Αγαπημένο, χορταστικό πιάτο!
Υπάρχει ήδη μια γαριδομακαρονάδα στο site, χαρακτηρισμένη μάλιστα ως “του φτωχού”, επειδή σ’ εκείνη χρησιμοποιώ μικρές γαρίδες με χαμηλή συνήθως τιμή. Είναι νόστιμη και απλή και είναι από τις πιο δημοφιλείς συνταγές μας κάθε Σαρακοστή. Είναι λοιπόν πιο «οικονομική» από τούτη και γίνεται ακόμη και με κατεψυγμένες-αποφλοιωμένες γαρίδες.
Αυτή εδώ όπως και να το κάνουμε είναι πιο σπέσιαλ. Όχι ότι δεν γίνεται και με μικρές γαρίδες, αλλά τότε θα έχει περισσότερο κόπο κι εγώ την έχω καθιερώσει με κάπως μεγάλες και -κατά προτίμηση- φρέσκες γαρίδες. Τη συνταγή μου την έδωσε ψαράς πριν από λίγα χρόνια όχι βέβαια με ακρίβεια, απλώς με τα λόγια «βράσε τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα, αφού βγάλεις τσι γαρίδες, και στο τέλος τσι ξαναβάνεις. Πιο νόστιμα γίνονται».
Πρόσφατα που είχα την τύχη να πετύχω μεγαλούτσικες γαρίδες, έφτιαξα κάποιες με λεμονάτη σάλτσα μουστάρδας και με τις υπόλοιπες αυτήν εδώ την υπέροχη μακαρονάδα που απολαύσαμε και που θα ξαναφτιάξω την Καθαρά Δευτέρα αφού έχω ακόμη λίγες στην κατάψυξη (ήταν πολλές για δυο άτομα τη δεύτερη φορά που τις ξαναπέτυχα στον ψαρά μου…).
Θα επαναλάβω πως αν έχουμε υπομονή να τις καθαρίσουμε είναι μια χαρά και οι μικρές για τη συνταγή, αλλά με τις μεγάλες-εκτός από πεντανόστιμη- είναι και πανεύκολη η μακαρονάδα μας! Έτσι κι αλλιώς, εμείς εδώ τα συνηθίζουμε τα «σύζουμα» μακαρόνια, δηλαδή τα μακαρόνια που δεν σουρώνονται αλλά σερβίρονται με το ζουμί μέσα στο οποίο έβρασαν. Κλασικό παράδειγμα η μακαρονάδα μας σε ζωμό κρέατος, αλλά και η περίφημη καλοκαιρινή κόκκινη.
Πρόταση λοιπόν για την Καθαρά Δευτέρα που όλο και κάτι περισσότερο ξοδεύουμε για το σαρακοστιανό μας τραπέζι, η σπέσιαλ γαριδομακαρονάδα μας! Τη δοκιμάσαμε και με κοινό σπαγγέτι και με υπέροχες μαύρες ταλιατέλες (φωτογραφία παραπάνω) και ήταν και τις δυο φορές υπέροχη!
Υλικά
Για 16-20 μεγαλούτσικες γαρίδες (4 μερίδες)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
3-4 σκελίδες σκόρδο
75-90 ml (5-6κουταλιές) ελαιόλαδο
45 ml (3 κουταλιές) ούζο ή 60 ml (4 κουταλιές) λευκό ή ροζέ κρασί
200-250 gr τριμμένη ντομάτα, φρέσκια ή από κονσέρβα
Προαιρετικά, 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
400-500 gr μακαρόνια
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το μαύρο εντεράκι της ράχης τους (με μια τομή στο σωστό σημείο αφαιρείται πολύ εύκολα) και αν θέλουμε βγάζουμε και το κέλυφος. Βράζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη με νερό που ίσα να τα σκεπάζει για 5 λεπτά και τα αφήνουμε στην άκρη χωρίς να τα σουρώσουμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι σε καρεδάκια και το σκόρδο σε φετάκια. Όταν μαραθούν, προσθέτουμε τις καθαρισμένες γαρίδες και τις γυρίζουμε κι από τις δυο πλευρές να αλλάξουν χρώμα. Σβήνουμε με το ποτό και αφήνουμε να βράσουν 5-6 λεπτά. Τις βγάζουμε σε ένα πιάτο με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον πελτέ ανακατεύοντας να διαλυθεί, την ντομάτα, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώνουμε. Όταν βράσει η σάλτσα μας για κανένα δεκάλεπτο, προσθέτουμε περίπου 1-1,25 λίτρο νερό (δείτε παρατηρήσεις), καθώς και τον ζωμό από το βράσιμο των κεφαλιών και των κελυφών. Όταν αρχίσει ξανά ο βρασμός προσθέτουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε.
Λίγα λεπτά πριν τον καθορισμένο από τον παρασκευαστή χρόνο βρασμού, ξαναβάζουμε τις γαρίδες στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να συμπληρωθεί ο χρόνος βρασμού των ζυμαρικών και να είναι όσο βρασμένα μας αρέσουν. Αποσύρουμε από το μάτι, περιμένουμε 2-3 λεπτά, και σερβίρουμε μοιράζοντας τις γαρίδες στα πιάτα.
Παρατηρήσεις
- Ανάλογα με το είδος και την ποσότητα των μακαρονιών που θα βράσουμε, μπορεί να χρειαστούμε περισσότερο νερό. Γι αυτό εγώ έχω βράσει νερό στον βραστήρα ή σε κατσαρόλα και συμπληρώνω αν έχουν απορροφηθεί τα υγρά πριν βράσουν τα ζυμαρικά μου όσο θέλω.
- Από το είδος των ζυμαρικών, εξαρτάται και το πότε θα ξαναβάλουμε τις γαρίδες στην κατσαρόλα. Αν π.χ. βράζουν σε 10 λεπτά, θα προσθέσουμε τις γαρίδες στο 6ο ή στο 7ο λεπτό. Γενικά, οι μεγάλες γαρίδες θέλουν περίπου 10-12 λεπτά (υπολογίζουμε και τον χρόνο που έβρασαν στην αρχή) οπότε ρυθμίζουμε αναλόγως τους υπόλοιπους χρόνους.
- Ο συνδυασμός με τις μαύρες ταλιατέλες (από εξαιρετικό εργαστήριο της Μήλου αυτές, όπως και ο πελτές μου…), ήταν πραγματικά πολύ επιτυχημένος, αλλά και με το απλό σπαγγέτι η γαριδομακαρονάδα αυτή είναι υπέροχη!
- Aν βάλουμε φρέσκια ντομάτα θεωρώ απαραίτητο τον πελτέ, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή. Η συμπυκνωμένη έτοιμη ντομάτα ή σπιτική σάλτσα είναι αρκετά μεστή σε γεύση οπότε μπορούμε να τον παραλείψουμε.
- Επειδή εγώ αγαπώ πολύ τα κεφάλια από τις γαρίδες, επιστρέφω στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια και κάποια από τα κεφάλια. Τα υπόλοιπα τα έχω πιέσει να βγάλουν το ζουμί που έχουν κρατήσει στον ζωμό του βρασμού (που θα προσθέσω στην κατσαρόλα).