Vegan/vegetarian

Ζαχαρόψωμα εκλεκτά, υπέροχα γλυκά ψωμάκια! (VIDEO)

Ζαχαρόψωμα εκλεκτά, υπέροχα γλυκά ψωμάκια! (VIDEO)

Για να γλυκάνουμε τις μέρες…

Και μόνο ο τίτλος της συνταγής πιστεύω πως παραπέμπει σε γλυκές αναμνήσεις. Ζάχαρη και ψωμί. Το πιο εύκολο γλυκό της παιδικής μας ηλικίας. Όχι, η συνταγή δεν αφορά βέβαια αυτή την εκδοχή του ζαχαρόψωμου. Αυτά εδώ είναι εκλεκτά, δεν είναι τυχαίος ο τίτλος «εκλεκτά ζαχαρόψωμα». Τέτοιο ζαχαρόψωμο δεν έχετε δοκιμάσει! Πραγματικά υπέροχα γλυκά ψωμάκια!

Ζαχαρόψωμα εκλεκτά, υπέροχα γλυκά ψωμάκια! (VIDEO)

Μετά το μέλι, το πετιμέζι και το χαρουπόμελο σε πιο δύσκολους καιρούς, εμείς που ζήσαμε τα πρώτα παιδικά μας χρόνια τη δεκαετία του 1960 θυμόμαστε τα ζαχαρόψωμα ως το γλυκό για πρόφταση! Δεν είναι τυχαίο νομίζω ότι εκείνη ήταν η δεκαετία που άρχισε η συστηματική παραγωγή ελλληνικής ζάχαρης από ζαχαρότευτλα από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ). Τα προηγούμενα εγχειρήματα εγχώριας παραγωγής είχαν αποτύχει και η ζάχαρη ήταν εισαγόμενη μέχρι τότε.

Ζαχαρόψωμα εκλεκτά, υπέροχα γλυκά ψωμάκια! (VIDEO)

Ζαχαρόψωμο λοιπόν ήταν το βρεγμένο ψωμί ή παξιμάδι με ζάχαρη. Σταγόνες νερού πάνω σε μια φέτα ψωμί, ή ένα μουσκεμένο παξιμάδι και πασπάλισμα με άφθονη ζάχαρη. Αργότερα η γλυκιά λιχουδιά συμπληρώθηκε με μια λεπτή επάλειψη μαργαρίνης και έγινε το πιο γρήγορο και φτηνό πρωινό ή κολατσιό, πολύ αγαπημένο σε όλα τα παιδιά! Πιο γρήγορο κι από τις αυγοφέτες που λέγαμε προχθές.

Ζαχαρόψωμα εκλεκτά, υπέροχα γλυκά ψωμάκια! (VIDEO)

Μια λιχουδιά κρητική που μοιάζει ως «φιλοσοφία» στα ζαχαρόψωμα της σημερινής συνταγής, ήταν οι μαλαμουδόπιτες. Γλίνα ως επί το πλείστον αλλά και βούτυρο, ζυμωμένο με ζάχαρη και τυλιγμένο σε απλό ζυμάρι. Πίτες τηγανιού πεντανόστιμες για όποιον δεν φοβάται θερμίδες και λιπαρά! Θα τις φτιάξουμε κι αυτές κάποια στιγμή, με τη γλίνα που ξαναέφτιαξα φέτος!

Ζαχαρόψωμα εκλεκτά, υπέροχα γλυκά ψωμάκια! (VIDEO)

Σ’ αυτήν εδώ τη συνταγή, χρησιμοποίησα το τύλιγμα του μείγματος ζάχαρης-βουτύρου με ένα εντελώς καινούριο τρόπο. Μου τον περιέγραψε εδώ και πολύ καιρό μια κυρία με βαλκανική καταγωγή, που της τον είπε μια φίλη της, που τον έμαθε από μια ξαδέλφη της , που της τον είπε η γιαγιά της κλπ κλπ κλπ και πάει πολύ πίσω. Εκείνη δεν το είχε δοκιμάσει, σε χαρτομάντηλο μου το έδειξε! Δεν είδα κάτι αντίστοιχο στα ψαξίματά μου ακόμη και σε ξένα sites που παρακολουθώ, αλλά  τον δοκίμασα ήδη αρκετές φορές πάντα με επιτυχία!

