Γλυκά

Κουλουράκια με γιαούρτι, ελαιόλαδο και αλεύρι ολικής

Κουλουράκια με γιαούρτι, ελαιόλαδο και αλεύρι ολικής

Σε μικρή ποσότητα, για γρήγορη παρασκευή!

Πολλές φορές αυτοσχεδιάζω με υλικά που βρίσκω στο ψυγείο ή στο ντουλάπι. Άλλοτε προκύπτουν πράγματα που μας αρέσουν και τα ξαναφτιάχνω, άλλοτε λέμε «εντάξει, αλλά φτάνει…». Όσο περνούν τα χρόνια οι περισσότερες δοκιμές μου έχουν καλά αποτελέσματα μιας και η εμπειρία μετρά όσο να ΄ναι στους μαγειρικούς αυτοσχεδιασμούς. Συνδυασμοί υλικών και ποσότητες είναι πια εύκολη υπόθεση! Έτσι προέκυψαν και τούτα τα κουλουράκια με αλεύρι ολικής και το γιαούρτι που έιχε ξεμείνει στο ψυγείο.

Κουλουράκια με γιαούρτι, ελαιόλαδο και αλεύρι ολικής

Θα μου πείτε, εντάξει δεν είναι και καμιά φοβερή επινόηση! Και θα συμφωνήσω απόλυτα… Δεν είναι κάτι διαφορετικό, κουλουράκια είναι με υλικά που όλοι βάζουμε στα κουλουράκια. Απλώς όταν κάτι αλλάζει στα συστατικά, αλλάζουν και οι ποσότητες για να έχουμε καλό αποτέλεσμα. Μ’ αυτή την έννοια κατατάσσω στους αυτοσχεδιασμούς μου αυτήν τη συνταγή.

Κουλουράκια με γιαούρτι, ελαιόλαδο και αλεύρι ολικής

Εδώ είχα άλλη μια αιτία για να ανακατέψω ό,τι  βρήκα στο ντουλάπι και στο ψυγείο μου. Δεν ξέρω αν υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά ένας κανόνας που έχω διαπιστώσει πως ισχύει γενικά, είναι ότι «παιδιά και ζυμαράκια κάνουν καλή παρέα πάντα». Για να ησυχάσουν, για να απασχοληθούν, για να νοιώσουν δημιουργικά, οι ζύμες είναι μια εξαιρετική λύση! Δεν είναι τυχαία η πέραση που έχει η πλαστελίνη στις μικρές ηλικίες. Ε λοιπόν, τα ζυμαράκια κάνουν την ίδια και καλύτερη δουλειά αφού στο τέλος απολαμβάνουν και τους “καρπούς” των κόπων τους!

Κουλουράκια με γιαούρτι, ελαιόλαδο και αλεύρι ολικής

Εμείς λοιπόν εδώ ζυμώσαμε, πλάσαμε κουλουράκια, λουλουδάκια και καρδούλες και μετά τα απολαύσαμε με πολύ μεγάλη όρεξη. Η γιαγιά με τον καφέ και τα παιδιά με το γάλα τους. Και δεν βαρεθήκαμε καθόλου γιατί η ποσότητα της ζύμης ήταν όση έπρεπε. Τα ψήσαμε χωριστά λόγω διαφοράς μεγέθους. Είχαμε ένα μικρό πρόβλημα για το «ποιανής είναι τα πιο όμορφα», αλλά σε γενικές γραμμές τα απολαύσαμε και συμφωνήσαμε ότι όλα ήταν εξίσου όμορφα και νόστιμα. Τα παινέψαμε και τα καμαρώσαμε όλα 😉 .

Κουλουράκια με γιαούρτι, ελαιόλαδο και αλεύρι ολικής

Παρατηρήσεις

  • Αν δεν έχουμε εξοικειωθεί με την υφή που πρέπει να έχει μια ζύμη για κουλουράκια, προτιμούμε να έχει λιγότερο παρά περισσότερο αλεύρι κατά τη γνώμη μου. Το περισσότερο τα σκληραίνει. Μετά το «ξεκούρασμα» της ζύμης, αν είναι πολύ μαλακή προσθέτουμε λίγο ακόμη. Αν αλλάξουμε το είδος των αλεύρων πιθανόν να αλλάξουν έστω και λίγο οι ποσότητες.
  • Για τα κουλουράκια χρησιμοποιούσα περίπου 15 γραμμάρια άψητης ζύμης και έφτιαξα 30 με τα 2/3 του ζυμαριού μου (το υπόλοιπο έγινε μπισκοτάκια από τις μικρές μου). Δηλαδή η δόση βγάζει περίπου 45 κανονικά κουλουράκια.
  • H καστανή ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί με λευκή.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε αρωματικά της επιλογής μας (π.χ. κανέλα, μοσχοκάρυδο κλπ). Επειδή το λεμόνι μου ήταν ολόφρεσκο αρκέστηκα στο δικό του άρωμα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο