Νόστιμη, εύκολη, πικάντικη, εορταστική!
Σαλάτα η συνταγή της σημερινής ανάρτησης, και μάλιστα με ένα βασικό υλικό. Ευέλικτη όμως… Με καμβά το καρότο, μπορούμε να «κεντήσουμε» πολλές διαφορετικές σαλάτες και να συνοδεύσουμε από ψητά κρέατα και ψάρια ως όσπρια. Τα καρότα νοστιμίζουν πολλές σαλάτες, από την απλή λαχανοσαλάτα ως τις εορταστικές πράσινες. Δίνουν όμως και μόνα τους, χωρίς άλλο λαχανικό, μια υπέροχη σαλάτα, ευέλικτη στα υπόλοιπα υλικά, αρωματική και όσο θέλουμε πικάντικη.
Τακτοποιώ παλιά περιοδικά και βιβλία αυτές τις μέρες, και αναπόφευκτα ξεφυλλίζω κάποια…Ξέρετε, δουλειά μιας ώρας που ξεχειλώνει σε ολόκληρα απογεύματα και αν κάθεσαι στα πόδια σου δεν μπορείς να σηκωθείς από το πιάσιμο! Στο ξεφύλλισμα, θυμήθηκα συνταγές που έχω καιρό να φτιάξω και έτσι ανανέωσα τις ιδέες μου και πήρα ερεθίσματα για τους αυτοσχεδιασμούς μου!
Καροτοσαλάτα με τη σημερινή μορφή δεν θυμάμαι πότε έφτιαξα για πρώτη φορά. Μάλλον από περιοδικό εφημερίδας ήταν η αρχική μου παρασκευή, όχι όμως από αυτά που έπεσαν στα χέρια μου αυτήν τη φορά. Εκείνο που θυμάμαι είναι ότι στο dressing είχε και μέλι, πράγμα που παρέλειψα την αμέσως επόμενη φορά, μιας και τα καρότα είναι αρκετά γλυκά και δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο. Ευτυχώς κάποια πράγματα τα θυμάμαι!
Όπως λέω παραπάνω, η συνταγή είναι ευέλικτη αλλά εκείνο που δεν πρέπει να παραλείψουμε είναι το κύμινο! «Στολίστε» τη αν τη φτιάξετε με ό,τι θέλετε αλλά αν αγαπάτε το κύμινο προσθέστε αρκετό. Επίσης για το «πικάντικο» του τίτλου, προσθέστε κάτι καυτερό, ό,τι σας αρέσει… Ακόμη και ένα καυτερό πιπεράκι όσο μαρινάρεται θα δώσει γεύση στη σαλάτα μας.
Επειδή γιορτές έρχονται και σαλάτες πολλές θα χρειαστούμε για να σπάσουμε τη λιπαρότητα των κρεάτων, είπα η σημερινή ανάρτηση να είναι αλμυρή. Άλλωστε η ανάρτηση της Πέμπτης παραήταν γλυκιά αυτή την εβδομάδα οπότε κάτι αλμυρό το χρειαζόμαστε 😉 ! Μια σαλάτα που θα συνοδεύσει τα ψητά μας και θα ομορφύνει το τραπέζι μας (γιατί έχει και εξαιρετική εμφάνιση…), νομίζω πως είναι ό,τι πρέπει!
Υλικά
400gr καρότα
2-3 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
Πάπρικα (γλυκιά ή καυτερή, κατά προτίμηση καπνιστή)
2 κουταλιές μαύρη σταφίδα
2 κουταλιές αποξηραμένα κράνα (δείτε παρατηρήσεις)
5-6 καρύδια κομμένα σε μικρά κομμάτια
Το ξύσμα ενός μικρού πορτοκαλιού
Για το dressing:
60ml ελαιόλαδο
45ml χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι μουστάρδα
Για το σερβίρισμα, ψιλοκομμένος μαϊντανός ή δυόσμος
Προαιρετικά, 2-3 κουταλιές μαγιονέζα ή στραγγιστό γιαούρτι
H κουταλιά μου είναι 15ml και το κουταλάκι μου 5ml, αλλά στις σαλάτες αυτές δεν μετράνε οι μικρές αποκλίσεις!
Επί το έργον
Τρίβουμε το καρότο στον τρίφτη της ντομάτας. Το αλατίζουμε και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά, τα αποξηραμένα φρούτα και το ξύσμα. Χτυπάμε σε ένα βάζο ή σε ένα μπολ με το μιξεράκι του φραπέ τα υλικά για το dressing και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.
Ανακατεύουμε καλά και τη βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον ή ιδανικά από 12-24 ώρες. Σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο. Αν μας αρέσει πιο κρεμώδης, λίγο πριν το σερβίρισμα προσθέτουμε 2-3 κουταλιές μαγιονέζα.
Παρατηρήσεις
- Κόβω το σκόρδο σε μεγάλα κομμάτια και το αφαιρώ πριν το σερβίρισμα, ίσα για να πάρει τη μυρωδιά του η σαλάτα μου. Αν μας αρέσει μπορούμε να το προσθέσουμε λιωμένο στη σαλάτα μας.
- Συνήθως βάζω μόνο σταφίδα (3 κουταλιές), αλλά αυτή τη φορά είχα αποξηραμένα κράνα από το ταξίδι μας στην Αρκαδία και πρόσθεσα λίγα. Της πήγαιναν και γευστικά και χρωματικά. Υποθέτω ότι θα της πηγαίνουν πολύ και τα κράνμπερις.
- Αντί χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού μπορούμε να βάλουμε χυμό και ξύσμα λεμονιού. Τότε θα ελαττώσουμε σε 30 ml τον χυμό.
- Αυτή η σαλάτα είναι καλύτερη την επόμενη μέρα. Το καρότο μαλακώνει με το μαρινάρισμα και οι γεύσεις και τα αρώματά της αναδεικνύονται περισσότερο!
- Αν τα καρότα μας είναι φρέσκα και έχουν περισσότερα υγρά απ’ όσα μας αρέσουν, μπορούμε να την σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί ή σε μικρά κριθαρένια παξιμαδάκια. Ταιριάζει επίσης πολύ σε σάντουιτς με διάφορα γεμίσματα!