Ζαχαρόψωμα εκλεκτά, υπέροχα γλυκά ψωμάκια! (VIDEO)

Η συμβουλή για το ζυμάρι ήταν εντελώς απλή: βάλε όποιο ζυμάρι θες! Εγώ λοιπόν έβαλα ζυμάρι δικό μου και στις δυο παραλλαγές, και σ’ αυτήν που θα δείτε στο βίντεο (που δεν είναι νηστίσιμη) και στη νηστίσιμη όπου το βούτυρο αντικαταστάθηκε με ταχίνι. Όσο για τη γέμιση, έκανα αρκετές δοκιμές ποσοτήτων μέχρι να θεωρήσω ικανοποιητική την ποσότητά της, παρόλα αυτά μπορούμε να την αυξήσουμε ή να την ελαττώσουμε κατά το γούστο μας. Στην ουσία δεν μου έδωσε συνταγή, τρόπο τυλίγματος μου έδωσε. Εκείνος όμως είναι που τα κάνει εκλεκτά αυτά τα ζαχαρόψωμα!

Ζαχαρόψωμα εκλεκτά, υπέροχα γλυκά ψωμάκια! (VIDEO)

 

Τα έχω φτιάξει ήδη τουλάχιστον 10 φορές,  αλλά  ήθελα να δοκιμάσω πράγματι πολλά ζυμάρια μέχρι να καταλήξω στην πρόταση που θα έκανα εδώ. Όταν πια κατέληξα, σκεφτήκαμε «γιατί όχι και σε βίντεο, αφού είναι τόσο εκλεκτά;» και να μας τώρα! Η πρώτη φωτογραφία των ζαχαρόψωμων δημοσιεύτηκε προχθές στο  facebook ως διαδικτυακό «κέρασμα» για τη γιορτή μου και ήδη μετρώ δεκάδες αναγνωστών που μου έχουν ζητήσει τη συνταγή!

Ζαχαρόψωμα εκλεκτά, υπέροχα γλυκά ψωμάκια! (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  • Β. Για τη νηστίσιμη ζύμη

½ δόση ζύμης ανεβατών κουλουριών

Για τη γέμιση:

Περίπου 100-120 gr ταχίνι

200 gr  καστανή ζάχαρη

Λίγη κανέλα

Στη νηστίσιμη εκδοχή αντί ταχίνι μπορούμε να φτιάξουμε το μείγμα της γέμισης με κάποιο από τα λεγόμενα “φυτικά” βούτυρα

Για την επικάλυψη, τα πέρασα με λίγο νερό και πασπάλισα με ζάχαρη

Για τα ζαχαρόψωμα με ταχίνι, εκτός από το βίντεο, δείτε κι εδώ τα κολάζ από την παρασκευή τους.

  • Ένας εναλλακτικός τρόπος τυλίγματος του ζυμαριού που δοκίμασα φαίνεται και στο εδώ κολάζ. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο ακριβώς. Δεν ξεχώριζαν μετά το ψήσιμο! Το τελικό δίπλωμα είναι που τους δίνει αυτήν την όμορφη φόρμα.

  • Πράγματι μπορείτε να φτιάξετε τα ζαχαρόψωμα με όποια ζύμη σας βολεύει. Έχω πειραματιστεί με αρκετές και όλα μας άρεσαν! Να τις ζυμώσουμε όμως πολύ καλά για να είναι ελαστικές και να απλώνει το φύλλο. Στις τελευταίες παρασκευές χρησιμοποίησα μίξερ και ζύμωσα με τον γάντζο για τις ζύμες.
  • Λίγη προσοχή θέλουμε στο μείγμα της γέμισης, να γίνει σαν ψίχουλα όχι ζύμη.Παγωμένο και σκληρό το βούτυρο. Αν παρόλα αυτά ενοποιηθούν εντελώς τα υλικά, το βάζουμε λίγο στην κατάψυξη και το τρίβουμε όπως την επικάλυψη της τριφτής μηλόπιτας (το έπαθα και γι αυτό το λέω…). Γι αυτό το φτιάχνουμε πριν ανεβεί η ζύμη, να έχουμε το περιθώριο ψύξης αν κάτι πάει άσχημα.
  • Εκτός από άρωμα βανίλιας ταιριάζουν πάρα πολύ και τα αρώματα της μαστίχας και της κανέλας στο ζυμάρι. Επίσης προχθές που τα ξανάφτιαξα πρόσθεσα στη γέμιση βανίλια και έγιναν ακόμη πιο αρωματικά! Α, να μη ξεχάσω πως κάποια φορά έβαλα και κράνμπερις στη γέμιση (φαίνεται εξάλλου στις φωτογραφίες).

Καλά να είμαστε, καλά να περνάμε! Μένουμε σπίτι για όσο χρειάζεται!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο