Ιδανική ζύμη για Λαζαράκια αρωματικά, αφράτα, νόστιμα!
Βάγια, βάγια τω βαγιώ,
τρώνε ψάρι και κολιό
κι ως την άλλη Κυριακή,
του καλιτσουνιού τ΄ αυτί.
Δείτε τι όμορφοι που είναι οι σταυροί που μοιράζουν σήμερα Κυριακή των Βαΐων οι παπάδες στις εκκλησιές μας! Και τούτοι εδώ δεν είναι από τους πιο περίτεχνους. Το απόγευμα του Σαββάτου του Λαζάρου οι πιστοί, γυναίκες και άντρες που κατέχουν την τέχνη φτιάχνουν εκατοντάδες σταυρούς που μοιράζονται την Κυριακή των Βαΐων εις ανάμνησιν…
Οι σταυροί αυτοί θεωρείται ότι παρέχουν μεγάλη προστασία στα σπίτια μας. Οι παλιοί τους έραβαν στη φόδρα του πανωφοριού τους και τους θεωρούσαν φυλακτό μου είπε η γειτόνισσα που μου έφερε τον πιο σύνθετο.
Κλείνει σήμερα η Βαγιοβδομάδα όπως λέγεται στην Κρήτη η εβδομάδα που προηγείται της Κυριακής των Βαΐων , κι εμείς τηρήσαμε το έθιμο με το ψαράκι μας. Ψαρόσουπα και τηγανητά ψαράκια …
Τα βουτήματα μας όμως νηστίσιμα. Ούτε βούτυρο ούτε αυγά για μια βδομάδα ακόμη…
Από προχθές είχα ανεπιάσει το προζύμι μου για να το δυναμώσω για τα τσουρέκια που θα φτιάξω τη Μεγαλοβδομάδα. Όχι δηλαδή ότι δεν γίνονται και με μαγιά αλλά με το προζύμι είναι αλλιώς η συνταγή μου… Επειδή δεν το χρησιμοποιώ πια συχνά (καταφεύγω στην ευκολία της μαγιάς), οι μύκητές του μάλλον αδυνατίζουν κι έτσι το ανανεώνω πιο μπροστά από τη μέρα που το χρειάζομαι για να ανακτήσει τη δύναμή του! Θα σας μιλήσω άλλη φορά για το προζύμι μου. Έχει μεγάλη ιστορία…
Αφού κράτησα λίγο στα δυο μπολάκια που το διατηρώ εδώ και χρόοοοονια, χρησιμοποίησα το υπόλοιπο (περίπου δυο κούπες) για να φτιάξω αυτά τα νηστίσιμα σταφιδόψωμα που απολαύσαμε με το καφεδάκι μας σήμερα το απόγευμα. Βλέπετε μόνο σήμερα το πρωί είχε πια ανεβεί το ζυμάρι μου και τα ψωμάκια ήταν έτοιμα για φούρνισμα το μεσημεράκι.
Η συνταγή είναι πολύ παλιά, όπως παλιά είναι και η ονομασία τους και η συγκεκριμένη είναι συνταγή της γιαγιάς μου. Τριβίδια ή τριβιδάκια λέμε στην Κρήτη τα μακρόστενα βουτήματα και ψωμάκια σε αντιδιαστολή με τα κουλούρια και τις κουλούρες.
Η συνταγή έδινε τις ποσότητες σε δράμια και οκάδες και όπως συνήθως ήταν για πολλαπλάσια ποσότητα από αυτή που φτιάχνουμε συνήθως. Βλέπετε παλιά δεν είχαν την ευκολία της ηλεκτρικής κουζίνας και το άναμα του φούρνου δεν συνέφερε να γίνεται για μικροποσότητες… Έχω μετατρέψει την αναλογία των υλικών που αφορούσε 2,5 οκάδες αλεύρι και τα φτιάχνω με ένα περίπου κιλό αλεύρι.
Υλικά
Περίπου 1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
¾ κούπας λάδι (ή ½ κούπα νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε 2-3 κουταλιές ταχίνι)
1 κούπα ζάχαρη (και προαιρετικά 1/4 κούπας ακόμη )
Το χυμό ενός πορτοκαλιού
Το χυμό ενός λεμονιού
½ κούπα αλουσιά (όπως έχω ξαναπεί την αντικαθιστώ συχνά με κρασί)
½ κούπα κανελόζουμο ( και άλλη ½ κούπα αν χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά )
½ κουταλάκι κοφτό κόκκους μαστίχας
½ κουταλάκι σόδα
1 βαθύ πιάτο σταφίδες ξανθές
2 κούπες προζύμι φρεσκοανεπιασμένο ή 2 κύβους (80 γραμμάρια) μαγιά νωπή ή 3 – 4 φακελάκια ξηρή
Επί το έργον
Αν χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά την ανεπιάνουμε με ½ κούπα κανελόζουμο και 1 κουταλιά από τη ζάχαρη, όπως στα σφακιανά παξιμαδάκια (επίσης ωραία ζύμη για λαζαράκια)
Αλέθουμε τη μαστίχα με μία κουταλιά ζάχαρη στο multi.
Σε μπολ βάζουμε τις σταφίδες με την αλουσιά (ή το κρασί) και το κανελόζουμο να φουσκώσουν για μισή ώρα τουλάχιστον. Σε λεκανίτσα ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε το χυμό των εσπεριδοειδών αφού διαλύσουμε τη σόδα σ’ αυτόν.
Προσθέτουμε τη μαστίχα, τις σταφίδες και το προζύμι, ή την ανεπιασμένη μαγιά ή την ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, ως ότου επιτύχουμε μια μαλακή ζύμη που κολλά ελαφρώς στα χέρια.Αυτή τη φορά μου περίσσεψαν 3/4 κούπας από το κιλό.
Αφήνουμε τη ζύμη να ανεβεί , την πιέζουμε να ξεφουσκώσει και πλάθουμε τα τριβιδάκια μας. Αν θέλουμε τα κυλάμε σε αποφλοιωμένο σουσάμι που έχουμε ξεπλύνει και απλώσει σε καθαρή πετσέτα. Συνήθως το πασπαλίζω στην πετσέτα με λίγη ζάχαρη για να κολλάει.
Τα αφήνουμε να ανεβούν και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στη μεσαία σχάρα για μισή περίπου ώρα.
Και σε λαζαράκια...
update 2019: Μπορεί τα λαζαράκια να μην είναι στην παράδοση της Κρήτης, αλλά η ζύμη αυτή είναι ιδανική για την παρασκευή τους! Δείτε πόσο όμορφα γίνονται:Παρατηρήσεις
1) Η ζύμη και τα τριβιδάκια θεωρούνται ανεβασμένα όταν τα πιέζουμε και επανέρχονται. Ο χρόνος ανεβάσματος ποικίλλει και εξαρτάται από τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος. Σε θερμό και υγρό περιβάλλον η διαδικασία –αν και η μαγιά μας είναι φρέσκια- γίνεται πολύ γρήγορα. Δείτε και το κολπάκι στα ανεβατά κουλουράκια (εξαιρετική και αυτή η ζύμη για λαζαράκια)…
2) Το αλεύρι στις ζύμες είναι σχεδόν πάντα στο περίπου. Συν –πλην 100 γραμμάρια από την ποσότητα που λένε οι συνταγές, είναι πιθανή. Εξαρτάται πάλι από τις συνθήκες, από το είδος τους αλευριού και από τα τελικά υγρά.Π.χ δεν έχουν όλα τα πορτοκάλια και τα λεμόνια την ίδια ποσότητα χυμού…
3) Η διαδικασία με το προζύμι παίρνει πολύυυυ περισσότερη ώρα. Εγώ έφτιαξα τη ζύμη χθες το βραδάκι και τα έψησα σήμερα το μεσημέρι όπως έγραψα και πιο πάνω.Με τη μαγιά είναι υπόθεση 2-3 ωρών το ανέβασμα.
Και εγώ σοκαρίστηκα με τον Παπάζογλου…"Γλύστρησε" τόσο αθόρυβα απ'τη ζωή!
Ξέρεις σκέφτομαι πολλές φορές πόσο ασχολούμαστε με τα ανούσια, ενώ η ουσία της ζωής είναι…η υγεία!!! Αν έχεις αυτήν τα'χεις ΟΛΑ!
Πόσο θα'θελα να είχα ένα ζεστό τριβιδάκι με τον αυριανό πρωϊνό καφέ μου! Την απόλαυσα και αυτή την ανάρτησή σου όπως όλες μέχρι τώρα…
οι συνταγές αυτές είναι οι καλύτερες και έχουν μεγάλη αξία, να είχα ένα τώρα!!!
Αλλη μια υπέροχη συνταγή-καταγραφή. Καλή σου μέρα και Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!
σ' ευχαριστώ για την ωραία ανάρτηση. Κάπου μου είχαν δώσει τέτοιο σταυρό των Βαϊων, και μάλιστα σε ελληνική εκκλησία στο εξωτερικό. Τι μου θύμισες!
Η συνταγή σου είναι πολύ ωραία, τη λιμπίστηκα. Καποια στιγμή θα τη βάλω στο πρόγραμμα.
Το δίστιχο το λέμε κι εμείς, στην ηπερωτική Ελλάδα, μόνο που στο τέλος το ξέρω:
και την άλλη Κυριακή τρώμε το ψητό τ' αρνί.
Για τον Παπάζογλου πίστεψέ με, δεν ήθελα να το πιστέψω. Δεν το ήξερα πως ήταν άρρωστος και μου ήρθε σαν κεραυνός. Τόσο πολύ στεναχωρήθηκα! Τόσο αξιόλογος, τόσο αληθινός! Κρίμα, άνθρωποι που είχαν κάτι να πουν και μάλιστα αρκετά νέος ακόμα…Είπα να αναρτήσω κάτι, αλλά τελικά καλύτερο το 'χω να σωπαίνω σε τέτοιες περιπτώσεις.
Να είσαι καλά, να ζεις τις μέρες με το αληθινό τους νόημα καιμε το καλό η Ανάσταση!
Συνταγές σαν κι αυτή έχουν ιδιαίτερη αξία πέραν της νοστιμιάς τους!
Ευτυχώς που τις καταγράφεις κι έτσι έχουμε κι εμείς την χαρά να τις μοιραζομαστε μαζί σου!
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!
Νοστιμότατα τα σταφιδοτρίβιδά σου!! (μου θυμίζουν τα λαζαράκια)..Μ'αρέσουν οι σταυροί των βαγιών οι νησιώτικοι! Εμείς εδώ βάγια έχουμε τα φύλλα της δάφνης (βαγιά λένε τη δάφνη οι ντόπιοι).. αυτά μοιράζουν σε ματσάκια δεμένα με λουλούδια της εποχής. (τα φτιάχνουν κάθε χρόνο οι νιόπαντροι). Καλημέρες! (υ.γ.κι εγώ σοκαρίστηκα με τον Παπάζογλου…. κρίμα..)(υ.γ.2 Εντυπωσιακά τ'αυγά με τις φόδρες!!!)
Τρελαίνομαι για σταφιδόψωμα,φαίνονται λαχταριστά τα δικά σου!Και οι σταυροί πολύ όμορφοι!Παρόμοιους μοιράζουν και εδώ στην Πάτρα στην καθολική εκκλησία.Καλή Μεγάλη Εβδομάδα,Vita μου!
Θα κάνω παράπονα στην πεθερά μου που δεν μου έχει φτιάξει πότε τέτοια σταφιδόψωμα!!!!
Οι σταυροί είναι υπέροχοι. Κάποτε πήγαινα και εγώ στο φτιάξιμο τους. Καλό Πάσχα.
Φιλάκια
Τα σταφιδόψωμα σου είναι σαν αυτά που πουλά ένα αγαπημένος μου φούρνος , που ψήνει σε ξυλόφουρνο!! πολύ νόστιμα φαίνονται!
Λοιπόν για τους σταυρούς , άκουγα μια ομηλία στην τηλεόραση (σε τοπικό τηλ.σταθμό)όπου ένας ιερωμένος μιλούσε για τους περίτεχνα φτιαγμένους αυτούς σταυρούς , που φτιάχνουν στην Κρήτη!
Αν θυμάμαι καλά είπε ότι γίνονται απο φύλλα φοίνικα;
Εξαιρετικοί – πολύ όμορφοι οι σταυροί σου Vita!
Για τον Νίκο Παπαζόγλου … λυπήθηκα … ενας ακόμα ανθρωπός που μας αφήνει μεγάλη μουσική κληρονομιά , μουσική παιδεία …
Καλό ταξίδι …
Vita μου , η ανάρτηση σου όλη ,ιστορικής σημασίας , μου αρέσει πολύ μέσα απο τις συνταγές να μαθαίνω πράγματα , παραδόσεις , ήθη , έθιμα ….
καλό Πάσχα , υγεία κ χαρά στην οικογένεια σου 🙂
άμα αυτή η συνταγή είναι για σταφιδόψωμα μπορώ να φανταστώ τι πρόκειται να δούμε με τα τσουρέκια!
Η ιστορία με το προζύμι είναι όντως πολύ μεγάλη ,απ αυτά τα ολίγα που λες διακρίνω την ιδιαίτερη και ανεκτίμητη γνώση που αποκτάς όταν το έχεις ζήσει!
Καλό ταξίδι του Νίκου ,για μας που τον ζήσαμε από τα πρώτα του τραγούδια μέχρι και χτές είναι μεγάλη η απώλεια!
Vita,είναι νοστιμότατα!
Αυτές οι κρητικές συνταγές πάντα πλήρεις με μεράκι φτιαγμένες!
Μετά το Ρασούλη κι άλλος υπέροχος καλλιτέχνης πήγε να του κρατήσει συντροφιά-μαζί στα καλλιταχνικά μαζί και στο "ταξίδι".
Φιλιά!
Μαρινάκι, με τα αφιερώματα στα ΜΜΕ σήμερα, όλη μέρα είμαι δακρυσμένη…
Γαστερόπληκτη για σένα πρέπει να είναι εύκολα
Γιατί δεν τα φτιάχνεις; 🙂
Σοφία σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Καλή Μεγαλοβδομάδα
Alla logia έχεις δίκιο, το βρήκα όπως το λες στο internet. Δεν το ήξερα! Σ' ευχαριστώ.
Έλενα πράγματι! Σ' όλη την Ελλάδα υπάρχουν θησαυροί στα παλιά τετράδια!
Όλγα αντί λαζαράκια τα έκανα :-). Τα αυγά εκτός από εντυπωσιακά είναι και πολύ εύκολα!Να τα φτιάξεις 🙂
Λένια λες να είναι επιρροή μας από τους Ενετούς; Θα το ψάξω.
Μανουσίνα τώρα που είσαι κάτω να της τα ζητήσεις και να μας δώσεις και τη συνταγή της 🙂
Αφροδίτη βάγια το λέμε το δέντρο και μοιάζει να είναι ένα είδος φοίνικα. Πραγματικά μερικοί είναι έργα τέχνης!Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
kostaslogh μη μου πεις ότι σου φάνηκε σύνθετη η συνταγή :-). Εσύ φτιάχνεις τόσα πράγματα!
Ελένη άμα υπάρχει μεράκι έτσι είναι παντού :-). Σ' ευχαριστώ!
Σοκ για τον τραγουδοποιό…Μεγάλει απώλεια…
Πολυ καλά τα σταφιδοτρίβιδα (τι ωραίο όνομα!!!). Πλέκετε κι εσείς με φοίνικα!!!
ΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ.ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΑ ΤΑ ΣΤΑΦΙΔΟΤΡΙΒΙΔΑΚΙΑ.ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ.ΤΙΣ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΤΙΣ ΣΤΡΑΓΓΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΖΥΜΗ Η ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΖΟΥΜΑΚΙ?ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ.ΜΑΡΙΑ.
Καλώς όρισες Μαρία και ευχαριστώ για το σχόλιο. Ναι, θα βάλεις μαζί με το υγρό που θα τις μουσκέψεις τις σταφίδες σου.
Καλή επιτυχία και γράψε μας τις εντυπώσεις σου!
Καλησπερα,μολις τα εβγαλα απο τον φουρνο μυρισε ολο το σπιτι,ειναι αφρατα (προζυμενια)ελαφρια(σε βαρος) και νοστιμα, κριμα που δεν εκανα διπλη δοση.Αυτην την φορα το προζυμι δεν με γελασε.Ανταποκριθηκε τελεια ενω στα ανεβατα ειχα αποτυχια(σου γραψα.)Θελω σε παρακαλω μονο να μου πεις το κολπο με το νερο και το ζυμαρακι σαν μικρο καρυδι πότε το κανουμε οταν τα πλασουμε τα στραβιδακια η οταν εχουμε τελειωσει το ζυμωμα??.Εγω το εκανα μολις τα πλασα στο ταψι δεν ανεβηκε καθολου κολλησε στο πατο.Με το ματι τα βαλα στο φουρνο,το κολπακι αν πετυχει ειναι εγγυηση.Καταλαβα οτι πετυχαν επειδη δεν ειναι καθολου βαρια και ειναι αφρατα.Σε ευχαριστω πολυ για τις υπεροχες κατατοπιστικες και νοστιμες συνταγες σου.Οι φωτογραφιες βοηθησαν να καταλαβω ποσο επρεπε να φουσκωσουν(απο το ταψι, το ζυμαρι πριν και μετα)
Χαίρομαι πολύ που σου πέτυχαν! Την επόμενη φορά είμαι βέβαιη ότι θα πετύχεις και τα κουλουράκια. Οι ανεβατές ζύμες πρέπει να είναι "αγνιές" δηλαδή πού μαλακές, μη σου πω να κολλάνε λίγο στα ακροδάκτυλα. Το ζυμαράκι το βάζω όταν τελειώνω τη ζύμη όχι όταν τελειώνω τα τριβιδάκια. Τα τριβιδάκια όταν πλαστούν θέλουν λιγότερο χρόνο από το ζυμάρι, έτσι δεν είναι; Το εφαρμόζω κυρίως στη μαγιά και όχι στο προζύμι. Όταν "πάρεις το κολάι" δεν θα το χρειάζεσαι! Αν δεν σε φοβίζουν, δοκίμασε τα τσουρέκια με φυσικό προζύμι που έχω στο blog. Κάνε τη μισή δόση για δοκιμή. Όσοι τα έχουν δοκιμάσει τα βρίσκουν ασυναγώνιστα. Αλήθεια, σου έχω πει ότι έζησα για 10 μήνες στο νησί σου; Και το λάτρεψα! Παράδεισο το έλεγα. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Καλές γιορτές σε σένα και στην οικογένειά σου
Να σαι καλα και συ.Οντως κολλουσανε λιγακι,θα τα ξανακανω και αυτα και τα ανεβατα.Τελικα το προζυμι ηταν, με ξεγελασε φαινοτανε δυνατο, το λεω γιατι και στα ανεβατα ηταν "αγνια" η ζυμη.Εδω στα ανεβατα για αρωμα βαζουν κοπανισμενα σε σκονη κανελα και λιγο γαριφαλο. Τα τσουρεκια τα φλερταρω μερες τωρα,το σκεφτομαι,το ξανασκεφτομαι και μαλλον θα ενδωσω.Φαινονται αφρος μεσα.Αν δεν σε ενοχλησω ξανα μεχρι το Πασχα καλες γιορτες και σε εσενα.
Καλή μεγάλη εβδομάδα και καλή Ανάσταση. Μήπως να βάλετε και ένα βιντεάκι με το βαγιοσταυρό ; Να διατηρηθεί και αυτό το έθιμο διαδικτυακά;
Καλημέρα, αγαπητή Vita.
Υπέροχη η συνταγή σου. Μοσχομύρισε η πολυκατοικία. Άσε που έδωσα σ΄ένα φίλο, ο οποίος το κέρασε τους συναδέλφους του, χωρίς ν΄αναφέρει πως είναι "σπιτικά". Το σχόλιο ήταν "Εμένα γιατί δεν μου αγόρασες;". Τέτοια επιτυχία!!!
Αναρωτιέμαι μόνο, μήπως έπρεπε να έχω χειριστεί το προζύμι, έτσι όπως το περιγράφεις στη συνταγή σου "Ζεματιστά κουλουράκια με φυσικό προζύμι". Δηλαδή πρώτα με το 1/3 των υλικών, (ίσως του αλευριού;) και μετά το ανέβασμα να ολοκλήρωνα το ζύμωμα και το τελικό ανέβασμα; Το λέω γιατί μάλλον ζορίστηκε η ζύμη μου να ανεβεί!
Καλό Σ/Κ και καλά μαγειρέματα!
Μαίρη χαίρομαι που σας άρεσαν. Είναι όντως ωραία συνταγή.Η ζύμη αυτή είναι πιο σύνθετη οπότε λογικά αργεί περισσότερο. Πάντως ναι, σε όλα τα προζυμένια μπορούμε να κάνουμε διαδοχικά ανεβάσματα προσθέτοντας σταδιακά τις ποσότητες των υλικών.
θα ήθελα να ενημερώνωμαι για τις φανταστικες κρητικες συνταγές
Καλημέρα σας. Βέβαια, αν βλέπετε το mail σας θα σας στέλνω κάθε καινούρια ανάρτηση! Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!
[…] αγαπάμε τα ανεβατά βουτήματα. Ανεβατά παξιμαδάκια, σταφιδόψωμα, καλιτσούνια κουλουράκια σε διάφορα μεγέθη και […]
Καλησπερα. Επειδή θέλω να φτιάξω τα τριβιδακια θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Θα βάλω νωπή μάγια άρα θέλω 1 κουπα κανελοζουμο? Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω πως κάνουμε το κανελοζουμο.
Ακριβώς! Ρυθμίστε το αλεύρι ώστε να έχετε μαλακή ζύμη. Για να φτιάξουμε το κανελόζουμε βράζουμε 1-2 ξυλάκια κανέλας σε νερό για 2-3 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να τα βγάλουμε από μέσα. Θα γίνει καφέ και πολύ αρωματικό! Καλή επιτυχία!
Τέλεια. Ευχαριστώ πολυ, θα τα δοκιμάσω.
Ελπίζω να σας πέτυχαν!
Λοιπόν τα έφτιαξα και είναι πεντανοστιμα. Η συνταγή θα καθιερωθεί. Αν και ρεθεμνιωτισα δεν την ήξερα αυτή τη συνταγή. Να’στε καλά που την Μοιραστηκατε μαζί μας.
ΠΟλύ χαίρομαι που σας άρεσαν! Εϊναι παλιά συνταγή από το τετράδιο της γιαγιάς μου, παραλλαγή ανεβατών κουλουριών που φτιάχνουμε στην περιοχή μας!
Αν δεν βάλουμε σταφίδες για να γίνουν λαζαρακια, βάζουμε το κρασί και το άλλο μισό ποτήρι κανελοζουμο στη ζύμη ή το αφαιρούμε τελείως από τη συνταγή;
Τα υγρά της συνταγής πρέπει να είναι όσα αναφέρονται, ανεξάρτητα αν υπάρχουν ή όχι σταφίδες. Το πολύ πολύ να χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι στο πλάσιμο. Καλή επιτυχία!
Τα έφτιαξα και βγήκαν τέλεια!Όντως πήρε περισσότερο αλεύρι αλλά δεν το υπολόγισα γιατί το έβαλα με το μάτι.Ηταν μια πολύ αφράτη και μαλακή ζύμη.Συγχαρητηρια για τη συνταγή σας!Πάντοτε εμπιστεύομαι τις ζύμες σας εδώ και αρκετά χρόνια και πάντοτε με βγάζετε ασπροπροσωπη.Ευχαριστώ πολύ!
Πολύ χαίρομαι που σας πέτυχαν! Και του χρόνου. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!