Το κέικ της αμερικάνας θείας!
Τα τελευταία χρόνια το ξαναφέραμε στην επικαιρότητα με κάποιες προσαρμογές βέβαια. Τομισό βούτυρο αντικαταστάθηκε με ελαιόλαδο και τα πεκάν εξακολουθούν να αντικαθιστώνται με ντόπια καρύδια . Η κανέλα και η μαύρη ζάχαρη της αρχικής συνταγής (που τώρα βρίσκουμε παντού) διατηρήθηκαν.
Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο και αφράτο κέικ που γίνεται πολύ εύκολα αφού θέλει τα αυγά να προστίθενται ολόκληρα . Δεν χωρίζουμε τα ασπράδια, δεν χτυπάμε μαρέγκα. Κι όμως το ελαιόλαδο και το γιαούρτι το κάνουν ιδιαίτερα αφράτο και η κανέλα ιδιαίτερα αρωματικό.
Υλικά
1/2 – 3/4 κούπας καρύδια χοντροκοπανισμένα
4 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
2 κοφτές κουταλιές κανέλα (κι αν θέλουμε λίγο γαρύφαλλο)
½ κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
½ κούπα ελαιόλαδο
1,5 κούπα λευκή ζάχαρη
4 αυγά
3 κούπες αλεύρι
3 κουταλάκια μπέικιν
½ κουταλάκι σόδα
2-3 βανίλιες
1 κούπα γιαούρτι
Επί το έργον
update 26-6-2017
Αν υπάρχουν απορίες, πιστεύω ότι τις λύνει το βίντεο της συνταγής
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα και τη μαύρη ζάχαρη και τα αφήνουμε στην άκρη. Μετράμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν , τη σόδα και τις βανίλιες.Σε άλλο μπολ χτυπάμε τη λευκή ζάχαρη με το ελαιόλαδο και το βούτυρο να ομογενοποιηθούν και να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Όταν το μείγμα έχει γίνει σαν κρέμα προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί. Στο τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι. Σε φόρμα κέικ 28 νούμερο που έχουμε λαδώσει και αλευρώσει, ρίχνουμε το 1/3 από το μείγμα του κέικ . Απλώνουμε το μισό μείγμα των καρυδιών, το 1/3 του κέικ, τα υπόλοιπα καρύδια και τελειώνουμε με το τελευταίο 1/3 του μείγματος του κέικ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα) για 1 ώρα περίπου. Αφήνουμε να μείνει για 10 λεπτά στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη.
Παρατηρήσεις
1) Δοκιμάζουμε στα 50 λεπτά βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέικ μας και κανονίζουμε τον χρόνο ψησίματος που απομένει. Η λάμα πρέπει να βγαίνει καθαρή . Δεν παραψήνουμε όμως να στεγνώσει.Φυσικά δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν τα 45 λεπτά.
2)Επειδή τα μικρά γιαούρτια του εμπορίου δεν γεμίζουν μια κούπα, συμπληρώνουμε με γάλα.
3)Πολλές φορές σ’ αυτό το κέικ έχω αντικαταστήσει το γιαούρτι με κεφίρ με άριστα αποτελέσματα.
4)Αντί καρύδια μπορούμε να βάλουμε αμύγδαλα ή φουντούκια, και αντί αχνοζάχαρη σοκολάτα ή καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα όπως στη συνταγή που περιγράφω εδώ.
Εύχομαι αυτά που θα έλθουν από αύριο, να είναι καλύτερα από αυτά που ζούμε…
Γειά σου Vita!
Γέλασα με τον χαρακτηριστικό σου υπότιτλο και μόλις διάβασα και το κείμενό σου κατάλαβα ότι πρόκειται για ένα κέικ πρωτοπόρο για την εποχή του αλλά και ταυτόχρονα πολύ γευστικό. Όσο νορμάλ και αν φαίνεται σήμερα δεν παύει να με ελκύει η κανέλα με το καρύδι μιας και είναι πολύ μεγάλη αγάπη για μένα. Μου άρεσε φυσικά που τα προσέθεσες στη μέση του κέικ και δεν ανακατεύτηκαν μαζί με την υπόλοιπη ζύμη.
Μπράβο στη θεία την Αμερικάνα!!!!!!!!!
Ευχαριστουμε για την ομορφη συντσγη!Θα το φτιαξω με τη πρωτη ευκαιρια.
Θα χαρώ να σας αρέσει! Ευχαριστώ πολύ!
Πολύ νόστιμο το κέικ της πρωτοπόρας θείας!
Καλή εβδομάδα!
Για να μιλάς για εποχή "προ μαύρης ζάχαρης" φαντάζομαι ότι είναι πριν αρκετά χρόνια, οπότε σίγουρα θα ήταν ένα πολύ εντυπωσιακό κέικ!
Μα και σήμερα το ίδιο νόστιμο και εντυπωσιακό δείχνει!
Καλή βδομάδα Βαγγελιώ μου, φιλιά!
Πεντανόστιμο φαινεται το κεικ της θειας ….και φρατο φαινεται κατοχειρωνεται..ν αδτιαχτει οσονουπο να έχεις μια ομορφη εβδομαδα φιλακιαααα!
kalimera vagelio mou!!gia alli mia fora thelo na euxaristiso gia tis orees panta me epitixeia sintages!!simera eftiaxa tin katapliktiki vasilopita!!sira exi kai to exeretiko keik tis thia sou!!kali sinexeia tis eudomadas euxome!!filia!!!
καλησπερα, το κεικ σας ειναι καταπληκτικο και μυρωδατο, πολυ διαφορετικο απο τα συνηθισμενα…..συγχαρητηρια για ολες τις συνταγες που εχετε ανεβασει….ολες εχουν την ιδιαιτεροτητα τους. Θα περιμενουμε νεες συνταγες ….ευχαριστουμε πολυ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
In US we used a measuring cups and measuring spoons. It’s o’key when you use the word “Koupa” but how we know how big your tea cup is? Is it to much of a trouble for you to use measuring cups and spoons instead? and be more specific in your now recipe’s when you said: ” 4 spoons of brown sugar; ” are those tablespoons (Tbsp). OR teaspoons ( tsp) ? please specify . I hope you don’t take this as a criticism , but as an follower that wants to do your recipe’s to the letter so they will be as good as yours. Hope you have a great day.
Yours Truly
Anna Iliadis Tatavak.
Dear mrs. Iliadis-Tatavak,
It is not trouble for us to use measuring cups and spoons but several other visitors of our site do not want specific measurements and weight everything. It is a matter of approach in the end, and we do not think that one of the two ways is wrong and the other is right. Your comments and your feedback are most welcome and we thank you for this. We plan to include an index in our site where everybody would see our exact proportions of each measurement and know exactly what we mean every time. Thank you for your feedback and do not hesitate to mention anything you want, positive or negative.
yours truly,
Manolis Koukourikos
By the way, “koupa” in our recipes is this one: http://perierga.gr/wp-content/uploads/2012/07/aristeroxeiras6.jpg
Καλησπέρα και καλή χρονιά. Αν αντικαταστήσω το βούτυρο με ελαιόλαδο υπάρχει πρόβλημα? ευχαριστώ
Πολύ συχνά κάνω αυτή την αλλαγή! Κάντε το χωρίς μεταβολή στην ποσότητα. Καλή επιτυχία!
Εξαιρετικό κέικ με υπέροχο άρωμα και άριστες δοσολογίες. Όσοι δεν το έχουν φτιάξει, χάνουν. Συγχαρητήρια και για αυτή την συνταγή!
Σας εύχομαι καλή συνέχεια και καλή δύναμη στην ωραία μαγειρική ιστοσελίδα σας η οποία παράγει ταυτόχρονα και πολιτισμό.
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια, τόσο αυτά που αφορούν το κέικ όσο-και περισσότερο- για το “άλλο κομμάτι” των αναρτήσεων. Τώρα με τον σεισμό μείνανε πίσω όλα, γι αυτό και η καθυστερημένη απάντηση στο πολύ γλυκό σας σχόλιο!