Τσιγαριαστό σπανάκι με καρότο και  πιπεριές

Τσιγαριαστό σπανάκι με καρότο και  πιπεριές

Ζεστή ή κρύα σαλάτα, αλλά και τέλειο συνοδευτικό για τα ψητά μας!

Η συνταγή είναι αυτοσχεδιασμός που «πάτησε» σε ορεκτικό που μας σέρβιραν στην Πόλη. Ήταν αδύνατη η συνεννόηση εκεί που το φάγαμε για να πάρω σωστές πληροφορίες για τα συστατικά του. Το ispanakli  βέβαια και να μη μας το έλεγαν το είχαμε αντιληφθεί όπως και τις πιπεριές και τα καρότα. Τα μπαχαρικά και τα υπόλοιπα δεν…

Έτσι αναγκαστικά αυτοσχεδίασα γιατί ήταν ένα από τα απλά πιάτα που μας άρεσαν πολύ. Το έχω φτιάξει 3 φορές (μέσα και η δοκιμαστική) και νομίζω ότι θα το καθιερώσω ως χειμωνιάτικη σαλάτα ή συνοδευτικό. Σήμερα που το απολαύσαμε  με μπουτάκια κοτόπουλου στη γάστρα ήταν απόλυτα ταιριαστό.

Όχι, δεν θέλω να τη θεωρήσετε αυτή ως μία από τις τρεις πολίτικες συνταγές που υποσχέθηκα. Αυτή είναι αυτοσχεδιασμός. Παρόλο που έψαξα στο διαδίκτυο και στα βιβλία πολίτικης κουζίνας που έχω για την πιο πικάντικη πολίτικη εκδοχή της συνταγής, αλλά δεν βρήκα κάτι αντίστοιχο. Αν και με την καυτερή πιπερίτσα που πήρε 1-2 βράσεις την πρώτη φορά με τα λαχανικά μου και με το κοκκινοπίπερο που έβαλα τη δεύτερη φορά αρκετά πικάντικο ήταν και το δικό μου πιάτο!Την τελευταία φορά μάλιστα έβαλα 1 κουταλίτσα πελτέ ντομάτας και νομίζω ότι έδεσε πολύ καλά με όλα τα υπόλοιπα υλικά.

 

Αντίστοιχο πιάτο έχουμε στην παραδοσιακή μας κουζίνα με βλίτα. Τα τσιγαριαστά βλίτα τα δικά μας όμως μαγειρεύονται συνήθως με κολοκυθάκια και πατάτα, χωρίς μπαχαρικά και αποτελούν  κύριο πιάτο. Σ’ αυτό εδώ τα λαχανικά και το σπανάκι είναι λεπτοκομμένα.

 

Υλικά:

250-300gr σπανάκι (ζυγισμένο καθαρισμένο

60ml (4 κουταλιές της σούπας) ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι

1 κόκκινη πιπεριά

1 πράσινη πιπεριά

1 μεγάλο καρότο

3-4 σκελίδες σκόρδο

1 καυτερή πιπερίτσα ή λίγο κοκκινοπίπερο

Αλάτι

Προαιρετικά, 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας

Για το σερβίρισμα, κοπανισμένο καρύδι ή γιαούρτι, ή τρίμματα φέτας ή ξινομυζήθρα

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε το σπανάκι και το βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και ελάχιστο ξύδι, να κατακαθίσουν το χώμα και έντομα που μπορεί να έχει.  

Κόβουμε σε μικρά λεπτά ραβδάκια το καρότο και σε καρεδάκια τις πιπεριές και το κρεμμύδι. Αφού τσιγαρίσουμε λίγο το κρεμμύδι με το λάδι, προσθέτουμε τις πιπεριές, το καρότο και το σκόρδο και τα μαγειρεύουμε για 10-15  λεπτά  προσθέτοντας όποτε χρειάζεται λίγο νερό. Αλατίζουμε ελαφρά και αν βάλουμε πελτέ τον διαλύουμε στο ζουμί τους.

Την τελευταία φορά τα λαχανικά κόπηκαν μικρότερα και έβρασαν γρηγορότερα!

Προσθέτουμε την πιπερίτσα ή το καυτερό πιπέρι.  Ωστόσο πλένουμε καλά το σπανάκι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα λαχανικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μέχρι να κατεβεί και μετά την ανοίγουμε και σιγοβράζουμε  (στο 5 από το 9) μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά με ανοικτή την κατσαρόλα.

 

 

Σερβίρουμε με γιαούρτι ή με κοπανισμένα καρύδια  ή με κάποιο μαλακό τυρί. Είναι πολύ νόστιμο και ζεστό, και σε θερμοκρασία δωματίου, και από το ψυγείο ως σαλάτα.

Παρατηρήσεις:

  • Αν δεν μας αρέσουν τα πολύ καυτερά αφαιρούμε την πιπερίτσα μετά από λίγη ώρα βρασμού.
  • Προσθέτουμε αν θέλουμε λίγο λεμόνι ή ξύδι στο σερβίρισμα. Δεν είναι άσχημο αλλά ούτε και απαραίτητο!
  • Τα λαχανικά και το σπανάκι δεν πρέπει να λιώσουν. Να είναι βρασμένα αλλά να μη διαλύονται.
  • Προτιμούμε τα φύλλα σπανακιού για να γίνουν γρήγορα και να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους που κάνει εξαιρετική και την εμφάνιση του πιάτου. Κρατάμε τα κοτσάνια για άλλη χρήση.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Print Friendly, PDF & Email