Τα περίφημα σύζουμα μακαρόνια μας!
Το φαγητό που έχει συνδεθεί με τους γάμους στην Κρήτη είναι το πιλάφι, αυτό που τελευταία μετονομάστιηκε (από ποιούς;) σε γαμοπίλαφο. Όμως πολύ συχνά το πρώτο πιάτο στο γαμήλιο τραπέζι δεν είναι πιλάφι αλλά μακαρόνια , μακαρούνια όπως τα λέγανε οι πιο παλιοί, βρασμένα σε ζωμό κρέατος με μπόλικο τυρί. Μάλιστα μπορούμε να πούμε ότι είναι πιο «ακριβό» πιάτο γιατί το τυρί που απαιτεί για το σωστό του σερβίρισμα είναι και αρκετό και πολύ καλής ποιότητας.
Τα μακαρόνια στο ζωμό του κρέατος τα συνηθίζουμε τελικά σε πολλές γιορταστικές εκδηλώσεις. Το κλασικό κρητικό μενού σε ονομαστικές γιορτές, σε αρραβωνιάσματα και λογοδόσματα ,σε οικογενειακές, φιλικές , επίσημες και ανεπίσημες μαζώξεις, έχει για πρώτο πιάτο κρητική μακαρονάδα ή κρητικό πιλάφι και για δεύτερο ψητό κρέας με πατάτες. Όμως αυτά τα εδέσματα είναι και συχνή επιλογή για το κυριακάτικο τραπέζι μας.
Η κρητική μακαρονάδα δεν μοιάζει με την ιταλική. Δεν σουρώνεται και σε πολλούς -στους περισσότερους- αρέσει σερβιρισμένη με λίγο από το ζουμάκι στο οποίο έβρασε. Φυσικά το χαρακτηριστικό γευστικό αποτέλεσμα, το δίνει το τυρί. Το κρητικό κεφαλοτύρι, ο ξερός αθότυρος και το τυροζoύλι (ένα πολύ ιδιαίτερο τυράκι άγνωστο σε όσους δεν έχουν σχέση με το νησί αφού παρασκευάζεται κυρίως στα σπίτια για οικογενειακή χρήση) είναι τα τυριά που χρησιμοποιούμε για τις μακαρονάδες μας.
Όπως έχω ξαναπεί, στην Κρήτη βράζουμε πολύ συχνά το κρέας. Και για να είναι ο ζωμός καλός χρειάζεται το κομμάτι που θα βράσουμε να έχει και κοκαλάκια. Ακόμη λοιπόν κι αν βράσουμε ψαχνό μοσχάρι ή βοδινό ζητάμε από τον χασάπη να μας βάλει και κανένα κόκαλο αν θέλουμε να βγάλουμε καλό ζωμό. Το πιο νόστιμο ζουμί κατά τη γνώμη μου το παίρνουμε από το ζυγούρι. Είναι γνωστή η αγάπη των κρητικών για τα «ωζίστικα» κρέατα, δηλαδή για τα κρέατα των αιγοπροβάτων. Το ζυγούρι είναι το χρονιάρικο αρνί και αυτή την εποχή βρίσκουμε πάντα στα κρεοπωλεία μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άσχημη με μοσχάρι, βοδινό , αίγα , χωριάτικο κοτόπουλο.
Ας δούμε λοιπόν πώς φτιάχνουμε τα μακαρόνια σε ζωμό κρέατος:
Υλικά
1,5 κιλό κρέας για βραστό (ζυγούρι, κατσίκα, βοδινό, μοσχάρι, κότα)
Αλάτι
½ κιλό μακαρόνια Νο 6 ή λεπτότερα
Κρητικό τυρί (αθότυρο, κεφαλοτύρι, τυροζούλι)
Επί το έργον
Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε μεγάλες μερίδες. Το βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό ώστε να το σκεπάζει κατά 2 δάκτυλα περίπου. Προσθέτουμε και μια γεμάτη κουταλιά αλάτι και το βάζουμε να βράσει. Όταν αρχίσει να βγάζει αφρό, τον απομακρύνουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
Σ’ αυτή τη φάση δεν απομακρυνόμαστε από την κατσαρόλα μας, ώστε να αφαιρούμε όλο τον αφρό που θα δημιουργείται. Όταν πια βράζει χωρίς συμπαγή αφρό χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε το κρέας να γίνει εντελώς. Σε αυτή τη φάση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας, ειδικά αν το κρέας μας είναι ζυγούρι, αίγα ή βοδινό.
Μόλις το κρέας μαλακώσει στο επίπεδο που μας αρέσει (σε άλλους αρέσει λιωμένο, σε άλλους να κρατά λίγο) το βγάζουμε από το ζουμί σε πιατέλα και το αλατίζουμε ελαφρά.
Περνάμε από σήτα το ζωμό να μην έχει κοκαλάκια. Εγώ κανονίζω με το μάτι πια πόσο ζωμό χρειάζομαι για μισό κιλό μακαρόνια. Αλλά αυτή τη φορά για να γράψω τη συνταγή τον μέτρησα και συμπλήρωσα νερό ώστε να έχω έντεκα κούπες υγρό(εμείς τα προτιμούμε ζουμερά). Μπορεί να είναι και λιγότερο.
Βάζουμε να βράσει το ζουμί, διορθώνουμε λίγο το αλάτι (ανάλογα και με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε) και προσθέτουμε τα μακαρόνια. Αφήνουμε να βράσουν όσο γράφει η συσκευασία τους.Πολλοί τα θέλουν και λίγο περισσότερο βρασμένα. Δεν πρέπει όμως να λασπώσουν…
Έτοιμα με αρκετό ζουμάκι! |
Τα σερβίρουμε ζεστά, ως εξής: Πασπαλίζουμε το πιάτο μας με δυο τρεις κουταλιές τριμμένο τυρί, βάζουμε μακαρόνια με ζωμό ή χωρίς ζωμό (όπως αρέσουν στον καθένα) και ξαναπασπαλίζουμε με άφθονο τυρί.
Τα συνοδεύουμε με το κρέας.
Παρατηρήσεις
1)Προφανώς για να είναι νόστιμο αυτό το πολύ απλό φαγητό θέλει πρώτης ποιότητας υλικά .Το κρέας που βράζει σε σκέτο νερό για να είναι νόστιμο πρέπει να είναι από καλό ζώο ελευθέρας βοσκής…
2)Πολλές φορές στο βράσιμο του κρέατος προσθέτουμε μια ντομάτα ιδιαίτερα αν το κρέας είναι πολύ λιπαρό που την σουρώνουμε κι αυτή και δεν μένει στο ζωμό.
3)Είναι σημαντικό να αφαιρέσουμε τον αφρό για να μη γίνει σκούρος ο ζωμός μας και να είναι διαυγής.
4)Πολλοί καίνε με στακοβούτυρο και τη μακαρονάδα, όπως το πιλάφι. Είναι μάλλον υπερβολή αν το κρέας μας είναι καλό και το τυρί έχει έντονη γεύση.
Ή αλλιώς ζουμάτα μακαρόνια!!! Το αγαπημένο φαγητό της αδερφής μου!!! Και μένα μου αρέσει αλλά περισσότερο οι κοκάλες που έχουν μπόλικο μεδούλι και μπορώ να το αλοίφω στο ψωμί!!!
Με αυτό μ post σας έκανε να θέλω να παντρευτούν στην Κρήτη.
Σκεφτείτε πόσο ωραία. Εξαιρετική κρητική κουζίνα, υπέροχα μέρη και τη ζεστασιά της μεγάλης ανθρώπους σαν και εσάς. Τι όνειρο.
Σαν να ακούω την μητέρα μου να ζητάει από τον Καλαμπάκα, τον χασάπη μας, μαζί με το μοσχάρι, να βαλει και κόκκαλο με μεδούλι, που μετά το βράσιμο, με υποχρέωνε να το φάω εγώ!
Με το ζουμί έβραζε μακαρόνια, όπως τα περιγράφεις.
Μάλιστα σε μερικές σημειώσεις της βρίσκω αναλογιες "1,5 κιλά ζωμό, προς 1 πακέτο μακαρόνια".
Δεν ήξερα την Κρητική προέλευση!!
Είναι πολύ ενδιαφέρον να μαθαίνουμε (και να διαδίδουμε, γιατί όχι;) τις παραδόσεις της ερημης της φυλής μας.
Συγχαρητήρια!
Καλησπέρα!! Αναφέρεις ότι είναι έθιμο του γαμήλιου τραπεζιού, λοιπόν στην Πολωνία που έγινε ο γάμος του γιου μου είναι κι εκεί έθιμο σαν σούπα περίπου κι όχι μόνο στο γάμο βέβαια αλλά και στα οικογενειακά τους τραπέζια
Όπως είναι έθιμο και το ψωμί του γάμου, όταν είχα πει ότι θα το φτιάξω ενθουσιάστηκαν για την κοινή μας συνήθεια.
Ζυγούρι έχω χρόνια…. να φάω από την εποχή που ο πατέρας είχε χασάπικο στο χωριό.
εχεις ενα βραβειο στο μπλογκ μου!
Το βασίλειό μου για ένα πιατάκι…….και λίγη ξινομυζήθρα!!! Υπέροχο!!!
ωχ, Παναγία μου, δελεαστικότατο πιάτο, τώρα με πιάνουν γέλια καθώς φαντάζομαι τους καλεσμένους να ρουφούν με θόρυβο τη μακαρονάδα τους, έτσι για να διασκεδάσω την πείνα μου!! κι είναι μια ώρα δύσκολη να βλέπω τέτοια πιάτα!!!!!
κι η γιαγιά του άνδρα μου από τη Μ. Ασία αγαπούσε τα μαντί (τα γεμιστά ζυμαρικά) με μπόλικο ζουμάκι σα σούπα!
Εκλιπαρώ σε για ένα πιατάκι (χωρίς ζουμάκι) αλλά με διπλό τυρί (πάτο και οροφή)!!!
Ότι πρέπει για μεσημεριανό γεύμα Vita μου.
Απλά ζηλεύω .. απλά!!
Μέσα σε 5' λεπτά έχω δει τις υπεροχες, πεντανόστιμες και λατρεμένες συνταγές!
Στην περιοχή μου..Λιβαδεια, τρώμε κι εμείς πολυ τα μεγάλα αρνιά με κάθε τρόπο.. νομίζω οτι αυτή θα είναι εύκολο να την μαγειρέψω..
Vita μου.. απορία, το στακοβούτυρο ξέρω οτι είναι ιδιαίτερο .. αλλά ίσως με τι θα μπορούσα να το αντικαταστήσω έτσι ωστε να πάρω όσο το δυνατον παραπλήσια γεύση?
Σε φιλώ και εύχομαι καλό Σβκ!
Με ζουμάκι και διπλή δόση τυριού παρακαλώ!!!!
Θεϊκό!!!
Τελικά η μεγαλύτερη νοστιμιά βρίσκεται στα απλά πιάτα, αλλά με καλής ποιότητος υλικά!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!
Έχω φάει βραστό αρνί κι έχω πάθει πλάκα για το πόσο νόστιμο μπορεί να γίνει το κρέας με σκέτο νερό κι αλάτι.
Ο άντρας μου που έχει δοκιμάσει και την πλήρη συνταγή, με μπόλικα μακαρόνια βρασμένα στο ζωμό, δε νομίζω ότι το έχει ξεπεράσει ακόμα. Τον θυμάμαι που γύρισε από τη δουλειά με τα μάτια γουρλωμένα (και το στομάχι τούμπανο) να μου λέει "Δε φαντάζεσαι! Δε φαντάζεσαι γεύση!".
Ωραία ιδέα για το Κυριακάτικο τραπέζι. Ελπίζω να βρω καλό κρέας στο τοπικό κρεοπωλείο.
Υ.Γ.: Κι εγώ νομίζω ότι το στακοβούτυρο είναι υπερβολή. Κάπως σαν να σερβίρεις τα καλλιτσούνια με σαντιγί πάνω από το μέλι…
ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ!!!!
ΣΕ ΘΑΥΜΑΖΩ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ!!!
ΣΕ ΦΙΛΩ ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!
Μαρίνα τι θυμάσαι κοπέλα μου! Το μεδούλι είναι πραγματική λιχουδιά 🙂
Annamaria θα αρχίσω να σου ψάχνω γαμπρό :-)). Έχω ακόμη μία αγαπημένη ιταλίδα στην παρέα μου…
Δύσπιστε σ' ευχαριστώ. Χαίρομαι όταν οι συνταγές μου ξυπνούν γευστικές μνήμες που συνδέονται με οικογενειακές στιγμές.
Ξανθή εξεπλάγην! Παντού τα πάντα τελικά! Στην Πολωνία!
Αλήθεια δεν βρίσκετε ζυγούρι στην Αθήνα;Δεν το ήξερα!
grEAT ευχαριστώ…
Λίλα έχεις δίκιο! ξέχασα το σερβίρισμα με ξινομυζήθρα. Όταν ανακατεύεται με το ζεστό ζουμάκι είναι το κάτι άλλο…
Γαστερόπληκτη λες γι αυτό να το έχουν γυρίσει τελευταία κυρίως στο πιλάφι; Κι εγώ νόμιζα ότι παρακρίβυνε το τυρί 🙂
Πηνελόπη εγώ και ζουμάκι και διπλό τυρί βάζω! Αν είναι να κολαστώ…
Εύα το στακοβούτυρο έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση. Αλλά στη θέση του μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο φρέσκο βούτυρο από αιγοπρόβειο γάλα. Υποθέτω όμως ότι μπορείς να βρεις στην Αθήνα σε μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα.
Για τα μακαρόνια όμως αυτά, μάλλον είναι περιττό.
Μανουσίνα έτσι ακριβώς τα τρώγω κι εγώ…Σου δίνω το πιάτο μου!
Έλενα έχεις απόλυτο δίκιο. Οι απλές συνταγές αναδεικνύονται όταν τα υλικά είναι καλής ποιότητας!
Αναρχάκι εκτός από καλό κρέας φρόντισε και για κρητικό τυρί. Τους πηγαίνει τρελά 🙂
Λούρδη μου σ' ευχαριστώ πολύ! Εσύ είσαι άξια θαυμασμού με τα καλλιτεχνήματα που βγάζουν τα χεράκια σου!
αυτο καποια στιγμη θα φιαχτει. μονο που κανει πολυ ζεστη τωρα. ειμαστε στον μαιο αλλα η ζεστη ειναι ιουλιου.
Έχω το σύζυγό μου και είναι Έλληνας, αλλά ποτέ δεν έχουμε κάνει γάμο ελληνικά. Ποιος ξέρει ίσως κάποια μέρα.
Annamaria μου δεν το είχα αντιληφθεί! Η δική μου φίλη η Ιταλίδα (παντρεμένη με έλληνα) έκαναν και ελληνικό γάμο. Εδώ στην Κρήτη. Με μακρόνια και ψητό κρέας 🙂
[…] Η ζουμερή κρητική μακαρονάδα […]
[…] μακαρόνια σύζουμα […]