Η αμυγδαλότουρτα της Αργυρής!
Γιορτινή μέρα η σημερινή για το σπίτι μου. Αντώνης ο πρωτότοκός μου και από την πρώτη χρονιά που δημιουργήθηκε αυτό το site η ανάρτηση της ημέρας είναι γλυκιά, κέρασμα για τη γιορτή του! Το φετινό λοιπόν γλυκό για τον Αντώνη μου είναι μια τούρτα αμυγδάλου, η αμυγδαλότουρτα της Αργυρής, της κύπριας διαδικτυακής μου φίλης.
Με την Αργυρή έχουμε συναντηθεί και δια ζώσης όταν τον παλιό καλό καιρό. Στην προ COVID εποχή είχαμε ταξιδέψει στην Κύπρο και είχαμε γνωριστεί, σας είχα μιλήσει και τότε για τη φίλη μου. Ασχολείται επαγγελματικά με την παρασκευή γλυκών του κουταλιού και λικέρ και οι συνταγές της είναι εγγύηση. Ήδη έχω δημοσιεύσει στο site το εξαιρετικό καρυδάκι της.
Σήμερα λοιπόν θα σας «κεράσω» την αμυγδαλότουρτά της. Συνταγή vintage, μια τούρτα αμυγδάλου, από τις πιο αγαπημένες όλων των εποχών και όλων των ηλικιών! Από τις σπιτικές τούρτες που έφτιαχναν ακόμη και οι μαμάδες μας, με κρέμες στο μεταλλικό κουτί τότε, αφού δεν βρισκόταν παντού η κρέμα γάλακτος που τόσο εύκολα βρίσκουμε σήμερα. Μπορεί να μην ανήκουν στην παραδοσιακή αγροτική κουζίνα αλλά είναι σίγουρα από τα πιο κλασικά γλυκίσματα της παραδοσιακής αστικής κουζίνας που γνωρίσαμε και στην επαρχία μετά τα μέσα του προηγούμενου αιώνα.
Τις θυμάστε; Συνήθως πασπαλιζόταν ή με φιλέ αμύγδαλο και με μείγμα αμυγδάλου-καρύδας ή αμυγδάλου τρούφας ή με καβουρδισμένο αμυγδαλάκι. Κλασικό γαρνίρισμα το κόκκινο κερασάκι γλασέ στη ροζέτα από σαντιγί. Εγώ δεν είχα κερασάκια για να στολίσω τη δική μου σήμερα. Μου έλειψαν στην εικόνα της, είναι η αλήθεια…
Στη συνταγή της Αργυρής κάνει τη διαφορά προσθήκη πολτού πορτοκαλιού στο αμυγδαλωτό παντεσπάνι. Της δίνει ένα έξτρα άρωμα, που της ταιριάζει πολύ! Επίσης η αντικατάσταση του αλευριού με φρυγανιά της δίνει άλλη υφή, και κάνει πιο επιτυχημένο το σιρόπιασμά της.
Αλλά ας πάμε στη συνταγή, αφού ευχηθώ κι από δω Χρόνια Πολλά σε όλους τους Αντώνηδες και τις Αντωνίες! Να του χαιρόμαστε όσοι τους έχουμε και να είναι γεροί κι ευτυχισμένοι!
Υλικά
Παντεσπάνι αμυγδάλου:
5 αυγά μέτρια (300 gr, ζυγισμένα με το τσόφλι)
180 gr αμύγδαλα με το φλούδι
170 gr ζάχαρη
60 gr τριμμένη φρυγανιά
1 κουταλάκι (5 ml) μπέικιν
15 ml λικέρ της επιλογής μας (εγώ έβαλα )
140 gr πολτός πορτοκαλιού (θα βράσουμε και θα αλέσουμε ένα μέτριο πορτοκάλι)
Σιρόπι:
125 ml νερό (συμπληρώνουμε το νερό που έβρασε το πορτοκάλι
100 gr ζάχαρη
Κρέμα:
330 ml κρέμα γάλακτος με πάνω από 35% λιπαρά
30 gr αχνοζάχαρη
1 σωληνάκι βανίλιας
Ακόμη, 50 gr καραμελωμένα αμύγδαλα, ή απλά αμυγδαλάκι φιλέ καβουρδισμένο, ή καβουρδισμένα αμύγδαλα με τη φλούδα
Επί το έργον
Από νωρίς ή ακόμα καλύτερα από την προηγούμενη μέρα, φτιάχνουμε το παντεσπάνι: Πλένουμε ένα πορτοκάλι, το κόβουμε μαζί με το φλούδι σε κομμάτια και αφαιρούμε όσες ίνες και μεμβράνες μπορούμε. Το βάζουμε να βράσει με μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσει και το αφήνουμε να στραγγίξει σε ένα σουρωτήρι. Δεν πετάμε το νερό που έβρασε.
Ωστόσο αλέθουμε στο multi τα αμύγδαλα. Δεν πρέπει να γίνουν πούδρα αλλά σαν ψίχουλα. Αλέθουμε και το πορτοκάλι να γίνει πολτός και μετράμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε (είναι μισή κούπα των 250 ml). Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια με 2-3 κουταλιές από τη ζάχαρη σε μαρέγκα.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς (αντιστάσεις) και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψάκι ή φόρμα 26 νούμερο. Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη πολύ καλά, να ασπρίσουν και προσθέτουμε το αλεσμένο πορτοκάλι, το ποτό, τα αμύγδαλα και τη μισή φρυγανιά μέσα στην οποία έχουμε ανακατέψει το μπέικιν.
Μετά προσθέτουμε εναλλάξ την μαρέγκα με την υπόλοιπη φρυγανιά όχι πια με το μίξερ αλλά απαλά με μια σπάτουλα. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε το παντεσπάνι για 45-50 λεπτά λίγο κάτω από τη μεσαία σχάρα στον προθερμασμένο φούρνο χωρίς να ανοίξουμε καθόλου την πόρτα του! Ξεφορμάρουμε, αφαιρούμε το χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Χωρίζουμε το παντεσπάνι σε δύο δίσκους. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι (έχουμε συμπληρώσει αν δεν φτάνει το υγρό που κρατήσαμε από το βράσιμο του πορτοκαλιού σε 125 ml) για 3-4 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Χτυπάμε την κρέμα με την άχνη και την βανίλια να γίνει σφικτή σαντιγί. Βάζουμε τον πρώτο δίσκο από το παντεσπάνι σε ένα δίσκο, σιροπιάζουμε με λίγο σιρόπι και απλώνουμε μια ποσότητα κρέμας.
Πασπαλίζουμε με λίγο αμύγδαλο, και σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι από το παντεσπάνι. Σιροπιάζουμε, στρώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο καβουρδισμένο αμυγδαλάκι ή με ό,τι άλλο θεωρούμε ότι ταιριάζει σε μια αμυγδαλότουρτα (το πασπάλισμα της επιφάνειας είναι καλύτερα να γίνει την ώρα του σερβιρίσματος).
Παρατηρήσεις
- Η συνταγή της Αργυρής έδινε διπλάσια ποσότητα για τα υλικά αλλά έτσι όπως είναι φέτος τα πράγματα η μισή δόση μας έφτανε και περίσσευε για μια τούρτα με διάμετρο 26 cm με δύο στρώσεις. Μετέτρεψα σε gr και ml τις ποσότητες που η φίλη μου έγραφε σε ποτήρια για μεγαλύτερη ακρίβεια.
- Για το χώρισμα του παντεσπανιού ακόμη ακολουθώ τη μέθοδο της μαμάς μου: χαράσσω με ένα καλό μαχαίρι γύρω γύρω το παντεσπάνι, και τυλίγω μια γερή κλωστή γύρω του. Δένοντας την κλωστή το παντεσπάνι χωρίζεται σε δίσκους.
- Αν θέλουμε να καλύψουμε και τα πλαϊνά της τούρτας ίσως χρειαστεί περισσότερη κρέμα γάλακτος, γύρω στα 500ml. Εγώ σπάνια καλύπτω τα πλαϊνά στις σπιτικές τούρτες, μου αρέσει να φαίνεται η γέμιση.
- Την επόμενη φορά θα προσθέσω λίγο από το λικέρ μου στο σιρόπι. Αν φυσικά δεν πρόκειται να κεράσω παιδάκια…
- Μετά που την έφτιαξα σκέφτηκα ότι αντί του πολτού πορτοκαλιού, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω μαρμελάδα πορτοκάλι που έχω πάντα στο σπίτι ελαττώνοντας βέβαια λίγο τη ζάχαρη. Θα είναι μια λύση αν θέλουμε να φτιάξουμε την τούρτα το καλοκαίρι που δεν υπάρχουν πορτοκάλια…
Υπέροχη συνταγή, αναλυτικά γραμμένη!!! Συγχαρητήρια!!! Καλόχρονος και Πολύχρονος ο λεβέντης σας!!!
Σας ευχαριστώ πολύ! Και για τις ευχές και για το επαινετικό σχόλιο! Να είστε καλά και να χαίρεστε ό,τι αγαπάτε!
Τέλεια
Ευχαριστώ πολύ!
Εξαιρετικες παρουσιασεις -συγκινητικες θα ελεγα- ισως λογω ηλικιας αλλα και μνημες από μανα και γιαιγια Σητειακια.-πολυαγαπημενες και οι δυο τους! ευχ πολυ να ειστε καλα!
Τα στειακά γλυκά θεωρώ ότι είναι τα πιο φινετσάτα της Κρήτης! Οπότε -αφού έχετε την εμπειρία τους-θεωρώ μεγάλης αξίας τον έπαινο από σας! Ευχαριστώ πολύ!
Καλημέρα! Να ρωτήσω ο πολτός του πορτοκαλιού σε ποιο στάδιο μπαίνει? Είμαστε καλεσμένοι σε γεύμα και θέλω να την φτιάξω για κέρασμα! ευχαριστώ πολύ!
Πάω να το συμπληρώσω! Ευχαριστώ για την επισήμανση!
Έχετε δοκιμάσει αντί για πρώτη στρώση κρέμα γάλακτος να βάλετε κρέμα ζαχαροπλαστικής;
Οχι δεν το έχω δοκιμάσει, το έχω σκεφτεί κι εγώ και θεωρώ ότι θα είναι πολύ επιτυχημένο!