Vegan/vegetarian

Λουκουμάδες

Λουκουμάδες ! Κλασικό ελληνικό γλυκάκι τηγανιού !

http://verygoodrecipes.com/breakfasts-of-the-world-challenge

Θα μπορούσατε να σκεφτείτε κάτι πιο χαρακτηριστικό αν θέλατε να λάβετε μέρος σε μια παρουσίαση των «πρωινών του κόσμου»; Όταν ήρθε το mail από το Very Good Recipes για συμμετοχή στην παρουσίαση αυτή, το πρώτο πράγμα που πήγε στο μυαλό μου ήταν βέβαια οι απλές τηγανίτες. Είπα όμως να δώσω την πιο επίσημη εκδοχή τους που κατά τη γνώμη μου είναι  οι λουκουμάδες μας! Οι περισσότεροι  θυμόμαστε παιδικά χρόνια με λουκουμάδες  ή τηγανίτες  από τις μαμάδες μας, να μοσχομυρίζουν την ώρα του ξυπνήματος κάποια κυριακάτικα πρωινά. Οι περισσότεροι έχουμε κάνει το ίδιο για τα παιδιά μας…

Λουκουμάδες με διάφορους τρόπους φτιάχνουν σε πολλές χώρες. Η ίδια η λέξη προέρχεται από την αραβική ( και τούρκικη)  lokma που σημαίνει μπουκιά, όπως δίνει ένα απλό ψάξιμο στο διαδίκτυο. Lokma στην Ανατολή , doughnut στη Δύση! Την διαφορά στους δικούς μας λουκουμάδες την κάνει το πολύ καλό ελληνικό μέλι και το πολύ καλό ελληνικό (κρητικό για να παινέψουμε και το σπίτι μας..) ελαιόλαδο!

Δεν είχα κατ’ αρχήν σκοπό να συμμετέχω κι ούτε με ενδιαφέρει η νίκη. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά! Σήμερα όμως το πρωί ξύπνησα λίγο πιο νωρίς από τους υπόλοιπους και ετοίμασα τους λουκουμάδες για ένα πιο γλυκό κυριακάτικο πρωινό. Χθες είχα δει ότι υπάρχει μόνο μια συνταγή στη θέση http://verygoodrecipes.com/greece και σκέφτηκα ότι πρέπει να αρχίσουν να αυξάνονται…
Ας είναι λοιπόν η συμμετοχή μου Breakfasts of the World, η συνταγή των λουκουμάδων. Πολύ θα ήθελα να μην είναι  η μοναδική συμμετοχή από την Ελλάδα. Έχετε καιρό μέχρι την άλλη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου.
Υλικά:
Για τη ζύμη:

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1και ¼  κούπα χλιαρό νερό

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας  ελαιόλαδο
½ κουταλάκι αλάτι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 gr)

Για το τηγάνισμα:

1 -1,5  κούπα ελαιόλαδο

Για το σιρόπι:

½ κούπα μέλι

½ κούπα ζάχαρη

1 κούπα νερό

Για το σερβίρισμα:

½ κούπα καβουρντισμένο και κοπανισμένο αναποφλοίωτο σουσάμι

Κανέλα

Επί το έργον:

Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 3 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός και το αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης το αλεύρι, τη ζάχαρη , τη μαγιά και το λάδι. Προσθέτουμε το νερό  και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ώστε  να έχουμε ένα πηχτό χυλό. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε λίγο ξανά.

Σκεπάζουμε το μπολ με βαμβακερή ή λινή πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο ο χυλός μας. (Χρειάζεται 30 -40 λεπτά, ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος).

Την ώρα που η ζύμη μας ανεβαίνει καβουρδίζουμε το σουσάμι  και το αλέθουμε ελαφρά στο multi (1-2 πατήματα του κουμπιού…).
Βάζουμε το λάδι σε μικρή κατσαρόλα και την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας σε υψηλή θερμοκρασία. Πρέπει το λάδι να κάψει  (αλλά όχι να καπνίσει!) .

Με ένα κουταλάκι παίρνουμε χυλό από το μπολ και υποβοηθώντας με ένα άλλο κουταλάκι του δίνουμε σφαιρικό σχήμα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα όπου έχει κάψει το λάδι.

Βουτάμε το κουταλάκι σε ένα ποτήρι με νερό συχνά πριν πάρουμε χυλό για να μην κολλάει πάνω του . Προσέχουμε να μην τιναχτεί λάδι πάνω μας… Τους γυρνάμε να χρυσίσουν από όλες τις πλευρές και τους βγάζουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν τα πολλά λάδια.

Σερβίρουμε 5-6  λουκουμάδες  σε κάθε μερίδα και τους περιχύνουμε με μπόλικο σιρόπι μελιού .Τους πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα. Τρώγονται ζεστοί.

 

Loukoumades (The recipe in English):

We need:

For the dough:
2 cups all purpose flour
1 and ¼ cup lukewarm water ( 40o C)
1 tablespoon sugar
2 tablespoons olive oil
½ teaspoon salt
1 sachet dried yeast (8 gr)

For frying:
1-1,5 cup olive oil

For the syrup:
½ cup honey
½ cup sugar
1 cup water

To serve:
½ cup toasted and crushed sesame seeds
Cinnamon (powder).

How to do them:

 

Boil the syrup ingredients for 3 minutes (from the time they begin to boil) and set aside.
Place in a mixing bowl the flour, the sugar, the yeast and the olive oil. Add the water and work with a fork until well combined. Add the salt and mix again shortly.
Cover the bowl with a cotton or linen towel and let the mix rise in a warm place until it is doubled in bulk (It takes about 30-40 minutes ).

While the dough rises , toast the sesame seeds and then grind them gently (1-2 presses of the blender button).
Put olive oil in a small saucepan and heat it at frying temperature.

Take porridge with a teaspoon of the bowl and by helping with another teaspoon, give a spherical-like shape. Fry in hot oil but be careful with it.
Turn the loukoumades until they are “golden” all over their surface, and remove them to a plate lined with paper towels .
Serve 5-6 loukoumades on each serving and sprinkle with plenty of honey syrup, sesame and cinnamon. Eat them warm.

Sorry for my English, I did my best! 🙂

Παρατηρήσεις:

1)Οι λουκουμάδες γίνονται βέβαια και με το γνωστό τρόπο της …χούφτας. Παίρνουμε χυλό στη χούφτα μας και όταν σφίξουμε το χέρι μας προβάλλει ένα μπαλάκι ζύμης που το ρίχνουμε με το κουταλάκι στο καυτό λάδι. Τα δύο κουτάλια δίνουν εξίσου καλό αποτέλεσμα . Μάλιστα το μέγεθος του κουταλιού  με το οποίο παίρνουμε τη ζύμη, καθορίζει το μέγεθος του λουκουμά.
2) Το αλάτι πάντα το βάζουμε τελευταίο στις ζύμες με μαγιά γιατί εμποδίζει το ανέβασμα αν έλθει σε άμεση επαφή με τη μαγια. Αντιθέτως, η ζάχαρη υποβοηθά τη ζύμωση.
3)  Μπορούμε να τους σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα. Τελευταία σερβίρονται και με σιρόπι σοκολάτας αλλά αυτό εγώ το αφήνω για άλλα γλυκάκια. Οι λουκουμάδες θέλουν μέλι!
4)Aς μου συγχωρέσετε τα κάκιστα Αγγλικά μου. Ένα προ 35ετίας   Lower, φτάνει για να καταλαβαίνω αρκετά Αγγλικά από όσα διαβάζω  , αλλά μάλλον είναι ανεπαρκές για να μεταφράζω από τα Ελληνικά!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές