Αλμυρά

Αλμυρό κέικ, γεμιστό με τυριά και αλλαντικά

Αλμυρό κέικ, γεμιστό με τυριά και αλλαντικά

Αλμυρή λιχουδιά για όλες τις ώρες!

Λύση εύκολη και γρήγορη για όσους αγαπούν τα αλμυρά σνακ.  Μπορεί μια χαρά να αντικαταστήσει μια πίτα, χωρίς να έχουμε τη φασαρία του ανοίγματος φύλλου. Ταιριάζει μάλιστα και για πρωινό, και για ελαφρύ γεύμα (με μια σαλάτα) και γι απογευματινό. Και βέβαια για ταπεράκια γραφείων και σχολείων 😉 !

Αλμυρό κέικ, γεμιστό με τυριά και αλλαντικά

Εμείς το φτιάξαμε πριν λίγες μέρες για να αξιοποιήσουμε κάποια τυράκια που ήταν ήδη κομμένα και είχαν ξεμείνει από την ημέρα του Πάσχα, και μπορώ να πω πως δεν έμεινε ψίχουλο! Η μόνη παρατήρηση ήταν ότι ίσως «σηκώνει» περισσότερο τυρί στη γέμιση, γι αυτό θα δώσω ένα σχετικά μεγάλο «εύρος» στην ποσότητά του παρακάτω.

Αλμυρό κέικ, γεμιστό με τυριά και αλλαντικά

 

Αλμυρά κέικ υπάρχουν κι αλλα στο site, με πιο δημοφιλή το αλμυρό κέικ καρότου και τα ελιοπιτάκια χωρίς ζύμωμα. Στην ουσία αυτά τα αρτοσκευάσματα είναι κάτι ανάμεσα σε ψωμί και αφράτο κέικ χωρίς ζάχαρη, εμπλουτισμένα με διάφορα υλικά ανάλογα με την εποχή και με το τι περισσεύει!

Αλμυρό κέικ, γεμιστό με τυριά και αλλαντικά

Τούτο εδώ μπορεί να σταθεί άνετα σε καθημερινό κολατσιό αλλά και σε μπουφέ σε παιδικό (και όχι μόνο…) πάρτι. Άλλωστε η συνταγή υπάρχει στο τετράδιό μου από την εποχή των παιδικών πάρτι! Όταν έχω τις μικρές μου εδώ, όλο και ανατρέχω σε εκείνες τις παλιές συνταγές που αρέσουν στα παιδάκια. Φτιάξαμε κι αυτήν τη φορά 5-6 λιχουδιές…

Αλμυρό κέικ, γεμιστό με τυριά και αλλαντικά

Δεν θυμάμαι πότε το είχα ξαναφτιάξει ή τι τυριά χρησιμοποιούσα πάλαι ποτέ (η συνταγή αναφέρει κίτρινα τυριά, ξέρετε ποια χρησιμοποιούσαμε τις δεκαετίες 1980-90 ;-)), αλλά αυτήν τη φορά χρησιμοποίησα κεφαλογραβιέρα και «μαλάκα» χανιώτικη (τυρομάλαμα, επί το ευπρεπέστερον 🙂 ) γιατί σίγουρα στη γέμιση χρειαζόμαστε κάποιο τυρί που να λιώνει. Κι επειδή το Πάσχα πάντα έχω στο ασπίτι ανάμεσα στα άλλα τυριά και «μαλάκα», βόλεψε και σ’ αυτό το κέικ η χρήση της! Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ταιριάζει σε παρασκευές που θέλουν τυριά που λιώνουν! Αν βρείτε, δοκιμάστε την στο κιουνεφέ!

Παρατηρήσεις

  1. Το τυρί στη ζύμη μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με αλεύρι αλλά τότε θα προσθέσουμε λίγο αλατάκι στη ζύμη. Επίσης αντί αλεύρι και μπέικιν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
  2. Τα τυριά που αναγραφόταν στην αρχική συνταγή ήταν διαφορετικά, αλλά καθόλου δεν μας ενόχλησε η αντικατάσταση. Όπως προανέφερα, το κέικ φτιάχτηκε με περισσεύματα των πασχαλινών τυριών.
  3. Ωραίο σερβίρισμα γίνεται και αν ψήσουμε το κέικ σε ταψάκι. Τότε μάλιστα έχει περισσότερο τη μορφή πίτας, και δεν χρειάζεται να το ξεφορμάρουμε. Μπορούμε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια με λίγο σουσάμι. Επίσης σε πιο επίσημα σερβιρίσματα, μπορούμε να καλύψουμε το κέικ μας με κάποια λευκή σάλτσα ή με λιωμένο τυρί.
  4. Η γέμιση μπορεί να εμπλουτιστεί και με άλλα υλικά (ψιλοκομμένη πιπεριά, λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένες ελιές κλπ), αλλά εμείς προτιμήσαμε να συνοδεύσουμε το κέικ με φρέσκα αυτά τα υλικά!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο