Και σφακιανό γιαχνί επονομαζόμενο, κατά κάποια εκδοχή!
Ένα παραδοσιακό πιάτο της δυτικής Κρήτης που λόγω της νοστιμιάς του έχει μεταναστεύσει σε ολόκληρο το νησί είναι το φαγητό της σημερινής συνταγής. Η παραδοσιακή εκδοχή αυτού του φαγητού γίνεται με αγρίμι, με τον κρητικό αίγαγρο που είναι γνωστός στους περισσότερους σαν κρι κρι.
Το ζώο αυτό κινδύνευσε με εξαφάνιση και τώρα είναι προστατευόμενο είδος και απαγορεύεται το κυνήγι του. Είναι ενδημικό,και ζει στα Λευκά Όρη και κυρίως στο Φαράγγι της Σαμαριάς. Θεωρείται πρόγονος της αίγας και αποτελεί σύμβολο της Κρήτης. Δείτε περισσότερα εδώ
Υλικά
1 κιλό αρνί ή κατσίκι για κατσαρόλα (από το μπροστινό, το χεράκι που λέμε)
1-1,5 κούπα ελαιόλαδο (για το αρνί 1 κούπα, για το κατσίκι 1,5)
Αλάτι
Προαιρετικά: μισή κούπα κρασί ή/και ένα μέτριο ξερό κρεμμύδι
update 2012: συνήθιζα να βάζω κρασί ή / και κρεμμύδι, μέχρι που γνωστή διακεκριμμένη γευσιγνώστρια, που τιμά το site με τις επισκέψεις της, μου είπε ότι στην πιο αυθεντική εκδοχή του το τσιγαριαστό σφακιανό αρνί δεν τα περιέχει. Εμείς πιο ανατολικά, βάζουμε κι αυτά τα υλικά. Επειδή διαπίστωσα ότι όταν είναι καλό το κρέας πράγματι δεν χρειάζονται, δίνω πια ως προαιρετικά αυτά τα 2 υλικά! Κάποιες φορές βάζω λίγο κρασί αλλά όχι πια κρεμμύδι.
Επί το έργον
Κόβουμε το κρέας σε μεσαίου (προς μικρό) μεγέθους μερίδες. Το πλένουμε το και το αφήνουμε να στραγγίξει. Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα, και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι (αν βάλουμε). Πριν αρχίσει να τσιγαρίζεται βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος. Τα γυρίζουμε να αλλάξουν χρώμα από όλες τις μεριές, και αλατίζουμε. Μόλις ξαναρχίσει να βράζει και να τσιγαρίζεται ελαφρά προσθέτουμε το κρασί (αν βάλουμε). Το σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε το μάτι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
Εγώ το είχα στο 2 σε κουζίνα με διαβάθμιση ως το 9. Παίρνει περίπου 2 ώρες να γίνει. Αυτό είναι όλο κι όλο! Το σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες ή πατάτες φούρνου αν το προορίζουμε για κύριο πιάτο, ή ακόμη και σκέτο αν το θέλουμε για κρασομεζέ στο κέντρο του τραπεζιού.Το παίρνουμε στεγνό από την κατσαρόλα αφήνοντας το λάδι του ή το σερβίρουμε με λίγο λάδι.
Σε μια πιο πλούσια παραλλαγή, προσθέτουμε ένα ακόμη υλικό: αν έχουμε τσίπα, ανθόγαλα ή καλής ποιότητας στραγγιστό γιαούρτι, βγάζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε άλλη κατσαρόλα και προσθέτουμε μια κούπα γαλακτοκομικό 10 λεπτά πριν το κατεβάσουμε από το μάτι. Τρίβουμε και λίγο πιπέρι και απολαμβάνουμε!
Παρατηρήσεις
1)Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό σ’ αυτό το πιάτο, γι αυτό το λάδι είναι σε μεγάλη σχετικά ποσότητα (μπορούμε αυτό που θα μείνει να το χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα λαχανικών για να πάρουν γεύση). Η θερμοκρασία μαγειρέματος πρέπει να είναι ιδιαίτερα χαμηλή.Το αποτέλεσμα δεν είναι τηγανητό κρέας αλλά ένα μαλακό τσιγαριστό μεζεδάκι.
2)Αντί κρασί μπορούμε να βάλουμε λεμόνι αλλά αυτό είναι “ανατολική” παραλλαγή…
3)Αν δεν μας αρέσουν τα μικρά κρέατα μπορούμε να το φτιάξουμε με ζυγούρι (χρονιάρικο αρνί) αλλά τότε θέλει περισσότερη ώρα βράσιμο.
4)Αν προσθέσουμε γαλακτοκομικό, αντί να χρησιμοποιήσουμε κατσαρόλα μπορούμε να βάλουμε τα κομμάτια του κρέατος σε πυρέξ και να το βάλουμε για ένα τέταρτο σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο.
Πωπω τι μου έκανες και κοντέυει να μεσημεριάσει, θα είναι τέλειο σίγουρα με τέτοιο αργό ψήσιμο!
Φιλιά πολλά Vita μου!
μμμμμ…υπέροχο!!!!!!!!!θα δοκιμαστεί σίγουρα!!!φιλιά πολλά!!!καλό βράδυ!!!
Φαίνεται πεντανόστιμο Vita και είμαι σίγουρη πως ήταν.
Mιααααμ! Πεντανόστιμο φαίνεται! Αν βάλω μόνο 1 λεμόνι ελπίζω να μην είναι πρόβλημα(δεν μου αρέσουν πολύ τα λεμόνια).
Καλό βράδυ Vita μου!
Το τσιγαριστό το κατα-ευχαριστήθηκα ένα καλοκαίρι στα Χανιά!
Σχεδόν κάθε μέρα αυτό παραγγέλναμε όπου καθόμασταν για φαγητό!
Πραγματικά νοστιμότατο!
Καλή βδομάδα Vita μου!
Το ζήλεψα το φαγητό σας!! Αλλά από αύριο δίαιτα παραφάγαμε.
Καλή εβδομάδα.
VITA ΚΑΛΗΜΕΡΑ.Ο ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΙΑΣΤΟ Η ΚΑΛΛΥΤΕΡΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΦΟΥΡΙΑΡΙΚΟ ΡΙΦΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΡΗ ΚΡΕΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ.Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ ΜΕΔΟΥΛΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ ΜΕ ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ.ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ.
Φαινεται τελειο! Και το ζηλευω γιατι δεν τρωει καθολου ο αγαπημενος και δεν μαγειρευω καθολου αρνι κατσικι!!!!
Σε περιμενει κι ενα βραβειο στο blog μου!
Υπέροχη αυτή σας τη συνταγή.
Αρώματα και γεύσεις της γης σου, μοναδικό συστατικά αυτό το καταπληκτικό νησί.Μια αγκαλιά σε εσάς και στην Κρήτη.
Πεντανόστημο πιάτο!
Έρι είναι η νοστιμάδα της απλότητας!
tanyadmin περιμένω εντυπώσεις αν το δοκιμάσεις τελικά!
Στέλλα χαίρομαι που σε "βλέπω" εδώ. Καλώς ήρθες!
Selcouth μπορείς να μη βάλεις και καθόλου λεμόνι, ή μόνο λίγο κρασί. Η κυρία Θάλεια Τσιχλάκη σε σχόλιο στο fb μας είπε ότι μπορούμε να μη βάλουμε τίποτα!
Έλενα χρειάζεται όμως πολύ καλό κρέας γιατί εκεί είναι όλη του η νοστιμιά!
Ξανθή δεν έχεις άδικο! Παραβαρύναμε κι εμείς…
HATZIKOS ευχαριστώ για τον καλό σου λόγο! Εμ βέβαια με φουριάρικο είναι η ιδανική συνταγή!
Ελπινίκη φτιάξε το για σένα μόνο. Αξίζει μερικές φορές να φτιάχνουμε κάτι και για μας!
annamaria ευχαριστώ πολύ!
Μαρίνα πού να βρεις φουριάρικο
εκεί που είσαι :-)!
εξαιρετική,προσέγγιση και τα συγχαρητήρια μου,η διαφωνία μια παρέας επαγγελματίων μαγείρων ήταν, οτι δεν μπαίνει κρασί…!!!
Λέγεται λοιπόν από εξαιρετική γευσιγνώστρια που έχει απέραντες γνώσεις και στην ιστορία της διατροφής, ότι ούτε λεμόνι ούτε κρασί μπαίνει στην αρχέτυπη αυτή συνταγή. Είναι φαγητό βοσκών και έχει τρία υλικά: κρέας, λάδι, αλάτι. Ιδιαίτερα το λεμόνι το απέρριψε ως νεωτερισμό. Το κρασί έχει μεγαλύτερη πιθανότητα γιατί όλο και κάποιο φλασκί κρασί θα είχαν στα όρη οι βοσκοί. Άρα, πιο πιθανόν το κρασί από το λεμόνι στην εξέλιξη της συνταγής που κατ’ αρχήν όπως είπαμε δεν είχε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Τελευταία την σερβίρουν και με λεμόνι και ομολογουμένως του πάει, αλλά είναι νεωτερισμός! Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
εχετε απόλυτο δίκιο,σε οτι γράφετε,απλα η ειρωνεία τις τύχης οτι η καλοκαιρινή σαιζόν κατα πάσα, πιθανότατα θα με βρει υπεύθυνο κουζίνας στην χωρά Σφακιών οποτε θα το μαγειρεψω αμέτρητες φορές,,και θα τα ξαναπούμε αναλυτικά..για την Χανιώτικη κουζίνα μιας και έχω καταβολές, γιατι κατάγομαι,απο Χανιά.
Τσικνίσαμε χθες με την συνταγή σου αυτή !!! Τα παιδιά και ο σύζυγος που δεν τρελαίνονται για αρνί το καταευχαριστήθηκαν !!!
Χαίρομαι που σας άρεσε και ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να γράψετε τη γνώμη σας! Να είστε καλά. Και του χρόνου!
Θα ειναι ωραιαο με μακαρονια;;αντι πατατες.
[…] τσιγαριαστό […]
Πεντανοστιμο!!!!!!
Ναι, από τα νοστιμότερα πιάτα. Επαληθεύει τη φράση “το μεγαλείο της απλότητας”!