Αλμυρή λιχουδιά για όλες τις ώρες!
Λύση εύκολη και γρήγορη για όσους αγαπούν τα αλμυρά σνακ. Μπορεί μια χαρά να αντικαταστήσει μια πίτα, χωρίς να έχουμε τη φασαρία του ανοίγματος φύλλου. Ταιριάζει μάλιστα και για πρωινό, και για ελαφρύ γεύμα (με μια σαλάτα) και γι απογευματινό. Και βέβαια για ταπεράκια γραφείων και σχολείων 😉 !
Εμείς το φτιάξαμε πριν λίγες μέρες για να αξιοποιήσουμε κάποια τυράκια που ήταν ήδη κομμένα και είχαν ξεμείνει από την ημέρα του Πάσχα, και μπορώ να πω πως δεν έμεινε ψίχουλο! Η μόνη παρατήρηση ήταν ότι ίσως «σηκώνει» περισσότερο τυρί στη γέμιση, γι αυτό θα δώσω ένα σχετικά μεγάλο «εύρος» στην ποσότητά του παρακάτω.
Αλμυρά κέικ υπάρχουν κι αλλα στο site, με πιο δημοφιλή το αλμυρό κέικ καρότου και τα ελιοπιτάκια χωρίς ζύμωμα. Στην ουσία αυτά τα αρτοσκευάσματα είναι κάτι ανάμεσα σε ψωμί και αφράτο κέικ χωρίς ζάχαρη, εμπλουτισμένα με διάφορα υλικά ανάλογα με την εποχή και με το τι περισσεύει!
Τούτο εδώ μπορεί να σταθεί άνετα σε καθημερινό κολατσιό αλλά και σε μπουφέ σε παιδικό (και όχι μόνο…) πάρτι. Άλλωστε η συνταγή υπάρχει στο τετράδιό μου από την εποχή των παιδικών πάρτι! Όταν έχω τις μικρές μου εδώ, όλο και ανατρέχω σε εκείνες τις παλιές συνταγές που αρέσουν στα παιδάκια. Φτιάξαμε κι αυτήν τη φορά 5-6 λιχουδιές…
Δεν θυμάμαι πότε το είχα ξαναφτιάξει ή τι τυριά χρησιμοποιούσα πάλαι ποτέ (η συνταγή αναφέρει κίτρινα τυριά, ξέρετε ποια χρησιμοποιούσαμε τις δεκαετίες 1980-90 ;-)), αλλά αυτήν τη φορά χρησιμοποίησα κεφαλογραβιέρα και «μαλάκα» χανιώτικη (τυρομάλαμα, επί το ευπρεπέστερον 🙂 ) γιατί σίγουρα στη γέμιση χρειαζόμαστε κάποιο τυρί που να λιώνει. Κι επειδή το Πάσχα πάντα έχω στο ασπίτι ανάμεσα στα άλλα τυριά και «μαλάκα», βόλεψε και σ’ αυτό το κέικ η χρήση της! Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ταιριάζει σε παρασκευές που θέλουν τυριά που λιώνουν! Αν βρείτε, δοκιμάστε την στο κιουνεφέ!
Υλικά
Για το μείγμα του κέικ:
3 αυγά
150 ml (3/5 κούπας) γάλα
75 ml (5 κουταλιές) ελαιόλαδο
3 κουταλιές τυρί τριμμένο
1,5 κουταλιά μπέικιν
1 κουταλάκι ζάχαρη
Λίγο πιπέρι
200 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση:
5-6 φέτες (ή ανάλογη ποσότητα σε κύβους) αλλαντικό της επιλογής μας , εδώ γαλοπούλα καπνιστή
120-200gr τυρί ή μείγμα τυριών (με κάποιο να λιώνει) χοντροτριμμένο ή σε κύβους
Η κούπα μου είναι δοσομετρική των 250 ml, η κουταλιά 15ml και το κουταλάκι 5ml
Επί το έργον
Χτυπάμε σε μπολ ανάμειξης τα αυγά με το γάλα και το ελαιόλαδο (με μίξερ χεριού ή αυγογδάρτη). Προσθέτουμε το τυρί, τη ζάχαρη και το πιπέρι ανακατεύοντας. Ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα το αλεύρι μέσα στο οποίο έχουμε ανακατέψει το μπέικιν. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις).
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά μια φόρμα ή ένα ταψάκι 24 νούμερο. Αδειάζουμε το μισό μείγμα. Από πάνω στρώνουμε τις φέτες του αλλαντικού. Σκορπάμε και τους κύβους του τυριού, κι αν έχουμε τριμμένο τυρί πασπαλίζουμε και μ’ αυτό. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα και στρώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο, για 45-50 λεπτά, σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ. Αφήνουμε να μείνει περίπου 10 λεπτά στην φόρμα και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Τρώγεται χλιαρό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
- Το τυρί στη ζύμη μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με αλεύρι αλλά τότε θα προσθέσουμε λίγο αλατάκι στη ζύμη. Επίσης αντί αλεύρι και μπέικιν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
- Τα τυριά που αναγραφόταν στην αρχική συνταγή ήταν διαφορετικά, αλλά καθόλου δεν μας ενόχλησε η αντικατάσταση. Όπως προανέφερα, το κέικ φτιάχτηκε με περισσεύματα των πασχαλινών τυριών.
- Ωραίο σερβίρισμα γίνεται και αν ψήσουμε το κέικ σε ταψάκι. Τότε μάλιστα έχει περισσότερο τη μορφή πίτας, και δεν χρειάζεται να το ξεφορμάρουμε. Μπορούμε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια με λίγο σουσάμι. Επίσης σε πιο επίσημα σερβιρίσματα, μπορούμε να καλύψουμε το κέικ μας με κάποια λευκή σάλτσα ή με λιωμένο τυρί.
- Η γέμιση μπορεί να εμπλουτιστεί και με άλλα υλικά (ψιλοκομμένη πιπεριά, λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένες ελιές κλπ), αλλά εμείς προτιμήσαμε να συνοδεύσουμε το κέικ με φρέσκα αυτά τα υλικά!