Ήθελα η πρώτη ανάρτηση στη καινούρια μου σελίδα να έχει πολλά χαρακτηριστικά μαζί. Να είναι γλυκιά αλλά και αλμυρή. Να έχει στοιχεία παλιών συνταγών αλλά να είναι πιο νέα.
Να περιέχει μόνο κρητικά προϊόντα. Να μπορεί να δοκιμαστεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Να συνοδεύει τέλεια μια παγωμένη ρακή, αλλά να αρέσει και σε όσους αποφεύγουν το αλκοόλ.
Να είναι εύκολη, για να μπορούν να την δοκιμάσουν ακόμη και νέες νοικοκυρές, αλλά να μην υστερεί σε νοστιμιά. Να είναι δηλαδή ιδιαίτερη!
Κατέληξα σε τούτες εδώ τις μπουκίτσες γραβιέρας . Τις πανάρισα με αυγό και καρύδια και τις τηγάνισα σε κρητικό ελαιόλαδο .
Τις σέρβιρα με εκλεκτό θυμαρίσιο κρητικό μέλι και ρακή. Αλμυρόγλυκες, όπως πολλά από τα παραδοσιακά εδέσματα της Κρήτης που συνδυάζουν τυριά με μέλι.
Όμως, είναι εντελώς καινούριες γιατί οι αυτοσχεδιασμοί δεν σταματούν ποτέ όταν έχεις εκλεκτά υλικά!
Υλικά
150 gr γραβιέρα Κρήτης
3 κουταλιές αλεύρι
1 μεγάλο αυγό
3-4 κουταλιές καρύδια
Λίγο νερό
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο) και κανέλα για το σερβίρισμα
Επί το έργον
Κόβουμε τη γραβιέρα σε παραλληλόγραμμα κομμάτια μεγέθους σπιρτόκουτου πάνω κάτω.
Αλέθουμε τα καρύδια με κοφτά κτυπήματα στο multi να μη γίνουν σκόνη αλλά σαν χοντρά ψίχουλα. Χτυπάμε το αυγό με 1 κουταλιά νερό. Συγκεντρώνουμε σε μπολ όλα τα υλικά του παναρίσματος .
Πανάρουμε τα κομμάτια της γραβιέρας ως εξής: Παίρνουμε ένακομμάτι, το βρέχουμε με λίγο νερό (από τις φωτογραφίες μου λείπει το μπολ με το νερό γιατί ο χώρος που δούλευα είναι κοντά στη βρύση οπότε τα περνούσα από νερό) , και το αλευρώνουμε.
Περνάμε το αλευρωμένα κομμάτι από το χτυπημένο αυγό και από το τριμμένο καρύδι και το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει αλλά όχι να καπνίσει και τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές τα κομμάτια της γραβιέρας μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε χαρτοπετσέτες.
Τα σερβίρουμε ζεστά αφού τα περιχύσουμε με μέλι . Αν θέλουμε τα πασπαλίσουμε με κανέλα.
Παρατηρήσεις
- Αντί καρύδια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φουντούκια ή αμύγδαλα
- Φτιάχνω αυτή τη συνταγή και με κεφαλογραβιέρα και είναι επίσης πολύ ωραία αν και η αντίθεση γλυκού-αλμυρού είναι πιο έντονη και δεν ξέρω πόσο θα αρέσει σ’ αυτούς που δεν συνηθίζουν τέτοιους συνδυασμούς. Ξέρω ότι εκτός Κρήτης λίγοι προτιμούν τα αλμυρόγλυκα…
Μετά από 5 χρόνια και κάτι μήνες στον blogger, η μετακόμιση εδώ κρίθηκε αναγκαία . Ήταν και ευτυχής η συγκυρία να βρεθεί ελεύθερο το domain που χρησιμοποιούσα όλα αυτά τα χρόνια οπότε το τόλμησα. Είχα βέβαια και τη σημαντική βοήθεια του γιού μου που ανέλαβε τη μετακόμιση και της νύφης μου επεξεργάστηκε τηφωτογραφία. Τους ευχαριστώ κι από δω γιατί παρά το γεγονός ότι έχουν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, ασχολήθηκαν με μεράκι για τη σελίδα μου.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι νοιώθω λίγο πρωτάρα στο καινούριο περιβάλλον. Ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος φωτογραφίας, ποια χρώματα είναι καλύτερα για να μην φαίνονται τόσο πολύ οι φωτογραφικές μου αδυναμίες, πώς αυξομειώνονται τα μεγέθη των γραμμάτων. Πού θα πάει, θα προσαρμοστώ και θα διορθώσω σιγά σιγά τις δυσλειτουργίες και τις δυσμορφίες που εμφανίζονται. Οι δυνατότητες τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί και η σελίδα θα εμπλουτίζεται σταδιακά. Πολύ θα ήθελα να εκφράσετε τις απόψεις σας. Ακόμη κι αν δεν υιοθετήσω τις προτάσεις σας, σίγουρα θα τις λάβω σοβαρά υπόψιν…
Σας ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή που εκφράστηκε από το facebook και από τις επισκέψεις σας εδώ.
“Καλοφόρετο” το νέο look του blog Βαγγελιώ!
Όσο για τις λαχταριστές τυρομπουκιές σου, νομίζω πως δεν χρειάζεται να πω ότι τις λάτρεψα ήδη :-))
Ευχαριστώ Πηνελόπη μου. Χαίρομαι που αρέσει το καινούριο μου “σπίτι” στις φίλες μου!
Η νέα σελίδα είναι εξαιρετική γιατί είναι παρούσες πολλές συνταγές σου. Λίγο να την συνηθίσουμε και εμείς οπότε θα είναι ακόμα καλύτερα για εμένα τουλάχιστον που ανατρέχω εδώ για κάθε συνταγή, αφού θέλω να δω και την δική σου εκδοχή. Το ξέρεις ότι θαυμάζω την άψογη αναλυτικη παρουσίαση που κάνεις με φωτογραφίες, αναλογίες, υλικά και παρατηρήσεις !!!
Εύχομαι πάντα επιτυχίες στο κορυφαίο μπλογκ μαγειρικής που διατηρείς το οποίο παρακολουθώ στενά εξ΄αρχής.
Να είσαι καλά
Φιλιά θαλασσένια.