Μη κατηγοριοποιημένο

Κρίθινα κουλουράκια διαίτης

 
 

Τώρα κακώς τα λέω κρίθινα, ψιλομιγαδερά θα ήταν η σωστή ονομασία σύμφωνα με την ορολογία των μιγμάτων αλεύρου που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί. Όχι δηλαδή ότι δεν γίνονται και με σκέτο κρίθινο αλεύρι, αλλά η παρακάτω αναλογία δίνει νόστιμο και εμφανίσιμο αποτέλεσμα.

Το κριθάρι είναι βασικό συστατικό σε πολλά αρτοσκευάσματα της Κρήτης. Πιστεύω ότι όλοι έχουν δοκιμάσει ντά(γ)κο, το χαρακτηριστικό κρίθινο παξιμάδι μας. Τούτα εδώ είπαμε είναι ψιλομιγαδερά. Ψιλομιγαδερό είναι το αλεύρι που γίνεται από μίγμα σταριού και κριθαριού με περισσότερο το στάρι. (Θα γράψω άλλη φορά αναλυτικά για τα μείγματα αλευριού που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του ψωμιού και των παξιμαδιών).

Υλικά:

2 κούπες λάδι

1 κούπα κρασί

1 κούπα κανελόζουμο (δείτε εδώ:  νερό μέσα στο οποίο βράσαμε ξυλάκια κανέλας)

1 κούπα ζάχαρη

1 κουταλιά σούπας σόδα

Χυμός ενός λεμονιού

1 κουταλάκι τριμμένο πιπέρι

2 κούπες αλεύρι κρίθινο ολικής άλεσης

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Αλεύρι σταρένιο ολικής άλεσης όσο πάρει (περίπου ένα κιλό)

Επί το έργον:

Βάζουμε το κρίθινο αλεύρι , το «για όλες τις χρήσεις» και το πιπέρι σε ένα μπολ και τα αναμειγνύουμε. Σε λεκάνη βάζουμε το λάδι , το κρασί, το κανελόζουμο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι να διαλυθεί η ζάχαρη (όχι εντελώς κατ’ ανάγκη). Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού, πάνω από τη λεκάνη ζυμώματος γιατί φουσκώνει πολύ και χύνεται, και προσθέτουμε το διάλυμα στο μίγμα των υγρών. Ρίχνουμε και το κρίθινο με το άσπρο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Τέλος, προσθέτουμε σταδιακά το σταρένιο  μέχρι να επιτύχουμε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλά στα χέρια. Συνήθως παίρνει γύρω στο ένα κιλό ή λιγότερο.

Αριστερά της υπομονής.Στις άλλες φωτό της βιασύνης και της …βαρεσιάς

Πλάθουμε κουλουράκια μικρά μικρά οι υπομονετικές, λίγο μεγαλύτερα οι βιαστικές. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς επί 40 λεπτά. Είναι τραγανά, όχι μαλακά κουλουράκια.

Τα μεγάλα και τα μικρά (της υπομονής)

Παρατηρήσεις:

1)Γίνονται περίπου 4 ταψάκια της κουζίνας , ανάλογα το μέγεθος

2)Μπορούμε να αλλάξουμε τη σύσταση του μίγματος των αλεύρων και να βάλουμε περισσότερο κριθαρένιο.

3)Με την ίδια ζύμη μπορούμε να κάνουμε και παξιμαδάκια διπλοφουρνιστά αλλά τα κουλουράκια έχουν …άλλο χάζι.

4)Το “διαίτης” του τίτλου δικαιολογείται και από την πολύ λίγη ζάχαρη που περιέχουν σε σχέση με την ποσότητά τους και από το γεγονός ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες λόγω του αλεύρων ολικής άλεσης.Όσοι έχουν κάνει δίαιτα ξέρουν πόσο σημαντικό είναι αυτό.Όλο λέω ότι κάποια φορά θα τα φτιάξω και με φρουκτόζη αλλά δεν το έχω επιχειρήσει ακόμη…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές