Νόστιμα και υγιεινά!
Το κριθάρι είναι βασικό συστατικό σε πολλά αρτοσκευάσματα της Κρήτης. Πιστεύω ότι όλοι έχουν δοκιμάσει ντά(γ)κο, το χαρακτηριστικό κρίθινο παξιμάδι μας. Τούτα εδώ είπαμε είναι ψιλομιγαδερά. Ψιλομιγαδερό είναι το αλεύρι που γίνεται από μίγμα σταριού και κριθαριού με περισσότερο το στάρι. (Θα γράψω άλλη φορά αναλυτικά για τα μείγματα αλευριού που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του ψωμιού και των παξιμαδιών).
Υλικά
2 κούπες λάδι
1 κούπα κρασί
1 κούπα κανελόζουμο (δείτε εδώ: νερό μέσα στο οποίο βράσαμε ξυλάκια κανέλας)
1 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας σόδα
Χυμός ενός λεμονιού
1 κουταλάκι τριμμένο πιπέρι
2 κούπες αλεύρι κρίθινο ολικής άλεσης
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλεύρι σταρένιο ολικής άλεσης όσο πάρει (περίπου ένα κιλό)
Επί το έργον
Βάζουμε το κρίθινο αλεύρι , το «για όλες τις χρήσεις» και το πιπέρι σε ένα μπολ και τα αναμειγνύουμε. Σε λεκάνη βάζουμε το λάδι , το κρασί, το κανελόζουμο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι να διαλυθεί η ζάχαρη (όχι εντελώς κατ’ ανάγκη). Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού, πάνω από τη λεκάνη ζυμώματος γιατί φουσκώνει πολύ και χύνεται, και προσθέτουμε το διάλυμα στο μίγμα των υγρών. Ρίχνουμε και το κρίθινο με το άσπρο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Τέλος, προσθέτουμε σταδιακά το σταρένιο μέχρι να επιτύχουμε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλά στα χέρια. Συνήθως παίρνει γύρω στο ένα κιλό ή λιγότερο.
Αριστερά της υπομονής.Στις άλλες φωτό της βιασύνης και της …βαρεσιάς |
Πλάθουμε κουλουράκια μικρά μικρά οι υπομονετικές, λίγο μεγαλύτερα οι βιαστικές. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς επί 40 λεπτά. Είναι τραγανά, όχι μαλακά κουλουράκια.
Τα μεγάλα και τα μικρά (της υπομονής) |
Παρατηρήσεις
1)Γίνονται περίπου 4 ταψάκια της κουζίνας , ανάλογα το μέγεθος
2)Μπορούμε να αλλάξουμε τη σύσταση του μίγματος των αλεύρων και να βάλουμε περισσότερο κριθαρένιο.
3)Με την ίδια ζύμη μπορούμε να κάνουμε και παξιμαδάκια διπλοφουρνιστά αλλά τα κουλουράκια έχουν …άλλο χάζι.
4)Το “διαίτης” του τίτλου δικαιολογείται και από την πολύ λίγη ζάχαρη που περιέχουν σε σχέση με την ποσότητά τους και από το γεγονός ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες λόγω του αλεύρων ολικής άλεσης.Όσοι έχουν κάνει δίαιτα ξέρουν πόσο σημαντικό είναι αυτό.Όλο λέω ότι κάποια φορά θα τα φτιάξω και με φρουκτόζη αλλά δεν το έχω επιχειρήσει ακόμη…
Μου αρέσουν πολύ οι Κρητικές κριθαροκουλούρες και ο ντάκος είναι από τα αγαπημένα μας πιάτα. Μου αρέσουν πολύ τα κουλουράκια σου.
Το κριθάρι μου αρέσει πολύ και αυτή τη συνταγή σίγουρα θα τη δοκιμάσω!
Φρουκτόζη μην προτιμάς καλύτερα. η επεξεργασία που της γίνεται την κάνει χειρότερη και από τη ζάχαρη. Υγιεινή λύση γλυκαντικού ειναι η στέβια. Αλλά είναι τόσο ακριβή που μόνο στον καφέ μπορούμε να τη βάζουμε, για κουλουράκια ούτε λόγος 🙂
Πολύ μου αρέσουν …..με το καφεδάκι και με καλή παρέα θα είναι τέλεια!!!
mou aresan polu sugxaritiria!!!!!!
:))
Τις προάλλες διάβαζα ένα βιβλίο για την Κρητική ζαχαροπλαστική και τώρα να! Μια αυθεντικότατη Κρητική συνταγή για κουλουράκια… και μάλιστα διαίτης. Νοστιμότατα φαίνονται. Θα τα δοκιμάσω κάποια στιγμή, είναι σίγουρο.
Μάγδα
Θα την τυπώσω να την κάνω γιατί πολύ μου άρεσαν αυτά τα κρίθινα λάιτ ολικης! Από μεθαύριο με βλέπω να ζυμώνω!
Κατερίνα δεν μοιάζουν με κριθαροκουλούρα.Πιο πολύ προς digestive φέρνουν 🙂
Εφη χαίρομαι που πέρασες.Είναι σημαντική η γνώμη σου για κέτι που χαρακτηρίζεται διαίτης
Λίλα ναι με καφεδάκι παντός τύπου ταιριάζουν πολύ
Ανώνυμε γιατί κάτι μου λέει ότι τα δοκίμασες; Προς τι το ινγκόγνιτο; 🙂
Μάγδα καλώς ήρθες. Ποιό είναι το βιβλίο κρητικής ζαχαροπλαστικής; Συνήθως έχουν παρόμοιες συνταγές με αμιγές κριθαρένιο αλεύρι.Η δική μου παραλλαγή είναι πιό light σε γεύση 🙂
Κική θυμάσαι κάποια μπισκότα με σίκαλη και φρουκτόζη που είχες δώσει; Τότε σου είχα γράψει ότι δεν είχα σκεφτεί τη φρουκτόζη σ' αυτήν εδώ τη συνταγή αλλά δεν αξιώθηκα να τα κάνω με φρουκτόζη και τώρα η Έφη με προβλημάτισε…
Πολύ ωραια και υγιεινά τα κουλουράκια σου! Το κριθάρι είναι από τα πιο νόστιμα αλεύρια. Νομίζω θα του πήγαινε και λίγο πορτοκάλι, τι λες;
Kαλημέρα, καλό μήνα και καλό Φθινόπωρο!!!!
Τέλεια τα κουλουράκια!!!!!
Καλά από ντάγκος έφαγα μπόλικους και φέτος
Φιλάκια
Καλό μήνα
Εγώ πάλι ότι έχει άρωμα κανέλας και βανίλιας… το τσακίζω όπου κι' αν το βρω.
Με το πρωϊνό καφεδό-γαλό μου, πάντα έχω κουλουράκια ή μπισκοτάκια κανέλλας
Foodjunkie , δεν έχεις άδικο για το πορτοκάλι.Θα μπορούσε να πάρει ο χυμός του τη θέση του χυμού του λεμονιού και να βάλουμε και το ξύσμα του για άρωμα.Το χειμώνα θα το επιχειρήσω που έχουμε άφθονα μυρωδάτα πορτοκάλια
Λίλα ευχαριστώ και ανταποδίδω…
Αστέρι του χρόνου να περάσετε και πιο ανατολικά έτσι; 🙂
Πηνελόπη αυτά έχουν διακριτικό άρωμα κανέλας από το κανελόζουμο.Το πιπέρι δεν διακρίνται σαν πιπέρι.Μια φορά όμως που δεν το έβαλα φάνηκε η έλλειψή του
φαίνονται υπέροχα τα κουλουράκια σου, και βέβαια αυτό το περί διαίτης με ελκύει πάρα πολύ…. Θα τα φτιάξω με την πρώρη ευκαιρια..
Coucou Ellada
L'orge est un bon aliment pour la santé, dit moi par quoi en peut remplacer "l'alcool" ?
Ta recette m'intéresse
bisous bonne soirée
salsabille
Bienvenue. Peut-être avec un peu de jus d'orange?
Διάβασα κατά σύμπτωση κάποιες συνταγές σας και μου άρεσαν τα υλικά και οι εναλλακτικές λύσεις που δινετε!!Συγχαρητήρια μπράβο σας!!