Χωριάτικη μακαρονάδα με ντομάτα

Η ωραία «κόκκινη» του Καλοκαιριού και σε νηστίσιμη εκδοχή!

Και ποιος δεν την αγαπά; Και σε ποιον δεν θυμίζει κατσαρόλες της γιαγιάς, νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, βιαστικά καλοκαιρινά γεύματα; Κι αν τώρα είναι μόδα οι “one pot pasta” συνταγές ως εισαγόμενες, εμείς οι μεγαλύτεροι αυτήν την μακαρονάδα την one pot την λατρέψαμε στα νιάτα μας, τη μαγειρέψαμε στα παιδιά μας, την μαγειρεύουμε για τα εγγόνια μας.

Πολύ μικρή σχέση με τις ιταλικές. Ούτε πολύ πολύ αλ ντέντε, ούτε ολόκληρα τα μακαρόνια στην αυθεντική της εκδοχή. Το λάδι να πρωτοτσιγαρίσει το κρεμμύδι, η ντομάτα μπόλικη και ολόφρεσκια, κανένα μυρωδικό, και για εμάς τους κρητικούς μια μικρή κουταλίτσα στακοβούτυρο για περίσσια νοστιμιά, κι αυτό μόνο αν δεν νηστεύαμε. Μακαρόνια όχι με σάλτσα ντομάτας. Βρασμένα μαζί με την νόστιμη καλοκαιρινή ντομάτα, που είναι πεντανόστιμα ακόμη και χωρίς τυρί!

Ε, στα παιδιά οι γιαγιάδες κάνανε μια παραχώρηση. Ακόμη και τις μέρες της νηστείας πασπαλίζανε με λίγο τυρί αν το θέλανε τα εγγόνια. Τι παράξενο πράμα όμως! Τα περισσότερα να μη θέλουνε τυρί στα μακαρόνια όσο είναι μικρά και όταν μεγαλώνουν να μη τα προλαβαίνεις. Πιρουνιά και πασπάλισμα!  

Και όλο και κάποιο παράξενο, μυγιάγγιχτο αδελφάκι ή ξαδελφάκι θα υπήρχε στο τραπέζι, παιδί ή εγγόνι. Μην έχει σπόρια, μην έχει φλούδι της ντομάτας, μην έχει τυρί. Τελικά όμως δεν έμενε μακαρόνι ούτε για δείγμα! Μοναδική η πειθώ της γιαγιάς ή τα ανταλλάγματα δελεαστικά. Μακαρονάδα τόσο αγαπημένη, που ήταν ευπρόσδεκτη και το χειμώνα, με σπιτική σάλτσα ντομάτας ή ντοματάκια από κονσέρβα ή σκέτο χυμό.

Αυτή λοιπόν η μακαρονάδα ήταν και η δική μου εύκολη γιαγιαδίστικη λύση εδώ και αρκετές εβδομάδες. Με πολλά είδη ζυμαρικών, αλλά κυρίως με τα κλασικά 6  νούμερο μακαρόνια, να τα πιάνει η μικρή μου και με το χέρι και να κοκκινίζει μουτράκια και μπλουζάκια! Και η μεγαλύτερη να έχει αντιληφθεί  πλήρως τις διαδικασίες που προηγούνται των δημοσιεύσεων και να θέλει το «στολισμένο πιάτο γιαγιά μου». Ευκαιρία για λίγο παραπάνω τυράκι στο παιδί.

Η μόνη διαφοροποίηση από τη δική μου μάνα  και γιαγιά είναι ότι βάζω ολόκληρα τα μακαρόνια και δεν τα σπάω στη μέση όπως έκαναν εκείνες σε μας και στα παιδιά μας. Κατά τα άλλα η μακαρονάδα μου είναι αυτή η παλιά καλή κόκκινη των παιδικών μας χρόνων!

Υλικά:

Για 300gr μακαρόνια 6 ή 10 νούμερο

Περίπου 400 gr ντομάτες ώριμες

5-6 κουταλιές ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

Αλάτι

Προαιρετικά:

1/2 – 1 κουταλιά βούτυρο (στακοβούτυρο ή άλλο βούτυρο γάλακτος)  

1 σκελίδα σκόρδο

Μπόλικο τριμμένο τυρί για το σερβίρισμα

Επί το έργον:

Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη ή τις αλέθουμε στο multi αφού βγάλουμε τα περισσότερα σπόρια.

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε πολύ ψιλοκομμένο το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο (και το σκόρδο αν βάλουμε), ίσα να μαραθεί και προσθέτουμε την ντομάτα. Αφού βράσει για 5-10λεπτά, προσθέτουμε 1 λίτρο νερό και λίγο αλάτι.   Μόλις ξαναπάρει βράση προσθέτουμε το βούτυρο (αν βάλουμε) και τα μακαρόνια.  Τα βράζουμε 1-2 λεπτά περισσότερο από όσο συστήνεται στο πακέτο ανακατεύοντας κατά διαστήματα να μην κολλήσουν μεταξύ τους ή στην κατσαρόλα.  

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό κατά προτίμηση ζεστό ώστε να μείνουν με λίγο ζουμάκι στο τελείωμα. Αν τα θέλουμε ζουμερά σερβίρουμε αμέσως. Αν τα θέλουμε στεγνά σκεπάζουμε για 10 λεπτά την κατσαρόλα και σερβίρουμε μετά σκέτα ή πασπαλισμένα με μπόλικο τυρί.

Παρατηρήσεις:

  • Η προσθήκη κύβου είναι μη απαραίτητος «νεωτερισμός» αλλά αν μας αρέσει μπορούμε να βάλουμε ένα σπιτικό ή έστω ένα βιολογικό κύβο λαχανικών.
  • Το στακοβούτυρο μπορεί να μπει μαζί με το λάδι 9στο τσιγάρισμα) αλλά εγώ θεωρώ ότι βαραίνει κάπως την μακαρονάδα μου και το προσθέτω στο βράσιμο του νερού. Επίσης πρέπει να πω πως δεν χρειάζεται παραπάνω από 1/2 ως 1 κουταλιά (θα τα πούμε σε άλλη ανάρτηση για τις ποσότητες στακοβούτυρου που διαβάζω σε κάποιες συνταγές…).  
  • Ιδανικό τυρί γι αυτή τη μακαρονάδα κατά τα δικά μας γούστα είναι ο ξερός κρητικός αθότυρος ή ένα καλό κεφαλοτύρι.
  • Για κάθε 100gr ζυμαρικού προσθέτω περίπου 300ml νερό και λίγο ακόμη για το βράσιμο. Δεν θέλουμε να γίνουν νερουλά ή να λασπώσουν αλλά να έχουν περιθώριο να βράσουν. Πάντως αν προσθέσουμε ελάχιστο κατά τη διάρκεια του βρασμού ώστε να μη διακόπτεται για πολλή ώρα δεν επηρεάζεται το τελικό αποτέλεσμα.
  • Σε εποχές που δεν χρησιμοποιούμε φρέσκια ντομάτα η μακαρονάδα είναι πολύ νόστιμη και με σπιτική σάλτσα ή ντομάτα από την κατάψυξη ή κονσέρβα ντομάτας (κονκασέ ή ντοματάκια ή χυμό).

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

 

Print Friendly, PDF & Email