Εξαιρετικός μεζές με ελάχιστα υλικά!
Φτωχικό βέβαια δεν τον λες παρ’ όλη τη λιτότητά του, με δεδομένο ότι για την παρασκευή του είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε μεγαλούτσικες γαρίδες που δεν είναι και πολύ φθηνές. Όχι ότι δεν γίνεται και με μικρές. Μια χάρα γίνεται, ακόμη και με αποφλοιωμένες κατεψυγμένες γαρίδες και θα πω παρακάτω πώς το εννοώ αυτό.
Μιας όμως και η εβδομάδα που αρχίζει αύριο, έχει 2-3 ευκαιρίες για τραπεζώματα, προτίμησα να δείξω αυτό το ορεκτικό με κάπως μεγαλύτερες γαρίδες. Εμείς, δυο άνθρωποι όλοι κι όλοι στο σπίτι και με αρκετούς διατροφικούς περιορισμούς πια, αντέχουμε κάποιες παραπάνω δαπάνες και οι γαρίδες ναι, είναι ακριβές αλλά όχι απλησίαστες…
Καταλαβαίνω ότι για περισσότερα άτομα το κόστος αυξάνεται με τις μεγάλες γαρίδες, αλλά έτσι κι αλλιώς για ορεκτικό πιάτο πρόκειται και λόγω του αλκοόλ που περιέχει δεν συστήνεται για μικρά παιδιά. Ας φτιάξουμε γαριδομακαρονάδα για τα μικρά παιδάκια μας κι ας απολαύσουμε το “αλκοολούχο” πιάτο οι ενήλικες. Και επειδή η νοστιμιά του κατά τη γνώμη μου είναι κυρίως στη σάλτσα, ακόμη και με τις μικρές αποφλοιωμένες γαρίδες μπορούμε να το απολαύσουμε!
Εδώ το προτείνω ως ορεκτικό σε «γεύμα για δύο», μέρες που είναι και που συνηθίζονται τα ροζουλί πιάτα ;-). Αλλά, όπως σχεδόν όλα τα πιάτα με γαρίδες, μπορούμε να το συνοδεύσουμε με ρύζι ή ζυμαρικό και να το μετατρέψουμε σε πλήρες πιάτο. Σε μεγαλύτερες ποσότητες γίνεται ωραιότατο μεζεδάκι μέχρι να έλθουν τα κυρίως, και μάλιστα ετοιμάζεται σε ελάχιστο χρόνο!
Υλικά
Για περίπου 200 gr γαρίδες (ζυγισμένες καθαρισμένες)
45 ml (3 κουταλιές) ελαιόλαδο
45 ml (3 κουταλιές) ούζο ή λευκό κρασί
45 ml (3 κουταλιές) χυμό λεμονιού
15 ml (1 κουταλιά) μουστάρδα
Προαιρετικά και αν είναι ακέρωτα τα λεμόνια μας, λίγο από το ξύσμα τους
Για το σερβίρισμα, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τις γαρίδες μόνο από το μαύρο εντεράκι (αφήνουμε κεφάλι και ουρές και βγάζουμε μόνο το εντεράκι κάνουντας μια μικρή τομή αφού αφαιρέσουμε το κέλυφος της γαρίδας). Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε τις γαρίδες. Τις γυρίζουμε κι από τις δυο πλευρές να αλλάξουν χρώμα και σβήνουμε με το ποτό. Αφήνουμε να βράσουν (περίπου 5 λεπτά ή λιγότερο αν οι γαρίδες είναι μικρές). Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει τη μουστάρδα και έχουμε προσθέσει το ξύσμα. Αφήνουμε να βράσουν 2-3 λεπτά ακόμη και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Παρατηρήσεις
- Ακόμη και με σχετικά μεγάλες γαρίδες (οι δικές μου ήταν μεσαίες προς μεγάλες- 180 γραμμάρια οι 6 γαρίδες, ζυγισμένες καθαρισμένες), η όλη διαδικασία του μαγειρέματος παίρνει περίπου 10 λεπτά.
- Αν δεν έχουμε ούζο ή λευκό κρασί χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε άγλυκο ποτό διαθέτουμε κατά προτίμηση λευκό (τσίπουρο, βότκα, κλπ…).
- Σπάνια χρειάζεται αλάτι αυτό το πιάτο. Ίσως είναι αρκετό αυτό που έχει η μουστάρδα (και τα πιο πολλά θαλασσινά είναι «αλατισμένα»…). Πριν αποσύρουμε από το μάτι δοκιμάζουμε λίγο τη σάλτσα και πράττουμε ανάλογα!