Αλμυρά

Πικάντικη καροτοσαλάτα

Πικάντικη καροτοσαλάτα

Νόστιμη, εύκολη, πικάντικη, εορταστική!

Σαλάτα η συνταγή της σημερινής ανάρτησης, και μάλιστα με ένα βασικό υλικό. Ευέλικτη όμως… Με καμβά το καρότο, μπορούμε να «κεντήσουμε» πολλές διαφορετικές σαλάτες και να συνοδεύσουμε από ψητά κρέατα και ψάρια ως όσπρια. Τα καρότα νοστιμίζουν πολλές σαλάτες, από την απλή λαχανοσαλάτα ως τις εορταστικές πράσινες. Δίνουν όμως και μόνα τους, χωρίς άλλο λαχανικό, μια υπέροχη σαλάτα, ευέλικτη στα υπόλοιπα υλικά, αρωματική και όσο θέλουμε πικάντικη.

Πικάντικη καροτοσαλάτα

Τακτοποιώ παλιά περιοδικά και βιβλία αυτές τις μέρες, και αναπόφευκτα ξεφυλλίζω κάποια…Ξέρετε, δουλειά μιας ώρας που ξεχειλώνει σε ολόκληρα απογεύματα και αν κάθεσαι στα πόδια σου δεν μπορείς να σηκωθείς από το πιάσιμο!  Στο ξεφύλλισμα, θυμήθηκα συνταγές που έχω καιρό να φτιάξω και έτσι ανανέωσα τις ιδέες μου και πήρα ερεθίσματα για τους αυτοσχεδιασμούς μου!

Πικάντικη καροτοσαλάτα

Καροτοσαλάτα με τη σημερινή μορφή δεν θυμάμαι πότε έφτιαξα για πρώτη φορά. Μάλλον από περιοδικό εφημερίδας ήταν η αρχική μου παρασκευή, όχι όμως από αυτά που έπεσαν στα χέρια μου αυτήν τη φορά.  Εκείνο που θυμάμαι είναι ότι στο dressing είχε και μέλι, πράγμα που παρέλειψα την αμέσως επόμενη φορά, μιας και τα καρότα είναι αρκετά γλυκά και δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο. Ευτυχώς κάποια πράγματα τα θυμάμαι!

Πικάντικη καροτοσαλάτα

Όπως λέω παραπάνω, η συνταγή είναι ευέλικτη αλλά εκείνο που δεν πρέπει να παραλείψουμε είναι το κύμινο! «Στολίστε» τη αν τη φτιάξετε με ό,τι θέλετε αλλά αν αγαπάτε το κύμινο προσθέστε αρκετό. Επίσης για το «πικάντικο» του τίτλου, προσθέστε κάτι καυτερό, ό,τι σας αρέσει… Ακόμη και ένα καυτερό πιπεράκι όσο μαρινάρεται θα δώσει γεύση στη σαλάτα μας.

Πικάντικη καροτοσαλάτα

Επειδή γιορτές έρχονται και σαλάτες πολλές θα χρειαστούμε για να σπάσουμε τη λιπαρότητα των κρεάτων, είπα η σημερινή ανάρτηση να είναι αλμυρή. Άλλωστε  η ανάρτηση της Πέμπτης παραήταν γλυκιά αυτή την εβδομάδα οπότε κάτι αλμυρό το χρειαζόμαστε 😉 ! Μια σαλάτα που θα συνοδεύσει τα ψητά μας και θα ομορφύνει το τραπέζι μας (γιατί έχει και εξαιρετική εμφάνιση…), νομίζω πως είναι ό,τι πρέπει!

Πικάντικη καροτοσαλάτα

Παρατηρήσεις

  1. Κόβω το σκόρδο σε μεγάλα κομμάτια και το αφαιρώ πριν το σερβίρισμα, ίσα για να πάρει τη μυρωδιά του η σαλάτα μου. Αν μας αρέσει μπορούμε να το προσθέσουμε λιωμένο στη σαλάτα μας.
  2. Συνήθως βάζω μόνο σταφίδα (3 κουταλιές), αλλά αυτή τη φορά είχα αποξηραμένα κράνα από το ταξίδι μας στην Αρκαδία και πρόσθεσα λίγα. Της πήγαιναν και γευστικά και χρωματικά. Υποθέτω ότι θα της πηγαίνουν πολύ και τα κράνμπερις.
  3. Αντί χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού μπορούμε να βάλουμε χυμό και ξύσμα λεμονιού. Τότε θα ελαττώσουμε σε 30 ml τον χυμό.
  4. Αυτή η σαλάτα είναι καλύτερη την επόμενη μέρα. Το καρότο μαλακώνει με το μαρινάρισμα και οι γεύσεις και τα αρώματά της αναδεικνύονται περισσότερο!
  5. Αν τα καρότα μας είναι φρέσκα και έχουν περισσότερα υγρά απ’ όσα μας αρέσουν, μπορούμε να την σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί ή σε μικρά κριθαρένια παξιμαδάκια. Ταιριάζει επίσης πολύ σε σάντουιτς με διάφορα γεμίσματα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο