο ανεπιασμα είναι έξτρα ή αυτό της συνταγή; Ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια!!!!
Καλημέρα σας! Πάντα το προζύμι που δίνω στις συνταγές είναι η τελική ποσότητα (εδώ δεν είδα να αναφέρω 250 γρ, αλλά τόσο αντιστοιχεί στο αλεύρι που παίρνει η συνταγή).Το προζύμι που δίνω στις συνταγές μου είναι πάντα φρεσκοαναπιασμένο και ξεκινούμε αποτην ποσότητα που δίνω. Τι έχει χρησιμοποιηθεί για το ανάπιασμα δεν είναι στα υλικά της συνταγής. Ξεκινούμε λοιπόν με 250 γρ προζύμι φρεσκοαναπιασμένο και το διαλύουμε στο γάλα. Το γάλα είναι το συνολικό, αυτο που γράφω στα υλικά χρησιμοποιούμε. Τα ψωμιά εδώ τα έχω φτιάξει με μαγιά οπότε τη διέλυσα στο γάλα. Αν βάλετε προζύμι που έχει ήδη κάποια υγρά μπορεί να αλλάξει λίγο η ποσότητα του αλευριού. Ελπίζω να βοήθησα! Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!
[…] τσουρεκάκια λέμε τα κουλουράκια του Πάσχα και αυγοκούλουρα ή ψωμιά πασχαλινά λέμε τα τσουρέκια. Τσουρεκάκια λοιπόν για τις […]
Αγόρασα σήμερα ανθόγαλο από κατάστημα φίλης με κρητικά προϊόντα και ήρθα κατευθείαν εδώ για οδηγίες. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και Καλή Ανάσταση!
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Αν κάνετε τα κουλούρια αυτά, να περιμένετε κάτι πιο “βαρύ” από τα συνηθισμένα τσουρέκια… Πάντως το ανθόγαλο μπαίνει σε πολλά πράγματα και τρώγεται και σαν αλοιφή πάνω σε φρέσκο ψωμί ή παξιμαδάκια. Εγώ συνοδεύω τέλεια αρνάκι με σταμναγκάθι (χωρίς αυγολέμονο). Δείτε εδώ: https://staging.cretangastronmy.gr/2015/02/%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%B9-2/
Καλό Πάσχα να έχουμε!
Οπως παντα διπλα μας με τις καλυτερες παραδοσιακες μας συνταγες…μολις εφτιαξα δοκιμαστικα το ζυμαρι με 1 κιλο αλευρι…να σας ρωτησω ειναι γενικα σαν ζυμη πιο σφιχτη απο των συνηθισμενων τσουρεκιων ή εγω την εκανα σφιχτη αραγε??
Επισης μπορω ν αυτο τ ζυμαρι ν κανω κ καλιτσουνια ανεβατα??
Σας ευχαριστώ πολύ! Ναι, το ζυμάρι είναι πιο βαρύ στα γαλατερά απ’ ότι στα τσουρέκια. Δεν είναι τόσο αφράτα αυτά εδώ. Είναι ψωμιά. Να σκεφτείτε ότι τα λέμε γαλατερά ψωμιά. Κάποιες συνταγές που έχω δεν έχουν καν αυγά! Το ζυμάρι είναι μια χαρά για ανεβατά καλιτσούνια αλλά όχι όσο αυτό που δίνω στη δική τους συνταγή που τη θεωρώ πράγματι κορυφαία!
[…] συνταγή μου για τα τσουρέκια με μαγιά, όπως και για τα γαλατερά, τα πασχαλινά ψωμιά της Κρήτης που δεν είναι βέβαια τσουρέκια για όσους τα […]
Καλημέρα σας και σας ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για τις υπέροχες συνταγές σας και το λέω με κάθε ειλικρίνεια. Να ‘στε καλά!!! Θέλω να ρωτήσω κάτι σχετικά με τα παραπάνω γαλατερά αυγοκούλουρα. Τα έφτιαξα με πρόζύμι και εντάξει καθυστερήσανε πάρα πολύ να ανεβούνε μέχρι που τα βαλα στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία και ανεβήκανε. Αυτό όμως που τελικά με προβληματίζει είναι γιατί χαλάσανε τα σχέδια τους. Είχα κάνει πλεκτά, κοκκώνες διάφορα που θυμάμαι από την μαμά μου και χαλάσανε όλα. Γίνανε σαν να μην τους είχα κάνει τίποτα εντελώς λεία. Μπορείτε να μου πείτε γιατί και τι μπορώ να κάνω για να μην ξανασυμβεί…. Σας ευχαριστώ . Καλό Πάσχα κα καλή Ανάσταση με υγεία και χαρά!!!!
Καλημέρα σας και καλή Ανάσταση! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!
Ίσως δεν ζυμώθηκαν πολύ για να αναπτυχθεί η γλουτένη ή ήθελαν λίγο ακόμη αλεύρι. Το άπλωμα δείχνει πολύ “αγνιά” ζύμη. Αν θυμάστε τα πηγαίναμε σε φούρνους για κυλίνδρισμα που λέγανε! Εύχομαι την επόμενη φορά να γίνουν καλύτερα.
Να είστε καλά και σας ευχαριστώ και πάλι. Καλό Πάσχα!
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση ήσασταν κατατοπιστική. Σας εύχομαι καλό Πάσχα και καλή δύναμη σε αυτό που αξιοπρεπέστατα κάνετε.
Κα Βαγγελιώ, πολύ ωραίες ιστορίες και συνταγές μας δίνεται, όπως πάντα άλλωστε. Ήθελα μόνο μια διευκρίνηση, την μαστίχα την βάζετε στο χυλό με τη μαγιά η μετά που θα χτυπήσετε τα αυγά;
Επίσης, θα χρησιμοποιήσω ξηρή μαγιά, θα κάνω την ίδια διαδικασία όπως με την φρέσκια μαγιά;
Ευχαριστώ πολύ,
Αθηνά
Καλησπέρα σας κι ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Τη μαστίχα θα τη βάλετε στο μείγμα των ψωμιών όχι στον χυμό της μαγιάς. Ναι, και με την ξηρή μαγιά θα κάνετε την ίδια διαδικασία. Θα βάλετε 4 φακελάκια ξηρή μαγιά.Καλή επιτυχία!