Το πιο εύκολο αποκριάτικο γλυκό που έχω φτιάξει!
Οι μέρες τα ζητούν τούτα τα γαλατένια γλυκά. Γαλατένια και τυρένια θα έλεγα. Εμείς εδώ στην Κρήτη κυρίως με μυζήθρες ξινές και γλυκές συνδέουμε τα αποκριάτικα τραπεζώματά μας. Αλλού με γαλατόπιτες, γαλόπιτες τις λένε σε κάποια μέρη… Ξεκινώ λοιπόν τις αποκριάτικες αναρτήσεις με μια γαλατόπιτα και τις επόμενες μέρες θα δώσω και δυο δικές μας συνταγές με δυο εξαιρετικά εδέσματα για το αποκριάτικο τραπέζι. Αργότερα και νηστίσιμες…
Αφορμή για τη συνταγή στάθηκε μια κοινοποίηση στο facebook (μετά από ερώτηση φίλης) της καρδιτσιώτικης γαλατόπιτας με φύλλο όπου αναζητούσα συνταγές χωρίς φύλλο. Είναι συγκινητική η ανταπόκριση… Αν δείτε τα σχόλια της ανάρτησης εκείνης στο facebook και αν μπορούσα να σας δείξω πόσε συνταγές έλαβα inbox, θα αντιλαμβανόσαστε πόσο αγαπούμε όλοι τις γεύσεις που συνδέονται με μνήμες και πόσο θέλουμε να τις διατηρήσουμε!
Να πω βέβαια ότι θεωρώ ιδιαίτερα τιμητική την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν οι φίλες και οι φίλοι της σελίδας, παραδίνοντάς μου οικογενειακές τους συνταγές με τη βεβαιότητα ότι θα τις χειριστώ όπως πρέπει. Είναι δέσμευσή μου ο σεβασμός τους και η παρουσίασή τους ως δικές τους και όχι ως δικές μου. Το ευχαριστώ είναι λίγο. Είναι απίστευτο πόση δοτικότητα έχω συναντήσει τόσο από φυσικούς όσο και από διαδικτυακούς φίλους…
Το συμπέρασμα που βγήκε από τα σχόλια, είναι ότι γαλατόπιτες χωρίς φύλλο είναι πιο συνηθισμένες «κάτω από το αυλάκι», άλλες με αλεύρι κι άλλες με σιμιγδάλι. Οι «αλευρένιες» μάλλον είναι παλιότερες εκδοχές του γλυκού και η επόμενη δοκιμή θα γίνει με αλεύρι (ήδη έχω καταλήξει σε μια συνταγή από αυτές που μου δόθηκαν). Τα υπόλοιπα υλικά είναι ίδια πάνω κάτω, σε διάφορες όμως αναλογίες! Εντύπωση μου έκανε και συνταγή χωρίς αυγά, που θα δοκιμαστεί προσεχώς.
Προτίμησα να ξεκινήσω τις δοκιμές με την πρώτη συνταγή που μου δόθηκε. Επειδή μάλιστα μου την έστειλε αγαπημένο παιδί της οικογένειας με ιδιαίτερες επιδόσεις στην ζαχαροπλαστική, ήμουνα σίγουρη ότι θα μας αρέσει. Έτσι η πελοποννησιακή γαλατόπιτα (δεν ξέρω από ποια ακριβώς περιοχή της Πελοποννήσου είναι…), έφτασε στα χέρια μου μέσω …Μήλου! Στην ανηψιά μου έχει δοθεί από πελοποννήσια κυρία ως παραδοσιακή της περιοχής της. Τώρα, μανιάτικη είναι, τριπολιτσιώτικη είναι, μεσσηνιακή είναι, πατρινή είναι, δεν ξέρω! Ευχαριστώ κι από δω και την ανηψιά μου και την κυρία που της έδωσε τη συνταγή.
Υλικά
1 l (4 κούπες) γάλα κατά προτίμηση πλήρες κατσικίσιο
150-160 gr (2/3 κούπας) ζάχαρη
80 gr (100 ml) ψιλό σιμιγδάλι, και λίγο για το ταψί
2 κουταλάκια κορν φλάουρ
1 βανίλια
Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
2 αυγά
30 gr βούτυρο, και λίγο για το ταψί
Για το σερβίρισμα, ζάχαρη άχνη και κανέλα
Το κουταλάκι μου είναι 5ml (δοσομετρικό) και η κούπα μου 250 ml
Επί το έργον
Κρατάμε μισή κούπα από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα. Στο γάλα που κρατήσαμε διαλύουμε το σιμιγδάλι και το κορν φλάουρ. Λίγο πριν φουσκώσει το γάλα στην κατσαρόλα μας προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε να μη σβολιάσει (σε μέτρια θερμοκρασία, π.χ. στο 7 με μέγιστο το 9).
Ανακατεύουμε συνεχώς. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα ευρύχωρο σκεύος και προσθέτουμε αρκετό από το καυτό μείγμα. Αδειάζουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.
Την αδειάζουμε σε σκεύος που έχουμε βουτυρώσει και πασπαλήσει με σιμιγδάλι και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180ο C φούρνο (αντιστάσεις), για 50 λεπτά περίπου ή μέχρι να «καφετίσει» η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
Παρατηρήσεις
- Επειδή είχα 1 λίτρο γάλα προσάρμοσα τα υλικά μου σ’ αυτήν την ποσότητα. Η αρχική δόση αφορούσε 1,5 λίτρο. Το σκεύος που χρησιμοποίησα είναι το κλασικό οβάλ πυρέξ με διαστάσεις 34Χ24.
- Η αρχική συνταγή έλεγε να προσθέσουμε τα χτυπημένα αυγά στο μείγμα γάλακτος-σιμιγδαλιού, αλλά εγώ για μεγαλύτερη ασφάλεια (για να μη κόψουν τα αυγά…), πριν τα προσθέσω ακολούθησα τη «διαδικασία του αυγολέμουνου» που συνηθίζω σε πολλές κρέμες που περιέχουν αυγά.
- Έβαλα βούτυρο από βαζάκι (αιγοπρόβειο) γιατί η ποσότητα είναι μικρή οπότε δεν βάρυνε η γεύση. Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αγελαδινό βούτυρο.
- Προφανώς όσοι διαθέτουν πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα από παραγωγούς ή από δικά τους ζώα, θα φτιάξουν πιο νόστιμη γαλατόπιτα, αλλά και με το πλήρες του εμπορίου έγινε πολύ καλή!
eyxaristoyme για την ευκολη υγιεινη συνταγη
Ευχαριστώ πολύ για το όμορφο σχόλιο!
Καλοπροαίρετη παρατήρηση
Επειδή εισθε πάντα ακριβής
Το σιμιγδάλι μετριέται σε γραμμάρια ποτέ σε ml Νομίζω ότι έγινε εκ παραδρομής
Ευχαριστω
Καλησπέρα σας. Ευχαριστώ πολύ για την καλοπροαίρετη παρέμβαση, αλλά δεν έγινε εκ παραδρομής. Ήθελα να δώσω και σε μονάδες όγκου τα υλικά μου, αλλά μου φάνηκε ότι θα ήταν πιο δύσκολο να πω τα 2/5 της κούπας για τις φίλες και τους φίλους που δεν ζυγίζουν, κι έτσι χρησιμοποίησα τα ml επειδή έτσι αναφέρονται στη δοσομετρική κούπα. Είμαι μαθηματικός και γνωρίζω ότι 1ml = 1cm3 δηλ κυβικό εκατοστό (αλλά δεν παίρνει εκθέτη το wordpress) απλά συνήθως στα υγρά τα λέμε ml και στα στερεά κυβικά εκατοστά, αλλά ως μονάδα μέτρησης όγκου είναι ίσα. Όλα τα σώματα έχουν όγκο και προφανώς μετριέται σε μονάδες όγκου, άσχετα αν δεν συνηθίζεται αυτό σε όλα τα υλικά της γαστρονομίας! Αναφέρω εξάλλου και τα γραμμάρια για όσους διαθέτουν ζυγαριά! Μπορούμε να εκφράσουμε οποιαδήποτε υλικό και σε μάζα (gr) και σε όγκο (ml ή κυβικά εκατοστά) άσχετα με το τι συνηθίζεται…
ωραίο θα το κάνω
Θα χαρώ να σας αρέσει!