Vegan/vegetarian

Ντομάτες: διατήρηση στην κατάψυξη

Ντομάτες: διατήρηση στην κατάψυξη
Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος συντήρησης!

Το πιο απαραίτητο από τα καλοκαιρινά λαχανικά στα χειμωνιάτικα μαγειρέματα είναι κατά τη γνώμη μου οι ντομάτες. Έτσι, από πολύ παλιά αναζητήθηκαν τρόποι συντήρησής τους. Σάλτσες σε βάζα ή σε μπουκάλια,  πελτέδες , λιαστές ντομάτες στο λάδι ή εντελώς αποξηραμένες είναι κάποιοι από τους πιο συνηθισμένους.

Ντομάτες: διατήρηση στην κατάψυξη
Τα τελευταία χρόνια εκτός από τους παραδοσιακούς τρόπους διατήρησης, συνηθίζεται πολύ και η συντήρησή τους στην κατάψυξη. Η ευκολία, ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για την προετοιμασία, και το πολύ καλό αποτέλεσμα στη χρήση κάνουν αυτόν τον τρόπο πολύ δημοφιλή.
Ντομάτες: διατήρηση στην κατάψυξη
Αρκεί να έχουμε βέβαια καταψύκτη ή αρκετό χώρο στην κατάψυξή μας. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ποτέ δεν είναι αρκετός τελικά για όσες έχουμε την μανία αποθήκευσης, κι έτσι εγώ τον κύριο όγκο των προμηθειών μου σε ντομάτες τον αποθηκεύω με τη μορφή σπιτικής σάλτσας σε ντουλάπι.

Συνηθίζω όμως κάποιες ποσότητες να τις καταψύχω για πολύ συγκεκριμένους λόγους: α) η κατάψυξη προσφέρεται ακόμη και για 2-3 ντομάτες που έχουν παραωριμάσει β)οι συσκευασίες της κατάψυξης είναι «μιας χρήσης»  γ)τελειώνω την προετοιμασία σε ελάχιστο χρόνο δ)καταψύχω πολτό αλλά και ολόκληρες ντομάτες ή ντοματάκια. Έτσι έχω πάντα και κατεψυγμένες ντομάτες ή πολτό ντομάτας.

Από το προηγούμενο καλοκαίρι, αντικατέστησα τα κλασικά σακουλάκια με ποτηράκια μιας χρήσης. Είναι πιο βολικά, χωρούν πάνω κάτω 200 +/- 20gr και δεν κολλάνε μεταξύ τους όπως τα σακουλάκια. Πάντα βέβαια βάζω και κάποια ολόκληρα ντοματάκια (αυτά που λέμε cherries) σε σακουλάκια στην κατάψυξη για διάφορες χρήσεις κυρίως διακοσμητικές.

Παρατηρήσεις

 

 

Παρατηρήσεις:

1)Εγώ συνηθίζω να χοντροαλέθω τις ντομάτες αλλά αυτό είναι θέμα επιλογής. Αν έχουν πολλά
σπόρια και ζουμιά, αφαιρώ κάποια και κρατάω την ψίχα. Συνήθως όμως αυτή την
εποχή αυτό δεν χρειάζεται γιατί οι ντομάτες είναι σφικτές και γεμάτες.

2)Όταν χρησιμοποιώ κατεψυγμένη ντομάτα προσθέτω συνήθως και πελτέ. Έτσι, στα λαδερά βάζω ένα ποτηράκι ντομάτα και λίγο πελτέ. Αν θέλω να φτιάξω σάλτσα για ζυμαρικά  ή κοκκινιστό βάζω 2 ποτηράκια κατεψυγμένη ντομάτα και 1-2 μεγάλη κουταλιές πελτέ.

3)Εκτός από τα μικρά ντοματάκια, πολλές φορές καταψύχω μικρές ντοματούλες ολόκληρες ή μεγαλύτερες κομμένες στα 4, επειδή σε κάποια φαγητά (κυρίως στο βράσιμο κρέατος, ψαριού, ξινόχοντρου)  εδώ στην Κρήτη συνηθίζουμε να προσθέτουμε κομμένες ντομάτες για πρόσθετη γεύση.

4)Η μέθοδος της κατάψυξης προσφέρεται ακόμη  και για μια μόνο ντομάτα. Αντί να την αφήσουμε να σαπίσει, την βάζουμε αλεσμένη ή κομμένη στην κατάψυξη.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο