Αλμυρά

Γαριδομακαρονάδα σπέσιαλ!

Γαριδομακαρονάδα σπέσιαλ!

Αγαπημένο,  χορταστικό πιάτο!

Υπάρχει ήδη μια γαριδομακαρονάδα στο site, χαρακτηρισμένη μάλιστα ως “του φτωχού”, επειδή σ’ εκείνη χρησιμοποιώ μικρές γαρίδες με χαμηλή συνήθως τιμή. Είναι νόστιμη και απλή και είναι από τις πιο δημοφιλείς συνταγές μας κάθε Σαρακοστή. Είναι λοιπόν πιο «οικονομική» από τούτη και γίνεται ακόμη και με κατεψυγμένες-αποφλοιωμένες γαρίδες.

Γαριδομακαρονάδα σπέσιαλ!

Αυτή εδώ όπως και να το κάνουμε είναι πιο σπέσιαλ. Όχι ότι δεν γίνεται και με μικρές γαρίδες, αλλά τότε θα έχει περισσότερο κόπο κι εγώ την έχω καθιερώσει με κάπως μεγάλες και -κατά προτίμηση- φρέσκες γαρίδες. Τη συνταγή μου την έδωσε ψαράς πριν από λίγα χρόνια όχι βέβαια με ακρίβεια, απλώς με τα λόγια «βράσε τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα, αφού βγάλεις τσι γαρίδες, και στο τέλος τσι ξαναβάνεις. Πιο νόστιμα γίνονται».

Γαριδομακαρονάδα σπέσιαλ!

Πρόσφατα που είχα την τύχη να πετύχω μεγαλούτσικες γαρίδες, έφτιαξα κάποιες με λεμονάτη σάλτσα μουστάρδας και με τις υπόλοιπες αυτήν εδώ την υπέροχη μακαρονάδα που απολαύσαμε και που θα ξαναφτιάξω την Καθαρά Δευτέρα αφού έχω ακόμη λίγες στην κατάψυξη (ήταν πολλές για δυο άτομα τη δεύτερη φορά που τις ξαναπέτυχα στον ψαρά μου…).

Γαριδομακαρονάδα σπέσιαλ!

Θα επαναλάβω πως αν έχουμε υπομονή να τις καθαρίσουμε είναι μια χαρά και οι μικρές για τη συνταγή, αλλά με τις μεγάλες-εκτός από πεντανόστιμη- είναι και πανεύκολη η μακαρονάδα μας! Έτσι κι αλλιώς, εμείς εδώ τα συνηθίζουμε τα «σύζουμα» μακαρόνια, δηλαδή τα μακαρόνια που δεν σουρώνονται αλλά σερβίρονται με το ζουμί μέσα στο οποίο έβρασαν. Κλασικό παράδειγμα η μακαρονάδα μας σε ζωμό κρέατος, αλλά και η περίφημη καλοκαιρινή κόκκινη.

Γαριδομακαρονάδα σπέσιαλ!

Πρόταση λοιπόν για την Καθαρά Δευτέρα που όλο και κάτι περισσότερο ξοδεύουμε για το σαρακοστιανό μας τραπέζι, η σπέσιαλ γαριδομακαρονάδα μας! Τη δοκιμάσαμε και με κοινό σπαγγέτι και με υπέροχες μαύρες ταλιατέλες (φωτογραφία παραπάνω) και ήταν και τις δυο φορές υπέροχη!

Παρατηρήσεις

  1. Ανάλογα με το είδος και την ποσότητα των μακαρονιών που θα βράσουμε, μπορεί να χρειαστούμε περισσότερο νερό. Γι αυτό εγώ έχω βράσει νερό στον βραστήρα ή σε κατσαρόλα και συμπληρώνω αν έχουν απορροφηθεί τα υγρά πριν βράσουν τα ζυμαρικά μου όσο θέλω.
  2. Από το είδος των ζυμαρικών, εξαρτάται και το πότε θα ξαναβάλουμε τις γαρίδες στην κατσαρόλα. Αν π.χ. βράζουν σε 10 λεπτά, θα προσθέσουμε τις γαρίδες στο 6ο ή στο 7ο λεπτό. Γενικά, οι μεγάλες γαρίδες θέλουν περίπου 10-12 λεπτά (υπολογίζουμε και τον χρόνο που έβρασαν στην αρχή) οπότε ρυθμίζουμε αναλόγως τους υπόλοιπους χρόνους.
  3. Ο συνδυασμός με τις μαύρες ταλιατέλες (από εξαιρετικό εργαστήριο της Μήλου αυτές, όπως και ο πελτές μου…), ήταν πραγματικά πολύ επιτυχημένος, αλλά και με το απλό σπαγγέτι η γαριδομακαρονάδα αυτή είναι υπέροχη!
  4. Aν βάλουμε φρέσκια ντομάτα θεωρώ απαραίτητο τον πελτέ, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή. Η συμπυκνωμένη έτοιμη ντομάτα ή σπιτική σάλτσα είναι αρκετά μεστή σε γεύση οπότε μπορούμε να τον παραλείψουμε.
  5. Επειδή εγώ αγαπώ πολύ τα κεφάλια από τις γαρίδες, επιστρέφω στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια και κάποια από τα κεφάλια. Τα υπόλοιπα τα έχω πιέσει να βγάλουν το ζουμί που έχουν κρατήσει στον ζωμό του βρασμού (που θα προσθέσω στην κατσαρόλα).

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο