Vegan/vegetarian

Αλμυρά ατομικά ταρτάκια με ξινομυζήθρα και άγρια χόρτα (ή σπανάκι)

Γιατί όχι και ταρτάκια με χόρτα;

 

Τα χόρτα είναι άφθονα αυτό τον καιρό. Μια μικρή βόλτα στην
εξοχή και γεμίζουμε ολόκληρες τσάντες. Καυκαλήθρες, μάραθα, κουτσουνάδες ,αγριόπρασα ,λάπαθα,
γαλατσίδες, αρχατζίκοι , ό,τι αγαπά ο καθένας.

Η επιτυχία βέβαια είναι ο σωστός  συνδυασμός τους. Η ισορροπία στη γεύση είναι πραγματική τέχνη που την
κατέχουν λένε λίγοι. Εγώ λέω πως είναι και θέμα γούστου οι αναλογίες σ’ αυτές τις
περιπτώσεις. Ας πούμε, εγώ θέλω τα πιτόχορτά μου με διπλάσια ποσότητα μάραθου
από αυτή που συνηθίζεται.Άλλοι το παραλείπουν εντελώς.

 

Βρέθηκαν λοιπόν άφθονα χόρτα στα χέρια μου τις τελευταίες μέρες.
Αν αρχίσω να σας δείχνω τις πίτες που έφτιαξα τον τελευταίο καιρό , όλα τα post του
Φλεβάρη πίτες θα έχουν.  Φάγαμε – εκτός από πίτες – χόρτα με κρέας, με μπακαλιάρο, με άλλα ψάρια και αναμένουμε τους χοχλιούς
τον άλλο μήνα για να τα απολαύσουμε και με δαύτους…

 

Πριν λοιπόν σας δείξω τις πίτες μου, μια συνταγή αυτοσχεδιασμού
σήμερα με παραδοσιακά υλικά αλλά με άλλο τρόπο χρήσης. Έφτιαξα ένα ζυμαράκι
μαλακό, με λάδι για να είναι τριφτό, με γάλα  όμως για να μη σκορπάει, με ελάχιστο βούτυρο
για να μυρίσει,    με λεμόνι για να είναι τραγανό και με ένα
αυγουλάκι όλο κι όλο για να γίνει πιο πλούσιο. Νόστιμο έγινε. Και  θα χρησιμοποιηθεί και με άλλα είδη γέμισης.  Ήδη έχω μια στο μυαλό μου.

 

Υλικά:
Α. Για τη ζύμη
2/3 κούπας ελαιόλαδο
2/3 κούπας γάλα
2 κουταλιές σούπας βούτυρο (λιωμένο ή σε θερμοκρασία
δωματίου)
1 αυγό
Το χυμό ενός λεμονιού
Λίγο αλάτι (μισό κουταλάκι γλυκού)
2 κοφτά κουταλάκια μπέικιν
3  κούπες αλεύρι  για όλες τις χρήσεις  και λίγο ακόμη (περίπου ¼ κούπας μου πήρε
εμένα)
Λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
Β. Για τη γέμιση:
2 κούπες χόρτα  για
πίτες τσιγαρισμένα (ή αχνισμένα) , στραγγισμένα και κομμένα σε σχετικά μικρά
κομμάτια
2 κούπες  ξινομυζήθρα
Λίγο πιπέρι
Γ. Για την επικάλυψη
1 αυγό χτυπημένο με 2-3 κουταλιές γάλα
½ κούπα σουσάμι

Επί το έργον: 

 

Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά της ζύμης με το βούτυρο , το  αυγό και το αλάτι. Προσθέτουμε το αλεύρι μέσα
στο οποίο βάζουμε το μπέικιν και ζυμώνουμε. Πρέπει να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά τουλάχιστον. Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

Κόβουμε τα ήδη αχνισμένα  και
στραγγισμένα χόρτα σε μικρά κομμάτια και μετράμε δύο κούπες . Προσθέτουμε 2
κούπες  ξινομυζήθρα (αφού πιέσουμε με ένα
πιρούνι για να  σπάσουν τα μεγάλα σβολαράκια της) και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε και λίγο πιπεράκι.

 

 

Ανοίγουμε φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια (όχι λεπτό).Ακόμη και χωρίς πλάστη, πατώντας το ζυμάρι με το χέρι μας γίνεται. Κόβουμε φυλλαράκια με διάμετρο 11-12 cm, και τα στρώνουμε στις θήκες της φόρμας των cupcakes αφού τις λαδώσουμε με ένα
πινελάκι. Γεμίζουμε με τη γέμιση κάθε ταρτάκι. Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και βάζουμε
ένα κουταλάκι πάνω από κάθε ταρτάκι.

Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς
(στην πρώτη θέση της σχάρας)  για
45 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

 

Γίνονται 18-20 ταρτάκια  και είναι πολύ νόστιμα ζεστά αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Παρατηρήσεις:
1)
Η προετοιμασία των χόρτων για πίτες γίνεται ως
εξής: Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα.

Τα πρασάκια και τα μάραθα
δεν τα βάζουμε με τα υπόλοιπα, αλλά τα καθαρίζουμε και τα πλένουμε χωριστά .

 

Σε
ανάλογου μεγέθους  κατσαρόλα κόβουμε ένα
ξερό κρεμμύδι  και το μαραίνουμε με μισή
κούπα ελαιόλαδο (για κάθε κιλό χόρτα). Προσθέτουμε  τα μάραθα ψιλοκομμένα και λίγο νεράκι. Σε 10
λεπτά προσθέτουμε και τα πρασάκια κομμένα σε κομμάτια 5-6 cm και όταν
πάρουν βράση τα υπόλοιπα χόρτα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι μέχρι να
κατεβάσουν το δικό τους. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, αλατίζουμε  και αφήνουμε να χαμηλώσουν . Αν πρόκειται να
τα χρησιμοποιήσουμε σε πίτες τηγανιού βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, να
είναι έτοιμε για φάγωμα.  Για πίτες
φούρνου δεν χρειάζεται να μαλακώσουν εντελώς  γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο. Εγώ δεν τα
κόβω πολύ μικρά πριν το άχνισμα γιατί  ανάλογα με την ποσότητά τους κρατώ στην
κατάψυξη  κάποιες ποσότητες και για άλλες
χρήσεις εκτός από τις πίτες . Τα κόβω μετά. Επίσης όσα είναι για πίτες τα
αφήνουμε να στραγγίξουν σε τρυπητό και τα αλατοπιπερώνουμε.

2)
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα άγρια χόρτα με σπανάκι ή/και γούλα(σέσκουλα)  και την ξινομυζήθρα με φέτα. Για να ενισχύσουμε το άρωμα σ’ αυτήν την περίπτωση, προσθέτουμε άνηθο και μαϊντανό.
3)
Αν βαριόμαστε τη διαδικασία με τα μικρά
ταρτάκια,  μπορούμε να   φτιάξουμε μία μεγάλη τάρτα. Το ζυμάρι είναι
τόσο εύπλαστο που μπορεί να απλωθεί στην ταρτιέρα  ακόμη και με το χέρι.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές