Vegan/vegetarian

Σταφιδοτρίβιδα (νηστίσιμα σταφιδόψωμα)

Αρωματικά, αφράτα, νόστιμα! 

Βάγια, βάγια τω βαγιώ,
τρώνε ψάρι και κολιό
κι ως την άλλη Κυριακή,
του καλιτσουνιού τ΄ αυτί.

Ιδανική ζύμη και για λαζαράκια!

 

Δείτε τι όμορφοι που είναι οι σταυροί που μοιράζουν σήμερα Κυριακή των Βαΐων οι παπάδες στις εκκλησιές μας! Και τούτοι εδώ δεν είναι από τους πιο περίτεχνους. Το απόγευμα του Σαββάτου του Λαζάρου οι πιστοί, γυναίκες και άντρες που κατέχουν την τέχνη φτιάχνουν εκατοντάδες σταυρούς που μοιράζονται την Κυριακή των Βαΐων εις ανάμνησιν…

 

Οι σταυροί αυτοί θεωρείται ότι παρέχουν μεγάλη προστασία στα σπίτια μας. Οι παλιοί τους έραβαν στη φόδρα του πανωφοριού τους και τους θεωρούσαν φυλακτό μου είπε η γειτόνισσα που μου έφερε τον πιο σύνθετο.
Κλείνει σήμερα η Βαγιοβδομάδα όπως λέγεται στην Κρήτη η εβδομάδα που προηγείται της Κυριακής των Βαΐων , κι εμείς τηρήσαμε το έθιμο με το ψαράκι μας. Ψαρόσουπα και τηγανητά ψαράκια …
Τα βουτήματα μας όμως νηστίσιμα. Ούτε βούτυρο ούτε αυγά για μια βδομάδα ακόμη…

Από προχθές είχα ανεπιάσει το προζύμι μου για να το δυναμώσω για τα τσουρέκια που θα φτιάξω τη Μεγαλοβδομάδα. Όχι δηλαδή ότι δεν γίνονται και με μαγιά αλλά με το προζύμι είναι αλλιώς η συνταγή μου… Επειδή δεν το χρησιμοποιώ πια συχνά (καταφεύγω στην ευκολία της μαγιάς), οι μύκητές του μάλλον αδυνατίζουν κι έτσι το ανανεώνω πιο μπροστά από τη μέρα που το χρειάζομαι για να ανακτήσει τη δύναμή του! Θα σας μιλήσω άλλη φορά για το προζύμι μου. Έχει μεγάλη ιστορία…

Αφού κράτησα λίγο στα δυο μπολάκια που το διατηρώ εδώ και χρόοοοονια, χρησιμοποίησα το υπόλοιπο (περίπου δυο κούπες) για να φτιάξω αυτά τα νηστίσιμα σταφιδόψωμα που απολαύσαμε με το καφεδάκι μας σήμερα το απόγευμα. Βλέπετε μόνο σήμερα το πρωί είχε πια ανεβεί το ζυμάρι μου και τα ψωμάκια ήταν έτοιμα για φούρνισμα το μεσημεράκι.
Η συνταγή είναι πολύ παλιά, όπως παλιά είναι και η ονομασία τους. Τριβίδια ή τριβιδάκια λέμε στην Κρήτη τα μακρόστενα βουτήματα και ψωμάκια σε αντιδιαστολή με τα κουλούρια και τις κουλούρες.

Η συνταγή έδινε τις ποσότητες σε δράμια και οκάδες και όπως συνήθως ήταν για πολλαπλάσια ποσότητα από αυτή που φτιάχνουμε συνήθως. Βλέπετε παλιά δεν είχαν την ευκολία της ηλεκτρικής κουζίνας και το άναμα του φούρνου δεν συνέφερε να γίνεται για μικροποσότητες… Έχω μετατρέψει την αναλογία των υλικών που αφορούσε 2,5 οκάδες αλεύρι και τα φτιάχνω με ένα περίπου κιλό αλεύρι.

Και σε λαζαράκια...

update 2019: Μπορεί τα λαζαράκια να μην είναι στην παράδοση της Κρήτης, αλλά η ζύμη αυτή είναι ιδανική για την παρασκευή τους!  Δείτε πόσο όμορφα γίνονται:

Παρατηρήσεις

1) Η ζύμη και τα τριβιδάκια θεωρούνται ανεβασμένα όταν τα πιέζουμε και επανέρχονται. Ο χρόνος ανεβάσματος ποικίλλει και εξαρτάται από τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος. Σε θερμό και υγρό περιβάλλον η διαδικασία –αν και η μαγιά μας είναι φρέσκια- γίνεται πολύ γρήγορα. Δείτε και το κολπάκι στα ανεβατά κουλουράκια (εξαιρετική και αυτή η ζύμη για λαζαράκια)

2) Το αλεύρι στις ζύμες είναι σχεδόν πάντα στο περίπου. Συν –πλην 100 γραμμάρια από την ποσότητα που λένε οι συνταγές, είναι πιθανή. Εξαρτάται πάλι από τις συνθήκες, από το είδος τους αλευριού και από τα τελικά υγρά.Π.χ δεν έχουν όλα τα πορτοκάλια και τα λεμόνια την ίδια ποσότητα χυμού…

3) Η διαδικασία με το προζύμι παίρνει πολύυυυ περισσότερη ώρα. Εγώ έφτιαξα τη ζύμη χθες το βραδάκι και τα έψησα σήμερα το μεσημέρι όπως έγραψα και πιο πάνω.Με τη μαγιά είναι υπόθεση 2-3 ωρών το ανέβασμα.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Skip to content