Το πιο απαραίτητο από τα καλοκαιρινά λαχανικά στα χειμωνιάτικα μαγειρέματα είναι κατά τη γνώμη μου οι ντομάτες. Έτσι, από πολύ παλιά αναζητήθηκαν τρόποι συντήρησής τους. Σάλτσες σε βάζα ή σε μπουκάλια, πελτέδες , λιαστές ντομάτες στο λάδι ή εντελώς αποξηραμένες είναι κάποιοι από τους πιο συνηθισμένους.
Συνηθίζω όμως κάποιες ποσότητες να τις καταψύχω για πολύ συγκεκριμένους λόγους: α) η κατάψυξη προσφέρεται ακόμη και για 2-3 ντομάτες που έχουν παραωριμάσει β)οι συσκευασίες της κατάψυξης είναι «μιας χρήσης» γ)τελειώνω την προετοιμασία σε ελάχιστο χρόνο δ)καταψύχω πολτό αλλά και ολόκληρες ντομάτες ή ντοματάκια. Έτσι έχω πάντα και κατεψυγμένες ντομάτες ή πολτό ντομάτας.
Υλικά
Ντομάτες
Ποτήρια μιας χρήσης
Διαφανής μεμβράνη
ή/και
Ντοματάκια
Σακουλάκια μιας χρήσης
Επί το έργον
Για τον πολτό ντομάτας: πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια αφενός για να ελέγξουμε το εσωτερικό τους, αφετέρου για να διευκολύνουμε το άλεσμά τους. Τις αλέθουμε λίγες λίγες.
Με μια κουτάλα της σούπας γεμίζουμε τα ποτηράκια μας και τα καλύπτουμε με κομματάκια μεμβράνης. Βάζουμε τα ποτηράκια όρθια στην κατάψυξη να στερεοποιηθούν. Όταν στερεοποιηθούν μπορούμε να τα «στριμώξουμε» ή να βάλουμε το ένα πάνω στο άλλο για εξοικονόμηση χώρου.
Όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σκίζουμε το ποτηράκι και βάζουμε όπως είναι στην κατσαρόλα μας τον κατεψυγμένο πολτό.
Για να καταψύξουμε τα μικρά ντοματάκια, τα πλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Πρέπει σχεδόν να στεγνώσουν, οπότε τα βάζουμε εν ανάγκη και σε χαρτί κουζίνας.
Γεμίζουμε σακουλάκια κατάψυξης, τα κλείνουμε δένοντάς τα ή με κλιπς και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη.
Παρατηρήσεις
Παρατηρήσεις:
1)Εγώ συνηθίζω να χοντροαλέθω τις ντομάτες αλλά αυτό είναι θέμα επιλογής. Αν έχουν πολλά
σπόρια και ζουμιά, αφαιρώ κάποια και κρατάω την ψίχα. Συνήθως όμως αυτή την
εποχή αυτό δεν χρειάζεται γιατί οι ντομάτες είναι σφικτές και γεμάτες.
2)Όταν χρησιμοποιώ κατεψυγμένη ντομάτα προσθέτω συνήθως και πελτέ. Έτσι, στα λαδερά βάζω ένα ποτηράκι ντομάτα και λίγο πελτέ. Αν θέλω να φτιάξω σάλτσα για ζυμαρικά ή κοκκινιστό βάζω 2 ποτηράκια κατεψυγμένη ντομάτα και 1-2 μεγάλη κουταλιές πελτέ.
3)Εκτός από τα μικρά ντοματάκια, πολλές φορές καταψύχω μικρές ντοματούλες ολόκληρες ή μεγαλύτερες κομμένες στα 4, επειδή σε κάποια φαγητά (κυρίως στο βράσιμο κρέατος, ψαριού, ξινόχοντρου) εδώ στην Κρήτη συνηθίζουμε να προσθέτουμε κομμένες ντομάτες για πρόσθετη γεύση.
4)Η μέθοδος της κατάψυξης προσφέρεται ακόμη και για μια μόνο ντομάτα. Αντί να την αφήσουμε να σαπίσει, την βάζουμε αλεσμένη ή κομμένη στην κατάψυξη.
Πολύ ωραία ιδέα τα ποτήρια μιας χρήσης !!!!!
Πολύ ωραία ιδέα Βαγγελιώ μου. Ποτέ δεν έχω διατηρήσει ντομάτες στην κατάψυξη. Θα το κάνω όμως φέτος αν και η κατάψυξη μου είναι αρκετά μικρή και δεν ξέρω πού θα χωρέσουν τα ποτηράκια. 🙁 Ευχαριστώ!
Η καλύτερη και πιο εύκολη λύση!!
Καλή η ιδέα αλλά με τις λαχτάρες που έχω πάθει με τα ψυγεία δεν παίρνω θάρρος να διατηρήσω τίποτα πια.
Καλημέρα
Τα ποτηράκια μπορεί και να μην καταστραφούν… Με λίγο νερό εξωτερικά και μια ελαφριά πίεση στον πάτο, το… ντοματοπαγάκι βγαίνει εύκολα! 😉 Επίσης… αυτό το πράμα με το κίτρινο ζουμάκι που τρέχει ΠΑΝΤΑ στην κατάψυξη ακόμα κι όταν έχουν παγώσει εντελώς τα ποτηράκια (αφού ΠΑΝΤΑ γυρνάνε τα άτιμα στο πλάι)… πολύ σπαστικό και πολύ… κολλητικό! 😛
ωραία ιδέα και πολύ πρακτική λύση! θα το δοκιμάσω
καλό βράδυ!
Μια εύκολη λύση για τη ντομάτα στην κατάψυξη είναι να τοποθετηθει σε πλαστικά κεσεδάκια με καπακι μικρού μεγέθους που είναι ακριβώς για ένα φαγητο