Σε μικρή ποσότητα, για γρήγορη παρασκευή!
Πολλές φορές αυτοσχεδιάζω με υλικά που βρίσκω στο ψυγείο ή στο ντουλάπι. Άλλοτε προκύπτουν πράγματα που μας αρέσουν και τα ξαναφτιάχνω, άλλοτε λέμε «εντάξει, αλλά φτάνει…». Όσο περνούν τα χρόνια οι περισσότερες δοκιμές μου έχουν καλά αποτελέσματα μιας και η εμπειρία μετρά όσο να ΄ναι στους μαγειρικούς αυτοσχεδιασμούς. Συνδυασμοί υλικών και ποσότητες είναι πια εύκολη υπόθεση! Έτσι προέκυψαν και τούτα τα κουλουράκια με αλεύρι ολικής και το γιαούρτι που έιχε ξεμείνει στο ψυγείο.
Θα μου πείτε, εντάξει δεν είναι και καμιά φοβερή επινόηση! Και θα συμφωνήσω απόλυτα… Δεν είναι κάτι διαφορετικό, κουλουράκια είναι με υλικά που όλοι βάζουμε στα κουλουράκια. Απλώς όταν κάτι αλλάζει στα συστατικά, αλλάζουν και οι ποσότητες για να έχουμε καλό αποτέλεσμα. Μ’ αυτή την έννοια κατατάσσω στους αυτοσχεδιασμούς μου αυτήν τη συνταγή.
Εδώ είχα άλλη μια αιτία για να ανακατέψω ό,τι βρήκα στο ντουλάπι και στο ψυγείο μου. Δεν ξέρω αν υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά ένας κανόνας που έχω διαπιστώσει πως ισχύει γενικά, είναι ότι «παιδιά και ζυμαράκια κάνουν καλή παρέα πάντα». Για να ησυχάσουν, για να απασχοληθούν, για να νοιώσουν δημιουργικά, οι ζύμες είναι μια εξαιρετική λύση! Δεν είναι τυχαία η πέραση που έχει η πλαστελίνη στις μικρές ηλικίες. Ε λοιπόν, τα ζυμαράκια κάνουν την ίδια και καλύτερη δουλειά αφού στο τέλος απολαμβάνουν και τους “καρπούς” των κόπων τους!
Εμείς λοιπόν εδώ ζυμώσαμε, πλάσαμε κουλουράκια, λουλουδάκια και καρδούλες και μετά τα απολαύσαμε με πολύ μεγάλη όρεξη. Η γιαγιά με τον καφέ και τα παιδιά με το γάλα τους. Και δεν βαρεθήκαμε καθόλου γιατί η ποσότητα της ζύμης ήταν όση έπρεπε. Τα ψήσαμε χωριστά λόγω διαφοράς μεγέθους. Είχαμε ένα μικρό πρόβλημα για το «ποιανής είναι τα πιο όμορφα», αλλά σε γενικές γραμμές τα απολαύσαμε και συμφωνήσαμε ότι όλα ήταν εξίσου όμορφα και νόστιμα. Τα παινέψαμε και τα καμαρώσαμε όλα 😉 .
Υλικά
100 gr (1/2 κεσεδάκι) γιαούρτι
1 αυγό
110 gr (1/2 κούπα) καστανή ζάχαρη
90 ml (6 κουταλιές) ελαιόλαδο
30 ml (2 κουταλιές) χυμός λεμονιού
Ξύσμα λεμονιού
½ κουταλάκι σόδα
280 gr (περίπου 2 κούπες) αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του
Περίπου 70 gr (περίπου ½ κούπα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αναποφλοίωτο σουσάμι αν φτιάξουμε κουλουράκια
1 κούπα=250 ml, 1 κουταλιά=15 ml, 1 κουταλάκι=5 ml
Επί το έργον
Ανακατεύουμε τα 4 πρώτα υλικά και το ξύσμα. Προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στον χυμό του λεμονιού. Προσθέτουμε το αλεύρι ολικής και όσο χρειάζεται από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις ώστε να έχουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη που να μη κολλά στα χέρια.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου 15 λεπτά και πλάθουμε κουλουράκια ή κόβουμε με κουπ πατ μπισκότα. Τα κουλουράκια μπορούμε να τα τυλίξουμε με σουσάμι (το ξεπλένουμε καλά και το ανακατεύουμε με λίγη ζάχαρη για να κολλάει) όπως κάνουμε και στα άλλα σουσαμένια κουλουράκια.
Αν φτιάξουμε μπισκότα, ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και κόβουμε με κουπ πατ στα σχήματα που θέλουμε.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις) περίπου 25 λεπτά τα κουλουράκια και 15 τα μπισκότα. Τα φυλάσσουμε σε μπολ που σκεπάζει για να μη πάρουν υγρασία.
Παρατηρήσεις
- Αν δεν έχουμε εξοικειωθεί με την υφή που πρέπει να έχει μια ζύμη για κουλουράκια, προτιμούμε να έχει λιγότερο παρά περισσότερο αλεύρι κατά τη γνώμη μου. Το περισσότερο τα σκληραίνει. Μετά το «ξεκούρασμα» της ζύμης, αν είναι πολύ μαλακή προσθέτουμε λίγο ακόμη. Αν αλλάξουμε το είδος των αλεύρων πιθανόν να αλλάξουν έστω και λίγο οι ποσότητες.
- Για τα κουλουράκια χρησιμοποιούσα περίπου 15 γραμμάρια άψητης ζύμης και έφτιαξα 30 με τα 2/3 του ζυμαριού μου (το υπόλοιπο έγινε μπισκοτάκια από τις μικρές μου). Δηλαδή η δόση βγάζει περίπου 45 κανονικά κουλουράκια.
- H καστανή ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί με λευκή.
- Μπορούμε να προσθέσουμε αρωματικά της επιλογής μας (π.χ. κανέλα, μοσχοκάρυδο κλπ). Επειδή το λεμόνι μου ήταν ολόφρεσκο αρκέστηκα στο δικό του άρωμα!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!! ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΟ ΑΒΓΟ ΣΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ?
Δεν τα έχω φτιάξει χωρίς αυγό, σίγουρα θα θέλουν μετατροπές και τα υπόλοιπα υλικά. Αν θέλετε συνταγή χωρίς αυγό δείτε κάποια από τα λεδερά μας κουλουράκια.