Με τον κυπριακό τρόπο, της Αργυρής!
Έγραψα χθες στο facebook :
«Όταν δημοσίευσα τη συνταγή για γλυκό καρυδάκι, η φίλη μου η Ν. σημείωσε σε σχόλιο ότι το καλύτερο καρυδάκι το έχει φάει στην Κύπρο. Αναζητούσα μια κυπριακή συνταγή και πέρυσι είχα τη χαρά να μου δώσει μια καλή Κύπρια φίλη η Αργυρή τη δική της(σας είχα ξαναμιλήσει για την Αργυρή εδώ).
Η Αργυρή είναι μαστόρισσα στα γλυκά του κουταλιού (και όχι μόνο) και η συνταγή της είναι άριστη! Έτσι δοκιμάσαμε το όντως καταπληκτικό κυπριακό καρυδάκι. Φέτος το ξαναφτιάχνω με την κυπριακή συνταγή και με την άδειά της θα την δημοσιεύσω στο site.
Επειδή όμως μέχρι να ολοκληρωθεί, τα καρυδάκια στις περισσότερες περιοχές θα έχουν μεστώσει, σκέφτηκα να κάνω ένα “διαδραστικό” post. Θα αρχίσω μια ανάρτηση και θα συμπληρώνω κάθε φάση της διαδικασίας. Έτσι απλά θα είμαι 2-3 μέρες πιο μπροστά από όσους θα επιχειρήσουν να φτιάξουν το καρυδάκι τους με την κυπριακή συνταγή. Βρείτε καρυδάκια το Σαββατοκύριακο, και αν σας ενδιαφέρει παρακολουθείστε από αύριο τη διαδικασία!»
Ξεκινώ λοιπόν σήμερα την παρουσίαση της επιχείρησης «καρυδάκι γλυκό με τον τρόπο που το κάνουν στην Κύπρο». Εγώ ξεκίνησα τη διαδικασία την Τετάρτη που μας πέρασε . Θα προχωρώ παρουσιάζοντας εδώ τι γίνεται σε κάθε φάση.
Προκαταβολικά δίνω τα υλικά της συνταγής για να ξέρουμε τι θα χρειαστούμε:
Υλικά:
50 καρυδάκια κατάλληλα για γλυκό (δείτε εδώ πώς είναι εσωτερικά)
Χυμό 3-4 λεμονιών (και ενός ακόμη στο δέσιμο του σιροπιού)
2,5 κιλά ζάχαρη
1250ml νερό (2 κούπες ανά κιλό ζάχαρης)
1 ξύλο κανέλας
5-6 γαρύφαλλα
1 ποτήρι ασβέστης
Εργαλεία: κοφτερό μαχαιράκι ή αποφλοιωτή λαχανικών για να τα καθαρίσουμε, μεταλλικό σουβλάκι ή αντίστοιχο αιχμηρό εργαλείο για να τα τρυπήσουμε και μια χοντρή βελόνα ραψίματος (σακοράφα) για να δοκιμάσουμε αν είναι βρασμένα όσο πρέπει. Εννοείται ότι μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με αντίστοιχα που διαθέτουμε.
Επί το έργον:
1η μέρα:
Καθαρίζουμε τα καρυδάκια και τα βάζουμε σε κρύο νερό που να τα σκεπάζει, για 24 ώρες περίπου
2η-8η μέρα:
Αλλάζουμε το νερό με άλλο, καθαρό κρύο 2 φορές κάθε μέρα.
Φτάσαμε λοιπόν (όσοι αρχίσαμε…) στην 9η μέρα!
Το πρωί της 9ης μέρας:
Διαλύουμε τον ασβέστη στο νερό και αδειάζουμε το διάλυμα σε ένα σκεύος που να χωράει τα καρυδάκια. Το περνάμε από σήτα για να μη μείνουν σβόλοι ασβέστη. Βάζουμε τα καρυδάκια και συμπληρώνουμε νερό να καλυφθούν. Παράλληλα ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ να βάλουμε στην κατάψυξη αρκετά ποτηράκια με νερό γιατί χρειαζόμαστε πάγο.
Αφήνουμε τα καρυδάκια για 8 ώρες στο διάλυμα του ασβέστη ανακατεύοντας συχνά για να μην κατακάθεται ως ίζημα ο ασβέστης.
Αφού περάσουν οι 8 ώρες ξεπλένουμε αρκετές φορές τα καρυδάκια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Τα βράζουμε 5 λεπτά, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε ξανά σε κρύο νερό ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε. Τα τρυπάμε με μεταλλικό σουβλάκι. Κάνουμε δυο κάθετα μεταξύ τους διαμπερή τρυπήματα.
Τα ξαναβάζουμε σε κρύο νερό και τα ξαναβράζουμε σε μπόλικο νερό με σκεπασμένη αυτή τη φορά κατσαρόλα μέχρι να πέφτουν αν τα τρυπήσουμε με χοντρό βελόνι. Δεν θα λιώσουν γιατί έχουν μπει στον ασβέστη και η δοκιμή γίνεται με τη βελόνα (εμείς εδώ στη Κρήτη τη λέμε σακοράφα).
Μόλις είναι έτοιμα τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα βάζουμε σε σκεύος με τον πάγο, τον χυμό 3-4 λεμονιών και νερό που να τα σκεπάζει. Αφήνουμε για 8 ώρες ή ολόκληρη τη νύχτα.
10η μέρα!
Αφού περάσουν οι οκτώ ώρες στο παγωμένο νερό με το λεμόνι, τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε να στραγγίξουν. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά να βράσουν και μόλις λιώσει η ζάχαρη αποσύρουμε από το μάτι την κατσαρόλα και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Βάζουμε μέσα στο κρύο σιρόπι τα καρυδάκια και τα βράζουμε για 3-4 λεπτά. Τα αφήνουμε να μείνουν 24 ώρες και επαναλαμβάνουμε το τρίλεπτο βράσιμο για άλλες 2 μέρες.
Την επόμενη μέρα δένουμε κανονικά (επιτέλους!) το καρυδάκι και λίγο πριν το αποσύρουμε προσθέτουμε το χυμό ενός ακόμη λεμονιού, αφήνουμε να πάρει μια ακόμη βράση και το σερβίρουμε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα. Τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα αποθηκεύσουμε.
Παρατηρήσεις:
1)Καλό είναι η διαδικασία να αρχίσει πρωί για να ανακατεύουμε το διάλυμα του ασβέστη.
2)Δεν είχα σακοράφα στο δεύτερο σπίτι μου όπου έκανα τη διαδικασία και χρησιμοποίησα οδοντογλυφίδα λεπτή. Από τη βελόνα ίσως πέφτει πιο νωρίς.
3)Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα βρασίματα μετά το τρύπημα για να καθαρίσουν καλά καλά από τον ασβέστη βάζοντας κάθε φορά τα καρυδάκια σε κρύο νερό.
4) Το καρυδάκι μ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται ιδιαίτερα τραγανό. Οι δοκιμαστές (και ήταν πολλοί) είπαν στην πλειοψηφία τους ότι ήταν εξαιρετικό. Ανάμεσά τους ήμουν κι εγώ. Υπήρξαν και κάποιοι που είπαν ότι προτιμούν την άλλη μου συνταγή, και το θέλουν λίγο πιο μαλακό.
5)Ευχαριστώ για άλλη μια φορά τη φίλη μου Αργυρή που μου εμπιστεύτηκε την εξαιρετική συνταγή της!
[…] Με γλυκό καρυδάκι… […]
Καλησπέρα, Βαγγελιώ! Μήπως γίνεται σε αυτή τη συνταγή να αφήσουμε τα καρυδάκια ακαθάριστα; (για ευκολία, βρε αδελφέ!) 🙂
Υποθέτω ότι δεν θα τα πειράξει ;-). Δες εδώ την εναλλακτική που δίνω στην πρώτη συνταγή: https://www.cretangastronomy.gr/2013/05/karidaki-prasino-glyko/
Ευχαριστώ για την απάντηση!
🙂
Να είστε καλά!
ακόμα μια υπέροχη συνταγή, σας ευχαριστούμε! τη δοκίμασα πρώτη φορά όμως για κάποιον λόγο δε βγήκε αρκετά τραγανο. μήπως έπρεπε με κάποιο βάρος να κρατάω τα καρυδακια στον πάτο του ασβεστονερου? ευχαριστώ!
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Εγώ απλώς το ανακατεύω συχνά να πιάσει όλα το ασβεστόνερο. Μήπως το βράσατε πολύ; Εύχομαι την επόμενη φορά να βγει όπως το θέλετε!