Απόκριες

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Το πιο εύκολο αποκριάτικο γλυκό που έχω φτιάξει!

Οι μέρες τα ζητούν τούτα τα γαλατένια γλυκά. Γαλατένια και τυρένια θα έλεγα. Εμείς εδώ στην Κρήτη κυρίως με μυζήθρες ξινές και γλυκές συνδέουμε τα αποκριάτικα τραπεζώματά μας. Αλλού με γαλατόπιτες, γαλόπιτες τις λένε σε κάποια μέρη… Ξεκινώ λοιπόν τις αποκριάτικες αναρτήσεις με μια γαλατόπιτα και τις επόμενες μέρες θα δώσω και δυο δικές μας συνταγές με δυο εξαιρετικά εδέσματα για το αποκριάτικο τραπέζι. Αργότερα και νηστίσιμες…

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Αφορμή για τη συνταγή στάθηκε μια κοινοποίηση στο facebook (μετά από ερώτηση φίλης) της καρδιτσιώτικης γαλατόπιτας με φύλλο όπου αναζητούσα συνταγές χωρίς φύλλο. Είναι συγκινητική η ανταπόκριση… Αν δείτε τα σχόλια της ανάρτησης εκείνης στο facebook και αν μπορούσα να σας δείξω πόσε συνταγές έλαβα inbox, θα αντιλαμβανόσαστε πόσο αγαπούμε όλοι τις γεύσεις που συνδέονται με μνήμες και πόσο θέλουμε να τις διατηρήσουμε!

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Να πω βέβαια ότι θεωρώ ιδιαίτερα τιμητική την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν οι φίλες και οι φίλοι της σελίδας, παραδίνοντάς μου οικογενειακές τους συνταγές με τη  βεβαιότητα ότι θα τις χειριστώ όπως πρέπει. Είναι δέσμευσή μου ο σεβασμός τους και η παρουσίασή τους ως δικές τους και όχι ως δικές μου. Το ευχαριστώ είναι λίγο. Είναι απίστευτο πόση δοτικότητα έχω συναντήσει τόσο από φυσικούς όσο και από διαδικτυακούς φίλους…

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Το συμπέρασμα που βγήκε από τα σχόλια, είναι ότι γαλατόπιτες χωρίς φύλλο είναι πιο συνηθισμένες «κάτω από το αυλάκι», άλλες με αλεύρι κι άλλες με σιμιγδάλι. Οι «αλευρένιες» μάλλον είναι παλιότερες εκδοχές του γλυκού και η επόμενη δοκιμή θα γίνει με αλεύρι (ήδη έχω καταλήξει σε μια συνταγή από αυτές που μου δόθηκαν). Τα  υπόλοιπα υλικά είναι ίδια πάνω κάτω, σε διάφορες όμως αναλογίες! Εντύπωση μου έκανε και συνταγή χωρίς αυγά, που θα δοκιμαστεί προσεχώς.

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Προτίμησα να ξεκινήσω τις δοκιμές με την πρώτη συνταγή που μου δόθηκε. Επειδή μάλιστα μου την έστειλε αγαπημένο παιδί της οικογένειας με ιδιαίτερες επιδόσεις στην ζαχαροπλαστική, ήμουνα σίγουρη ότι θα μας αρέσει. Έτσι η πελοποννησιακή γαλατόπιτα (δεν ξέρω από ποια ακριβώς περιοχή της Πελοποννήσου είναι…), έφτασε στα χέρια μου μέσω …Μήλου!  Στην ανηψιά μου έχει δοθεί από πελοποννήσια κυρία ως παραδοσιακή της περιοχής της. Τώρα, μανιάτικη είναι, τριπολιτσιώτικη είναι, μεσσηνιακή είναι, πατρινή είναι, δεν ξέρω! Ευχαριστώ κι από δω και την ανηψιά μου και την κυρία που της έδωσε τη συνταγή.

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Παρατηρήσεις

  1. Επειδή είχα 1 λίτρο γάλα προσάρμοσα τα υλικά μου σ’ αυτήν την ποσότητα. Η αρχική δόση αφορούσε 1,5 λίτρο. Το σκεύος που χρησιμοποίησα είναι το κλασικό οβάλ πυρέξ με διαστάσεις 34Χ24.
  2. Η αρχική συνταγή έλεγε να προσθέσουμε τα χτυπημένα αυγά στο μείγμα γάλακτος-σιμιγδαλιού, αλλά εγώ για μεγαλύτερη ασφάλεια (για να μη κόψουν τα αυγά…), πριν τα προσθέσω ακολούθησα τη «διαδικασία του αυγολέμουνου» που συνηθίζω σε πολλές κρέμες που περιέχουν αυγά.
  3. Έβαλα βούτυρο από βαζάκι (αιγοπρόβειο) γιατί η ποσότητα είναι μικρή οπότε δεν βάρυνε η γεύση. Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αγελαδινό βούτυρο.
  4. Προφανώς όσοι διαθέτουν πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα από παραγωγούς ή από δικά τους ζώα, θα φτιάξουν πιο νόστιμη γαλατόπιτα, αλλά και με το πλήρες του εμπορίου έγινε πολύ καλή!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο