Vegan/vegetarian

Κρίθινα κουλουράκια διαίτης

Κρίθινα κουλουράκια διαίτης

Νόστιμα και υγιεινά! 

Τώρα κακώς τα λέω κρίθινα, ψιλομιγαδερά θα ήταν η σωστή ονομασία σύμφωνα με την ορολογία των μιγμάτων αλεύρου που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί. Όχι δηλαδή ότι δεν γίνονται και με σκέτο κρίθινο αλεύρι, αλλά η παρακάτω αναλογία δίνει νόστιμο και εμφανίσιμο αποτέλεσμα.
Κρίθινα κουλουράκια διαίτης

Το κριθάρι είναι βασικό συστατικό σε πολλά αρτοσκευάσματα της Κρήτης. Πιστεύω ότι όλοι έχουν δοκιμάσει ντά(γ)κο, το χαρακτηριστικό κρίθινο παξιμάδι μας. Τούτα εδώ είπαμε είναι ψιλομιγαδερά. Ψιλομιγαδερό είναι το αλεύρι που γίνεται από μίγμα σταριού και κριθαριού με περισσότερο το στάρι. (Θα γράψω άλλη φορά αναλυτικά για τα μείγματα αλευριού που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του ψωμιού και των παξιμαδιών).

Κρίθινα κουλουράκια διαίτης

Παρατηρήσεις

1)Γίνονται περίπου 4 ταψάκια της κουζίνας , ανάλογα το μέγεθος

2)Μπορούμε να αλλάξουμε τη σύσταση του μίγματος των αλεύρων και να βάλουμε περισσότερο κριθαρένιο.

3)Με την ίδια ζύμη μπορούμε να κάνουμε και παξιμαδάκια διπλοφουρνιστά αλλά τα κουλουράκια έχουν …άλλο χάζι.

4)Το “διαίτης” του τίτλου δικαιολογείται και από την πολύ λίγη ζάχαρη που περιέχουν σε σχέση με την ποσότητά τους και από το γεγονός ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες λόγω του αλεύρων ολικής άλεσης.Όσοι έχουν κάνει δίαιτα ξέρουν πόσο σημαντικό είναι αυτό.Όλο λέω ότι κάποια φορά θα τα φτιάξω και με φρουκτόζη αλλά δεν το έχω επιχειρήσει ακόμη…

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές