αναρτήσεις μου αραίωσαν , βλέπω κοντεύει να τελειώσει ο μήνας και είναι μόνο έξι. Ακόμη, παρόλο που δεν έχανα τις αναρτήσεις των φιλικών blogs δεν προλάβαινα να σχολιάσω. Οφείλω λοιπόν μια συγνώμη και από τους επισκέπτες και από τις φίλες, και ελπίζω να μπορώ να είμαι πιο συνεπής στο εξής… Μελένια μπισκοτάκια θα σας κεράσω για να με συγχωρήσετε.
έντονη γεύση που τους πηγαίνει. Είχα καιρό να κάνω αυτή τη συνταγή και προγραμματίζω τη δοκιμάσω και με χαρουπόμελο για ακόμη πιο παραδοσιακό άρωμα.
αρκετά ξένα sites , είναι τα μπισκότα sable (ενδεικτικά δείτε στο finecooking). Διαφέρουν βέβαια τα υλικά μου και το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ίδιο, αλλά η ιδέα κατασκευής βασίζεται στα sable. Γι αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούσα κουπ πατ , αλλά όπως βλέπετε και όμορφα έγιναν και πολύ πολύ εύκολα με τον τρόπο αυτό.
Υλικά
Υλικά:
250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
150 γραμμάρια μέλι
120 γραμμάρια ζάχαρη
2 αυγά
¼ κουταλάκι κανέλα
Μια πρέζα αλάτι
1 κουταλιά κονιάκ ή λικέρ (τους πηγαίνει πολύ το πικραμύγδαλο)
Περίπου 600 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Για το «περιτύλιγμα», κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα, ή αμύγδαλα κροκάν ή αμύγδαλα κοπανισμένα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και καρύδι ή φουντούκι τριμμένο. Αν θέλουμε, μερικά ολόκληρα αμύγδαλα ή φουντούκια για διακόσμηση.
Επί το έργον
Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά τη ζάχαρη το μέλικαι το βούτυρο. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τα αυγά, την κανέλα και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα για ένα πεντάλεπτο (το μίξερ μου έχει μέγιστη διαβάθμιση το 6 και τα χτυπάω στο 5). Σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα γιατί το μέλι μπορεί να είναι στον πάτο του μπολ. Προσθέτουμε και το ποτό και συνεχίζουμε το χτύπημα ελαττώνοντας λίγο την ταχύτητα. Πρέπει το μείγμα να αφρατέψει, όπως όταν κάνουμε κέικ. Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με το χέρι. Είναι περίπου 4 κούπες και ¼ της κούπας και το προσθέτουμε σταδιακά αλλά χωρίς να πολυταλαιπωρήσουμε το μείγμα μας, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Πλάθουμε τη ζύμη σε κυλίνδρους με διάμετρο περίπου 4 cm και τους τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη. Τους βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Βγάζουμε τους κυλίνδρους από το ψυγείο. Σε επίπεδη επιφάνεια απλώνουμε λίγη ζάχαρη ανακατεμένη με κανέλα ή αμύγδαλα κροκάν και τους κυλάμε να πασπαλιστούν και να ξαναστρώσει το σχήμα τους. Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι φετούλες πάχους λιγότερο από ένα εκατοστό , τις πατάμε ελάχιστα στην παλάμη μας και τις βάζουμε σε ταψί.
Ψήνουμε τα μπισκότα μας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο (μεσαία σχάρα) για 20-25 λεπτά. Κανονίζουμε το χρόνο ανάλογα με το αν τα θέλουμε μαλακά ή τραγανά. Γίνονται δύο ταψάκια της κουζίνας. Διατηρούνται κλεισμένα σε κουτί μπισκότων αρκετές μέρες.
Έψησα το ένα ταψάκι λίγο παραπάνω για όσους τα προτιμούν τραγανά.
Παρατηρήσεις
- Την ώρα που θερμαίνεται ο φούρνος έβαλα μερικά ολόκληρα αμύγδαλα να ζεσταθούν. Όπως ήταν ζεστά κολούσαν εύκολα στο κέντρο κάθε μπισκότου. Μπορούμε όμως να πιέσουμε κάθε μπισκότο σε κροκάν αμυγδάλου.
- Αν δεν έχουμε κροκάν μπορούμε να κοπανίσουμε αμύγδαλα με το φλούδι και να κυλίσουμε πάνω τους κυλίνδρους .
- Ο τρόπος κατασκευής των μπισκότων αν δεν εφαρμόσουμε αυτήν την τεχνική είναι ο κλασικός: αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο , την ανοίγουμε σε φυλλαράκι μισού εκατοστού και κόβουμε με κουπ πατ.
- Επειδή βιαζόμουν, έβαλα τους κυλίνδρους της ζύμης στον ενδιάμεσο θάλαμο του ψυγειοκαταψύκτη μόνο για μια ώρα. Ήταν αρκετή. Επίσης δεν τους άλειψα με αυγό. Κόλλησαν εύκολα και τα κροκάν και η κανελοζάχαρη.
Φαντάζομαι τη μυρωδιά, φαντάζομαι τη γεύση…!!!!
Καλή μου Βαγγελιώ, δυστυχώς, δεν θα έρθω στην Κρήτη!!! Έχω να κατέβω πάρα πολλά χρόνια-από τότε που έχασα τη γιαγιά μου! Έδω στο Βέλγιο γνώρισα μία Χανιώτισσα και με παρακαλάει κάθε καλοκαίρι να κατέβω αλλά που χρόνος…Ίσως όταν φύγουμε εντελώς από δω….
Α! έχεις τόσες φίλες εδώ τ'ωρα πιά. Πρέπει να το αποφασίσεις!
Εύχομαι από εδώ και μπρος να μην έρθουν άλλες σκοτούρες και τρεχάματα κι όλα να κυλούν γλυκά όπως το μέλι των μπισκότων σου.
Καλή Κυριακή.
Από το στόμα σου και στου Θεού τ' αυτί Ξανθή! Ευχαριστώ για τη γλυκιά ευχή και την ανταποδίδω
makari na mas perimenei kaliteres meres Vita mou, tha dokimasw tin sintagi sou sintoma. kali kyriaki!
Ας το ελπίσουμε Οζλέμ. Καλή εβδομάδα!
Με τρέλλαναν οι κύλινδροι που ρολλάρουν στην ζάχαρη και στην κανέλλα.
Γεια στα χέρια σου Βαγγελιώ!
Αν και η ιδέα ήταν "κλεμμένη" τους πήγαινε πολύ Μάρθα!
Εξαιρετική συνταγή, εξαιρετική παρουσίαση. Προφανώς και εξαιρετική γεύση.
Ευχαριστώ Κάνθαρε για το εξαιρετικό σχόλιο 🙂
Γλυκά και υπέροχα τα μελένια μπισκοτάκια σου Βαγγελιώ μου, γλυκιά και υπέροχη να είναι και η εβδομάδα που έρχεται!
Φιλιά!
Αμήν Έλενα! Για όλο τον κόσμο να είναι γλυκιά η εβδομάδα!
Ότι διαβάζονται απολύτως νόστιμα, στο είπαν ήδη κι άλλοι, αλλά μου άρεσε ιδιαίτερα ο τρόπος που αποκτούν άμεσα, γρήγορα και εύκολα το ντεκόρ τους με το "ρολάρισμα" Βαγγελιώ μου.
Καλή εβδομάδα εύχομαι ολόθερμα.
Είδες ωραία ιδέα Πηνελόπη; Όταν τα πρωτοείδα σε ένα ξένο site τα έβαλα αμέσως στο πρόγραμμα! Καλή βδομάδα καλή μου!
Βαγγελιώ μου, καταπληκτικά τα μελένια σου τα κουλουράκια, θα τα λατρέψει κ ο μικρός μου!
Α, για παιδάκια είναι ιδανικά! Τραγανά και σχετικά υγιεινά!
Μία από τα ίδια φιλενάδα. Ο Ιούνιος μήνας φορτωμένος ειδικά στο τέλος. Τα μπισκοτάκια τα ζήλεψα η διαιτούσα! Ειδικά εκείνο το περιτύλιγμα σε κανελλοζάχαρη!!!
Άστα Κική μου! Κι αν το μενού έχει και νοσοκομεία, δεν σου λέω τίποτα!
Κι εγώ έφαγα με βουλιμία 5-6, χάλασα τη δίαιτα (πάλι) και την επομένη …πείνα!
Βλέπω μέλι, κανέλα και κονιάκ στα υλικά, οπότε είμαι σίγουρη ότι θα έχουν απίθανη γεύση αλλά και άρωμα!
Φιλιά Βαγγελιώ!
Είναι πράγματι νόστιμα Ερμιόνη! Με μοναδικό ΄μειονέκτημα ότι δεν μένεις μόνο σε ένα 🙂
ΜΟυ τερχουν τα σαλια!
Ομορφιά μου μακάρι να μπορούσα να σε κεράσω!
Πειραζει αν παραλειψουμε την κανελα? Θα εχουν διαφορετικη γευση αν δεν την βαλω?
Διαφορετική γεύση θα έχουν, αλλά δεν θα είναι άσχημα. Μπορείς να βάλεις ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού ή τίποτα! Πολλές φορές βάζω ξύσμα πορτοκαλιού και τους πηγαίνει πολύ. Με κάθε άρωμα έχουν λίγο διαφορετική γεύση …
[…] κούπα τριμμένα κουλουράκια ή παξιμαδάκια, ή σπιτικά μπισκότα , […]