Αλμυρά

Μαύρες ταλιατέλες με γαρίδες

Μαύρες ταλιατέλες με γαρίδες

Ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς, για μια εντυπωσιακή γαριδομακαρονάδα!

Ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς και σάλτσα με γαρίδες η σημερινή συνταγή. Ένα πιάτο που μυρίζει θάλασσα, ένας υπέροχος συνδυασμός που προβλέπω πως θα καθιερωθεί στην κουζίνα μου. Έτσι κι αλλιώς λατρεύουμε το μελάνι σουπιάς (ουδέποτε μαγείρεψα σουπιές χωρίς αυτό), οπότε η δοκιμή αυτής της μαύρης πάστας ήταν αναμενόμενο πως θα μας αρέσει. Υπενθυμίζω εδώ και το εξαιρετικό σουπιοπίλαφο ως αντίστοιχη συνταγή.

Μαύρες ταλιατέλες με γαρίδες

Το πεσκέσι με τις πρώτες ύλες -πελτέ και ταλιατέλες-ήταν μηλέικο. Είναι τα τυχερά όσων έχουμε συγγενείς και φίλους «ξενοπαντρεμένους», να έχουμε καλούδια κι από άλλους τόπους. Κυκλοφορούν βέβαια στο εμπόριο μαύρες ταλιατέλες και πολλώ λογιώ πελτέδες οπότε η συνταγή είναι πραγματοποιήσιμη έτσι κι αλλιώς, αλλά εδώ οφείλω να πω την προέλευση των υλικών μου που παντρεύτηκαν τέλεια με το κρητικό ντοματίνι και το ελαιόλαδό μας!

Μαύρες ταλιατέλες με γαρίδες

Για μένα ήταν αυτονόητο ότι η μακαρονάδα μου με τις μαύρες ταλιατέλες θα ήταν θαλασσινή. Αφού από μόνες τους οι ταλιατέλες μοσχοβολούσαν θάλασσα. Το δίλλημά μου λοιπόν ήταν τι να προτιμήσω: ψάρι ή θαλασσινό; Κατέληξα στη δοκιμή με θαλασσινό σε πρώτη φάση, και αποφάσισα να επιλέξω τις γαρίδες. Πιο «ασφαλής» επιλογή σε σχέση με τα καλαμαράκια ή το χταπόδι, και σίγουρα πιο μικρός ο χρόνος προετοιμασίας και παρασκευής.

Μαύρες ταλιατέλες με γαρίδες

Οι συνταγές από τα ιταλικά βιβλία μου και το διαδίκτυο ήταν μοιρασμένες ανάμεσα σε λευκές λεμονάτες σάλτσες και σε κόκκινες, οπότε έκανα τα δικά μου επιλέγοντάς και πάλι τον ασφαλή δρόμο δικής μου συνταγής για τη σάλτσα. Έτυχε να έχω ντοματίνια και τα προτίμησα από τις ντομάτες γιατί ήθελα λίγο πιο διακριτή τη γεύση του ζυμαρικού, όχι καλυμμένη από τη σάλτσα μιας τριμμένης ντομάτας. Αποδείχτηκε πολύ καλή επιλογή.

Μαύρες ταλιατέλες με γαρίδες

Δεν ήθελα να χάσει την ιδιαιτερότητά της η πάστα μου και με τα ντοματίνια δεν την έχασε. Υπήρχε η ντομάτα αλλά να δεν κυριάρχησε! Νομίζω λοιπόν πως πέτυχε, τουλάχιστον αυτό έδειξε η υποδοχή της μακαρονάδας μου από τους συνδαιτυμόνες του τραπεζιού μου.

Μαύρες ταλιατέλες με γαρίδες

Παρατηρήσεις

  1. Η διαδικασία είναι η ίδια για κατεψυγμένες γαρίδες (ακόμη και καθαρισμένες) αλλά οι χρόνοι θα είναι μικρότεροι. Ειδικά για μικρές γαρίδες θα αρκούσε η προσθήκη τους στη σάλτσα στο τέλος. Αυτήν τη φορά είχα μέτριες γαρίδες με το κέλυφός τους αλλά παρόμοια θα χειριζόμουν και τις καθαρισμένες απλώς δεν θα τις έβραζα. Ίσως να προσθέτει γεύση στα ζυμαρικά ο ζωμός γαρίδας που έβρασαν, αλλά οι μικρές θα καταστρεφόταν αν τις έβραζα.
  2. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κανονική τριμμένη ντομάτα, φρέσκια ή του εμπορίου, αλλά εδώ όπως προανέφερα δεν θέλουμε τα ζυμαρικά να κολυμπήσουν στην σάλτσα. Φυσικά είναι θέμα γούστου. Εξάλλου η βασική συνταγή της σάλτσας (που συνηθίζω στα κοινά ζυμαρικά) δεν θέλει ντοματίνια αλλά τριμμένη ντομάτας. Αξίζει όμως το μικρό παραπάνω έξοδο γι αυτή την ιδιαίτερη πάστα.
  3. Εννοείτε ότι μπορούμε να σερβίρουμε σε ατομικές μερίδες την μακαρονάδα μας αντί να χρησιμοποιήσουμε ένα σκεύος!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο